01.08.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Üç banka tarım için güç birliğine gitti

 Tarım için üçlü güç birliği

İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), Türk tarımının yarınları adına önemli bir iş birliğine imza attı. İstanbul’da imzalanan anlaşma ile İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin ortakları arasına, dünden bugüne Türk tarımına verdikleri büyük desteklerle fark yaratan üç önemli banka katıldı. Türkiye İş Bankası İmece Mobil ile, Ziraat Bankası Ziraat GSYO ile, DenizBank da iştiraki NEOHUB A.Ş. ile projede yer aldı.

Sermaye ortaklığı anlaşması imza töreninde, İzmir Ticaret Borsası ve İTTM Girişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İzlem Erdem, Ziraat Bankası Tarım Bankacılığı Bölüm Başkanı Engin Çekici, DenizBank KOBİ Bankacılığı ve Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Engin Eskiduman, İş Bankası İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam, Ziraat GSYO Genel Müdürü Ferhat Fahri Hameş ile DenizBank Neohub A.Ş. CEO’su Gürhan Çam hazır bulundu.

10 BÜYÜK ÜRETİCİDEN BİRİ

Işınsu Kestelli, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, Borsamızın gözbebeği projelerinden. Büyük emek verdik. Çok yorulduk ama bugün burada, ülkemizin tarımına en önemli desteği veren saygın bankaları ile sermaye ortaklığı anlaşması imzalama aşamasına geldiğimiz için emeğimizin karşılığını aldığımızı söyleyebilirim. Ülkemiz tarımının; planlama, teknoloji açığı, insan kaynağının yaşlanması, finansmana erişim, su ve toprak başta olmak üzere doğal kaynaklarımız üzerindeki baskı gibi bazıları akut, bazıları kronik sorunları var. Üretim miktarı ile dünyanın 10 büyük tarımsal üreticisinden biri olan Türkiye’nin, bu sorunları hızla geride bırakarak örnek bir ülke haline gelmesi bir zorunluluk. Bu meydan okuma ülkemizin önemli bir kesiminde farkındalık yarattı ve güçlü bir çözüm iradesinin ortaya çıkmasını sağladı. Biz İTTM’yi sürdürülebilir, rekabetçi ve verimli bir tarım sektörü için bilgi ve iletişim sektörünün daha güçlü katılımını sağlamak; tarımın dijital dönüşümünü destekleyen bir tarım girişimciliği ekosistemini hayata geçirmek üzere kurduk. Bugün İş Bankası İmece Mobil, Ziraat GSYO ve DenizBank Neohub’ın da ortaklarımız arasına katılmasıyla birlikte dünden daha güçlü ve kararlı bir şekilde Türk tarımında teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek için çalışacağız.”

İTTM’nin, Türk tarımının Silikon Vadisi olmasını hedeflediklerini belirten Kestelli, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteği ile Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin Menemen’deki tesislerini projenin kuluçka merkezi olarak benimsedik. Geldiğimiz noktada kuruluş, altyapı ve örgütlenme çalışmalarını büyük ölçüde tamamladık ve ilk beş yıl planımızı hayata geçirdik. İTTM’ye büyük avantaj ve ivme kazandıracak TEKMER statüsü için yaptığımız proje başvurumuz KOSGEB tarafından kabul edildi. Binamızın inşaatı da bu yıl içinde tamamlanacak. Büyük emek, kaynak ve enerji verdiğimiz bu projenin, Türk tarımının değişim ve dönüşümünde önemli bir kaldıraç işlevi görmesini umut ediyoruz. Bu vesile ile bugün ortaklık anlaşmasını imzaladığımız üç bankamıza ve çok yakın zamanda duyuracağımız Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Birlik ortaklarımıza projemize olan güven ve destekleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ÇEKİM MERKEZİ

