29.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Şuhut'ta sağanak ve doludan etkilenen tarım arazilerinde çalışma başlatıldı

Yağmur Ve Dolu Yağışı Biga'da ki Tarım Arazilerine Zarar Verdi

Şuhut’ta sağanak ve doludan etkilenen arazilerde hasar tespit çalışması yapılıyor.

İlçeye bağlı Balçıkhisar ve Kayabelen köylerinde iki gün önce etkili olan sağanak ve dolu yağışı bazı ekili tarım arazilerine zarar verdi.

Bunun üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ekili arazilerde hasar tespit çalışması başlattı.

Ekipler, iki gündür bölgede yaklaşık 500 dekarlık hububat, patates, haşhaş ve yem bitkilerinin bulunduğu arazilerin sağanak ve doludan hasar gördüğünü tespit etti.

Bölgedeki hasar tespit çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Depremde hayvanları telef olan üreticilere yenileri dağıtılıyor

Depremde hayvanları telef olan üreticilere yenileri dağıtılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca çalışmalar yürütüldü.

341 milyon TL bütçe aktarıldı

Bu kapsamda tespiti tamamlanan 43 bin 618 küçükbaş hayvanın dağıtımına yönelik işlemler bugün itibarıyla başlatılıyor. Küçükbaş hayvan temini için 341 milyon TL bütçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne aktarıldı.

Bu yerlerde çiftçilik faaliyetinde bulunan vatandaşların telef olan büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı ve arılı kovanları, deprem bölgesinde kırsalın yeniden ayağa kaldırılması ve hayvansal üretimin devamlılığının sağlanması amacıyla 12 Mart 2023 tarihli ve 135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında ayni olarak karşılanıyor.

Telef olan hayvanın TÜRKVET’e kaydının bulunması gerekiyor

Kararname kapsamında, çiftçilerin telef olan hayvanları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TİGEM işletmelerinden sağlanan aynı ırktan hayvanlar ile bir defaya mahsus olmak üzere bedelsiz karşılanacak.

Bunun için telef olan hayvanın TÜRKVET’te kaydının bulunması ve il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespitinin yapılmış olması gerekiyor. Depremzede çiftçilerin telef olan hayvanları için ayrıca bir müracaatta bulunması gerekmiyor.

Dağıtım, öncelikle gerekli barınma ve altyapıya sahip olan yetiştiriciler için küçükbaş hayvanlardan başlamak üzere, Bakanlık koordinasyonunda yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak. Büyükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovanların teslimine ise tespit çalışmalarının tamamlanması sonrasında başlanacak.

Bu ayni destekten yararlanan yetiştiricilerin teslim aldığı hayvanlarını 2 yıl süresince mücbir sebepler dışında satması, devretmesi veya başka amaçlarla kullanması mümkün olmayacak.

Engelsiz tarım alanında yenidünya hasadı gerçekleştirildi

Engelsiz tarım alanında yenidünya hasadı gerçekleştirildi

Tarsus Belediyesi tarafından şelale mevkinde oluşturulan engelsiz tarım alanında, Tarımsal Hizmet Müdürlüğü tarafından yetiştirilen yenidünya meyvelerinin hasadı gerçekleştirildi. Hasat edilen ürünler engelli derneklerine dağıtılacak.

Tarsus Belediyesince şelale mevkinde oluşturulan engelsiz tarım alanında, Tarımsal Hizmet Müdürlüğü tarafından yetiştirilen yenidünya meyvelerinin hasadı gerçekleştirildi.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın sosyal sorumluluk projelerinden biri olan engelsiz tarım alanı, yüzleri güldürmeye devam ediyor. Şelale mevkinde bulunan engelsiz tarım alanında Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 10 dekarlık alandaki ağaçlarda yetiştirilen yenidünya meyvelerini verdi. Tarsus Belediyesi ziraat mühendislerince yetiştirilen ve kontrolleri sağlanan ‘yenidünya’ adıyla bilinen Malta eriği hasadı, Tarsus Engelliler Platformuna bağlı Tarsus Görme Engelliler Derneği, İşitme Engelliler Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus Şubesi ve Talesemi Derneğine bağlı engelli üyelerce hasat edildi. Üyeler, sararan meyveleri tek tek toplarken, ağaçlardan 2 ton meyve elde edildi. Toplanan ürünler vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılacak.

