01.06.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Sarıgöl'de sağanak tarım alanlarında zarara yol açtı

Sarıgöl'de sağanak tarım alanlarında zarara yol açtı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde etkili olan sağanak, tarım alanlarında hasara neden oldu.

İlçede aralıklarla etkisini artıran sağanak nedeniyle dere ve su kanallarında taşkınlar yaşanıyor.

Büyük Kurutma Çayı’nın taşması sonucu mahalle yolu ile bazı üzüm bağları da sular altında kaldı.

Bölgedeki üzüm bağları ile ekili arazilerdeki ürünler, yağış nedeniyle zarar gördü.

Belediye ekipleri bağlantı yollarındaki suyun tahliyesi için çalışma yürüttü.

Hekimhan'da dolu yağışı tarım arazilerini vurdu

Hekimhan'da dolu yağışı tarım arazilerini vurdu

İlçe Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız, ilçede dün etkili olan dolunun tarım alanlarında hasara yol açtığını söyledi.

Doludan yöre çiftçisinin zarar gördüğünü belirten Parmaksız, “İlçe merkezi, Girmana, Kocaözü, Kurşunlu, Yağca, Yayladamı, Sarıkız civarı doludan etkilendi, ürünler zarar gördü. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diliyoruz. Devletimiz büyüktür. Şu an sahada hasar tespit çalışması da yapılıyor.” dedi.

Hekimhan’da dolu yağışı tarım arazilerini vurdu

Parmaksız, dolunun sadece Hekimhan değil Arguvan, Yazıhan, Akçadağ, Doğanşehir ve Pütürge’de de hasara neden olduğunu sözlerine ekledi.​​​​​​​

Salıpazarı ilçesinde gençlere yönelik "Tarım gençleşiyor" eğitimi düzenlendi

Salıpazarı ilçesinde gençlere yönelik "Tarım gençleşiyor" eğitimi düzenlendi

Salıpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Yerel Eylem Grubu Derneği iş birliğinde genç üreticilere yönelik “Tarım gençleşiyor” eğitimi gerçekleştirildi.

Salıpazarı Ziraat Odası konferans salonunda düzenlenen programa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Özdal, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ile genç üreticiler katıldı.

Özdal, Bakanlıklarının giderek yaşlanan kırsal nüfusu yerinde tutma ve köyden çeşitli nedenlerle kente göç eden genç nüfusu geri kazanma adına projeler yürüttüğünü, böylece tarım ve hayvancılık kapasitesini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Ziraat mühendisi Esra Bozkurt Gökgöz de köylere göçün sağlanmasına yönelik projeler hakkında bilgi verdi.

Gökgöz, Salıpazarı ilçesinde gençlere yönelik birçok projenin hayata geçirildiğini dile getirerek, “Tarım Gençleşiyor Projesi kapsamında ilçe genelinde 30 gencimiz bu projelerden faydalandı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gençlerimize her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

 

Üreticiden mesaj var: Nasırlı eli bilen bakan istiyoruz

Üreticiden mesaj var: Nasırlı eli bilen bakan istiyoruz

Tütün, çeltik, hububat, fındık, ayçiçeği, mısır, yazlık kışlık sebze ve meyve… 4 mevsim tarım yapılan bereketli Bafra Ovası’nda kışlık sebzelerde hasat bitti, çeltik ve tütün mesaisi başladı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Samsun’un üretim şehri olduğunu, Türkiye’nin yarısından fazlasını doyurabilecek üretici gücüne sahip olduklarını belirtti, üreticiye daha fazla destek çağrısı yaptı. Osman Tosuner, Bafra Ovası’nda bu sezon 110 bin dekar alanda kışlık sebze üretimi yapıldığını söyledi. Kışlık ürünlerin başında beyaz lahana, hibrit lahana, karnabahar, brokoli, ıspanak, pırasa, marul, turp geldiğini belirten Tosuner, kışlık sebzelerin Rusya, Ukrayna gibi ülkelere gönderildiğini kışlık sebzede Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilçesi olduklarını ifade etti.

