20.06.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Dalaman Tarım İşletmesinde tohumluk buğday hasadı başladı

Dalaman Tarım İşletmesinde tohumluk buğday hasadı başladı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Dalaman Tarım İşletmesine ait 9 bin 500 dekar arazide tohumluk buğday hasadına başlandı.

TİGEM’in Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan 34 bin dekar arazisinin 9 bin 500 dekarına buğday ekildi. Olgunlaşıp, başak veren ekinlerin biçilmesi için biçerdöverler tarlalara girdi. Çok sayıda tarım işçisinin de görev aldığı hasatta hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Üretim sürecinde sarf edilen emeğin karşılık bulması için hasat kriterlerine azami ölçüde dikkat ediliyor. Altın sarısı sap ve başaklarından teknolojik araçlar yardımıyla özenle ayrıştırılan buğday taneleri, Türk ekonomisine ciddi katkı veren TİGEM’in silolarına depolanıyor.

Üründen ayrıştırıldıktan sonra tarlada arta kalan bitkinin sapları ise tarım araçları ve makineler yardımıyla balyalanıp, işletmede beslenen hayvanlar için kaba yem olarak değerlendiriliyor.

TİGEM Dalaman İşletme Müdürü Adem Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2022 yılı kasım ve aralık ayında ekilen yerli tohum buğdayların hasadını yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 9 bin 500 dekar alanda buğday ekimi yaptıklarını belirten Kalaycı, “Araştırma Enstitülerimizin ıslah etmiş olduğu Ziya Bey, Kayra ve Cumhuriyet isimli yerli buğdayların ekimini yaptık. İklim koşulları bölge itibarıyla olumlu seyretti. Verimlerimiz gayet güzel. Yaklaşık 5 bin tonun üzerinde bir mahsul bekliyoruz. Hasattan elde ettiğimiz ürünlerimizi yine kendi işletmemiz bünyesinde bulunan tohum hazırlama ünitelerinde el değmeden hazırlayıp paketleyeceğiz. Daha sonra bölge çiftçilerimizin üretimine sunacağız.” dedi.

Bölge ve ülke çiftçileri için yerli tohum üretimi yaptıklarını vurgulayan Kalaycı, sertifikalandırılan tohumları eken çiftçilerin hasat sonunda yüksek verim elde ettiklerini dile getirdi.

– “Hasat bu yıl 10 gün geç başladı”

İşletmenin 2023 yılı hububat hasadını, iklim şartları nedeniyle bu yıl 10 gün geç başlattığına dikkati çeken Kalaycı, “İşletmemizde mevcutta 3 çeşit ekmeklik buğday üretiliyor. Bunlar Ziya Bey, Kayra ve Cumhuriyet çeşitleri. Bunlar bölge iklimine de uygun çeşitler ve verim potansiyelleri çok yüksek. Hasat dönemine bu yıl geçen yıllara göre yaklaşık 10 gün geç başladık. Bu yıl iklim biraz daha serin ve yağışlı geçti. Buradan hasat edilen ürünlerin tamamı tohumluk olarak hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı.

İşletmede görevli ziraat mühendisi Serdar Baki de TİGEM arazilerinde bu yıl yerli buğday tohumlarının yanı sıra “Kılınç” isimli çeşidin de verim denemelerini yaptıklarını kaydetti.

Baki, bu yıl yağış miktarının yüksek, havaların da serin gitmesi dolayısıyla buğdayda verimin çok iyi olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bir ilk... Temmuz ayında üretime başlıyor!

Ankara’nın Ayaş ilçesinde 1,6 dönüm üzerine kurulumu tamamlanan yaklaşık 100 kilovat kapasiteli Türkiye’nin ilk açık alanda tarıma entegre güneş enerjisi santrali (Tarım GES) temmuzda elektrik üretimine başlayacak.