Tarsus Engelliler Platformu Başkanı Dursun Arslan, “Platformumuza bağlı dernek ve dernek üyelerimizce bugün yenidünya hasadı gerçekleştirdik. Bizlere bu fırsatı sağlayan Belediye Başkanımız Haluk Bozdoğan’a çok teşekkür ederiz. Engelsiz tarım faaliyetleri güzel bir proje” dedi.

Engelli Platformu üyesi Şerife Türker ise Başkan Bozdoğan’a teşekkür ederek, “Engelsiz tarım alanında yenidünya hasadı ile başladık. Bu meyvenin yöremizde 3 ismi var. Muşmula, yenidünya ve Malta eriği. Çok ciddi bir C vitamini deposuna sahip. Bu bölgede bu meyve müthiş bir şekilde oluyor. Bizler burada çok güzel vakit geçiriyoruz. Tarsus Belediyesinin yerli ve ata tohum projesi çerçevesinde ekimi bakımı ve hasadı yapılan patlıcan, domates, karpuz, fasulye ve birçok ürün var. Bugün de yenidünya hasadı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Samsun'da çiftçiler tıbbi, aromatik ve endemik bitki üretiyor

Samsun'da çiftçiler tıbbi, aromatik ve endemik bitki üretiyor

Samsun’da çiftçiler tarafından özel izinle üretilen tıbbi, aromatik ve endemik bitkiler tıpta ve birçok dalda kullanılıyor. Üretime başlamak isteyen çiftçilere 10 yıl boyunca en az yıllık yüzde 20 zamlı alım garantisi de veriliyor.

Samsun’da çiftçiler tarafından özel izinle üretilen tıbbi, aromatik ve endemik bitkiler tıpta ve birçok dalda kullanılıyor. Üretime başlamak isteyen çiftçilere 10 yıl boyunca en az yıllık yüzde 20 zamlı alım garantisi de veriliyor.

19 Mayıs İlçesi Ekolojik Üreticiler Derneği, 2014 yılında 19 Mayıs ilçesinde kuruldu. Dernek üyeleri, gerekli izinleri aldıktan sonra doğadan topladıkları endemik, aromatik ve tıbbi bitkileri yetiştirmeye başladı. Doğadan toplanan ve getirilen 20’den fazla bitkiden 19 Mayıs topraklarına uyanların yağı tıpta kullanılırken, uyum sağlamayanlar ise baharatlık olarak kullanılmaya başlandı. Derneğin yönetim kurulu başkanı ve çiftçi Hakkı Karaman, şu anda 47 çiftçinin tıbbi, aromatik ve endemik bitki ürettiğini, gerekli izinleri alan çiftçilerin de bu bitkileri üretmek istemeleri halinde her yıl en az yüzde zamlı olacak şekilde 10 yıl alım garantisi verdiklerini söyledi.

“80 dekar alanda tıbbi, aromatik ve endemik bitki üretiyoruz”

Deneme yöntemiyle başladıkları üretimde 47 çiftçiyle birlikte 80 dekar alanda üretim yapmaya başladıklarını ifade eden Başkan Hakkı Karaman, “2014 yılında ekoloji derneğini kurarak çiftçi örgütleşmesini sağladık. 47 dernek üyemizle 19 Mayıs’ta yaptığımız denemelerle tıbbi ve endemik bitkileri üretmeye başladık. Bakanlığımızdan aldığımız izinlerle 20’ye yakın tıbbi, aromatik ve endemik bitkileri doğadan toplayarak tarlamıza ektik. Bunları da yeni mevzuata uygun şekilde kayıt altına aldırdık. Bitkilerin son dönemde tıpta oldukça fazla kullanılması da bizi bu işlere daha çok yönetti. Küçük bir alanda yaptığımız üretimi de büyüterek 80 dekar alana kadar ulaştırdık. Hedefimiz aynı bitkileri en az bin ailenin üretmesini sağlamak. Sonrasında da kuracağımız tesisle de 150 kişiyi istihdam edecek bir proje hazırlıyoruz. En önemli konu; yöreye uyum sağlayan bitkiler yağları çıkartılarak tıpta ve diğer alanlarda kullanılırken, bölgeye uyum sağlayamayan bitkiler ise baharatlık olarak kullanılabiliyor. Biz bu yönde çalışmalarımıza deva ediyoruz” dedi.

