20.02.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Depremzede çiftçiye ekonomik destek

Depremzede çiftçiye ekonomik destek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremin yaralarını sarmak için tüm Türk halkının seferber olduğunu hatırlatarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün zorlukların devlet ve millet bir olarak aşılacağını söyledi. Kirişci, “Depremzede çiftçilerimize destek olmak için her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz” dedi.
“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki çiftçilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve üretime devam edebilmeleri için birçok destek sunuluyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Osmaniye ve Elazığ illerinde çiftçilere ödenecek desteklere ilişkin depremin ardından bazı düzenlemeler yapıldı.

Bu kapsamda, çiftçilere 2022’den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremden etkilenen 11 il için nakit olarak ödenecek. Toplam tutarı 2,8 milyar lira olan mazot ve gübre destekleri şubat sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacak.

Başvuru süreleri uzatıldı

Bu üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu yapan üreticilerin 28 Şubat 2023 olan ürün güncelleme son başvuru tarihi 8 Mayıs 2023 olarak belirlendi.

Yıl boyunca ödenecek 530 milyon lira tutarındaki çiğ süt, buzağı, anaç koyun keçi, büyükbaş hayvan besi, arılı kovan, sürü büyütme ve yenileme destekleri ödemeleri, söz konusu iller için şubat ayı içerisine çekilerek üreticilerin hesaplarına aktarılacak.

Ayrıca, bu illerde yer alan 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere yaklaşık 1,5 milyar lira yem desteği verilecek.

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımlar için 2022-2023 dönemi başvuru süresi, depremden etkilenen illerde 8 Mayıs 2023’e, diğer illerde ise 28 Şubat 2023’e uzatıldı.

Son başvuru tarihleri, organik ve iyi tarım uygulamaları için 8 Mayıs, toprak analiz desteği için 31 Mart ve yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 2 Mayıs olarak belirlendi.

Kırsal ekonomik altyapı yatırımları için 2022-2023 dönemi proje değerlendirme süresi, deprem bölgesindeki illerde 8 Mayıs 2023’e, diğer illerde ise 10 Mart 2023’e uzatıldı.

Öte yandan söz konusu illerdeki vatandaşlara yıl boyunca ödenecek 530 milyon liralık destek ödemeleri şubat sonuna kadar yapılacak.

Çiftçilere destek olmak için tedbirler alındı

Bakan Kirişci, depremin yaralarını sarmak için Türk halkının seferber olduğunu ifade ederek, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün zorlukların devlet ve millet bir olarak aşılacağını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından merkez ve taşra teşkilatının yanı sıra bağlı kurum ve kuruluşlardan personelin büyük bir özveriyle acil yardım, arama kurtarma ve zarar tespit çalışmalarına başladığını bildiren Kirişci, depremzede vatandaşların barınma, yeme-içme, ısınma ve diğer tüm ihtiyaçlarının karşılanması için Bakanlığın bütün imkanlarının seferber edildiğini vurguladı.

Bakanlığın yetki ve sorumluluk alanına giren konularda da deprem bölgesindeki tüm ekiplerin canla başla çalıştığını dile getiren Kirişci, şunları kaydetti:

“Depremzede çiftçilerimize destek olmak için her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz. Bir yandan böylesi büyük bir felaketi yaşayan insanımızın yaralarını sarmak için Devlet Su İşleri ve Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz diğer yandan da ülkemizin gıda güvenliğinin önündeki olası riskleri ortadan kaldırmak, çiftçimizin bir an önce toparlanarak üretime devam etmesini sağlamak için gayret sarf ediyoruz. Böylece depremden etkilenen çiftçilerimizin, üreticilerimizin elini bir nebze olsun rahatlatmayı ümit ediyoruz. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yakınlarını ve ailelerini kaybedenlere sabrı cemil niyaz ediyorum.”

Tarım İl Müdürlüğünden şeker satış duyurusu! KDV ve masraflar hariç arıcılara 16.20 liradan şeker satılacak

Tarım İl Müdürlüğünden şeker satış duyurusu! KDV ve masraflar hariç arıcılara 16.20 liradan şeker satılacak

Şeker Duyurusu Artvin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğümüz koordinesinde ilimizde faaliyet gösteren AKS’de (Arıcılık Kayıt Sistemi) kayıtlı ve aktif arıcılık yapan yetiştiricilerimize belirli bir ücret karşılığında Kars Şeker Fabrikasından kristal toz şeker dağıtımı yapılması planlanmaktadır.

