17.07.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım Bakanlığında genel müdür ve genel müdür yardımcıları görevden alındı!

antalyalı

MİLLİ GAZETE’den Sadettin İnan’ın haberine göre, Tarım Bakanlığında deprem! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, pide lahmacun skandalını fırsat bilerek Bakan Yardımcılığı döneminde anlaşamadığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak’ı görevden alarak yerine yaptığı atama Bakanlıkta şok etkisi yaptı.

GÖREVDEN ALINAN İSİMLERİN YERİNE YAPILAN ATAMALAR ŞOK ETKİSİ YAPTI!


Tarım ve Orman Bakanlığında; Gıda ve Kontrol Genel Müdürü, Tarım Reformu Genel Müdürü, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı ve Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı görevden alındı. Bakanlığın önemli birimlerinde görevden alınan genel müdür ve genel müdür yardımcılarının yerlerine yapılan atamalar ise şaşkınlıkla karşılandı.

PİDE LAHMACUN SKANDALININ FATURASI GENEL MÜDÜRE KESİLDİ!

Tarım ve Orman Bakanlığında pide lahmacun skandalının faturası Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak’a kesildi. Skandal pide lahmacun talimatında imzası bulunmamasına rağmen Durali Koçak görevden alınarak yerine Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber atandı.


SKANDAL TALİMATTA İMZASI BULUNAN GENEL MÜDÜR YARDIMCISI DA GÖREVDEN ALINDI

Skandal pide lahmacun talimatını 81 Tarım İl Müdürlüğüne gönderen Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Arap’ta görevden alındı.

YUMAKLI PİDE LAHMACUN SKANDALINI FIRSAT BİLDİ ‘YOKUŞALİ’Yİ GÖREVDEN ALDI!


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın skandal talimatta imzası bulunmamasına rağmen Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak’ı görevden alması dikkat çekerken, Yumaklı’nın Bakan Yardımcılığı döneminde de Durali Koçak ile anlaşamadığı, pide lahmacun skandalını da gerekçe göstererek görevden aldığı kaydediliyor. Yumaklı’nın Bakan Yardımcılığı döneminde bazı taleplerinin yerine getirilmemesinden dolayı kurum içi toplantılarda Durali Koçak ile ilgili olarak ‘Durali Yokuşali’ şeklinde eleştirilerde bulunduğu ifade ediliyor.

DURALİ KOÇAK’IN YERİNE ATANAN İSİM DİKKAT ÇEKTİ!

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünde görevden alınan Durali Koçak’ın yerine aynı birimde Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber’in atanması da dikkat çekti. Bekir Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne Daire Başkanı olarak atanmasına rağmen dönemin Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş tarafından uzun süre göreve başlatılmamıştı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü gibi stratejik bir birimin başına Durali Koçak gibi alanına hakim bir ismin görevden alınarak yerine ziraat mühendisi Ersin Dilber’in atanması Bakanlıkta şok etkisi yaptı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz’da görevden alındı.


TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRÜ DE GÖREVDEN ALINDI YERİNE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ATANDI

Diğer yandan Bakanlığın en önemli stratejik birimlerinden olan Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok’ta görevden alınarak yerine Genel Müdür Yardımcısı Osman Yıldız atandı. Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Cuzoğlu da görevden alınarak Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcılığına Mehmet Kilci ile Abdullah Karabulut atandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KORUMALARININ SALONDAN ÇIKARDIĞI İSİM BİTKİSEL ÜRETİMDE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI YAPILDI!

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı Ercan Tüktemel de görevden alınarak yerine İhsan Emiralioğlu atandı. İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’deki bir programında, Erdoğan’ın korumaları tarafından akreditesinin bulunmadığı gerekçesiyle toplantı salonundan çıkarılmıştı.


HAYVANCILIK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI GÖREVDEN ALINDI YERİNE DAİRE BAŞKANI ATANDI

Yine Hayvancılık Genel Müdürlüğünde de Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Koçak görevden alınarak yerine Daire Başkanı Emre Gürçay atandı. Gürçay’ın da bu göreve atanması dikkat çekti.

REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANI DA GÖREVDEN ALINDI

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Recep Temiz de görevden alındı. Temiz’in yerine Yusuf Erkan Özçelik getirildi.

