01.02.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Kuraklıkla mücadele için "il il eylem planları" hazırlanacak

Kuraklıkla mücadele için "il il eylem planları" hazırlanacak

Kuraklıkla mücadelede en önemli mekanizma olarak, illerin kendi dinamiklerine ve özel koşullarına uygun kuru ve sulu tarım alanları için “il kuraklık eylem planları” oluşturulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “2023-2027 Dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı”na göre, yağış ve toprak verileri kullanılarak kuraklığın eşik seviyeleri kuru ve sulu tarıma göre ayrı ayrı tespit edilebiliyor.

Söz konusu eşik seviyeler dikkate alınarak kuraklık şiddetine dayalı olarak yürütülen faaliyetler, “kuraklık öncesi süreç”, “risk değerlendirme ve yönetimi”, “kriz değerlendirme ve yönetimi” şeklinde sınıflandırılıyor. Böylece, eşik seviyelerin izlenmesi, kuraklık kriz tahmini yapılabiliyor, uygun tedbirlerin uygulamaya konması sağlanıyor.

Kuraklıkla mücadele kapsamında her ilin kendi dinamiklerine ve özel koşullarına uygun hazırlanmış “il kuraklık eylem planları”nın hazırlanması çalışmaları çerçevesinde, öncelikler ve eylemler dikkate alınarak, her il kendi dinamiklerine ve özel koşullarına uygun eylem planını oluşturacak. Eylem planları söz konusu eşik seviyeler temelinde olacak.

Kuraklığa maruz kalan üreticilere yönelik adımlar

Kuru tarım alanları için tarımsal kuraklık il eylem adımları kapsamında, kuraklığa maruz kalan üreticilerin borçlarının ertelenmesi, düşük faizli kredi verilmesi, desteklenmeleri, tohum ihtiyaçlarının karşılanması ve diğer yardımların yapılması planlanıyor. Kuraklık nedeniyle ortaya çıkan gıda, geçim sıkıntısı ve ekonomik sıkıntılar sonucu oluşan sosyal huzursuzlukların en aza indirilmesi için kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmaların yapılması hedefleniyor.

Kuraklık şartlarına uygun alternatif ürün planlamasının nöbetleşme sistemine göre yapılması, kuraklığa bağlı ürün kayıplarının hesaplanması ve risk değerlendirme ve yönetimi kısmındaki kısıtlama ve yasaklamaların yerine getirilmesi öngörülüyor.

Meraların yetersizliği nedeniyle hayvanların, geçici alternatif hayvan otlaklarına nakli, kuraklıktan zarar gören üreticilerin zararlarının yerinde tespit edilmesi ve kuraklığa bağlı hastalık ve zararlılara karşı gerekli tedbirlerin alınması hedefleniyor.

Kuraklık anında çiftçiye en kısa zamanda ulaşılması ve gıda güvenliği ve fiyat dalgalanmalarıyla ilgili gerekli çalışmaların yapılması planlanıyor.

Sulu tarım alanları için atılacak adımlar

Sulu tarım alanları için hizmet bedelinin harcanan su miktarına göre belirlenmesi ve hidroelektrik santrallerinden (HES) sağlanacak enerji ihtiyacının diğer enerji kaynaklı santrallerden sağlanması ve bu rezerv alanlarındaki suyun geçici olarak tarıma verilmesi amaçlanıyor.

Suyun öncelikle meyve bahçeleri gibi sabit tesislere verilmesi, su ürünleri yetiştiriciliğinde daha az su kullanılarak daha fazla balık üretimini sağlayan kapalı devre yetiştiricilik sistemlerinin geliştirilmesi ve daha az suya ve oksijene ihtiyaç duyan sazan ve yayın gibi türlerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplandı

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplandı

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımıyla gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Nebati, “Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantımızı Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Vahit Kirişci ve komite üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirdik. Toplantıda, haksız ve spekülatif fiyat artışı yaşandığına dikkat çekilmiş ve bu yöndeki artışların engellenmesini teminen gerekli çalışmaların ilgili kurumlar nezdinde artırılarak devam edilmesine karar verilmiştir” dedi.

‘Tarım ve hayvancılığa desteğimiz sürecek’

‘Tarım ve hayvancılığa desteğimiz sürecek’

AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tarımsal üretime yatırım yapılmadığına yönelik iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti.