Tarım İl Müdürlüğünden küçük aile işletmesi desteği duyurusu!
Bu kapsamda;

Birlik üyesi olmayan ve Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi yetiştiricilerimiz 17.03.2023 tarihine kadar Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile iletişime geçip başvuru yapmalıdır.

Yusufeli Bal Üreticileri Birliğine üye yetiştiricilerimiz 17.03.2023 tarihine kadar Yusufeli Bal Üreticileri Birliği ile iletişime geçip başvuru yapmalıdır.

Aktif kovan sayısı başına alınabilecek toz şeker miktarı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından 4 (dört) kg olarak belirlenmiştir. Dağıtım 50 kg’lık paketler halinde olacağından 50 ve katları olarak hesaplamalar yapılarak Birliklere yetiştiricilerin alabileceği çuval miktarları iletilmiştir.

12 ve altı aktif arılı kovana sahip olan yetiştiricilerimiz toz şeker dağıtımından faydalanamayacaktır. 13 ve üstü aktif arılı kovana sahip olan yetiştiricilerimiz toz şeker dağıtımından faydalanacaktır.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından kg fiyatı 16.20+KDV olarak belirlenmiş olup, bu fiyata nakliye ve işçilik giderleri dahil değildir. Yatırılacak olan tutarı Birliklerden öğrenebilirsiniz. Para yatırırken açıklama bölümüne Arıcının T.C. Kimlik Numarası, ilçesi ve köyünü yazmalıdır. Eksik veya hatalı girilen bilgilerden kişi kendisi sorumludur.”

Brusella ve şap hastalığına karşı aşılama ne zaman? Koyun-Keçi Çiçeği ve Koyun-Keçi Vebası ile ilgili önemli açıklama!

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Her yıl olduğu gibi Bakanlığımızca düzenlenen Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketlerinin denetlenmesi ile ilgili 2023 Yılı Genelgesi yayınlanmıştır. Bu çerçevede programa alınan salgın hayvan hastalıklarına karşı başta Şap hastalığı olmak üzere sığırlarda ve koyun-keçilerde Brusella, Şarbon, Kuduz, Koyun-Keçi Çiçeği ve Koyun-Keçi Vebasına karşı aşılama çalışmaları planlanmıştır. Bu kapsamda ilimizde 275.454 baş sığır ve manda, 741.814 baş koyun ve keçi, 21.745 kedi ve köpek varlığı bulunmaktadır.

İlimizde tüm sığır ve mandalar İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez Şap hastalığına karşı aşılanacaktır. İlkbahar Şap aşılama kampanyası 24 Ocak – 28 Nisan tarihleri ile Sonbahar Şap aşılama kampanyası 01 Eylül- 17 Kasım arasında yapılacaktır. Sığırlarda 3-6 aylık buzağılar ile Koyun-Keçilerde 3-6 aylık dişi kuzu ve oğlaklar, damızlık erkek hayvanlar yıl boyu düzenli olarak Brusella hastalığına karşı aşılanacaktır.

İlimiz genelinde tüm sahipli kedi ve köpekler Kuduz Hastalığına karşı 30 Ocak-28 Nisan tarihleri arasında aşılanacaktır. Şarbon hastalığı aşılama çalışması sadece Çivril İlçesinde ve duyarlı hayvanların tamamının meraya çıkışlarından önce yapılacak ve aşılama 12 Mayıs tarihine kadar tamamlanacaktır.

Geçmiş yıllarda Koyun-Keçi Çiçeği hastalığı çıkan Acıpayam, Bekilli, Çal, Çameli, Çivril, Kale, Serinhisar, Tavas ilçelerinde küçükbaş hayvanlara karşı Koyun-Keçi Çiçeği aşılaması yıl boyu yapılacaktır. Ayrıca Koyun- Keçi Vebası hastalığına karşı yeni doğan kuzu ve oğlaklar ile geçmişte hastalık çıkan yerlerde tüm hayvanlar aşılanacak ve aşılama 14 Şubat- 01 Haziran tarihleri arasında yapılacaktır.

