Balıkesir'de tarım arazisinde yangın
Macarlar Mahallesi’nde, ormana yakın kırsal alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine, bölgeye 18 arazöz, 9 su ikmal aracı, 5 hizmet vasıtası, 5 helikopter, 5 uçak, 3 ilk müdahale aracı, 4 dozer, 2 greyder, 2 yer ekibi ve 105 personel sevk edildi.
Ekiplerin çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı.
Yangında, yaklaşık 50 hektarlık zirai ve mera arazisinde hasar oluştu.
Tarımsal destekleme ödemeleri bugün hesaplara aktarılacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “29 milyon 85 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına bugün aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun.” ifadesini kullandı.
Paylaşımda yer alan bilgiye göre, söz konusu tutarın tamamı “uzman eller proje desteğine” ödenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ilde denetimleri tamamladı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen denetimler sona erdi. Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü de 34 denetçi ile 799 yeri denetledi.
Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak 3 hafta süren denetimler sona erdi. Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü de merkez ilçe ve 7 ilçede 34 denetçi ile 799 yeri denetledi.Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın 81 ilde eş zamanlı olarak üç hafta boyunca rutin olarak yıl boyunca gerçekleştirilen risk esaslı denetim ve kontrollere ilaveten farkındalığı artırmak için üç hafta boyunca yoğun denetimler gerçekleştirdi. Toplu gıda tüketiminin olduğu yerlerde gıda kaynaklı salgınları engellemek ve hızlı tedbirler alabilmek için lokanta, restoran, kafe, otel gibi toplu tüketim yerlerinin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza şartlarına uyulup uyulmadığına yönelik denetimler yapıldı.Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de sahaya 34 denetçi ile indi. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’un da katıldığı üç haftalık denetimde ekipler 7 ilçe ve İl merkezinde lokanta, restoran, kafeterya, otel gibi 799 toplu tüketim işletmesinde denetim gerçekleştirdi.Düzce’de gıda kontrol görevlilerince 2023 yılı Ocak ayından bugüne toplam 3 bin 744 gıda denetimi gerçekleştirilirken, yapılan denetimlerde 23 iş yerine toplam 248 bin 647 TL idari para cezası uygulandı.
Atıl araziler tarımsal üretime kazandırılıyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, AA muhabirine, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sürdürülebilir üretimin tehdit altına girdiğiyle ilgili dünyada ciddi manada kanaat oluştuğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuyu da göz önünde bulundurarak atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime dahil edilmesi ve tarım alanlarının etkinliğinin artırılması amacıyla TAKE projesini başlattığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
“Proje kapsamında ilimizde 2022 ve 2023’te 10 proje uyguladık. Bu anlamda makarnalık buğday, bölge şartlarımıza uygun kaliteli ekmeklik buğday, baklagil ve yem bitkisi tohumlarını temin ederek çiftçilerimizi destekledik. Bakanlığımızın çok hızlı bir şekilde dünyadaki gıda krizini de göz önünde bulundurarak böyle bir projeyi başlatması ve ilimize de desteklerde bulunmasından dolayı bakanımıza ve bakanlığımızın ilgili birimlerine çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum.”
“TAKE PROJELERİ SAYESİNDE ÇİFTÇİ SAYIMIZ ARTTI”
Yılmaz, TAKE projeleri ile kentteki tarımsal üretim miktarının da arttığını dile getirdi.
Geçen yıl 610 bin ton olan bitkisel üretimin, bu yıl 700 bin tonu geçtiğini belirten Yılmaz, “Bu da projeleri yürütmemizin ne kadar yerinde ve ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Proje kapsamında, 1580 civarında üreticiye 650 bin ton hububat, yaklaşık 500 torba yem bitkisi tohumu dağıtımını gerçekleştirdik. Proje kapsamında, 45-50 bin dekar alanda ekim gerçekleştirildi. Ayrıca TAKE projeleri sayesinde çiftçi sayımız arttı. 2022 yılında 14 bin 800 olan çiftçi sayımız, 2023 yılı itibarıyla 15 bin 300 civarına yükseldi” diye konuştu.