Tarım GES uygulamalarında, sınırlı arazisi bulunan tarımsal alanlarda elektrik ihtiyacının güneş panellerinden karşılanması sağlanarak tarımda verimlilik artışı ve çiftçilerin enerji maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında Ankara Kalkınma Ajansının desteklediği Türkiye’nin ilk açık alanda Tarım GES projesinde kullanılan panellerin tamamı yerli üreticilerden sağlandı.


ODTÜ-GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Dr. Talat Özden, yaptığı açıklamada, tarımsal araziye 6 ürünün ekileceğini ve kontrol alanı ile Tarım GES’in altında karşılaştırmalı olarak ürünlerin büyüme ve verimlilik analizlerinin yapılacağını söyledi.

Çiftçilerin işbirliğinin bu araştırma projesinde önemli bir yeri olduğunu dile getiren Özden, “Çiftçilerin ikna edilmesi gerekiyordu. Genel olarak çiftçilikte sulama başta olmak üzere enerji giderleri mevcut. Geçen yıl 200 dönüm arazi üzerinde üretim yapan bir çiftçinin sulama amaçlı elektrik tüketim maliyeti yaklaşık 250 bin lira civarındadır. Bu sorunun üstesinden gelecek her türlü çözümü çiftçiler bekliyordu. Tarım GES uygulaması başlangıç maliyetlerine rağmen oldukça faydalı bir uygulama olarak çiftçilere hizmet verecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Özden, bu projede panel yüksekliğinin 4,5 metreye ulaştığını ve panellerin, altından traktör gibi araçların geçebileceği teknik özelliğe sahip olduğunu anlattı.

Tarım GES’in en büyük avantajının, tarımın verimliliğini artırma ve enerji üretimini beraber sağlamak olduğuna işaret eden Özden, şunları kaydetti:

“Şu an dünyada en büyük problemlerden biri iklim krizi, bu daha fazla güneş ışığı anlamına da geliyor. Fazla güneş ışınına maruz kalan bitkiler bu durumdan negatif etkilenirken, panellerin istenilen ölçüde ışığı geçirmesiyle güneşlenme kalitesi artıyor. Bitkilerin bu durumda verimliliği artıyor. Güneş yanığı gibi problemlerden daha az etkileniliyor. 1,6 dönüm araziye kurulu 100 kilovat kapasiteli ilk Tarım GES projesinin tasarımı ODTÜ-GÜNAM’a ait. Yapılacak tarımsal üretimin tipine göre tasarımlar değişebilir. Bizim projede paneller doğu-batı istikametinde konuşlandırıldı. Hareketli bir yapı. Aynı zamanda uzaktan izlenebilen özellikli olan bu sistem, elektrik üretimini ve tarımsal verimliliği kontrol etmemize yardımcı oluyor. Ayrıca kontrol ve deney arazisinde kameralarla her türlü veri izlenebilecek. Bitkilerin büyüme, sulama ihtiyacı dahil tüm verileri takip edilebilecek. Bütüncül olarak değerlendirilebilecek ve Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde de tarımsal ürün verilerinin analizleri yapılacak.”

Siirt’te devam eden hasat sezonunda tarım aletlerine rağbeti artırdı

Siirt'te Devam Eden Hasat Sezonunda Tarım Aletlerine Rağbeti Artırdı - Siirt

Tarım malzemesi satan Kurtalanlı esnaf, müşterilerine tarım ürünlerini tedarik etmeye devam ediyor. Hasat mevsimiyle birlikte tarım ve zirai malzemelere taleplerin yoğun olduğunu belirten esnaf Yusuf Can, bu mevsimde çiftçilerin taleplerine cevap vermek için yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi.