Tüm bulaşıcı hayvan hastalıkları ile İlimiz genelinde Bakanlığımızca belirlenmiş esaslar doğrultusunda hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele, koruyucu ve tedavi edici hayvan sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi, hayvan refahını sağlayıcı çalışmalar ve hayvan sağlığı ile ilgili karantina hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında tüm uygulamalar; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından büyük özveri ile mesai mefhumu gözetilmeksizin gerçekleştirilmektedir.

Afet bölgesindeki hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilecek

Afet bölgesindeki hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilecek

Depremden zarar gören illerdeki yetiştiricilere yem desteği verilecek. Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kararla afet bölgesi ilan edilen 11 ildeki küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilecek.

Hayvan yetiştiricilerine verilecek destek miktarı küçükbaş için hayvan başına 50, büyükbaş için ise 500 lira olarak belirlendi. Bir defaya mahsus olarak verilecek yem desteğiyle hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, verimliliği artırmak hayvan sağlığı ve refahını temin etmek amaçlanıyor.

Türkvet veri tabanına kayıtlı olma şartı aranacak

Yem desteği için Hayvancılık bilgi sisteminde yer alan Türkvet veri tabanına kayıtlı olma şartı aranacak. Destek yetiştiricilere sisteme kayıtlı Hayvan sayılarını aşmamak üzere verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, yetiştiricilere yem desteğini ziraat bankası aracılığıyla ödeyecek. Yetiştiriciler yem desteğini 31 Aralık 2023 tarihine kadar alabilecek.

11 ilde hayvancılık acil müdahale bekliyor

Deprem, bölgede tarımsal ve hayvansal üretimi nasıl etkiledi? - Gazete  Karınca

Kahramanmaraş merkezli 7.7’lik deprem Türkiye tarımının yüzde 20’lik potansiyeline de darbe vurdu. Depremin etkilediği alanın büyüklüğü nedeniyle kırsal kesimlere yardım ve kurtarma da geç gitti. Bu süreçte yaşanan kayıplarla ilgili henüz bir envanter çıkarılmasa da bölgeden gelen bilgiler doğrultusunda açıklama yapan İzmir ve Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanları, 11 ilde hayvancılığın acil müdahale beklediğini aktardı.


HAYVAN DA SÜTÜ DE ZİYAN OLUYOR
Depremden etkilenen kırsal bölgedeki hayvanların beslenmesi ve barınmasıyla ilgili sorunlar olduğunu aktaran İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, birçok hayvanın enkazdan kurtulsa da açlıktan ve susuzluktan telef olduğunu söyledi. Çakıcı, “Bölgedeki hayvanların beslenmesiyle ilgili sıkıntılar var. Onunla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi, kampanya başlatıldı. İzmir’den de bu kampanyaya hem yem üreten firmalar hem de kooperatifler destek veriyor. Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri deprem bölgesinde çalışma yapıyor” diye konuştu. Hayvanların yem ve su ihtiyacının yanı sıra, üretimin devam etmesi adına elektriğe de ihtiyaç olduğunu belirten Çakıcı, “Süt hayvanlarının düzenli olarak sağılması gerekiyor. Ancak sütün muhafazasında ve lojistiğinde sorun olduğu için sağılan sütler ziyan oluyor. Tabi bunlar başta gündeme getirilemedi” dedi.

 

GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Bölgedeki zarar ve eksikliklere ilişkin bilgi almaya çalıştıklarını dile getiren Çakıcı, depremden etkilenen illerde iş gücü ve nüfus kaybı olacağına dikkat çekerek uyarıda bulundu. Çakıcı, “İnanılmaz bir iş gücü kaybı olacak. Orada nüfus kaybı olacak. O 11 şehirde tarımla ilgili sorunlar var. Oraya tohum sevkiyatının gitmesi lazım. Elektrikle ilgili sıkıntıların çözülmesi lazım. Sulama su lazım. Bunların bir an evvel tespit edilip müdahale edilmesi gerekiyor. Tabi bir yandan da nüfusun uzaklaşması engellenmeli. Çünkü oradaki nüfus göç ettiği anda bitiyorsun, orayı kaybediyorsun. Geriye kimse dönmez” ifadelerini kullandı.


