16.08.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bilecik'te seralarda çalışan tarım işçileri bunaltıcı sıcakla mücadele ediyor

Bilecik'te seralarda çalışan tarım işçileri bunaltıcı sıcakla mücadele  ediyor - Önce Vatan Gazetesi

Marmara Bölgesi’nin örtü altı tarımda önemli merkezlerinden Bilecik’in Söğüt ilçesinde, seralarda sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan tarım işçileri, kapalı ortam ve yüksek nemin etkisiyle oluşan bunaltıcı sıcakla da mücadele ediyor.

Bölgenin sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Sakarya Havzası’nda yer alan Söğüt ilçesine bağlı köylerde sabahın erken saatlerinde seraların yolunu tutan tarım işçileri, ekmek parası için ter döküyor. Günde 8 saat, aşırı sıcaklara maruz kalan seralarda, domates ve salatalık hasadı yapan işçiler günlük 400 lira kazanıyor.

Söğüt ve İnhisar ilçesine bağlı köylerde gerek yöre halkı gerekse mevsimlik işçilerden oluşan yaklaşık 30 bin kişi, ekmeğini seralardan çıkarıyor.

Mikroklima özelliğine sahip bölgede örtü altı tarımla başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere sebze sevkiyatının yapıldığı bölgede, domates ve salatalık hasadı sürüyor. Yaz aylarında domates ve salatalık işinde çalışmak üzere Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, alın teri dökerek üretime katkı sağlıyor.

Söğüt ilçesine bağlı Hamitabat Köyü Muhtarı İbrahim Metin, AA muhabirine, mevsimsel kaynaklı hasatların gecikmeli başladığını ve sezonuna denk gelmesi nedeniyle sıcakla zorlu bir mücadele verdiklerini söyledi.

Sıcak havadan en çok etkilenenlerin başında serada çalışan tarım işçilerinin geldiğini aktaran Metin, “Son günlerde yaşanan sıcakların en yoğun yaşandığı yerlerden birisi burası. Termometrelerde 42-43 dereceyi görürken seradaki sera gazları akabinde taban sulaması yaptığımız için aşırı nem oranı yüksek oluyor. Kullandığımız gübrelerle beraber nem, tuzluluk oranı artarak aynı deniz havası gibi aşırı bir nemle karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla dışarıda bazen 35-40 derece iken içeride de yüzde 75’e varan nem oranıyla beraber aşırı sıcak oluyor, işçilerimizi zorluyor.” dedi.

Metin, bu sıcakta çalışmanın kolay olmadığı dile getirerek şunları kaydetti:

“Köyümüzde sezonluk 250-300 civarında tarım işçisi bulunuyor. Köyümüzde konteynerler vardı, deprem bölgesine gittiği için muhtarlık olarak işçilerinin yaşamlarını kolaylaştıracak her türlü alt yapıyı hazırladık. İşçilerimiz yaş grubu 10-20 yaş arasında genç kızlarımız ve gençlerimiz var. Tabii aileleri de yanlarında geliyor, yıllardır geldikleri için artık birçoğu ile aile gibi olduk.”

Üretici Halil Yavaş, 15 yıldır seracılık yaptığını ve son günlerdeki aşırı sıcakların kendilerini etkilediğini ancak sıcağa rağmen çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Yavaş, sera içerisindeki sıcaklık ile dışarıdaki sıcaklığın çok farklı olduğunu vurguladı.

Lise 1. sınıf öğrencisi Neslihan Tekin, seraların içinin çok sıcak olduğunu belirterek, sıcaklığın kendilerini etkilediğini ama çalışmak zorunda olduklarını ve kazandığı para ile okul masraflarını karşılayacağını dile getirdi.

Menteşe Belediyesi tarım arazisini yapılaşmaya açtı

Menteşe Belediyesi tarım arazisini yapılaşmaya açtı

HER fırsatta çevrecilik adı altında provokasyonlara soyunan CHP’liler, belediyeleri eliyle verimli tarlaları, ormanları ve zeytinlik alanları bir bir imara açıyor. Son olarak Muğla’da CHP’li Menteşe Belediyesi Meclis toplantısında, kızılçam ormanlarının göbeğindeki tarım arazisinin imara açılması gündeme alındı. Menteşe İlçesi Kozağaç Mahallesi’ndeki ormanlık alanın yanındaki tarım arazisinin yapılaşmaya açılması kararlaştırıldı. Her fırsatta çevrecilik adı altında provokasyonlara soyunan CHP’li belediye, doğayla iç içe ormanlık alanın yanındaki 60 dönümlük arazisini ekoturizm adı altında yapılaşmaya açtı. Belediyenin bu kararı tepkiyle karşılandı.