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İzlem Erdem, tarımı, girişimcilik dünyasının bir parçası haline getirmeyi hedefleyen İTTM projesinin paydaşları arasında yer almaktan heyecan duyduklarını belirterek, “Stratejik önceliklerimiz arasında yer verdiğimiz tarımda güvenli, katma değeri yüksek, çevreyi koruyan bir yaklaşımla üretimi desteklemeyi gelecek nesillere karşı en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Ülkemizin tarımda sahip olduğu potansiyeli, ekosistemin tüm paydaşlarıyla birlikte teknolojiyi merkeze alarak gerçekleştirebileceğimize ve ülkemiz adına tarımda yeni bir hikâye yazılabileceğine inanıyoruz. Bunun da ancak tarım, teknoloji ve finansın bir araya etkin bir şekilde getirilmesiyle gerçekleşebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Ekosistemin tüm kesimlerine dokunan geniş kapsamlı pek çok çalışma yürüttüklerini söyleyen Erdem, dijital tarım alanında teknolojileri tabana yayma hedefiyle hayata geçirilen İmeceMobil’in bu anlamda güzel bir örnek olduğunu ve Mart 2023’ten bu yana Trakya Yatırım Holding çatısı altında İmeceMobil Tarım Platformu A.Ş. olarak hizmet verdiğini söyledi. Erdem, İTTM projesinin Ar-Ge için gerekli ortamın sağlanması, paydaşların bir araya getirilmesi, tarım teknolojileri araştırmalarının ticarileşmesinin ve finansmana erişiminin desteklenmesi gibi hedeflere sahip olduğunu belirterek, “Projeyle sunulacak ‘açık inovasyon ortamı’ sayesinde hem tarım hem de girişimcilik ekosistemlerine katkıda bulunan bir çekim merkezinin doğması mümkün olabilecek” dedi.

İHRAÇ POTANSİYELİ HEYECANLANDIRDI

DenizBank’ın yeni nesil iştiraki NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam ise konuşmasında, “Ülke tarımına destek olmak için başlatılmış İTTM projesi, tarım sektörünün tüm paydaşlarına hitap etmesi, yenilikçi tarım uygulamalarını hayata geçirecek olması ve tarım teknolojisi ihraç etme potansiyeli ile DenizBank ve NEOHUB olarak bizleri oldukça heyecanlandırıyor. Özellikle sürdürülebilir tarım ve tarımın dijital dönüşümü gibi hedefleri, NEOHUB olarak vizyonumuzla uyuşuyor. ‘Deniz’den Toprağa’ uygulamamız ve ‘iş modeli fabrikası’ yaklaşımımız ile İTTM’ye destek olmayı hedefliyoruz. Ülke tarımı için yapılan bu anlamlı iş birliğinden oldukça memnunuz” ifadelerine yer verdi.

Derince'nin köylerinde tarım ve turizm atağı

 

Derince’nin köylerinde birbirinden değerli projeleri hayata geçiren Başkan Aygün’ün bölgeye kazandırdığı Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisleri ve Tahtalı Göleti Doğa Park projeleri alanında örnek olarak niteleniyor. Bölgede ticareti geliştirerek, tarımsal kalkınma, turizm, istihdam ve ekonomiye katkı sunacak olan projeler Derince’ye değer katıyor. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Tahtalı Göleti Doğa Park projesi içerisinde yer alan Beşdivan Tesisleri’nde bölge sakinleri ile bir araya geldi. Hayata geçirdiği projelerle İshakçılar merkezli köylere artı değer katan Başkan Aygün, gerçekleşen programda Tahtalı Göleti Doğa Park projesinin detaylarını paylaştı.

DOĞA PARK PROJESİ

Başkan Aygün’ün prestij projeleri arasında yer alan ve bölgeyi cazibe merkezi haline getiren Tahtalı Göleti Doğa Park alanındaki düzenlemeler üç etaptan oluşuyor. Doğa Park projesi kapsamında ilk etap çalışmaları ile bölgede ürün satış alanı, şadırvan, mescit ve tuvaletlerin tamamlanması ile mangal yerleri de hazırlanarak mesire alanı halkın kullanımına sunulmuştu. İkinci ve üçüncü etap düzenlemelerinin eş zamanlı olarak sürdüğü Doğa Park projesi konaklama tesisi, yemekhane, basketbol sahası, restoran, kafe ve teras alanı, ürün satış yerleri, karavan park, hobi bahçeleri, bisiklet ve yürüyüş yollarının tamamlanmasıyla bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek.