İş yerlerinde tarım malzemeleri, zirai aletler ve naylon, çadır, torba, orak, yaba ve tırpan gibi malzemelerle çiftçilere hizmet verdiklerini belirten, Can, “Burada müşterilerimize her türlü şekilde yardımcı oluyoruz. Siparişlerini karşılıyoruz. Müşterilerimize elimizden geldiğince uygun fiyatlı ürünleri veriyoruz. Müşterilerimiz bizden memnun bizden onlardan memnunuz. Çiftçilerimizin şu anda hasat dönemi olduğu için genel olarak saman balyası, yaba ve torba gibi ürünler alıyorlar. Tedarikten dolayı sıkıntı yaşamayalım diye bizler her türlü ürünleri bulunduruyoruz. Hasat döneminde çiftçilerimize bolluk ve bereketli bir dönem diliyoruz. Şu anda en çok saman torbası, buğday torbası, saman balyası ve buğday küreyi satıyoruz. Elimizden geldiğince fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimize yardımcı olmak için fiyatları genelde alış fiyatının üstüne cüzi bir kar koyup öyle satıyoruz” dedi.

Mercimek hasadına başlayan çiftçi Rauf Karataş, önceki senelere göre mercimeğin bu sene veriminin daha fazla olduğunu dile getirdi.
Karataş, “2023 sezonun mercimek hasadına başladık. Mercimek hasadında bıçakla kesimden sonra patos işlemine başladık. Patos işlemi bizim son işlemimizdir. Burası 70 dönümlük bir arazi. Mercimek bu sene bütün çiftçilerimiz için inşallah verimli olur. Geçimimizi biz de mercimekten sağlıyoruz. Günlük 700 TL yevmiye ile çalışıyoruz. Mercimek hasadından sonra buğday hasadına başlayacağız. İnşallah bu sene bütün çiftçiler için bol ve bereketli bir sene olur” diye konuştu.

Tarım Cebimde uygulaması kurbanlık hayvanlar için devreye girdi

Tarım Cebimde uygulaması kurbanlık hayvanlar için devreye girdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık sevklerinin başlaması nedeniyle ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yol denetimlerini artırırken, kurban satış yerlerinde hizmetlerin aksamaması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vatandaşlar da satın almak istedikleri kurbanlık hayvanların bilgilerini ‘Tarım Cebimde’ mobil uygulaması üzerinden sorgulayabiliyor.


Vatandaşlar Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulaması ‘Tarım Cebimde’ üzerinden küpe numaralarını girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerini sorgulayabiliyor. ‘Tarım Cebimde’ uygulamasını mobil cihazlarına indiren vatandaşlar, tüm kullanıcılara açık küpe sorgulama özelliğiyle küpe numarasını girerek büyükbaş veya küçükbaş hayvanlar ile ilgili detaylara ve aşı bilgilerine ulaşabiliyor.

Denizli Ticaret Borsası Hayvan Pazarı’nda denetim gerçekleştiren Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü sağlık personelince, üreticiler ziyaret edilerek Tarım Cebimde mobil uygulaması hakkında bilgilendirildi.

Yetiştirici Yunus Demir, uygulamadan memnun olduklarını söyledi. Tarım Cebimde’nin kendilerine pek çok kolaylık sağladığını belirten Demir, “Bakanlığımızın yapmış olduğu Tarım Cebimde uygulamasıyla Tarım İlçe Müdürlüklerine gitmeden Bitkisel Üretim ÇKS bilgilerim ve belgelerimi ayrıca tüm desteklemeleri buradan takip edebiliyorum. Hayvansal Üretimde küpe sorgulaması, hayvan varlık listesi doğum ve ölüm bildirimi hepsini buradan yapabiliyorum. Bakanlığımıza verdiği desteklerden ve bize kazandırmış olduğu bu kolaylıktan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Ayrıca uygulamadaki bitkisel ve hayvansal üretim sekmelerinde birçok konuyu bulabilen üreticiler, başta Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgileri olmak üzere geçmiş yıllara ait hibe ödemelerine ulaşabiliyor. Yıl içerisinde yapılan destek ödemelerinin takvimi, sunulan hizmetlere ait eğitim ve yayın çalışmaları ile e-Devlet üzerinden sunulan hizmetlere erişim sağlayabilen üreticiler, birçok işlemi tarım ve orman müdürlüklerine gitmeden gerçekleştirebiliyor.