Yılmaz, yeni ürün çeşitlerinin denenmesiyle hem üretim miktarı hem de rekoltenin arttığını vurguladı.
Normalde çiftçinin daha önce ektiği buğday tohumundan dekara 317 kilogram verim alırken, proje kapsamında dağıtılan tohumlardan 360 kilogram ürün aldığını ifade etti.
Yine 2024 yılı içinde bakanlığa projelerini sunduklarını aktaran Yılmaz, çiftçilerin, sabırsızlıkla bu projelerin uygulanmasını beklediğini ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydetti.
Türkiye’nin geleceği için tarım sanayi el ele
101 yıl önce Yunanların yakıp yıktığı Manisa, 2023 yılında Türkiye Yüzyılına destek oluyor. Türkiye’nin en önemli sanayi ve tarım kentlerinden biri olan Manisa, ülkemizin ekonomisine, geleceğine katkı sağlıyor. Manisa’da kurulan organize sanayi bölgeleri dünyanın en önemli markalarını bünyesinde barındırırken, ihracatını da sürekli artıyor. 10 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi ile ülkemize döviz sağlıyor. Bereketli Gediz Nehri kıyısında kurulu olan Manisa’da, tarım önemli geçim kaynaklarından birisidir. Tarımsal faaliyetlerin başında üzüm ve zeytin üretimi geliyor. Manisa, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık on dördüncü şehridir.
MESİR MACUNU VE ÜZÜM
“Şehzadeler Şehri” olarak da adlandırılan yerleşim; mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile tanınır. Antik çağ’da “Magnesia”, Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle “Magnesia ad Sipylum” olarak anılmıştır. Şehir, Spil Dağı’nın eteklerinde kurulmuştur. Gediz Nehri’nin büyük bir bölümü il sınırları içerisinden geçmektedir.
YANGINDA 500 BİNA KURTULDU
Manisa şehri Yunan ordusu tarafından 26 Mayıs 1919’da işgal edildi ve 8 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusu tarafından geri alındı. Yunan ordusu Batı Anadolu’dan geri çekilirken yakıp yıkma taktiği uyguladı. Bu çekilme sırasında 5 Eylül 1922 gecesi başlayan ve 8 Eylül’e kadar devam “1922 Manisa yangınında 18 bin binadan sadece 500’ü ayakta kalabilmişti.
OTOMOTİVİN GÖZDESİ
Manisa, güçlü sanayi ile birçok ulusal ve uluslar arası firmanın ilgi odağı haline geldi. Türkiye’nin gelişmiş organize sanayi bölgelerinden birine sahiptir. Çağdaş sanayileşmenin tüm gereklerini yerine getiren Manisa Organize Sanayi Bölgesi, hem ülke ekonomisi için hem de yöresel gelişme için istihdamı arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Liman, tren yolu gibi ulaşım yollarına olan yakınlığından dolayı pek çok sanayi şirketinin üretim tesisi kurduğu şehir, 2005 yılında Financial Times tarafından dünyanın en iyi yatırım kenti seçilmiştir. Bu nedenle Vestel, Indesit, Bosch, Schneider, E.C.A., Eczacıbaşı, Ülker, Keskinoğlu, Ferrero, İnci Akü gibi birçok marka ve firma, Türkiye’deki üretim üslerini Manisa’da kurmuştur. Manisa, Ege Bölgesi’nin İzmir’den sonra ikinci büyük sanayi ve ticaret merkezidir. Manisa, 2022 yılında gerçekleştirdiği 5 milyar dolardan fazla ihracatla Türkiye’de 8. sırada yer aldı. Toplam dış ticaret hacmi ise 10 milyar dolara yaklaştı. Manisa son dönemde otomotiv alanda da adından söz ettiriyor. Dünyaca ünlü otomotiv firmaları Manisa’yı radarına aldı. Dünyanın önemli otomotiv markalarından biri olan Çinli Chery’i firması Manisa’ya yatırım yapmayı gündemine aldı. Önümüzdeki dönemde yatırım netleşecek.