 

Hatay Dikmece'de tarım arazilerine jandarma girdi

Hatay Dikmece'de tarım arazilerine jandarma girdi - KRT TV

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre planlanan konut projesi kapsamında bulunan tapulu tarım arazilerine geçtiğimiz günlerde şerh (taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için yapılan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulama) konuldu. Dün de jandarma eşliğinde bölgeye iş makinaları geldi. Yurttaşların duruma tepki göstermesinin ardından jandarma ve Dikmece köylüleri arasında arbede yaşandı. 

ON BİNLERCE ZEYTİN AĞACI

Dikmece sakinleri ise geçim kaynakları olan ve on binlerce zeytin ağacının da yer aldığı tapulu tarım arazilerinin ellerinden alınmak istenmesine tepkili.

Sürece ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Dikmece sakinlerinden Ahmet Korkmaz, “Dün 3 otobüs jandarma eşliğinde bir iş makinası geldi ve bize sondaj yapılacağını söylediler. Ancak sondajın kepçe ile yapılamayacağını söyledik. Kepçenin önüne jandarma barikat kurdu ve biz de duruma tepki gösterdik. Sonra da gittiler” dedi.

Söz konusu arazilerin yurttaşların tek geçim kaynağı olduğunu ifade eden Korkmaz, “Buradaki köylülerin hem tarım yaptıkları arazi ellerinden alınıyor hem de söz konusu yer burada yaşayan yurttaşların topraklarının neredeyse tamamına tekabül ediyor. Buradaki insanlar tarımla geçiniyor, ellerinden topraklarını aldığınız zaman bu insanlar ne yapacak?” diye sordu. 

Bakan Yumaklı: Yangınlarda 6 bin 900 hektar alan zarar gördü

Bakan Yumaklı: Bu yıl orman yangınlarında 6 bin 900 hektar alan zarar gördü  - Politika Haberleri

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya’nın Selçuklu ilçesi Bağrıkurt Mahallesi’nde buğday hasadına katıldı. Bakan Yumaklı, biçerdöverin direksiyonuna geçerek hasadı başlattı. Daha sonra Konya Ticaret Borsası’na geçen Bakan Yumaklı, burada düzenlenen Tarımsal Üretim Planlama Bölge İstişare Toplantısı’na kaldı. Orman yangınları hakkında bilgi veren Bakan Yumaklı, “Bildiğiniz gibi bu hafta bütün şehirlerimizde sıcaklık rekorları kırıldı. Küresel ısınmanın etkilerini yaşadığımız şu günlerde daha fazla ormanlık alanımız yanmadan bu süreci atlatmaya çalışıyoruz. 2 yıl içerisinde biz kara ve hava araçlarının nitelik ve niceliklerinin arttırılması için yoğun bir çaba sarf ettik. Sizin herhangi bir yangını tespit etmekteki kabiliyetiniz ne kadar fazlaysa bu yangının müdahale zamanınızda o kadar hızlı olur. Dolayısıyla hasarı minimumda atlatırsınız. Teknolojik ekipmanların yaygınlaştırılması konusuna odaklandık. Eğitimli ve kalifiye personelimizin sayısını belli bir orana getirdik. En önemlisi de koordinasyonu güçlendirdik. Orman yangınlarının artık Türkiye’de farklı bir boyutta devam ettiğini sizler de müşahede ediyorsunuz. İnşallah bu şekilde de devam edeceğiz. Bu yıl, sene başından bu zamana kadar ülkemiz genelinde 1022 orman yangınında yaklaşık 6 bin 900 hektarlık alan zarar gördü. Bu alanın sadece 5 bin 800 hektarlık kısmı 18 yangında oldu. Bu 18 yangının da 17’si, 10 Temmuz ile 18 Temmuz arasında oldu. Geçen yıl aynı dönemde 1092 yangın vardı ve 8 bin 100 hektarlık bir alan zarar görmüştü. Geçen yıla göre orman yangını sayısının ve zarar gören alanın az olmasının elbette ki alınan önlemler nedeniyle olduğunu söylemek mümkün. Biz ilk müdahale, ilk tespit, ilk müdahale ve kontrol alma süresinin bu vesileyle çok azaldığını da görüyoruz” dedi.