TKDK BAŞKANI DA GÖREVDEN ALINDI YERİNE 2018’DE GÖREVDEN ALINAN ANTALYALI YENİDEN BU GÖREVE ATANDI!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkan vekili Serkan Doğan görevden alınarak yerine Ahmet Abdullah Antalyalı getirildi. Antalyalı Fakıbaba’nın Tarım Bakanlığı döneminde görevden alınmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla görevden alınan Antalyalı’nın yeniden aynı göreve getirilmesi dikkat çekti.

Adana'da yağışlar mısıra yarayacak

Adana’da 2020’de yaklaşık 700 bin dönüm alanda ekilen mısırda 820 bin ton rekolte gerçekleşirken bu rakamlar 2021’de 665 bin dekarda 810 bin ton, geçen yıl ise 867 bin dönümde 888 bin ton olarak kayda geçti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, insan beslenmesinin yanı sıra sanayide ve hayvan yemi olarak da kullanılan mısırın önemli bir ürün olduğunu söyledi.

Beklenti 1.2 milyon ton
Türkiye’de geçen yıl 8 milyon ton, Adana’da da yaklaşık 900 bin ton civarında mısır üretildiğini aktaran Tekin, şöyle konuştu:

“Bu yıl da yine üretim alanımız 860 bin dekar civarında. Ancak bu yıl 1 milyon 200 bin ton civarında mısır üretimi bekliyoruz. Adana’da dekara ortalama verim, iklime bağlı olarak değişmekte. Bu yıl hava şartları gayet iyi. Bahar yağışlarını düzenli olarak aldık. Mısırlarımızda da rekoltenin yükselmesini bekliyoruz. Birinci ürünlerde ortalama dekara verimlerinin 1400-1500 kilogram civarında olması muhtemel. İkinci ürünlerde de 1000 ile 1200 kilogram arasında verim alınabilir.”

Tekin, Adana’nın Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 10’luk payını karşıladığını belirterek, “Konya şu an mısır üretiminde birinci, Adana ikinci sırada yer almakta. Ancak bu yıl iklim şartlarının daha iyi olması, bizim bölgemizdeki mısır rekoltesini yükselteceğinden birinci sırada oluruz diye ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Ekim artabilir
İç Anadolu Bölgesi’nde sulama sorunu nedeniyle mısır üretiminden yavaş yavaş vazgeçildiğini gözlemlediklerini anlatan Tekin, sulamayla ilgili sıkıntı olmayan Çukurova’da ise ekimin artmasını beklediklerini kaydetti.

Tekin, silajlık mısır ekenlerin yer yer hasat yapmaya başladığını, gıda sanayisinde kullanılan ve ovada geniş ekim alanlarına sahip dane mısır çeşitlerinde hasadın ise ağustosta yapılacağını dile getirdi.

Sarıçam ilçesinde mısır üreticisi ve silaj paketleme hizmeti veren Cumali Kurt da bu yılki hava şartlarının mısır için olumlu olduğuna işaret ederek, “Özellikle bahar aylarında yağışların olması ve havanın serin geçmesi, yazın sıcakların da biraz daha geç başlaması mısırlarımızı olumlu yönde etkiledi. Bu sene yüksek mısır rekoltesi beklemekteyiz.” dedi.

Başkale’de sağanak sele dönüştü, tarım arazileri zarar gördü

Van’ın Başkale ilçesinde sağanak sele dönüştü, tarım arazileri sular altında kalarak zarar gördü.

Başkale’de etkili olan sağanak ve dolu kırsal mahallelerde sel baskınlarına neden oldu ve tarım arazilerinde hasara yol açtı. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği mahallelerde bazı tarım arazisinin zarar gördüğü belirtildi. Yüksek kesimlerden gelen sel sularını vatandaşlar cep telefonu kamerası ile görüntüledi

Başkale’de sağanak sele dönüştü, tarım arazileri zarar gördü

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Şu anda bir risk olmadığını söyleyebilirim

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Şu anda bir risk olmadığını söyleyebilirim

İlçedeki geçici Hatay Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yumaklı, Hatay’ın Belen ilçesinden dün saat 13.57 itibarıyla gelen yangın ihbarına, 8 dakika içerisinde müdahale edildiğini söyledi.

