02.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Sürdürülebilir tarım için ‘akıllı’ adım şart

Kuraklık, iklim değişikliği gibi etkenler nedeniyle suyu verimli kullanmanın önemi artıyor. Özellikle tarımsal üretim için de önemli bir girdi olan suyun verimli kullanılması için çalışmalar devam ediyor. KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde kurulan Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK), tarım makineleri sektöründe mevcut ihtiyaçları karşılamak ve sorunlara çözüm üretmek için çalışıyor.

 

Sürdürülebilir tarıma yönelik açıklamalarda bulunan AKİTEK Proje Yürütücüsü Dr. Barış Samim Nesimioğlu, sürdürülebilir tarımın en önemli amaçlarından bir tanesinin verimliliğin artmasının sağlanması yanında, tarım yapılan tarlaya ve çevreye verilen zararların azaltılması ile su kaynaklarının çok daha verimli kullanılması olduğunu belirterek, “Tarım 4.0 kapsamında AKİTEK’te geliştirilecek olan projeler ile ihtiyaç olan alana daha az oranda, daha etkili ilaçlama yapılabilecek ve dolayısıyla ilaçlı maddenin toprağa bulaşması engellenebilecektir. Ayrıca, küresel ısınma, iklim değişikliği gibi nedenler kuraklığın artmasına ve azalan yağışlarla birlikte yer altı su kaynaklarının hızla tükenmesine sebep olmaktadır” dedi.

Yüzde 70’i tarımdan

Tarımda su kullanımının toplam su tüketiminin yaklaşık yüzde 70’ine tekabül ettiğini kaydeden Nesimioğlu, “Günümüz dünyasında, yetersiz yağışlarla birlikte gelen kuraklık, çiftçimizin mücadele etmesi gereken en önemli sorunların başında gelmektedir. Uygun bitkinin uygun bölgede üretilmesinin yanında, gelişmiş sulama tekniklerinin kullanıldığı bir arazide önemli oranlarda su tasarrufuna gitmek mümkün gözükmektedir. Tarlanın suya olan ihtiyacının takip edilmesinin yanında bitkinin sağlığı hakkında bilgiler sunan GPS, drone görüntüleri ile geçmiş yıllara ait yağış verileri ve hasat kayıtlarının gelişmiş yapay zekâ modülü ile analiz edildiği akıllı tarım teknolojileri daha sürdürülebilir sulama yapmaya olanak sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda AKİTEK olarak sektör ve akademisyenlerle birlikte projeler geliştirerek çözümler üreteceklerinin de altını çizen Nesimioğlu, “Halihazırda, KOBİ’ler ile yaptığımız pilot projelerden bir tanesi daha verimli sulama yapmak için bir araç olarak kullanılabilecektir” dedi.

Girdi maliyetleri

AKİTEK Teknik Lideri Doç. Dr. Hulusi Açıkgöz ise, yapay zekadaki gelişmelerden tarım makinelerinin de etkilendiğini dile getirdi. Yapay zekâ modüllerinin sensör, veri işleme birimleri gibi donanımlarla desteklenen toprak işleme, ekim-dikim, ilaçlama gibi tarım robotları daha hassas bir şekilde yapılabildiğini belirten Açıkgöz, “Nesnelerin interneti ve büyük veri işleme kapasitesi yüksek olan yapay zekâ modülleri ile donatılmış tarım aletleri ile verim tahmini yapılabilmekte, nereye ne zaman ne kadar ilaçlama veya gübreleme yapılması gerektiğine otonom olarak karar verilebilmektedir. Bu sayede, çiftçi kaynaklı hatalar en aza indirilerek tarımsal verim artmaktadır” dedi. Çeşitli algılayıcılar ile elde edilen tarımsal verilerin yapay zekâ ile işlendiği bir sistem sayesinde çiftçinin tarlasını ne zaman, hangi sıklıkta sulayacağına, ilaçlayacağına ve gübreleyeceğini karar vererek girdi maliyetlerinde tasarruf edileceğini söyleyen Açıkgöz, şöyle konuştu: “Geleceğin tarım uygulamalarını şu şekilde ifade edebiliriz: Barındırdıkları sensörler vasıtasıyla etrafını algılayabilen, elde ettikleri verileri gelişmiş yapay zekâ tabanlı işlemciler sayesinde anlamlandırabilen ve daha yüksek verim, az fakat daha verimli su/ilaç/gübre kullanımı sağlayacak şekilde eyleme dönüştürebilen tüm uygulamalar geleceğin tarım uygulamalarında yer alacaktır. Yapay zekâ ile desteklenmiş, yeni nesil haberleşme teknolojileri, bulut bilişim, büyük veri gibi teknolojiler toprak işleme, ilaçlama, sulama, ekim ve hasat gibi konularda gelecek vaat etmektedir.”