‘Tarım ve hayvancılığa desteğimiz sürecek’
Kırkpınar, “İzmir’in ve İzmirlinin binlerce sorunu varken, sürekli kendi görev alanının dışına çıkan Soyer, tarıma destek verilmediğini iddia etmiş. Sırf eleştiri yapmak için konuşan, kamu yatırımlarından ve tarımsal yatırımlardan bi haber Soyer kamu yatırımlarını eleştirecek en son kişidir. Sağlıktan eğitime, ulaştırmadan altyapıya, tarımdan hayvancılığa kadar her alanda Cumhuriyet tarihinde yapılmayan yatırımları 20 yılda yapmış olan hükümetlerimizin tarım ve hayvancılık alanında yaptığı yatırımları eleştirmek kimsenin haddi değil” dedi.


Kırkpınar, “Hükümet olarak yaptığımız yatırım ve desteklemelerle gıda ve tarım alanında 2002 yılında 3.8 milyar dolar olan ihracatımızı yıl sonu itibarıyla 30 milyar dolara çıkarmış bulunmaktayız. Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmirimizde de gerek yetiştirici ve üreticilerimizi gerekse tarımsal yatırım yapan sanayicilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Akhisar, tarım ve gıda ile büyüyor

Akhisar, tarım ve gıda ile büyüyor

Tarihi, kültürü, tarım ve gıda sanayisi ile çok özel bir ilçeden söz ediyoruz. Binlerce yıllık geçmişi olan Akhisar’ın, köftesi, helvası, zeytini, zeytinyağı, üzümü ve daha onlarca tarım ürünü ilçe ekonomisine büyük güç katıyor. Akhisar gerçekten de büyük bir tarımsal potansiyelin üzerine oturuyor. Akhisar’ın bundan sonra hedefi yüksek katma değerli ürünlere yönelmek olacak.


Akhisar, tarım ve gıda ile büyüyor


İLÇE ekonomisinin bel kemiğini tarım, tarıma dayalı sanayi ve gıda sektörü oluşturuyor. Akhisar, 175 bine ulaşan nüfusunun yanı sıra bin 645 kilometrekare ile Manisa genelinde en fazla yüzölçümüne sahip ilçe konumunda. Topraklarının yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Başka bir ifadeyle Akhisar 827 bin 435 dekarlık elverişli ve bereketli toprakları sayesinde Manisa’nın en büyük tarım arazisine sahip ilçesi. Ancak son yıllarda en kayda değer özelliği tam anlamıyla bir zeytin ve zeytinyağı bölgesine dönüşmüş olması.

Akhisar, tarım ve gıda ile büyüyor


İHRACATA DAYALI KATMA DEĞERLİ BÜYÜME
Tarihi, kültürü, tarım ve gıda sanayisi ile çok özel bir ilçeden söz ediyoruz. Binlerce yıllık geçmişi olan Akhisar’ın, köftesi, helvası, zeytini, zeytinyağı, üzümü ve daha onlarca tarım ürünü ilçe ekonomisine büyük güç katıyor. Akhisar gerçekten de büyük bir tarımsal potansiyelin üzerine oturuyor. Akhisar’ın bundan sonra hedefi yüksek katma değerli ürünlere yönelmek olacak.


Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat başta olmak üzere ilçe ekonomisine güç veren bölgesel isimlerin yeni hedefi tarımsal sanayi ve gıda sektöründe büyümek! Ama nasıl bir büyüme? Mutlaka ihracata dayalı katma değerli ürünlerle büyüme… Akhisar’ın böyle bir hedefe ulaşacağına dair hiçbir şüphem yok. Neden derseniz? 20 yıldır ilçe ekonomisindeki gelişmeleri izliyorum. Bu süreçte Akhisar’la ilgili çok televizyon programı yaptım, yazılar yazdım ve toplantılarda bulundum. Geçen zaman içinde ilçenin çok ciddi bir ekonomik gelişmeye sahne olduğunu görmemek mümkün değil! Çok örnek var ama konuyu uzatmamak için bir tanesini yazalım.
Akhisar Organize Sanayi Bölgesi 2 bin dekarlık bir alana yayılıyor. Tahsis edilen parseller dolmuş ve halen 81 sanayi firması faaliyet gösteriyor. Bir örnek daha… Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yaklaşık bin 400 dekar üzerine kurulu ve halen bin kişiye istihdam sağlayan 11 firmayla faaliyet gösteriyor. Bölgenin bazı altyapı sorunları var ama yakın gelecekte hızlı bir büyüme içine girmesi bekleniyor.

