Tarımsal girdi fiyatları haziranda yüzde 3,46 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı.
Buna göre, endeks haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 3,46, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 13,82, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27,7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 77,36 yükseldi.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 3,24, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,85 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 23,06, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 67,65 artış gerçekleşti.
Yıllık Tarım-GFE’ye göre 2 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 78,75 ile malzemeler, yüzde 74 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Geçen yılın aynı ayına göre göre azalış gösteren tek alt grup yüzde 12,85 ile enerji ve yağlar olarak öne çıktı.
Aylık Tarım-GFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Geçen aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 0,78 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 1,5 ile tohum ve dikim materyali olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 9,41 ile veteriner harcamaları, yüzde 8,9 ile enerji ve yağlar olarak sıralandı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Hayvancılığa Destek Veriyor
Verimli ovaları ve güzel iklimiyle tarımın beşiği Balıkesir’de, Büyükşehir Belediyesi üreticilere destek oluyor. Üreticilerin daha fazla kar elde etmesi için çeşitli teşvikler sağlayan belediye, katma değeri yüksek ürünlerin üretimine teşvik ediyor. Ayrıca, damızlık küçükbaş hayvan dağıtımı ve tarla yollarının genişletilmesi gibi çalışmalar da yapıyor.
Verimli ovaları ve güzel iklimiyle tarımın beşiği Balıkesir’de, üretime her alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi; katma değeri yüksek ürünler üretmesini sağlayarak üreticinin elini güçlendiriyor. Kuzusuyla, balıyla, meyvesiyle, sebzesiyle Türkiye’yi doyuran Balıkesir’de, Büyükşehir Belediyesi her anlamda üreticinin yanında yer alıyor.
Bin 133 mahallesinin, 960’ı kırsal mahalle statüsünde olan Balıkesir’in ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturan tarım ve hayvancılığa önemli teşvikler sağlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha fazla kar elde etmesi amacıyla her geçen gün desteğini artırıyor. Üreticiyi koruyarak üründe kaliteyi artırıcı çalışmalara öncelik veren Büyükşehir Belediyesi; ücretsiz fidan, fide, yem, süt otu tohumu ve sera naylonu desteklerinden alım garantili ürün projelerine, küçükbaş hayvan dağıtımından yerli boz ırk sığırlarda verim artırma çalışmalarına, Balıkesir Kuzusu Damızlık Üretim Merkezlerinin kurulumundan arıcılık faaliyetlerinin teşvikine, süt soğutma tankından selektör makinesi dağıtımına kadar daha birçok konuda çalışmalar yapıyor.
Katma değeri yüksek ürünlerin üretimine teşvik
Burhaniye’de faaliyet gösteren Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) açılan Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurslarında yetiştirdiği kursiyerlere sözleşmeli tarım yapma imkanı sunan Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde katma değeri yüksek üretim yapılmasına teşvik ediyor. Sındırgı’ya kazandırdığı doğa dostu Jeotermal Kurutma Tesisinde, jeotermal deşarj suyu kullanılarak sebze ve meyve kurutulmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi burada; hem çiftçi kadınlara ve gençlere istihdam sağlıyor hem de vatandaşları güvenli gıda ile buluşturuyor.
Yılsonuna kadar 3 bin 500 damızlık dağıtılmış olacak
Etinin lezzetiyle ülke çapında bir marka haline gelen Balıkesir Kuzusunun üretimini yaygınlaştırmak için İvrindi, Kepsut, Dursunbey, Sındırgı ve Savaştepe’de Damızlık Üretim tesisleri kuran Büyükşehir Belediyesi, verimli meralarıyla küçükbaş hayvancılığa oldukça uygun olan Bigadiç ilçesinde de bir tesis kuracak. Balıkesir’de, küçükbaş hayvancılığın daha profesyonel bir şekilde yapılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi; 2023 yılında dağıtılacak olanlarla birlikte 2019’dan bu yana toplam 3 bin 500 adet damızlık küçükbaş hayvan dağıtmış olacak. Böylece coğrafi işaretle koruma altına alınan Balıkesir Kuzusu üretiminin artırılarak kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor.
Tarla yolları genişletiliyor meralarda verim artırılıyor
Üreticilerin hasat dönemlerinde işlerini daha kolay yapabilmelerini sağlamak amacıyla tarla ve zeytinlik yollarında genişletme ve düzeltme işlemlerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için kırsal mahallelerde bulunan meraların ıslahını gerçekleştiriyor ve doğru uygulamalarla su kaynaklarının da verimli kullanılması konusunda üreticileri teşvik ediyor.
Aşırı sıcaklar küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkiliyor
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, aşırı sıcak havaların küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkilediğini bildirdi.
Çelik, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin uzun süredir aşırı sıcak ve yüksek nemli hava dalgasının etkisi altında kaldığını ifade etti.