Tarım Müdürlüğünden fındıkta kokarca artışı uyarısı

Tarım Müdürlüğünden fındıkta kokarca artışı uyarısı

Samsun’un Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini kahverengi kokarca ve yeşil kokarca popülasyonunda yaşanan artış konusunda uyardı ve fındık hasat tarihlerini açıkladı.

Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çarşamba’da Mahmutlu ve Karaağaç mahallelerinde yapılan gözlem sonucu, kahverengi kokarca ve yeşil kokarca popülasyonunda hızlı artış görüldüğünü belirtti.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Samsun bölgesinde fındık hasat tarihlerini, sahil kesim 19 Ağustos, orta kesim 12 Ağustos ve yüksek kesimler ise 26 Ağustos olarak açıkladı.

Gerze’de tarım ve tarım olanakları masaya yatırıldı

Gerze’de tarım ve tarım olanakları masaya yatırıldı

GER-SES Başkanı Bülent Eryılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Gerze’nin geleceğinde yerel kalkınma açısından küçük tarım işletmeleri, kooperatifler ve belediye ilişkisi, Gerze’nin iş-aş sorununa çözüm olarak Yerel Kalkınma konuları tartışıldı.

İnteraktif bir biçimde yürütülen toplantının amacının mahalli idareler anlamında bir ortak akılla Gerze’nin ihtiyaçlarının Gerzeliler tarafından belirlenmesinin sağlamak olduğu belirtilirken Gerze’nin daha iyi hizmetlerden yararlanması olduğu kaydedildi.

Dernek Başkanı Bülent Eryılmaz, ilk toplantıdan bu yana yapılan tüm toplantılarda görüşülen konular hakkında bilgiler verdi. Eryılmaz, amaçlarının Gerze’ye hizmet etmek olduğunu söyledi.

Toplantıda daha sonra söz alan Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala Türkiye’ de tarım, kırsal kalkınmada sürdürülebilirlik; kırsal kalkınmada planlama ve şehir planları; kent kültürü, tarım ve kırsal kalkınma; kooperatifçilik ve Gerze’ de kırsal anlamda neler yapılabilir?” konularında görüşlerini bildirdi.

Toplantıda Deydaa Ekoloji Kampını kuran genç girişimci Cengizhan Kaptan’da bir konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar da söz hakkı alarak düşüncelerini, eleştirilerini açıkça ifade ettiler. Yine dernek başkanı Bülent Eryılmaz ve konuşmacılar yöneltilen sorulara ve yapılan eleştirilere cevap verirken, değerlendirmeleri de dikkate aldıklarını ifade etti.

Zeytincilere “ilaçlama” çağrısı

Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden olan Aydın’ın Didim ilçesinde sahaya inen ilçe tarım ekipleri, vuruk olgunluğa ulaşan zeytin bahçelerinde üreticileri zeytin sineği için ilaçlamalara başlaması gerektiği çağrısında bulundu.

Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri bitki sağlığı ile ilgili konularda arazide periyodik kontrollerine devam ediyor. Bu çerçevede sahaya inen ekipler, monitör tuzakların haftalık sayımlarını yaparken, bir yandan da bahçe kontrolleri gerçekleştirdi. Zeytin sineğine karşı bahçelerde de zararlı popülasyonlar incelenirken, ekipler vuruk olgunluğa gelen zeytinlerde ilaçlamanın başlatılması gerektiği çağrısında bulundu. İlaçlamanın hasat bitimine 20 gün kalıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini vurgulayan ekipler, özellikle günün serin saatlerinde ilaçlama yapılmasını tavsiye etti.

Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlçemiz zeytin alanlarında bulunan monitör tuzaklarda haftalık sayımlar ve bahçe kontrolleri yapıldı. Özellikle sulama yapılan zeytin bahçelerinde meyvelerin vuruk olgunluğuna gelmesi sebebiyle çiftçilerimizin zeytin sineğine karşı ilaçlamaya başlamaları, hasat bitimine 20 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam etmeleri gerektiği üreticilerimize duyuruldu. İlaçlamaların günün serin saatlerinde yapılması ve rüzgarsız hava şartlarında yapılması zeytin sineği ile mücadelede başarıyı arttıracaktır” ifadeleri yer aldı.

Main Menu