‘ÇELTİKTE 125 BİN TON ÜRETİM BEKLİYORUZ’
Bu yıl 150 bin dekar alanda çeltik ekimi gerçekleştirileceğini belirten Osman Tosuner, şu bilgileri verdi: “Samsun, Türkiye’nin ikinci en fazla çeltik üretimi yapılan ili. 125-130 gün sonra hasat başlayacak. Samsun’da 125 bin ton üretim bekliyoruz. Randıman çok iyi. İki barajımız var, su sorunumuz yok. Mükemmel bir yıl olacak. Verimli bir ovaya sahibiz. Bilinçli bir üreticimiz var, organik ve kaliteli üretim Bafra’da yapılıyor. Tek talebimiz devletin var olması ve yeni Tarım Bakanının tarıma ve eli nasırlı üreticiye sınırsız destek vermesi. Biz 50 milyon nüfusa üretmeye hazırız.”

Bafra’nın üretim şehri olduğunu belirten Tosuner, üreticileri de “24 saat çalışır, gerisinde istirahat eder.” diye tanımladı. “Her şartta üretiyoruz” diyen Tosuner, “Geçenlerde bir köye gittim, tarlada tütün ekiyor kadınlar. Bir bebek ağlıyor. ‘Abla emzir çocuğunu’ dedim, ‘karayı çıkarayım öyle’ dedi. Bizim üretici çalışkandır.” diye konuştu.


TÜTÜNE DESTEK ÇAĞRISI
Bafra’da 150 bin dekarda tütün ekildiği bilgisini de veren Tosuner, tütün mesaisinin de başladığını bildirdi. Tütün üreticisinin zor günler geçirdiğini anlatan Tosuner, şöyle devam etti: “Sigara fabrikaları 2006 yılında özelleştirilince 5 firmaya kaldık, sözleşmeli üretim yapıyoruz. Bu yıl tütünün kilosu 150 bin lira olmazsa üretici tütün ekmekten tamamen vazgeçer. Tütün şirketlere kaldı, devlet tütüne destek verirse üretim daha da artar.”

 

‘BİZ YAZLIK SEBZEYİ YAZIN YERİZ’
Ovada kavun, karpuz, kapya biber toprakta şu an. 100 bin dekarda sebze ekiliyor. Fiyatlar yüksek diyenlere de sitem etti: “Üretim maliyetlerini biliyor musunuz? Kışın taze domates taze patlıcan ürettik. 1 metre karın altında nasıl üretiliyor bu ürünler? Seraları, sobalarla, ısıtıcılarla ısıtıyoruz. Biz mayıstan sonra yeriz yazlık sebzeleri, şehirliler kışın da yiyor. Ama kışın maliyetleri daha yüksek, bunu bilmiyorsunuz. Her şey maliyet.”

Osman Tosuner, üreticinin yeni Tarım Bakanından beklentilerini de şöyle sıraladı: “Tarımda zaaf var. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Tek dileğimiz toprağın ne olduğunu bilen, eli nasırlı çiftçiyi bilen bir Tarım Bakanımız olsun. İl il, kasaba kasaba, köy köy gezen bir Tarım Bakanımız olsun. Tarımın ne şartlarda yapıldığını bilsin, 24 saat yatak yüzü görmediğimizi bilsin. Üretecek halk var. Yeter ki karşılığını alsın. Bize destek ve güç verecek bir bakan istiyoruz.”