Tarımsal sulama kanalları temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 5 ilçede 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarının temizlik ve bakım çalışmalarını yapıyor.

Tarımsal sulama kanalları temizleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde havaların ısınmasıyla çiftçilerin tarım arazilerinde su sıkıntısı yaşamaması ve tarımsal faaliyetlerini daha rahat sürdürebilmesi için sulama kanallarının temizlik, bakım, onarım çalışmalarını yapıyor. A Takımı ekipleri, tarımın yoğun olarak yapıldığı İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçelerindeki 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarında temizlik çalışması başlattı. Kanallarda su akışına engel olan toprak birikintisi, otlar ve ağaç dalları temizleniyor. Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren ekipler, kanal boyunca iş makinaları ve makinaların giremediği yerlerde insan gücüyle temizleme çalışması yapıyor. Büyükşehir A Takımı ekipleri, sulama sezonunun sorunsuz olması için yaz boyunca kent genelinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçelerin farklı noktalarındaki kanalların temizlenmesine devam edecek. Öte yandan büyükşehir, Kocaeli genelindeki tarımsal sulama tesislerinin kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili çalışma da sürdürüyor. Üretici Mehmet Yılmaz, Başkan Büyükakın’ın çiftçilerin her zaman yanında olduğunu ifade ederek, “Çok şükür kanallarımız temizlendi, onarımı yapıldı. Artık sularımız bol bol geliyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Çiftçiler olarak bu sene çok rahat edeceğiz. Başkan destek veriyor, biz üretiyoruz, millet de faydalanıyor” şeklinde konuştu.

TARSİM'den Türkiye Sigorta'ya ziyaret

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü ve Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak’ı ziyaret etti.

TARSİM açıklamasına göre, ziyarette, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin yapısı, işleyişi ve uygulamaları ile geleceğe yönelik hedefleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Ziyarette ayrıca iş süreçlerine ilişkin karşılıklı fikir alışverişi de gerçekleştirildi.

Bekir Engürülü, Taha Çakmak’a yeni görevlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Facebook Twitter Google

Edirne'de Tarım Üreticileri Mazota Gelen Zamlara Tepki Gösterdi

Edirne'de Tarım Üreticileri Mazota Gelen Zamlara Tepki Gösterdi - Son Dakika

Edirne’de tarım üreticileri, mazota gelen zamları eleştirerek tepki gösterdi. Üreticiler, mazot fiyatlarının yükselmesi ve ödemelerin gecikmesi nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti. Tarım üreticileri, bu durumun ülke genelinde tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyeceğini ifade etti ve çözüm talep etti. Edirne’de tarım üreticileri mazota gelen zamlara tepki gösterdi. Üretici Erdal Akgün, “Traktör dün 300 litre mazot yaktı. Buna can dayanır ne mal dayanır ne yürek dayanır ne de cep dayanır. Ceplerimiz yandı, tutuştu, bitti, kül oldu ama maalesef sesimizi kimseye duyuramıyoruz” dedi. Edirne’de mısır ve buğday tarımı yapan üreticiler, mazota gelen zamları eleştirdi. Üretici Erdal Akgün, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 34 gün önce buğday sattığını, sattığı buğdayın parasını alamadığını ifade etti. Akgün, şunları söyledi:

“MUTLAKA ÇÖZÜM BULUNMALI””

Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ülkemizde özellikle buğday açığı varken yağlı bitkilerde müthiş bir açık varken, mazotun bu kadar pahalı olması ve zamların devam etmesi ülkedeki üretimin çok kötü noktaya geleceğinin daha şimdiden habercisidir. Bu işe mutlaka çözüm bulunmalı. Bu böyle gitmez, asla ve asla gitmez. Türkiye’mizi hem tarımda hem de hayvancılıkta daha zor günler bekliyor. Lütfen bu işe bir çare bulsunlar. Şu gördüğünüz traktör dün 300 litre mazot yaktı. Buna can dayanır ne mal dayanır ne yürek dayanır ne de cep dayanır. Ceplerimiz yandı, tutuştu, bitti, kül oldu ama maalesef sesimizi kimseye duyuramıyoruz.