Hande Fırat’a Tarım Bakanlığı'ndan 3,5 milyon TL'lik hibe!

Hande Fırat’a Tarım Bakanlığı'ndan 3,5 milyon TL'lik hibe!

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat’a Tarım Bakanlığı’ndan 3.5 milyon TL’lik hibe desteği verileceği ortaya çıktı.

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre; kırsalda küçük aile işletmelerinin desteklenmesi kapsamında uygulanan hibe desteğinin, Ankara’da 16 projeye verileceği açıklandı.

Hibe desteği almayı hak eden isimlerden birinin ise, sektör dışından ve küçükbaş hayvancılıkla hiçbir alakası olmayan Hande Fırat olması dikkat çekti.

DOĞRULADI, ANCAK YATIRIMI AÇIKLAMADI
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hibe desteği alacağını doğrulayan Hande Fırat, hangi yatırım için alacağını ise açıklamadı.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK YATIRIMI!
Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hibe desteğini almayı hak eden yatırımcılar listesine göre; Hande Fırat’ın tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar kapsamında, küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinde yeni tesis yatırımına hibe desteği verileceği öğrenildi.

Küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinde yeni tesis yapımının hibeye esas proje üst tutarının 7 milyon TL. Proje tutarının yüzde 50’si hibe olarak verileceği için, Hande Fırat küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinde yeni tesis yapımı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 3.5 milyon lira hibe desteği alacak.

‘Türkiye’de GDO’lu tarım üretimi yok’

Kadıköy Belediyesi’nin yerel tohumu korumak ve çoğaltmak amacıyla Yeryüzü Derneği’yle birlikte gerçekleştirdiği İstanbul Tohum Takas Şenliği’nde binlerce tohum, kentte balkon ve terasta tarım yapanlarla buluştu.

‘Türkiye’de GDO’lu tarım üretimi yok’
Kadıköy’de gerçekleştirilen etkinlikte tohum dağıtımı sırasında uzun bir kuyruk oluşurken, tohumun ve gıdanın geleceği de düzenlenen panel ve forumda masaya yatırıldı. Ziraat mühendisi Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz, Türkiye’de GDO’lu tarım üretiminin yapılmadığını söyledi.

Ziyaretçilere yerel maydanoz, biber, domates, mısır, roka, fasulye, barbunya, tere tohumlarının hediye edildiği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açtı.

24. Tarım ve Seracılık Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor

24. Tarım ve Seracılık Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor -  Medya Hatay

Kumluca ilçesinde düzenlenen 24. Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında Yörük çadırları kuruldu, Yörük ateşi yakıldı.

Çeşitli etkinliklerle devam eden festival kapsamında Karatepe Stadı’na kurulan Yörük çadırları, yakılan Yörük ateşiyle ziyarete açıldı. Yöresel halk oyunları gösterilerinin yapıldığı çadırlarda, ziyaretçilere yöresel ikramlar servis edildi.

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, yaptığı açıklamada, Yörük kültürünü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlene festivalin her gün farklı etkinliklerle devam ettiğini söyledi.

Yörük göçü ve Yörük çadırlarının festival açısından önemli olduğunu dile getiren Köleoğlu, “Festival, 24 yıldır halkımızın desteğiyle devam ediyor. Yörük göçümüzü yaptık, ateşimizi de yaktık.” dedi.

Festival kapsamında bir hafta boyunca çadırlarda çeşitli kültürel etkinlikler yapılacak.

Main Menu