15.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Dünya tarımının nabzı Orhangazi'de atacak

Dünya tarımının nabzı Orhangazi'de atacak

OYAK Grubu şirketlerinden Hektaş, dünyadan bitki koruma alanında uzman bilim insanlarını ağırlayacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi (IMPPC2023), 15-18 Mayıs tarihleri arasında Hektaş’ın Bursa Orhangazi’deki Ar-Ge merkezi Farming, Analysis, Research & More (F.A.R.M.) tesisinde gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve Hektaş’ın iş birliğinde gerçekleştirilecek etkinlikte, moleküler entomoloji, bitki patolojisi ve yabancı ot bilimi alanlarında uzman 81 yabancı davetli konuşmacı sürdürülebilirlik odağında tarımda yenilikçi uygulamaları tartışacak.

167 sözlü sunum, 53 posterli sunumun gerçekleştirileceği kongrede, 40 yerli ve yabancı sektör paydaşı da sergi alanında yer alacak.

Bini aşkın katılımcının takip edeceği kongrede dsRNA-bazlı yeni nesil pestisitlerden örümcek zehrinden geliştirilen insektisitlere kadar birçok yenilik tanıtılacak.

Etkinliğin açılış konuşmasını, 2006’da RNA etkileşimi üzerine yaptığı çalışmalarla Nobel Tıp Ödülü’nü alan ABD’li Biyoloji Profesörü Craig Mello yapacak.

Kongre tarımsal üretimde önemli verim kaybına yol açan zararlı böcekler, hastalık etmenleri ve yabancı otların mücadelesinde çevre dostu biyolojik ve moleküler yaklaşımların öne çıktığı bir dönemde toplanıyor.

Kongre, yenilikçi biyomoleküler bitki koruma stratejilerinin dünyaya tanıtımını sağlayan en önemli platform olarak tanımlanıyor.

Hektaş’ın Orhangazi’de 607 dönümlük alana kurulu olan Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’nde Ar-Ge ve tohum ıslah çalışmalarının yanı sıra 350 çeşit bitkinin yer aldığı tarımsal üretim alanı bulunuyor.

Tesiste misafir edilen üreticilere Hektaş’ın geliştirdiği sürdürülebilir ve yenilikçi teknikler uygulamalı olarak gösteriliyor. Merkezde 2022’de 5 bini aşkın üreticiye uygulamalı eğitim verildi.

– ‘Kongre, bir kilometre taşı olacak’

Açıklamada görüşlerine yer verilen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Hektaş’ın Türkiye’ye kazandırdığı dünyanın sayılı Ar-Ge merkezlerinden F.A.R.M.’da uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.

Son yıllarda dünyada sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğiyle ilgili farkındalığın yükseldiğine dikkati çeken Erdem, şunları kaydetti:

‘Hektaş’ı yeniden konumlandırarak başladığımız çalışmalarla tarımda yenilikçi uygulamalara öncülük eden ve hayata geçiren bir şirketi ülkemize kazandırdık. Son 7 yılda geliştirdiğimiz yaklaşım ve bu doğrultudaki stratejik hamlelerimizle Tarım 4.0 dönüşümüne imza atan Hektaş, bugün ulaştığı noktada Tarım 5.0’a yön veriyor. Tarımın geleceği yalnız tarlalarda değil, Ar-Ge merkezlerinde teknoloji ve bilimle belirleniyor. Hektaş ile sadece bugünün değil geleceğin projelerini ve çiftçilerini de hazırlıyoruz. Ev sahipliğini üstlendiğimiz kongrede, alanlarında uzman bilim insanlarının bitki koruma stratejilerine yeniden yöne vereceğine inanıyoruz. Bu kongre, bitki korumada inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili bir kilometre taşı olacak.’

430 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılacak

430 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılacak

Tarımsal destekleme ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacak.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 430 milyon 589 bin 728 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Paylaşımda verilen bilgilere göre, hayvan hastalığı tazminatı desteği 407 milyon 840 bin 810 lira, kırsal kalkınma yatırımları desteği 14 milyon 690 bin 468 lira, afet bölgesi ilan edilen illerdeki yetiştiricilere yem desteği 8 milyon 58 bin 450 lira oldu.