“BU GÖREVİ YAPAMIYOR”

Bugün benim 34 gün oluyor Toprak Mahsulleri’ne buğdayımızı teslim edeli. Ödeme bekliyoruz, şu ana kadar bir ödememiz olmadı. Ne olursa olsun çok uzun bir süre 34 gün. Çiftçi bu kadar borçluyken herkes bir anlamda ensemizdeyken devletin bizi 30-40 gün geciktirmesine bir anlam veremiyoruz. Bizden herkes her şeyi peşin istiyor. Devlet kurumlarından alışveriş gitgide zorlaşıyor. Tarım Kredi Kooperatifi’nden bile artık malzeme almak, gübre, mazot almak çok zor. Limitlerimizi yükseltmediler. Önceden 15-20 ton mazot alırken bugün 3-4 tonda her şeyimiz bitiyor. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda sabah buğdayını boşaltan öğlenden sonra parasını alıyordu. En geç 24 saat içinde parasını alıyordu. Biz böyle bir uygulamayı bu iktidar döneminde görüyoruz. Her türlü zorluğu yaşadık, bunları yaşatmaya devam ediyorlar. Bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin parasını ödemesini istiyorum. Bu konuyla ilgili de çiftçi kuruluşlarının harekete geçmesini istiyorum. Özellikle Ziraat Odaları Genel Başkanı artık uykudan uyansın diyoruz. Bu görevi yapamıyor. Ben Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı’nı istifaya davet ediyorum.

“”BU ŞARTLARDA ÇIKAMIYORUZ İŞİN İÇİNDEN”

Üretici İlhami Ergül de, “Mazot 18-19 lira civarındaydı. Mazot oldu 40 lira. Bu şartlarda çıkamıyoruz işin içinden. Günde 2-3 tane su motoru çalışıyor günde. Mısırlar var suluyoruz. 24 saat çalıştığı zaman bir tanesi 30 litre mazot yakıyor, 3 tanesi 90 litre. Benim emekli maaşım 7 bin 500 lira. Eskiden emekli maaşım 3 gün mazot parasına yetiyordu şimdi 2 gün” diye konuştu.

Tarımda büyümeye odaklandı... İş Bankası teknolojiyi ve finansı bir araya getiren yaklaşımıyla tarıma olan desteğini sürdürüyor

Güvenilir gıdaya erişimin önündeki zorluklar, küresel etkilerle her geçen gün artıyor. Dünya Bankası verilerine göre gıda talebi 2050’ye kadar yüzde 70 artacak ve bu talebi karşılamak için yıllık en az 80 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Tarımsal üretime destek sağlamanın gelecek nesillere karşı en büyük sorumluluklardan biri olduğuna inanan Türkiye İş Bankası ise gelecek yıl Tarım İhtisas Şubeleri’nin sayısını 50’nin üzerine çıkaracağını ve İmeceMobil Tarım Platformu çatısı altında yeni nesil tarımsal ürünleri hizmete sunmak için çalışmalara başladığını duyurdu.
Tarımsal üretim; iklim krizi, savaş ve artan maliyetler nedeniyle hiç olmadığı kadar dünyanın gündeminde yer alıyor. Artık güvenilir gıdaya erişim, en az ülke güvenliği ve ekonomik bağımsızlık kadar birincil gündemlerden biri haline geldi. Coğrafi koşullar nedeniyle tarıma elverişsiz topraklara sahip ülkeler arazi kiralama yarışına girerken; tarımsal üretim için son derece uygun topraklara sahip ülkeler bile politik gerekçelerle bu yarışın bir parçası olmuş durumda.

GIDA TALEBİ YÜZDE 70 ARTACAK

Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz temmuz ayındaki açıklamasına göre, 2022’de dünya genelinde 783 milyon kişi açlıkla mücadele etmek zorunda kaldı.

Bu sayı, pandemi öncesi 2019 yılıyla kıyaslandığında 122 milyonluk artışa karşılık geliyor. Tüm bu tabloda, tarımsal finansman araçları da son yıllarda hızlı bir gelişim gösteriyor. Dünya Bankası verilerine göre, tarımsal finansman tüm dünyada 2050 yılına kadar, 9 milyar insanı besleyebilmek için gıda değer zincirlerinin gelişimine katkıda bulunacak. Gıda talebi 2050 yılına kadar yüzde 70 oranında artarken; bu talebi karşılamak için ise yıllık en az 80 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacak.