ORTAK HAREKET ETME OLGUSU ÖNE ÇIKIYOR
Son olarak: Hep dikkatimi çekmiştir. Manisa’nın diğer ilçelerinde pek görmediğim, ortak hareket etme olgusu Akhisar’da göze çarpıyor. Bu, çok önemli. Çünkü ilçe ekonomisinin gelişiminde ortak vizyona sahip olmanın önemi çok fazla. Yine Akhisarlı yöneticilerin son dönemde ‘Gurme Şehir’ özelliğini ön plana çıkarmaya başlamasını da hayli önemli buluyorum. Yakın gelecekte, ‘Gurme Şehir’ üzerine yapılacak yeni bir yol haritası Akhisar’ın yalnızca ekonomisini değil, sosyal ve kültürel hayatını da fazlasıyla etkileyebilir.

Belge eksikliği ve usulsüzlükten dolayı destek ödemeleri yapılmayan çiftçinin dikkatine! Yeni icmaller askıya çıktı!

Belge eksikliği ve usulsüzlükten dolayı destek ödemeleri yapılmayan çiftçinin dikkatine! Yeni icmaller askıya çıktı!

Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yayınlanan duyuruda şunlar kaydedildi:


“Bakanlığımızca uygulaması yürütülen tarımsal desteklemelerden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğu hâlde, mevzuat uyarınca desteklemelerden yararlanabilmek için ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayan veya yararlandıkları destekleme tutarları aynı gerekçe ile Tarım Kanununun 23’üncü maddesi doğrultusunda geri alınan çiftçilerin destekleme ödemelerinin yapılabilmesi için, 15/6/2022 tarihli ve 31867 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7410 Sayılı Çevre Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 20’nci maddesi ile 5488 sayılı Tarım Kanununa Geçici 4’üncü madde eklenmiştir. Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (2022/37) kapsamında, İlimiz Adilcevaz ve Ahlat ilçelerine ait askı icmal listesi yayınlanmıştır”

ÇKS ürün güncelleme işlemleri başladı! İlk kez e-Devlet üzerinden yapılacak!

Çiftçiye önemli duyuru: ÇKS ürün güncelleme işlemleri başladı! İlk kez e-Devlet üzerinden yapılacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu yıl ilk kez ÇKS başvurularının e-Devlet üzerinden yapılması imkânı getirilmişti. ÇKS başvurusu yapan tüm çiftçiler, ürün güncelleme başvurularını da 28 Şubat’a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecekler.
Ayrıca isterlerse İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine de bizzat başvuru yapabilecekler. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) 2023 üretim yılı için başvuruda bulunan çiftçiler, ürün güncelleme taleplerini bugünden itibaren e-Devlet üzerinden yapabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımın dijitalleştirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ÇKS kayıt yenilemeleri için 1 Ekim 2022 itibarıyla e-Devlet üzerinden başvuru imkânı getirilmişti.

Bu sürecin bir devamı olarak, ÇKS ürün güncelleme işlemleri de 1 Şubat’tan itibaren ilk kez e-Devlet
kapısından yapılabilecek. Güncelleme talepleri için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen de başvuruda bulunulabilecek.

Ürün güncelleme başvuruları 28 Şubat tarihinde sona erecek. Entegrasyonunun ilk fazı, 1 Ekim 2022 itibarıyla hayata geçmişti ÇKS’nin e-Devlet kapısına entegrasyonunun ilk fazı olan kayıt yenileme başvurularının e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesi süreci, 1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla hayata geçmişti.
Ürün güncelleme işlemlerinin de e-Devlet kapısı üzerinden yapılmasına imkân veren uygulama, bu
sürecin ikinci fazını oluşturuyor. Dijitalleşme ve bürokrasinin azaltılması kapsamında
atılan bu adım sayesinde, tüm üreticilerin emek ve zamandan tasarruf sağlaması hedefleniyor.

Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: Acı haber geldi

Nevşehir’in Acıgöl ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrildiği kazada 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.
Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: Acı haber geldi

Kaza, sabah saatlerinde Acıgöl ilçesi Karacaören köyü yakınlarında meydana geldi. Patates depolarında çalışan tarım işçilerini taşıyan Hamza A.’nın kullandığı 50 AAR 695 plakalı Minibüs, yolun yağışlı ve kaygan olması sonucu sürücünün kontrolünden çıkıp, devrilerek karşı şeride geçti. Kazada, minibüste bulunan Ayşe Erbaşlı hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: Acı haber geldi
Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırdı. Kazada yaşamını yitiren Erbaşlı’nın cenazesi ise otopsisi yapılmak üzere Nevşehir Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldı.

