05.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Aksaray'da sağanak ile dolu tarım arazileri ve mahsullere zarar verdi

Aksaray’ın Yeşiltepe beldesinde etkili olan sağanak ve dolu tarım arazileri ve mahsullere zarar verdi.

 Aksaray'da sağanak ile dolu tarım arazileri ve mahsullere zarar verdi

Belde de akşam saatlerinde sağanakla başlayan dolu, merkez ve kırsalda etkili oldu.

Yağış nedeniyle bir üreticinin ekim yaptığı arazisinde hasadı yapılmış çekirdek mahsulünde büyük oranda zarar oluştu.

Üreticinin zararını inceleyen ekipler, hasar tespit çalışmalarına başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 'şap hastalığı' açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığından şap hastalığı açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şap hasatlığına karşı yaklaşık 30 milyon doz aşı üretiminin gerçekleştirildiği, yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvanın aşılandığı duyuruldu.

Tarım Ve Orman Bakanlığı’nca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

(Şap Hastalığı) 31/08/2023 tarihi itibariyle yaklaşık 30 milyon doz aşı üretimi gerçekleştirilmiş, yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan aşılanmıştır.

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü Kanola Projesi Başlatıyor

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım arazilerinin daha fazla kullanılması amacıyla ‘Kanola Kırklareli’ne Yağ Olsun, Bal Olsun Projesi’ni başlatıyor. Proje kapsamında üreticilere yüzde 75 hibe destekli tohum dağıtılacak.

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğünce “Kanola Kırklareli’ne Yağ Olsun, Bal Olsun Projesi” başlatılacak.İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, proje ile tarım arazilerinin daha fazla kullanılmasının hedeflendiği bildirildi.Projenin kent merkezi başta olmak üzere Lüleburgaz, Babaeski, Kofçaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize ilçelerinde uygulanacağı belirtilen açıklamada, proje kapsamında üreticilere yüzde 75 hibe destekli tohum dağıtılacağı kaydedildi.Projeden yararlanmak isteyen üreticilerin 4-12 eylül tarihlerinde il ve ilçe tarım ve orman müdürlüğüne başvuruda bulunması gerektiği aktarıldı.

Sözleşmeli tarım davalarında arabulucu şartı Resmi Gazete'de

Tarımsal üretim sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar hakkında açılacak davalarda, dava açmadan önce arabulucuya başvurulmasını dava şartı olarak düzenleyen kanun hükmünün usul ve esaslarını içeren yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.
Sözleşmeli tarım davalarında arabulucu şartı Resmi Gazetede

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında; tarımsal üretim sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar hakkında açılacak davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartı olacak. Bu uyuşmazlıklarda sözleşmeli üretim konusunda uzmanlık eğitimi almış olan arabulucular; bu eğitimi alan arabulucuların bulunmaması durumunda diğer arabulucular görevlendirilecek.


ARABULUCULAR, GÖREVLENDİRİLDİĞİ BAŞVURUYU 2 HAFTA İÇİNDE SONUÇLANDIRACAK

Uyuşmazlık hakkında görevlendirilen arabulucular, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 2 hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre, zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla 1 hafta uzatılabilecek. Tarımsal üretim sözleşmesinden doğan davalarda basit yargılama usulü uygulanacak ve bu davalar ivedi olarak görülecek. Söz konusu yönetmelik, yayım tarihi olan 1 Eylül itibarı ile yürürlüğe girdi.

Bursa’nın yükselen değeri; tarım

Bursa’da üretimden pazarlamaya her alanda çiftçinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi’nin, fide, fidan, tohum ve ekipman destekleriyle tarım, Bursa’nın yükselen değeri haline gelmeye başladı. Tarım Peyzaj AŞ’nin destekleriyle Orhangazi’de kurulan yarı otomizasyonlu yaban mersini ve ahududu bahçelerini gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa’nın tarımdaki gücünü daha da artırabilmek için canla başla çalışıyoruz” dedi.

Bursa'nın yükselen değeri; tarım - YURT - Ordu Gazete

BURSA (İGFA) – Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla fide-fidan temininden kaliteli üretimin sağlanmasına, ekipman desteğinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sunan Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle tarımda verimlilik giderek artıyor. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, Tarım Peyzaj A.Ş, Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) ve BUSKİ marifetiyle 17 ilçenin kırsal mahallelerinde yıl boyunca üretime değer katan adımlar atılırken, Tarım Peyzaj A.Ş. destekleriyle kurulan meyve bahçelerinde hasat bereketli geçiyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın ile birlikte Tarım Peyzaj A.Ş’den 2020 yılında 1.950, 2021 yılında 1080 yaban mersini fidesini hibe destekli alan Sabri Bozkurt’un Orhangazi’de kurduğu bahçeleri gezdi. Bozkurt’un yine Tarım Peyzaj A.Ş’den aldığı 7 bin adet ahududu fidesiyle kurduğu bahçedeki hasada katılan Başkan Aktaş, bahçe sahibi Bozkurt ve çalışanlarla sohbet etti.