ÜZÜM ÜRETİMİNDE İLK SIRADA
Bereketli Gediz Nehri kıyısında kurulu olan Manisa’da, tarım önemli geçim kaynaklarından biridir. Tarımsal faaliyetlerin başında üzüm üretimi gelmektedir. Özellikle Sultani cinsi üzüm üretiminde ülke tarımında önemli bir paya sahiptir. 2022 yılında 1 milyon 216 bin 195 ton kurutmalık çekirdeksiz üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer aldı. 374 bin 576 ton sofralık çekirdeksiz üzüm üretildi. Bunun yanı sıra il sınırları içerisindeki zeytin üretimi de önemli bir yere sahiptir. 26 milyon fazla zeytin ağacının bulunduğu Manisa’da 2022’de 212 bin 614 ton sofralık zeytin, 205 bin 541 ton ise yağlık zeytin üretimi gerçekleşti. Domateste ise 847 bin 541 ton üretim elde edildi. Tütün, susam, turşuluk hıyar, salçalık biber, kiraz, börülce, kavun kereviz, çilek, karpuz, mısır, kekik, buğday, arpa gibi bircçok tarım ürünü üretiliyor.
ŞİFA SAÇAN MESİR MACUNU
Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım, Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan, iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmasını ister. Küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Cami’nden halka saçılır. O günden bu güne her yıl aynı dönemde Sultan Cami etrafında toplanan halka, şenlikler yapılarak mesir macunu dağıtılır.
SPİL DAĞI MİLLİ PARKI
Spil Dağı 1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Milli Parkı jeolojik, morfolojik, arkeolojik ve mitolojik özelliklerinin yanı sıra, dağcılık sporuna uygun ve önemli bir rekreasyon alanıdır. Mitolojide Kybele, Niobe, Tantalos ve Pandereos ile ilgili öykülerde adı geçen Spil Dağı’nın eteklerinde Tantal Kalesi kalıntıları, bereket tanrıçası Kybele’nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans Dönemi’nden kalma Magnesia Kalesi’nin kalıntıları yer almaktadırlar. Dağın en ünlü bitkisi kümeler halinde yetişen Spil ya da Manisa Lalesi adıyla anılan lalelerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’a götürülmüş ve bir döneme adını vermiştir. Panoramik yönden çeşitlilik arz eden Spil Dağı’nın değişik yerlerinden Manisa’nın kuşbakışı manzarasını, İzmir Körfezi’ni ve Yunt Dağları ile Aliağa Körfezi’ni görmek mümkündür. 1995 yılında turizm merkezi ilan edilen ve milli parkın asıl gelişim bölgesi olan Atalanı Mevkii’nde dağ evleri, piknik – oyun alanları, bir kır kahvesi ve lokanta bulunmaktadır.
TİGEM işletmelerinden hasat rekoru: “392 bin ton”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı işletmelerde 392 bin ton mahsul ile tüm zamanların hububat üretim rekoru kırıldığını bildirdi.
Sahip olduğu gen kaynakları, arazi büyüklüğü, deneyimi ve teknolojisi ile Türkiye için sertifikalı tohum üretiminde en önemli kuruluş olan TİGEM, özellikle hububat ve yem bitkileri gibi ürünlerin tohumculuğunun geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasında etkin rol üstleniyor. Ülkenin bitkisel üretimini artırmak, çeşitlendirmek ve ürün kalitesini iyileştirmek amacıyla faaliyetler yürüten TİGEM, aynı zamanda yetiştirdiği tohumluk ve benzeri ürünleri çiftçilere ulaştırıyor.
Üretim geçen yıla göre yüzde 28 arttı
Sertifikalı hububat tohumu üretimi amacıyla 2022 yılında TİGEM’e bağlı 15 işletmede başta buğday olmak üzere, arpa, tritikale ve yulaf cinsleriyle yapılan hububat ekilişinin hasadı başarıyla tamamlandı.
903 bin 331 dekar buğday, 99 bin 219 dekar arpa, 16 bin 482 dekar tritikale ve 2 bin 369 dekar yulaf olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı sonunda tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşılarak toplam 392 bin ton hububat mahsulü elde edildi.