TMO’DAN İYİ BİR FİYAT BEKLİYORUZ
Bafra Tahıl Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Hasan Toker, bölgelerinde çeltik ekiminin yüzde 30’unun tamamlandığını belirterek, “Bafra bölgesinde 130 bin, Alaçam’da 25 bin, 19 Mayıs’ta 5 bin, Yakakent ilçesinde de 200 dekar olmak üzere 165 bin 200 dekar alanda üretim yapılıyor. Ortalama verimi 700 kilogram düşünürsek, yaklaşık 112 bin ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Toprak Mahsulü Ofisi ile aralarında gübre, ilaç ve çeltik fiyatıyla ilgili istişarede bulunduklarını vurgulayan Toker, “Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyatına enflasyon ve maliyetleri koyarak üreticimize güzel bir fiyat vermesini temenni ediyoruz. 2023 yılı üretim sezonunun ülkemize, üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Kastamonu'da vatandaşlar küçükbaş hayvancılık desteğiyle köylerine dönecek

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri desteklerin artırılmasından memnun

Kastamonu’da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve işletmelerin kapasitesinin artırılması amacıyla “Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var” projesinin ikinci etap protokolü imzalandı.

Kastamonu Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Zonguldak Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü arasında 23 Kasım 2021’de imzalanan projenin ilk etabında 11 yetiştiriciye 819 koyun, faizsiz olarak 7 yıl geri ödemeli verildi.

Kastamonu Valiliğinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var” projesinin ikinci etap protokolü imzalandı.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, gazetecilere, küçükbaş hayvancılık konusunda eksiklikleri olduğunu söyledi.

Kentte küçükbaş hayvan sayısını artırmak için çalışmaya başladıklarını anlatan Çakır, şöyle devam etti:

“Coğrafyamızın yüzde 68’i son derece verimli ormanlarla kaplı. Bunun yanı sıra bu muhteşem coğrafya Türkiye’nin en güzel yaylalarını, meralarını bünyesinde barındırıyor. Meralar ve yaylalarda nispeten büyükbaş hayvan görüyoruz ama özellikle küçükbaş hayvan konusunda maalesef çok büyük eksiğimiz var. Bakanlık, valilik, özel idare olarak ilgili meslek odalarındaki arkadaşlarımızla sorumluluk yüklenmek ve küçükbaş mevcudiyetini artırmak isteyen çiftçilerimizle imkan sağlamak, desteklemek konusunda Ziraat Bankası ile işbirliğine gittik. Bu konuda ilk projemizi geçen sene Araç ilçesinde gerçekleştirmiştik. Bunun devamının geleceğini de söylemiştik. Bugün inşallah ikinci etabını başlatacağız.”

Küçükbaş hayvan konusunda çalışmaların artarak devam edeceğini dile getiren Çakır, “Yeter ki ‘çalışmak istiyorum’ diyen çiftçimiz gelsin. Valilik olarak her konuda desteklere hazırız. Uçsuz bucaksız meralarımız maalesef potansiyelin çok çok altında hayvan varlığına sahip. Bunları gördüğümde üzülüyorum. Süt, et ve tarımsal üretim fiyatlarının nispeten çiftçilerimizin istediği seviyeye gelmesinin bu konuda ilimiz genelinde ciddi canlanmayı beraberinde getirdiği bir gerçek. Diğer destekler konusunda da her türlü çalışmayı yapıyoruz.” diye konuştu.

Daha sonra Vali Çakır, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Cambaz ve Ziraat Bankası Şube Müdürü Metin Özcivelek arasında protokol imzalandı.

Fiyatlar arasında uçurum var: Halde 18 rafta 59 lira... Vatandaşlara uyarı: Mutlaka kontrol edin

Fiyatlar arasında uçurum var: Halde 18 rafta 59 lira... Vatandaşlara uyarı: Mutlaka kontrol edin

Sebze ve meyvelerin hal çıkış fiyatları ile raf fiyatları arasında oluşan büyük fark, ‘Hal Kayıt Sistemi’ ile tespit edildi. Halden kilosu 18 liraya çıkış yapan eriğin fiyatının raflarda 59 liraya satılması tepkilere neden oldu. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu “Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği bir ‘Hal Kayıt Sistemi’ var. Bu uygulamayı akıllı telefonuna indiren tüketici, Hal Kayıt Sistemi’ne künyeyi okutarak karekod üzerinden kaça alındığını, nereden alındığını, ne zaman alındığını, ne miktar alındığını görebilecek” dedi.