Jandarma, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Erkunt, Agroexpo Tarım Fuarı’nda

Erkunt, Agroexpo Tarım Fuarı’nda

ERKUNT Traktör, 01-05 Şubat tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek Agroexpo Tarım Fuarı’nda çiftçilerin ve sektörün nabzını tutacak. Erkunt Traktör CEO’su Tolga Saylan, fuara özel yenilikler ve sürprizleri beğeniye sunacaklarını söyledi.

Saylan, “Erkunt olarak Ege bölgesini ve buradaki çiftçilerin değişen, gelişen taleplerini yakından takip ediyoruz. Fuar boyunca Egeli yetkili satıcılarımız, bölgeye özel ürünleri katılımcılara tanıtacak. Nimet 70 Meyveci CRD modeline yeni eklenen sürüngen vites özelliğinden tutun da, geniş izli Kısmet E-B’ye kadar tüm ürünlerimiz Ege’den gelen talep ve istekler doğrultusunda geliştirildi. Bağ, bahçe ve seralar için tasarlanan modellerin yanı sıra, yeni e Capra teknolojisi ile donatılmış traktörlerimizi yakından incelemek ve görüşleri ile Ar-Ge çalışmalarımıza destek olmak isteyen çiftçilerimizi C holünde yer alan standımıza davet ediyorum” diye konuştu.

 

Saylan, şöyle devam etti: “75 HP seviyesinde olan Stage 3B emisyonlu 3 silindirli ve 4 silindirli modeller çok beğenildi. Şimdi Lüks, E ve M olmak üzere 3 farklı seride de Egeli çiftçilerimizin beğenisine sunacağız. 2023’te en önemli hedeflerimizden biri yine ihracat olacak, e Capra projemizle ihracatımızı yüzde 35’lere çıkarmayı planladık. Dışa bağımlılığı azaltacak çalışmalarımız sürecek.”

Arı kuşundan dertliler

 

Arı kuşu - Vikipedi

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye’de 5 bine yakın gezginci Ordulu arıcının, 600 bin arı konolisinde yaklaşık 24 bin ton bal üretimi yaptığını belirterek, arı kuşunun arıları yemesi nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın Türkiye’de 6.5 milyon arı konolisinde 55 bin profesyonel arıcı tarafından yılda yaklaşık 94 bin ton bal üretimi yapıldığını, 5 bine yakın gezginci Ordulu arıcının ürettiği 24 bin ton bal ile de Türkiye birincisi olduğunu belirtti.

Kırlangıça benzeyen arı kuşunun ilkbaharda Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yoğun olarak görüldüğünü, sonbaharda Doğu Anadolu’dan başlayıp Karadeniz’e kadar geldiğini vurgulayan Necati Aydın, “Arı kuşu, koruma kapsamında olduğu için avlanması yasak. İlkbahar’da Doğu ve Güneydoğu, Sonbahar’da da bütün bölgelerde arılara zarar veriyor. Bu kuşları uzaklaştırmanın tek yolu atmaca yetiştirilmesidir. Bu göçmen kuşları geçen yıl arıcıları mağdur etti, ülkenin her yerinde artık arı kuşu var” dedi.

ARICILAR ATMACA YETİŞTİRSİN

Arı kuşlarının yağmurlu ve sisli havalarda yoğun olarak ortaya çıktığını, bir kuşun günde yaklaşık 300 arıyı yediğini de vurgulayan Başkan Aydın şunları söyledi:

“Bu kuşlar her yıl 10 gün kalıyordu, bu sene tam 1 ay ülkemizde kaldı. Bu göçmen kuşları arıcıları mağdur etti. Ülkenin her yerinde arı kuşu vardı. Bu seneki kadar çok ve uzun süre kalan arı kuşu hiç görmemiştik. Yağmurlu ve sisli havalarda sabah ve akşam saatlerinde çıkıyor. 1 tanesi 300 arı yiyor. Güneşi asla sevmiyorlar, güneşte kayboluyorlar. Havada uçan arıyı pıtır pıtır topluyorlar. Ordulu gezginci arıcılarımız da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Arı kuşları, arıları takip ediyor ve yiyor. Bu kuşlara karşı arıcılarımızın mutlaka atmaca yetiştirmesi lazım.”

Arı yetiştiricisi Erhem Aktepe’e ise Erzurum’da arı yetiştirdiğini, arılarını Ordu’ya getirdiğinde de arı kuşlarının arıları takip ederek Ordu’ya kadar geldiğini ileri sürdü.

Main Menu