Aşırı sıcak havanın küçükbaş hayvancılık sektörüne de olumsuz yansıdığına dikkati çeken Çelik, “Koyun ve keçiler sıcağa en dayanıklı türler arasında kabul edilse bile özellikle sıcaklık stresine bağlı verim kayıpları ciddi problemlere yol açıyor. Sıcaklık artışına bağlı kurak ve yarı kurak bölgelerde hayvanların doğum oranlarında azalma, hastalık, düşük ve ölüm oranlarında ise artış ile suya erişim problemleri sıkça görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Tüm bu olumsuzlukların hayvansal üretimde düşüşe yol açmasının beklendiğini vurgulayan Çelik, sıcaklık stresine yönelik alınacak tedbirlerin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesinin hayvansal üretimin devamlılığını sağlayacağının altını çizdi.
Çelik, sıcaklık stresinin azaltılmasına yönelik alınabilecek tedbirlere ilişkin de şunları kaydetti:
“Oğlak ve kuzu ölümlerinin azaltılması açısından ana ve yavruların bakımına özen gösterilerek küresel ısınmadan kaynaklı stres oluşumu azaltılmalıdır. Hayvanların susuz kalmamasına özen gösterilmeli, suluklar ve su tankları temiz ve çalışır durumda olmalıdır. Sıcaklığın çok fazla yükseldiği durumlarda depolardaki su uzun süre bekletilmemeli ve hayvanların önüne sürekli olarak taze su gelmelidir. Yemlemenin günün serin saatlerinde yapılması yem tüketiminde artış sağlayacak çok basit ama önemli bir uygulamadır. Bir diğer tedbir olarak da özellikle orta ve büyük ölçekli işletmelerde havalandırma fanları ve fıskiyelerle daha rahat ve ferah ortam oluşturulabilir.”
Meraların korunması ve etkin kullanımının sağlanmasının hayvansal üretim için önemli olduğunu belirten Çelik, mevcut Mera Kanunu’nun da iklim değişikliklerinden kaynaklı riskler kapsamında yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Artırma Projesi Tamamlandı
Denizli Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvancılık yapan üreticilere damızlık koç ve teke desteği sağlayarak verimliliği artırmayı hedefleyen projesini tamamladı. 489 üreticiye 978 adet damızlık koç ve teke dağıtıldı.
Denizli’de 489 üreticiye 978 adet damızlık koç ve teke hibe edildi
Denizli Büyükşehir’in damızlık koç ve teke dağıtımı tamamlandı
DENİZLİ – Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin artması hedefiyle başlattığı damızlık koç ve teke dağıtımı sona erdi. Proje çerçevesinde kent genelinde 489 üreticiye 978 adet damızlık koç ve teke hibe desteği verildi.
Belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kırsal kalkınmaya da büyük önem veren Denizli Büyükşehir Belediyesi, koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan vatandaşların sürülerinde verim ve kalitenin düşmesine engel olmak için hayata geçirdiği Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Verimliliği Artırma Projesinde üreticilere damızlık koç ve tekelerini teslim etti. 7,5 milyon liralık proje ile 19 ilçedeki 489 yetiştiriciye hayvan başı bin TL katkı bedeliyle 978 baş damızlık koç ve tekelerin dağıtımı kent genelinde tamamlandı ve projeden faydalanan üreticiler damızlık koç ve tekelerini teslim aldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin daha verimli bir sürüye sahip olmaları adına böyle önemli bir projeyi geçtiğimiz yıl hayata geçirdiklerini anlatarak, projeye bütçeden 7,5 milyon lira ayırdıklarını hatırlattı.
489 üreticiye 978 damızlık koç ve teke desteği verildi
Sanayi, turizm ve tarım kenti Denizli’de hayvancılığın da çok daha ileriye gitmesi adına Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirten Başkan Osman Zolan, “Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun. Üreticilerimizin sahip olduğu küçükbaş hayvanların ırkını tazelemek, verimliliğini arttırmak için hayata geçirdiğimiz projemiz çerçevesinde 489 üreticimize hayvan başı bin TL katkı bedeliyle 978 baş damızlık koç ve tekelerini teslim ettik. İnşallah bu desteklerimizle üreticilerimiz daha çok kazanacak, daha mutlu olacak. Üreticimizin, çiftçimizin mutlu olması için her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.
Yaş meyve sebzeden 7 ayda 1 milyon dolar
Türkiye’den yapılan yaş meyve sebze ihracatı 7 ayda toplam 1 milyon 892 milyon dolara dayanırken en fazla dış satımın yapıldığı ürün ve ülkelerin de bilgisi verildi. Dünyada gıdaya erişim sorunu yaşanırken Türkiye önemli bir gıda ihracatçısı olma konumunu başarıyla sürdürüyor. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’den ocaktemmuz döneminde yapılan ihracat rakamlarını gözler önüne serdi. Temmuz ayında Türkiye’den en fazla yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülkeler Almanya, Rusya ve Hollanda oldu.
Traktör altında kalan çiftçiden acı haber
Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen olayda, traktörü ile buğday satmaya giden Mehmet Özel (55), köy dönüşü traktörünü Subaşı köprüsü yakınlarında şarampole devirdi.
Traktör altında kalan ve ağır yaralanan Mehmet Özel, önce Yenişehir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Daha sonra Bursa’ya sevk edilen Özel hayatını kaybetti.