Bölgede nemin, rüzgarın ve hava sıcaklığının etkili olduğuna dikkati çeken Yumaklı, şöyle devam etti:

“Burada da yaklaşık yüzde 21 nem ve saatte 21 kilometre hızla esen bir rüzgar söz konusu idi. Arkadaşlarımız her zaman olduğu gibi hemen hava ve kara araçlarını bölgeye sevk ettiler. 17 hava aracıyla başladı, daha sonra yaklaşık 80’e yakın kara aracı ve yaklaşık 450’ye yakın Orman Genel Müdürlüğü’nün personeli müdahil oldu. Sayın Valimiz, diğer kamu kurumlarının, AFAD’ın Başkanı da dahil olmak üzere vekillerimiz, bütün kurumlar, kuruluşlar omuz omuza vererek, jandarmamızdan da diğer askeri birliklerimizden de kamu kurumlarımızdan da araç gereç ve personel takviyesiyle çok şükür akşam 19.00 sularında söylemiştim ‘enerjisi düşmeye başladı’ diye.

Şu an itibarıyla çok lokal bazı yerlerde devam ediyor olmakla birlikte çok şükür büyük bir risk olmadığını söyleyebilirim. Ancak bu her şeyin bittiği ya da yangının tamamen kontrol altına alındığı anlamına gelmez. Hem gecenin ilerleyen saatlerinde oluşabilecek hava şartları hem de nemle alakalı sıkıntılı bir durum, belki yine riskli bir durum oluşturabilir ama şu an itibarıyla yaklaşık etkilenen alanın 230 hektara çıktığıyla ilgili bizim, arkadaşlarımın bir ölçümü vardı. Şu an itibarıyla bu yaklaşık 100 hektarlık bir alana doğru inmiş vaziyette, 120 hektar civarında diyelim buna. An itibarıyla büyük bir risk olduğunu söylememekle beraber arkadaşlarımızın tamamıyla kontrol altına almakla ilgili çabaları devam etmekte.”

“Şu anda sorunumuz 3 yangın”

Yumaklı, saat 16.27 civarında Çanakkale’de çok geniş bir alanda hızlı bir rüzgarla birlikte başlayan başka bir yangının meydana geldiğini ve bu yangında da yaklaşık 500 hektarlık alanın etkilendiğini aktardı.

Bölgenin aslında tarım arazilerinin bulunduğu bir bölge olduğunu ancak yangının yer yer de ormanlık alanlara sıçrayarak geniş bir alana yayıldığını ifade eden Yumaklı, şöyle konuştu:

“Yine burada da hava araçları ve kara araçlarıyla müdahale edildi. Halihazırda Çanakkale’de şu anda 2 gece görüş hava aracıyla birlikte arkadaşlarımız müdahaleye devam ediyor. Bundan yaklaşık bir yarım saat sonra 17.00 gibi Mersin Gülnar’da başladı. Yine buraya da yaklaşık 12 hava aracı yönlendirildi. Halihazırda şu anda orada da 3 gece görüş hava aracı ve diğer kara araçlarıyla müdahaleler sürüyor. Sabah 06.55’ten bu ana kadar yaklaşık 19 yangın, orta ve üstü çıktı. Bunların 16’sına müdahale edildi ve an itibarıyla kontrol altına alındı. Şu anda sorunumuz bu 3 yangın, bunlara konsantre olmuş vaziyetteyiz. Hem İçişleri Bakanı’mız hem diğer kamu kurum kuruluşları, bölgelerin, illerin valileri çok yoğun bir şekilde yangının kontrol altına alınması için el ele, kol kola omuz omuza vermiş bir şekilde mücadele etmeye devam ediyorlar.”

“2 kişi gözaltına alındı”

Hatay’ın Belen ilçesinde meydana gelen yangınla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte bölgeye gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yetkililerden yangın ile ilgili bilgi aldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangında herhangi bir can kaybının olmadığını belirterek, “Şükürler olsun ki şu an itibarıyla valilerimizden güvenlik birimlerimizle yapmış olduğumuz değerlendirmelerde can kaybımız yok, yaralımız yok. Bu bizim tesellimiz, Belen’le ilgili burada yangın ihbarı geldiği andan itibaren gerek Tarım Orman Bakanlığımız, bizzat bakanımız merkezinden anbean takip etti. Coğrafya olarak güçlü rüzgarlar alıyor burası. Dolayısıyla yangının büyümemesi için çok büyük bir gayret gösterildi. Gelirken uçaktan da izledik. Ama zaten SİHA görüntülerinden anbean hep izlenildi. İnşallah enerjisi düşen bu yangının tez zamanda sönmesini murat ediyoruz.