Son dönemde sebze ve meyvedeki yüksek fiyatlar tüketicilerin tepkisine neden olurken, bazı marketlerde etiketlere yansıyan farklı fiyatlar, ürünlerin hal çıkış fiyatı ile raf fiyatının sorgulanmasına neden oldu. Bazı marketlerde eriğin 18 liradan alınıp 59 lira 95 kuruşa satılması da tepki çekti. Uzmanlar, bu duruma karşı tarımda fahiş fiyatların önlenmesi için geliştirilen ‘Hal Kayıt Sistemi’nin önemine dikkat çekti. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Hal Kayıt Sistemi’ni kullanarak, marketteki fiyatları karekod ile inceleyerek anlattı.


“KAREKOD OKUTARAK ALIŞ FİYATINI GÖRSÜNLER”

Vatandaşların mutlaka karekod okutması gerektiğini hatırlatan Aydın Ağaoğlu, “Soğan fiyatı neredeyse Seçim sloganı oldu. Seçim bitti, 30 liraya çıkmış olan şu an 9 lira 95 kuruş. Bunun kaça alındığını, ne maliyetle markete getirildiğini bilmek tüketicinin hakkı. Ben eskiden beri söylüyorum. Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği bir Hal Kayıt Sistemi var. Bu uygulamayı akıllı telefonuna indiren tüketici, halk kayıt sistemine ait künyeyi okutarak karekod üzerinden kaça alındığını, nereden alındığını, ne zaman alındığını, ne miktar alındığını görebilecek. Fahiş fiyat ile karşı karşıya ise bunu fark edip alışverişini başka yerden gerçekleştirebilir. Tüketicilere tavsiyem, mutlaka öncelikle bir fiyat araştırması yapsınlar. Sebze ve Meyve reyonlarında özellikle karekodu okutarak Hal Kayıt Sistemi’nde alış fiyatını görsünler. Bu uygulama telefonumda var, soğan 8 liraya alındığını görüyoruz, 9 lira 95 kuruşa satıldığını görüyoruz. Patates ise 14 liradan alınmış, satış fiyatı ise 17 lira 95 kuruş. Bu normal bir fark ama 1 liraya alıp 6 liraya satılıyorsa bir anormallik var” dedi.


“İNCELEME YAPILIR VE GEREKEN YAPTIRIM YAPILIR”

Sistem üzerinden şikayet ettikleri takdirde yaptırım uygulanacağını ifade eden Ağaoğlu, “Dün pazara çıktım, fiyatlara baktım. Erik, domates, salatalığın fiyatlarına baktım. Allah’tan yerel marketler ve pazarlar var. Tüketicilere tavsiyem ilk gittikleri yerden alışveriş yapmasınlar. Dün pazarda 25 liraya gayet güzel erikleri gördüm. Özellikle sebze ve meyvede çürüme ihtimali olduğu için fiyatları düşürmek zorundalar. Bir örneğe bakalım, eriğim satış fiyat 29 lira 95 kuruş, alış fiyatı ise 24 lira. Yeni mahsul erik çıkıyor onun için derhal fiyatları indiriyorlar. Hal Kayıt Sistemi için yıllardır konuşuyorum ama sanırım benden başka telefonuna indiren yok. Sistemde fiyatları görüp anormal durumlarda şikayet edebilirler, inceleme yapılır ve gereken yaptırım yapılır” diye konuştu.

“ÇOK FAZLA ŞİKAYET ETTİM, KAYIT ALTINA ALINMIYOR”

Markette Sebze alışverişi yapan Tekin Ünal, “Benim evimde ihtiyacım var, şikayet etsem ne olacak? Domates 17 lira, salatalık 20 lira, biber 37 lira. Hiç ucuz değil” dedi. Fahrettin Omuz ise, “Çok fazla şikayet ettim, kayıt altına alınmıyor. Önümüze indirimli Fiyat koyuyorlar, kasaya gidince ‘tarih geçmiş’ diyorlar. Burası için demiyorum ama öyle durumlar oluyor” ifadelerini kullandı.

Main Menu