Kooperatiflere yüzde 75 hibeli tarım desteği

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl hayata geçirdiği “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi çerçevesinde, tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatiflere yüzde 75 hibe desteği bu yıl da devam ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl hayata geçirdiği “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi çerçevesinde, tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatiflere yüzde 75 hibe desteği bu yıl da devam ediyor.


Kırsalda ikamet eden vatandaşların gelir ve refah düzeyinin iyileştirilmesi, kırsal ekonomik alt yapının güçlendirilmesi ve tarımsal ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla geçen sene başlatılan, önceliğin kadın ve genç çiftçilere verildiği “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesine ilginin yüksek olması bekleniyor.


Geçen yıl projeleriyle katılan ve değerlendirme komisyonunca uygun görülen hak sahibi 7 kooperatife, anahtar teslimi modern sera kurulumu, çapa makinesi, sulama sistemi, yem bitkisi, karabuğday ve sebze tohumu, fide, arı kovanı ve ekipmanları, depo ve tarımsal alet ve ekipmanları desteğinde bulunuldu. Destek sonrası kooperatifler, sebze, meyve ve bal üretimine başladı. Destekten yararlanan İzmit Dağköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yetiştirilen bezelye türü arakanın ilk hasadı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

 

Başvurular 23 Haziran’da sona eriyor


Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nce yürütülen proje için 2023 yılı başvuruları alınmaya başlandı. Projeden yararlanmak isteyen birlik ve kooperatif üyesi çiftçiler ile yönetim kurulu üyeleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’ne 23 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilecek. Projeler, hayvancılık ve tarımsal üretim olmak üzere iki kategoride hazırlanacak.

 

Tarımsal üretim desteği


Tarım alanında fide, meyve fidanı, yem bitkisi tohumu, yerel tohum, yumru, üretim materyalleri, gübre, sera yapımı ve malzemeleri, alet ekipman, mekanizasyon, tarımsal sulama, tarım makineleri ile alternatif ürün ve üretim faaliyetleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik faaliyetleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını destekleyici faaliyetleri, bitkisel üretimde kullanılan tuzakları, ilaçları ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar, organik ürünün işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon, tarımsal tesis küçük onarım ve sözleşmeli üretim desteği konularında, kooperatif ve birliklere hibe desteği verilecek.

 

Hayvansal üretim desteği


Hayvansal üretim desteği çerçevesinde ise tüm tarım ve hayvancılık üretim yöntemlerinde verimliliği ve kaliteyi yükseltmek amacıyla büyükbaş, küçükbaş, ipekböcekçiliği, kanatlı hayvan, arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği, damızlık hayvan, yem ve katkı maddesi, taşınır, taşınmaz desteklemeleri, hayvan ve hayvansal üretim için kullanılan her türlü mal, malzeme ile mekanizasyon, alet ve ekipman, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını destekleyici faaliyetleri ilgili bakanlıkların görev ve yetki sınırları haricinde kalan ve ilgili bakanlıklarca yapılması zorunlu olmayan her türlü ilaç, vitamin, yem katkı maddesi, probiyotik, su ürünleri ile ilgili yetiştiricilik ve avlanma malzeme ve ekipman malzemesi alımı, organik ürünün işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon, tarımsal tesis küçük onarım ve sözleşmeli üretim desteği sağlanacak.


Büyükşehir Belediyesi, yüzde 75 hibe desteğinden yararlanan üreticilerden ödemesi gereken yüzde 25’i nakdi olarak tahsil edecek, ödemeleri geniş bir takvime yayacak. İsteyen üreticiler ise geri ödemeleri ürettiği ürünlerden verebilecek. Bu ürünler, Büyükşehir’den sürekli yardım alan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.

Main Menu