Bu yönde büyük bir gayret gösteriliyor şunu söylemem gerekiyor; Müftüler Mahallemiz Solukoluk ve Bellidere’de, buradaki yaşayan hemşehrilerimize süratli valiliğimiz güvenlik birimlerimizle beraber riskli olan hanelerden başlamak üzere tahliye edildi. Mükemmel bir iletişim kuruldu, hemşehrilerimizle beraber çok azı hariç hariç tamamı tahliye edildi. Ama üzüntüyle şunu söylememiz lazım. Yanan 7 evimiz var, dört araçta da hasar var. Bunlarla da ilgili AFAD, çalışmalara yarın sabahtan itibaren başlayacak” dedi.

Evinin bahçesindeki sazlığı yakmak isterken ormanı yaktı

Yangına evinin bahçesindeki sazlıkları yakmak isteyen 2 şahsın neden olduğunu açıklayan Bakan Yerlikaya, “Bunu merak ettiğinizi biliyorum. Biz de bu yangının sebebinin nereden kaynaklandığıyla ilgili jandarmamız başından beri titizlikle çalıştı. Elindeki bilgiler görgü tanıkları ışığında Soğukoluk Mahallemiz, Armutçuk mevkinde iki kişi, bir evde bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesiyle ilgili yaptıkları çalışmadan sonra bir ateş yakıyorlar. Maalesef bunu kontrol edemiyorlar. Dolayısıyla bu ciğerlerimizin yanmasına vesile oluyorlar. Adli soruşturma başlatıldı ve bu arkadaşlar hakkında, bu vatandaşlar hakkında da şu anda yakalama kararı verildi ve yakalandı” ifadelerini kullandı.

Çanakkale ve Mersin’de de yangının çıkış nedeninin araştırıldığını ifade eden Bakan Yerlikaya, “Arkadaşlar Çanakkale Merkez Kızılkeçili Köyü’nde de az önce kıymetli bakanım da ifade etti, 16.27’de orman yangını başladı. Biz yine tedbir amaçlı Kemerköy mevkiindeki yaşayan vatandaşlarımızı tedbir amaçlı oradan boşalttık. Valilik müracaat eden tüm vatandaşlarımızı misafir ediyor yurdumuzda. Hemen akabinde bir on, on beş dakika sonra Mersin Gülnar Kavakoğlu Mahallemizde orman yangını çıktı. 25 konut burada tahliye edildi, tedbir amaçlı. Maalesef beş ev yandı. Orada da aynı burada olduğu gibi valiliğimiz, orman bölgemiz, yine keza Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD Başkanlığımız ve tüm kurum ve kuruluşlar seferberlik halinde.

Yangının olumsuz tesirini bir an önce gidermeye yönelik gayretle gösteriyor. Son söz, Çanakkale ve Mersin Gülnar’da da yangına sebebiyet vermeyle ilgili neyse o konu jandarmamız, tıpkı burada başardı gibi orada da bunu aydınlatma noktasında titizlikle çalışıyor. Gelişmelerden yine kamuoyuna bilgi arz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hatay

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürülmeye çalışılıyor.

İhbar üzerine bölgeye, çok sayıda helikopter, uçak, arazöz, personel sevk edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Şu anda bir risk olmadığını söyleyebilirim

Yerleşim yerlerine yakın noktada çıkan yangına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Yangına müdahale eden ekiplere askeri helikopterler de destek veriyor.

“Yaklaşık 90 hektarlık bir alanda yangının etkileri devam ediyor”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soğukoluk Mahallesi’nde çıkan yangına ekiplerin anında müdahaleye başladığını söyledi.

Yangının kontrol altına alınması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Masatlı, şöyle konuştu:

“Takribi 90 hektarlık bir alanda yangının etkileri devam ediyor. Bugün özellikle nemin az olması ve diğer taraftan rüzgarın olmasıyla beraber yer yer yangının etkisi artıyor. Bölgemizde gerek havadan, gerekse karadan müdahaleler devam ediyor. İnşallah daha fazla olumsuz bir durumla karşılaşmayız. Bölgemizde bulunan 3 mahallede vatandaşlarımızı tahliye çalışmaları devam ediyor. Yangın yer yer ikametgahlara sıçradı. Oralarda mal zararı dışında başka bir sorun yok, ekiplerimiz müdahale etti. İnşallah en kısa sürede yangını kontrol altına alacağız.”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Şu anda bir risk olmadığını söyleyebilirim

Çanakkale

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında iki noktada, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, Yukarı Okçular ve Kemel köylerine de sıçradı.