TARIM İHTİSAS ŞUBELERİ

Sürdürülebilir, güvenli, katma değerli, çevreyi koruyan bir yaklaşımla tarımsal üretime destek sağlamanın gelecek nesillere karşı en büyük sorumluluklardan biri olduğuna dikkat çeken Türkiye İş Bankası, tarımsal faaliyetlerde teknolojiyi merkeze alarak verimliliğin sürdürülebilir bir şekilde artırılmasına katkı sağlamak amacıyla ekosistemin tüm paydaşlarıyla birlikte ülke adına yeni bir hikâye yazılabileceğine işaret ediyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, bu adımın gerçekleşebilmesi için tarım, teknoloji ve finansın bir araya etkin bir şekilde getirilmesi büyük önem taşıyor.

Teknolojiyi, tarımı ve finansı bir araya getirerek çiftçilere yenilikçi çözümler sunmak amacıyla Tarım İhtisas Şubeleri’ni hayata geçiren banka, söz konusu şubeleri diğer şubelerden oldukça farklı ve
tarım sektörüne özgü şekilde tasarlıyor.

100. YILDA 50 ŞUBE

Şubelerde, çiftçilerle çay ve kahve eşliğinde sohbet edilebilecek alanların bulunduğu, çocuklar için özel alanların oluşturulduğu, herkesin kolaylıkla erişebileceği bir kitaplığın bulunduğu farklı bir ortam kurgulanırken; tarımın teknolojik yönünü temsil eden akıllı bitki yetiştirme ünitelerinin de şubelerin içinde yer aldığı ifade edildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, Manisa/Saruhanlı’nın ardından fiziki olarak dönüşümü gerçekleştirilen Antalya/Turunçova, Konya/Karapınar ve İzmir/Bayındır şubelerinin hizmete sunulduğu; bugün itibarıyla 24 olan Tarım İhtisas Şubesi sayısının, bankanın 100. kuruluş yıldönümü olan 2024 yılında, 50’nin üzerine çıkarmanın hedeflendiği kaydedildi.

Tarımda büyümeye odaklandı… İş Bankası teknolojiyi ve finansı bir araya getiren yaklaşımıyla tarıma olan desteğini sürdürüyor
YENİ NESİL ÇİFTÇİ BULUŞMASI

ÇİFTÇİLERİN finansal okuryazarlığını ve tarım teknolojileri alanındaki bilgilerini artırmak amacıyla yeni nesil çiftçi buluşmaları düzenleyen İş Bankası, ülke genelinde 144 buluşma kapsamında, 23 bini aşkın çiftçiyle bir araya geldi. Bu toplantılara, girişimcilerin ve akademisyenlerin yanı sıra teknoloji şirketleri de katıldı ve çiftçilerle dijitalleşme ve tarım teknolojileri konularında en güncel bilgiler paylaşıldı. Tarım alanında teknolojileri doğru kullanma hedefiyle 2019’da “İmeceMobil”i hayata geçiren banka, bugüne kadar 210 binden fazla kullanıcıya ulaşırken; bu yıl mart ayı itibarıyla Trakya Yatırım Holding A.Ş. çatısı altında “İmeceMobil Tarım Platformu” olarak hizmet vermeye başladı.

SUYUN YÜZDE 74’Ü ÜRETİMDE KULLANILIYOR

TARIM ve gıda sektörünün küresel su kullanımında yüzde 69 paya sahip olduğu tahmin edilirken; Türkiye’de tatlı su kaynaklarının yaklaşık yüzde 74’ü tarım sektöründe kullanılıyor. İş Bankası’nın tarım alanında EFSE Development Facility ve Frankfurt School of Finance&Management ile yürüttüğü işbirlikleri kapsamında düzenlediği İmece Çalıştayları’nda üniversiteden, özel sektörden, girişimcilerden, sivil toplumdan ve kamudan temsilciler bir araya geliyor. Çalıştayın ilkinde, “Akışına Bırakma” sloganıyla “Su” konusu ele alınırken; suyun verimli kullanımı, geri dönüşüm, yeni teknolojilerle tarımda su yönetiminin nasıl yapılacağı konuları işlendi. Bu çalıştaylar, buğday, tohum, süt hayvancılığı temalarıyla devam etti.

52 bin 810 olimpik havuz: İmeceMobil’le 2022’de tasarruf edilen su miktarı

94 bin futbol sahası: Gübreleme servisiyle ulaşılan arazi büyüklüğü

50+ : 2024’te hedeflenen Tarım İhtisas Şube sayısı

Main Menu