“Göl soğanı, akzambak, ekinezya gibi birçok ürün üretiyoruz”

20’den fazla kalem ürün ürettiklerinin altını çizen Başkan Karaman, “Salep bitkisini Bakanlık izniyle tarıma aldırdığımız gibi göl soğanı üretimine de burada başladık. O da çok yoğun ihraç edilen bir ürün. Akzambak dediğimiz ürün, ekinezya, nane, biberiye, limon ve birçok tıbbi, aromatik ve endemik bitkiyi yetiştirerek bölgede bir kapasite oluşturmayı başardık. Şu ana kadar yapılan çalışmalar içerisinde kurutma tesisimizi ve yağını çıkartabilecek tesisleri oluşturduk. Küçük çapta denemeler yaptık. Daha çok bağlı bulunduğumuz ildeki kurumlarla ortak çalışarak hareket ediyoruz. Daha da geliştirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.

“Yıllık yüzde 20 zamlı 10 yıl alım garantisi veriyoruz”

Bu işe başlamak isteyen çiftçilere 10 yıl alım garantisi verdiklerinin de altını çizen Karaman, “Alanımızda kekik, nane, adaçayı, göl soğanı, biberiye, sumak, akzambak, yılanyastığı (arun), siklamen (orman menekşesi) gibi tıbbi ürünleri başarılı bir şekilde çoğaltıyoruz. Bizim gibi bu tıbbi, aromatik ve endemik bitkileri üretmek isteyenler az bir alanda yapılan ve bilinmeyen bir üretim olduğu için eğitim ve izinleri almadan üretmelerini tavsiye etmiyoruz. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra bu ürünleri üreten çiftçilere en az 10 yıl alım garantisi veriyoruz. Çiftçilerimize ayrıca her yıl aldığımız fiyattan en az yüzde 20 zamlı alma garantisi vererek başlatıyoruz. Şu an kendi tarlamda özel eğitim okulu ile de projelerimizi yaptık. MEM ile bir proje de yaptık. Her okula bir aromatik bahçe yapıyoruz. Şu anda bir okulda yaptık ve diğer okullarda da yapacağız. Öğrencilerin sıfırdan bu işi öğrenmelerine de katkıda bulunacağız” şeklinde konuştu.

Erdoğan’a teşekkür için Ankara’ya traktörüyle giden genç: Cumhurbaşkanımız sayesinde çiftçi oldum

Balıkesir’de devlet desteğiyle büyükbaş hayvancılık işine giren ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek için traktörüyle Balıkesir’den Ankara’ya giden 22 yaşındaki Seçkin Kahraman, “Cumhurbaşkanımıza onun sayesinde yetiştirdiğim ürünleri hediye etmek için geldim” dedi.


‘VERİLEN DESTEK BOŞA GİTMİYOR’
Balıkesir’in Karesi ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’nde yaşayan Kahraman, çalıştığı firmadan ayrılarak kendi işletmesini kurmak için hayvancılık kredisine başvurdu. 100 bin liralık krediyle 10 büyükbaş hayvan alan Kahraman, kısa sürede işlerini büyüterek kazancını artırdı. Elde ettiği sütü satarak geçimini sürdüren ve işlerini ilerletip büyük bir işletme kurmayı hedefleyen Kahraman, Balıkesir’deki köyünden traktörle yola çıkıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek için Ankara’ya gitti.

 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giden Kahraman, Erdoğan’la görüşmek için randevu talebinde bulundu. Yetiştirdiği doğal ürünleri de Erdoğan’a hediye olarak bırakan genç çiftçi, seçimden sonra Erdoğan’la görüşüp teşekkürlerini ileteceğini söyledi. Manyas Salur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hayvan Sağlığı Bölümü’nden mezun olduktan sonra hayvancılığa başladığını anlatan Kahraman, genç çiftçilere sağlanan faizsiz, 2 sene ödemesiz 5 yıl vadeli krediyle hayvancılığa başladığını belirterek, “Aldığım krediyle 10 gebe düve aldım, onlar doğurdu. Böylece kendi işletmemi kurup büyütme imkânım oldu. Yetiştirdiğim hayvan sayısı şimdi 54’e yükseldi. Tarım ekipman işiyle de uğraşıyorum. Devletin bana sağladığı imkânlarla olabildiğince verimli üretim yapmaya çalışıyorum. Verilen destek boşa gitmiyor. Aldığım yardımın karşılığını üreterek veriyorum. Cumhurbaşkanımıza, onun sayesinde yetiştirdiğim ürünlerden hediye etmek istedim. Seçimden sonra inşallah yüz yüze görüşeceğiz” dedi.

Main Menu