EİB: İhracat, tarımsal üretimin ve çiftçilerin sigortası

Milyarlarca insanın protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayarak, dünya sofralarına bir lezzet şöleni sunan Türk çiftçisi, yıllık 70 milyon ton bitkisel üretim yapıyor.

72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahipken, yıllık 800 bin ton üzeri su ürünleri, 2,4 milyon ton kanatlı sektöründe üretim hacmine ulaşmış durumda. 55 milyon ton taze meyve sebze üretiyor.

Süt ürünlerinden bakliyatlara, et ürünlerinden unlu mamullere, taze meyve sebzelerden kuru meyveye, zeytinyağından dondurulmuş gıdalara, su ürünlerinden zeytine, defneden bulgura, kekikten haşhaşa, kirazdan çipuraya, ayvadan levreğe, incirden alabalığa turşulardan salçalara binbir çeşit tarım ürününde dünyanın ihtiyacını üreten Türk üreticisi Avrupa’da tarımsal hasılada birinci sırada yer alırken, dünya liginde ilk 10 ülke arasında bulunuyor.

3 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİ ÜRETİM DIŞI KALDI

Türkiye’de son 20 yılda 3 milyon hektar tarım alanının tarımsal üretim alanları dışında kalmasına, küresel iklim değişikliği üretimi tehdit eder boyutlara gelmesine karşın teknolojiye yatırım yapan Türk çiftçisi üretimini artırıyor, dünya sofralarına gıda arzını artırarak sürdürüyor.

Tarım arazilerindeki azalışa karşın dünya nüfusundaki artış nedeniyle tarımsal üretimin artması bir zorunluluk olarak ortada duruyor. Bu durum verimliliğin artmasını gerekli kılıyor.

Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21,5’lik dilimini yapan ve tarım ürünleri ihracatında lider olan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanları 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

ESKİNAZİ; “GIDA İHRACATINDA HEDEF 50 MİLYAR DOLAR”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi; “İhracatı tarımsal üretimin devamlılığının sigortası olarak görüyoruz. Türkiye’nin gıda ihracatında lider konumdayız. Su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı, kuru meyve, odundışı orman ürünleri, yağlı tohumlar sektörlerinde dünyanın güçlü üreticileri ve ihracatçıları arasındayız. TURQUALİTY ve URGE Projeleriyle, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Organizasyonlarıyla gıda ihracatımızı artırmak için vites artırıyoruz. Gıda ihracatında geleneksel ihraç pazarlarımız Avrupa, Ortadoğu ülkeleri ve Rusya Federasyonu’nda konumumuzu korurken, ABD ve Japonya pazarında büyümek için çalışıyoruz. Türkiye, 10 yıllık vadede 50 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflerken, Ege Bölgesi olarak bu ihracatın 12,5 milyar dolarlık dilimini yapma çabası içinde olacağız”

Manyas ve Gönen ovalarında tarımsal sulama sezonu açıldı

Manyas ve Gönen barajlarında tarımsal sulama sezonu açıldı. Manyas Barajı ve Gönen barajı regülatörlerinden şalterler indirilerek ana kanallara su verilmeye başlandı. Çiftçilere sulama sezonunun hayırlı olması dileğinde bulunulurken, bu sezon Manyas ovasında 140 bin dekar, Gönen ovasında ise 150 bin dekar tarım arazisinin sulanacağı açıklandı. Her iki barajda da doluluk oranının yüzde 60 civarında olduğu ve her hangi bir su sıkıntısının yaşanmayacağı belirtildi. Bu arada Manyas ovasında şu anda sol sahil kısmı sulamadan yararlanıyor, sağ sahil de ise sulama kanallarının yapımı Ocak ayında ihale edilmiş ve Ağustos ayında su verilmesinin planlandığı açıklanmıştı. Sağ sahilin de sulamaya açılması ile birlikte 50 bin dekar arazini sulanacağı belirtildi.

Main Menu