FIRSATÇILAR HAYVANLARIN BAŞINA TÜNEDİ
Bölgedeki hayvan varlığının tehlikede olduğuna vurgu yapan Çakıcı, “Lojistik sorun olduğu için yine kayıplar ve ölümler devam edebilir. Kesim için fırsatçılar da var tabi. Ucuza hayvanı kesmek isteyen de var. Hayvan orada kaldı can çekişiyor, kesiveriyorlar. Normal süt hayvanını da et hayvanı diye almak isteyenler de var. Üreticinin eli kolu bağlı deprem nedeniyle hayvanını besleyemediği için kesmek zorunda kalıyor. İnsanlar mecbur kalmış, hayvanına bakamayacak durumda. Böyle de bir kayıp söz konusu” sözlerini kaydetti. Tarım ve Orman Bakanlığının da kırsaldaki sorundan haberdar olduğuna değinen Çakıcı, Bakanlığın yem ve diğer teknik eksikliklerle ilgili destek sağlamaya çalıştığını aktardı.


GIDA KRİZİNE YOL AÇACAK
Depremin etkilediği Adana ilinin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Feyzullah Korkut da Toprağın Sesi’ne konuştu. Başkan Korkut, depremin oluşturduğu hasarın büyüklüğüne dikkat çekerek, “Depremin etkilediği bölgede hem bitkisel üretimde hem de hayvancılık anlamında ciddi sıkıntılar var. Hem bu işi yapan insan kayıpları hem bu bölgelerde yaşayan insanların bulundukları yerleri geçici de olsa terk etmiş olmaları. Bunlar önümüzdeki süreçte bir gıda krizine yol açacak. Bu hem hayvancılıkta hem bitkisel üretimde etkisini gösterecek mutlaka” diye konuştu. Tüm bu zorluların üstesinden gelmenin yolunun kamucu politikaları devreye sokmakla mümkün olduğuna dikkat çeken Korkut, “Bu konuda hayvancılığın ve bitkisel üretimin desteklenmesi bu desteklerin gerçek anlamda yerlerine ulaştırılması lazım. Bundan sonra yapılacak yapıların tarımsal alandan uzaklaştırılması şart” mesajını verdi. Bölgedeki göç potansiyelinin de gıda krizini tetikleyeceğini aktaran Korkut, “İnsanların çok iyi organize olması gerekiyor. O insanların yerinde kalması için o insanların barınma ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. İnsanların bölgede tutulması gerekiyor ama o konuda yeterli tedbirleri göremiyoruz. Bu konuda da biz avazımız çıktığı kadar bağırıyoruz. Bu konuda çok hızlı önce kısa vadeli, sonrasında orta ve uzun vadede politikaların oluşturulup harekete geçilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı. Deprem yardımlarının ulaşmasında ve sürecin yönetilmesinde bir koordinasyonsuzluk olduğunu aktaran Korkut, “Depremden etkilenen, hayvanları yok olan, ahırları yıkılan vatandaşlarımıza, devletin merhametli elinin ulaşması gerekiyor. Maalesef deprem merkezinde olan bir ziraat mühendisi olarak bunları tam olarak gördüğümüzü söylemem mümkün değil” dedi.

SÜT KRİZİNİ BÜYÜTECEK
Mevcut süt krizinin bölgedeki hayvan varlığının azalması nedeniyle daha da büyümesine neden olacağını söyleyen Korkut, “Bu süt krizi büyüyecek ve buna bağlı olarak et krizi de büyüyecek. Bu sorunun büyüklüğüne ilişkin şu anda elimizde bir envanter yok. Ama takip ettiğimiz kadarıyla hem büyükbaşta hem de küçük başta ciddi anlamda bir kayıp söz konusu. Bu yüzde 50’leri geçmiş durumda. Dolayısıyla önlem alınmadığı, üretme ithal et politikaları devrede olduğu sürece et ve süt krizinin derinleşmesi, market raflarındaki fiyatların daha da artması kaçınılmaz olacaktır. Bu da hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur edecektir” şeklinde konuştu.

Main Menu