Sezon boyunca büyük emeklerle gerçekleştirilen bakım faaliyetleri sonucunda toplam üretimde geçen yıla göre de yüzde 28 oranında artış sağlandı. 2022 yılında ise 306 bin ton sertifikalı hububat mahsulü üretilmişti.
Hasat edilen hububat mahsulünden, TİGEM’in modern tohum hazırlama tesislerinde hazırlanacak sertifikalı tohumlar, 2023 yılı güzlük ekim sezonunda üreticilerin kullanımına sunulacak.
“Bereketli bir üretim yılı yaşıyoruz”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bereketli bir üretim yılı yaşandığına işaret ederek, TİGEM’in 15 işletmesinde gerçekleştirilen 392 bin tonluk hububat hasadının tüm zamanların rekoru olduğunu belirtti.
Kurumun Türk tarımı için lokomotif rol üstlendiğini vurgulayan Yumaklı, “TİGEM işletmelerimiz tarımsal üretim açısından çok kıymetli ve fonksiyonel bir konuma sahip. Bu işletmeler, sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık gibi materyallerin üretim ve dağıtımındaki etkin rolüyle tarımdaki iyileştirme çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. Aynı zamanda, işletme nitelikleri ve modernizasyonuyla da tarım sektörüne bir rol model görevi üstleniyor. 2022 yılında 140 bin ton sertifikalı hububat tohumu üreten TİGEM işletmelerimiz, 2023 yılında bu rakamı daha da yukarıya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Akdeniz coğrafyasında tasarruf finansmanının bilinirliği artacak
Akdeniz coğrafyasında tasarruf finansmanının bilinirliği artacak
“Sertifikalı tohumlukların yüzde 97’si yurt içinde üretiliyor”
Bakan Yumaklı, artan sertifikalı tohum kullanımıyla birlikte, son 20 yılda yurt içi üretimde de büyük artışlar olduğuna dikkati çekti. Çiftçiler tarafından kullanılan sertifikalı tohumlukların yüzde 97’sinin yurt içinde üretildiğinin altını çizen Yumaklı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002 yılında yüzde 31 iken 2022 yılında yüzde 137’ye yükseldi. Dolayısıyla söz konusu bu başarı, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye’nin başarısıdır. Bu başarının öncülerinden birisi de hiç şüphesiz TİGEM’dir.”
Bin 530 Metrekarelik Sera Projesi Devam Ediyor
Son yıllardaki altyapı ve üstyapı projeleri ile büyük bir değişimin yaşandığını kadim şehir Muş’ta, peyzaj projeleri ile daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Muş Belediyesi bugüne kadar firmalardan temin ederek cadde, sokak ve parklarda kullandığı çiçekleri kendi imkanları ile üretmek için sera projesini başlattı. Bin 530 metrekare alan üzerine uygulanan proje ile Muş Belediyesi elde edeceği mevsimlik çiçeklerle şehri süsleyecek.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından şehrin genelindeki yeşil alanların bakım onarım çalışmaları düzenli olarak yapılırken söz konusu yeni projeyle de önemli bir eksiklik giderilmiş olacak.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Asya, “9 yıllık görev süremiz içerisinde ilimizin ihtiyacı olan birçok hizmeti gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Altyapı projesi ile şehrimizin tüm yer altı hatlarını yenileyerek yıllardır mustarip olduğumuz büyük bir eksikliği gidermiş olduk. Akabinde tahrip olan yol ve kaldırımları bir bir yeniledik. Bu süre içerisinde vatandaşlarımıza alternatif dinlenme ve vakit geçirme alanları oluşturmak üzere parklar yaptık. Bu çalışmalarımız neticesinde şehrimizde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Bugün de cadde, sokak ve parklarımızı süslemek ve kadim şehrimize güzel bir görünüm kazandırmak için sera projemizi uyguluyoruz. Mevsimlik çiçek ve süs bitkilerini serada üreteceğiz. Bin 530 metrekare alan üzerinde uyguladığımız projemizi sezon sonuna kadar tamamlayarak çalışmalarımızı başlatacağız. İlimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.