Vatandaşların ihbarı üzerine, bölgeye yangın söndürme helikopteri ile çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Şu anda bir risk olmadığını söyleyebilirim

Yangının kontrol altına alınması için ekiplerin 7 helikopter ve 4 uçak ile 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler ve komuta aracıyla havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Yangına kamu ve özel sektöre ait iş makineleri de destek veriyor.

Bölgeye, Balıkesir ve Bursa’dan takviye arazöz ve itfaiye araçları geldi.

Yangın bölgesine gelen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci de çalışmaları koordine ediyor.

Çanakkale Valiliğinden açıklama

Çanakkale Valiliği, devam eden yangınla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınını, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel köyünde yaşayan vatandaşlarımızın, can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir.”

Köyden tahliyesi sağlanan vatandaşların, Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’na yerleştirildiği öğrenildi.

Mersin

Mersin’de Kavakoluğu Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine, bölgeye 4 söndürme helikopteri, 30 arazöz, çok sayıda ilk müdahale aracı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekibi sevk edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Şu anda bir risk olmadığını söyleyebilirim

Rüzgarın etkisiyle alevlerin, Korucuk ve Çavuşlar mahallelerine sıçradığı bölgeye, itfaiye ekipleri ve iş makineleri de yönlendirildi.

Çavuşlar, Korucuk ve Tepe mahallelerinde bazı evler, tedbir amaçlı boşaltıldı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da bölgeye gelerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yangına karadan müdahale devam ederken, bölgeye yönlendirilen gece görüşlü helikopter de alevlere havadan müdahalede bulunuyor.

Bölgenin sarp arazi yapısı, ekiplerin müdahalesini güçleştiriyor.

Büyükşehir’den kadın girişimcilere tarımsal destek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi doğrultusunda, tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatifler ile kadın ve genç girişimcilere yüzde 75 hibeli tarımsal destek sağlıyor. Bu kapsamda, projeden yararlanan Dane-Riz Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi’nin kadın üyeleri, Büyükşehir’in kurduğu modern serada, ata tohumundan elde edilen domates ve biber fidelerinin dikimini yaptı.


KADIN ÜRETİCİLERE ÖNCELİK VERİLİYOR
Kırsalda ikamet eden vatandaşların gelir düzeyinin iyileştirilmesi, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi ve tarımsal ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen, kadın, engelli ve genç çiftçilere öncelik verilen, “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi ile Kocaeli’de çiftçilik, arıcılık ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatiflere yüzde 75 hibeli anahtar teslimi modern sera kurulumu, tohum, fide, gübre, alet ve ekipman desteği sağlanıyor.


ATA TOHUMU FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTURULDU
Bu doğrultuda, Büyükşehir Belediyesi tarafından Dane-Riz Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi’ne, 512 metrekare anahtar teslimi modern sera ve alet-ekipman desteği verildi. Kooperatif Başkanı Serap Aslan ve kadın üreticiler, Derince İshakçılar Çavuşlu Mahallesi’nde Çancılar mevkiindeki serada, ata tohumundan elde ettikleri farklı türlerdeki domates ve biber fidelerinin dikimini yaptı. Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Temel Fidan ve ziraat mühendisleri, dikim sırasında kadın girişimcilere yardımcı oldu, teknik konularda bilgilendirmede bulundu.


ÜRÜNLER İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILACAK
Ata tohumu fidelerinden, damla sulama sistemi ile yetiştirilecek organik ürünlerin ilk hasadı, yaklaşık 2 ay sonra yapılacak. Kooperatif, Büyükşehir’e ödemesi gereken yüzde 25’lik dilimi yetiştirdiği ürünlerden verecek. Büyükşehir Belediyesi, bu ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacak.


KADIN GİRİŞİMCİLERDEN BAŞKANA TEŞEKKÜR
Dane-Riz Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi Başkanı Serap Aslan, Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin ettikleri dört farklı çeşitteki ata tohumundan yetiştirdikleri domates ve biber fidelerini, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi desteği ile kurulan serada toprakla buluşturduklarını söyledi. Kandıra, Karamürsel, Gölcük ve Derince ilçelerindeki tarımla uğraşan kadın girişimcilerle bir araya gelerek, organik ürünler yetiştirmek için kooperatif kurduklarını belirten Aslan, tamamı kadınlardan oluşan kooperatifin isminin, “tohum serpen” anlamına gelen, “Dane Riz” olduğunu ifade etti. Aslan, desteklerinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.