Bursa’nın birçok özelliğinin yanında aynı zamanda önemli bir tarım şehri olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, Bursa’nın sebze üretim çeşidi ve potansiyeli ile Marmara Bölgesinin tedarikçisi durumunda olduğunu hatırlattı. Bursa’nın coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemeğe sahip olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Tarım alanında her geçen gün güçlenen bir potansiyelimiz var. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu gücümüzü daha da artırabilmek için canla başla çalışıyoruz. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Tarım Peyzaj A.Ş., BUSKİ ve HAGEL marifetiyle tarım için tabir yerindeyse dört koldan seferber olmuş durumdayız. Çiftçimize sadece benim dönemim boyunca 8 milyon 100 bin adet fide, 306 bin 500 adet fidan, 1 milyon kilo tohum, 51 bin adet tarımsal makine ve 25 bin kilo yem dağıttık. Ben Bursa tarımına sağladığı katkılarından ötürü Sabri Bey’e teşekkür ediyorum. Burada harika bir tesis kurulmuş. Bu çabaların hepsi takdire şayan. Hasatta, bolluk ve bereket niyaz ediyorum” diye konuştu.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın da ilçenin zaten zeytini ile ünlü olduğunu hatırlatarak, “Ancak biz zeytin hasadına giderken çiftçimizin cebinde para olması için alternatif ürünlere yönelmesini istiyorduk. Burada Tarım Peyzaj A.Ş.’nin etkisini de görüyoruz. İlçemiz yakında zeytinin yanında ahududu ve yaban mersini üretiminde de öne çıkacak” dedi.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlar yarın başlayacak

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlar yarın başlayacak

ÇKS, tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu.

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.

Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı’nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS’ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.

2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül Cuma günü başlayacak ve 2 Ocak 2024 günü mesai bitimine kadar devam edecek.​​​​​​​


İlk defa ÇKS’ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya aldığı “TARIMCEBİMDE” mobil uygulaması da üreticilerin iş ve işlemlerini kolaylaştırıyor.

Bu kapsamda üreticiler uygulamaya girerek, “e-Devlet Hizmetleri” sekmesinden kayıt işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık sağlıyor.

Tarım Şehri Dev Bir Organizasyona Ev Sahipliği Yaptı

 Tarım Şehri  Dev Bir Organizasyona Ev Sahipliği Yaptı

Tarımın başkenti Çumra dev bir organizasyonu geride bıraktı. Çumra Belediyesi tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen Çumra Çatalhöyük Tarım ve Hayvancılık Bayramı çeşitli etkinlikler ve geniş bir çeşitliliğe dayanan ürünlerin sergilenmesi ile adeta ziyaretçilerine 4 gün süren bir şölen havası yaşattı. Traktörden biçerdövere, tarımsal mekanizasyondan hasat makinelerine, bitki beslemeden sulama sistemlerine kadar birçok farklı ürünün sergilediği bayramda, katılımcı firmalar yeni geliştirdikleri son teknoloji ürünleri sergileme fırsatı buldu. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan yeni ürünler hakkında bilgi alan çiftçiler ise organizasyon ile ilgili memnuniyetlerini dile getirerek bu imkanı sağladığı için Çumra Belediye Başkanı Recep Candan’a teşekkür etti. 4 Günün ardından Çumra Tarım ve Hayvancılık Bayramı sayıları 10 binleri bulan yerli ve çevre illerden gelen ziyaretçileri ağırladı.

“Çumra’nın Ekonomisi ve Sosyal Hayatına Olumlu Katkı Sağladı”

Çumra Çatalhöyük Tarım ve Hayvancılık Bayramı’nı değerlendiren Çumra Belediye Başkanı Recep Candan organizasyonun tarım ve hayvancılık sektörlerinin Çumra ve bölgenin üretimi ve ekonomisine olumlu ivme kazandırdığını belirtti. Katılımcı ve ziyaretçi ilgisinden memnun olduklarını belirten Candan, “Çumra’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına olumlu katkılar sağlayan bayramımıza tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren önemli firmalar katıldı. Traktörlerden tohuma, hayvancılık ekipmanlarından sulama sistemlerine, tarımsal mekanizasyondan zirai ilaçlama yöntemlerine kadar sergilenen ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu” dedi.

“Hedefimiz Daha da Büyütmek”

Başkan Candan Açıklamalarına Şu Cümleler ile Devam Etti:

“Sadece yerel bazda kalmayıp bölgesel alana yayılan tarım ve hayvancılık bayramımız bu yıl ön gördüğümüz ziyaretçi sayısını da aştı ve on binlerce vatandaşımızı ve özelliklede çiftçilerimizin yoğun ilgisi ile karşılandı. Bunun yanında bu güzel organizasyona renk katmak amacıyla yerli sanatçılarımızın sahne aldığı ve yine vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği konserler düzenledik. Belediye olarak ziyaretçilerimizden aldığımız bu destek ve ilgiden gururlandık. Hedefimiz etkinliğimizi ilerleyen yıllarda çalışmalarımız ve vizyonumuz doğrultusunda daha da büyüterek tarım ve hayvancılık ile ilgili çalışmalarımızıil ve bölge dışına çıkarıp ülke çapında tanıtmak” diye konuştu.

Main Menu