“DOMATES VE BİBERDEN SOS YAPIP SATIYORUZ”
Aslan, organik tohumları daha fazla kişiye ulaştırmayı hedeflediklerini dile getirerek, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesinin yüzde 75 hibeli sera ve alet-ekiman desteği aldık. Diktiğimiz domates ve biber çeşitlerinin hasadını birkaç ay içinde yapacağız. Yüzde 25 olan kısmının ödemesini de ürettiğimiz ürünlerden Büyükşehir’e vereceğiz. Kooperatif olarak yetiştirdiğimiz doğal ürünlerden sos yapıyoruz ve satışını gerçekleştirerek, kadın girişimcilerin ekonomisine katkı sunuyoruz. Seranın yanında, Büyükşehir’in yaptığı park ve ortak kullanıma açık köy fırını var. Derince Belediyesi’nin Kadın Emeği Merkezi var. Burada gruplara köy kahvaltısı veriyoruz. Seramızdan yetiştirdiğimiz ürünlerin hasadını yapacaklar. Hem güzel bir vakit geçirecekler hem de ürünlerimizden satın alacaklar.’’


“KADIN ELİ DEĞİNCE DAHA BEREKETLİ OLUYOR”
Kooperatif ortaklarından, kadın girişimci Yasemin Kızılkaya ise amaçlarının ata tohumu çoğaltmak ve herkese ulaştırmak olduğunu ifade etti. Yetiştirdikleri organik domates ve biberlerden yaptıkları sosların çok tutulduğunu ve talepleri karşılamak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını anlatan Kızılkaya, şunları kaydetti: “Yaptığımız işten güzel gelir elde ediyoruz. Erkek olsun, kadın olsun üretmek çok güzel bir şey. Ama işin içinde kadın olunca, kadınların eli değince daha farklı oluyor, daha bereketli oluyor. Bu şekilde inanan arkadaşlarımızla bir araya gelince daha güzel şeyler ürettik, daha verimli olduk. Tahir Büyükakın Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz, bize çok destek oldu. Kocaeli’deki bütün kooperatiflere ve çiftçilere güzel destekler veriyor. Kendisinden Allah razı olsun. Bu tür desteklerin devamını bekliyoruz.”

Afyonkarahisar'da çarpışan minibüs ile tarım aracındaki 4 kişi yaralandı

Afyonkarahisar'da minibüs ile tarım aracının çarpışması sonucu 4 kişi  yaralandı - Son Dakika

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde, minibüs ile “patpat” diye tabir edilen tarım aracının çarpışması sonucu 4 kişi yaralandı. E.D, (21) idaresindeki 27 ADN 518 plakalı minibüs, Yakasenek köyünün Ulupınar Mahallesi’nde, C.K’nin (60) kullandığı tarım aracıyla çarpıştı. Kazada, patpat sürücüsü ile araçtaki G.K, (63), L.K, (55) ve minibüste bulunan N.D. (19) yaralandı. İhbar üzerine, kaza yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ambulanslarla, Afyonkarahisar’daki hastanelere kaldırılan yaralıların, hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

Kuveyt çölün ortasında topraksız tarım yaptı

Kuveyt çölün ortasında topraksız tarım yaptı

Çölün ortasında, susuz ve kuru havada. Kuveyt’in yeni projesi, topraksız tarım denemeleri başarıyla sonuçlandı.

Dünya sıcaklığı gün geçtikçe artıyor, iklim aktivistleri, sıcaklığın 1.5 derece hedefinin üstüne çıkmaması gerektiğini vurguluyor. Ancak Dünya, hedefi yakalamaya uzak. Hal böyle olunca, dünyanın en sıcak ülkelerinden Kuveyt, kendi gıdasını üretmeyi denemeye karar verdi.

Kuveyt çölün ortasında topraksız tarım yaptı

Bunun için besinli su enjekte edilen bitki kökü, borularda yetiştirildi. Şimdilik ülke nüfusuna bile yetemeyen bu tarım yöntemiyle Kuveyt, dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Kuveyt, 1.4 milyon vatandaşı ve 700 bin yabancıyla 2 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Ancak Körfez ülkesi, çölde kurulu olduğundan gıda ihtiyacının yüze 80’ini ihraç ediyor.

Main Menu