16.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bakan Kirişci: Gençleri tarımın her aşamasında daha fazla görmek istiyoruz

Bakan Kirişci: Gençleri tarımın her aşamasında daha fazla görmek istiyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bakanlığımıza kazandırdığımız ve önümüzdeki dönemde kazandıracağımız genç çalışanlarımız ile genç çiftçilerimizi geleceğimizin teminatı olarak görmekteyiz. Gençleri tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla görmek istiyoruz” dedi.
Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası’nın 7’nci Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Bakan Kirişci, tarımın, Türkiye’nin ve ‘Türkiye Yüzyılı’nın en stratejik alanlarından biri olduğunu söyleyerek, “Gıda güvenliğini, tarımda ‘Türkiye Yüzyılı’nın birinci önceliği olarak değerlendiriyorum. Tarım politikalarımızı bu ana eksen etrafında şekillendirmemiz gerekir. Alın teri döken eli öpülesi çiftçilerimiz ile akıl teri döken bakanlık çalışanlarımızı, ‘Türkiye Yüzyılı’nda daha büyük hedeflere ulaştırmak temel amacımızdır. Bakanlığımıza kazandırdığımız ve önümüzdeki dönemde kazandıracağımız genç çalışanlarımız ile genç çiftçilerimizi geleceğimizin teminatı olarak görmekteyiz. Gençleri tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla görmek istiyoruz” dedi.

Tarımda dijitalleşmeye çok önem verdiklerini belirten Kirişci, “Göreve geldiğim günden bugüne sıklıkla dile getirdiğim gibi gıda meselesi, bir milli güvenlik meselesidir. Gıda arz güvenliği ve bunun gereği olan ürün planlaması içinse teknolojik destek yani dijitalleşme esastır. Bunun ilk adımı olarak da ‘ÇKS’ olarak bilinen ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ ile ilgili bazı iş ve işlemlerin e-Devlet üzerinden yapılması imkanını getirdik. Bu uygulama, 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu sayede bürokrasiyi azalttık, çiftçimizin zaman ve emek israfını önledik. Birkaç günde yapılan iş ve işlemleri, birkaç dakikada yapma kolaylığı sağladık. Bu yılın ilk gününde ise ‘TarımCebimde’ mobil uygulamamızı hayata geçirdik. ‘TarımCebimde’ tamamıyla yerli ve milli bir uygulamadır. İlk günden bugüne uygulamanın hayata geçirilmesinde dökülen akıl ve alın teri tamamıyla bakanlığımız personeline aittir” diye konuştu.

‘KÜPE UYGULAMA ÜCRETLERİ ARTIRILDI’

Yapılan çalışmayla hayvanların küpe uygulama ücretlerini artırdıklarını kaydeden Kirişci, “İlgili kanun ve yönetmelik gereği hayvanlara uygulanan veteriner biyolojik ürün ve tanımlama araçlarının yani küpenin uygulama ücretlerini artırdık. Ücret artışlarına ilişkin bu kararımız uygulayıcı veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerimize hayırlı olsun. Ayrıca bakanlığımız, 2022 yılında 3 bin 657 lise ve üniversite öğrencisine staj imkanı sağlayarak, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hayata geçirilen ‘Ulusal Staj Programı’ kapsamında en çok staj imkânı sunan kurum olarak ödüle layık görüldü” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda personel alım planlamalarına 2023 yılında da devam edeceklerini vurgulayan Kirişci, “2022 yılı içerisinde gençlerimize, ülkemize ve üreticimize hizmet etme fırsatı sağladığımız bin 200’ü yakın zamanda işbaşı yapacak olan toplamda 3 bin yeni çalışma arkadaşımız aramıza katıldı” diye konuştu.

’17 BİN 438 SÖZLEŞMELİ KADROYA GEÇECEK’

Bakan Kirişci, kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi düzenlemesi kapsamında Devlet Su İşleri ve Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm bakanlık birimlerinde 17 bin 438 sözleşmelinin kadroya geçirileceğini kaydetti. Kirişci, ‘yeminli tarım müşaviri/tarım müşaviri’ adı altında oluşturulacak meslek gruplarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iş yükünün azalacağını, bu adımla bazı iş ve işlemlerin hızlandırılması ve meslek mensuplarının istihdamının sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi. Kirişci, ‘Türkiye Yüzyılı’nın tarım ve ormancılığın da yüzyılı olacağını kaydetti.

TARSİM Gelir Koruma Sigortası Lansmanı gerçekleştirildi

TARSİM’den yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Demirok ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal katıldı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan Yardımcısı ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Ebru Gençosmanoğlu’nun da katıldığı toplantıda, TARSİM Çiftçi Hikayeleri Projesi filminin ilk kez gösterimi yapıldı. Toplantı, konuşmaların ardından gerçekleştirilen plaket takdimi ile son buldu.

“Tarım, stratejik bir sektör”

Açıklamada toplantıda yaptığı konuşmaya yer verilen Konya Valisi Vahdettin Özkan, tarım sigortasının önemine dikkati çekerek, gıda güvenliğinin sağlanmasının, sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimin, özellikle önümüzdeki dönemde küresel ve iklimsel risklerin kontrol altında tutulmasıyla mümkün olabileceğini ve bunun da sigorta ile mümkün olabileceğini belirtti.

 

Özkan, Gelir Koruma Sigortası’nın Konya’da başlamasından dolayı emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok ise tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak, değişen iklim şartlarının, tarımda sigorta uygulamasını öne çıkardığını belirtti.

İlk defa başlayacak Gelir Koruma Sigortası’nın Konya’da buğday ürününde uygulanacağını bildiren Demirok, “Üreticilerimizin en iyi şekilde üretim yapması ve ülkemize katkısının artması için çalışmalarınıza devam ediyoruz.” ifadesini kullandı. 

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, Gelir Koruma Sigortası’nı, TARSİM’in gelişim sürecinde çok önemli adımlardan biri olarak belirterek, işini, sevgisini katarak toprağı daha anlamlı kılan, emektar üreticilerin hizmetine sunabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

TARSİM’in, üreticilerin ihtiyaç ve beklentilerinin üzerinde bir hizmet sunabilme ve memnuniyetlerini arttırma gayesiyle yoluna paydaşlarıyla birlikte devam edeceğini aktaran Günal, Gelir Koruma Sigortası’nın Türk tarımına ve üreticilere hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

Düzce'de "Tarım Akademisi" ile genç çiftçiler yetişecek

Düzce'de "Tarım Akademisi" ile genç çiftçiler yetişecek

Düzce Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Tarım Akademisi” ile genç çiftçilerin yetişmesi sağlanacak.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, belediye bünyesinde kurulan Tarım Akademisinde tarım öğrencilerine uygulama alanı oluşturulacak.

“Tarım Akademisi İş Birliği Protokolü” Vali Cevdet Atay, Belediye Başkanı Faruk Özlü, İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç ile Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Beytullah Yılmaz tarafından imzalandı.

Mergiç Mahallesi’nde bulunan 121 dönümlük alanda “Tarımsal Kalkınma Merkezi” olarak gençlere eğitim verilecek, uygulamalı dersler yapılacak.

Aromatik tıbbi bitki yetiştiriciliğinin yapılacağı alanda bahar mevsiminde çalışmalara başlanacak.

İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Lisesi kuruyor

Türkiye’de tarım sektörü, iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektörlerden biri. Birçok çalışma tarımsal verimliliğin, sıcaklık ve yağıştaki değişimler ve su kıtlığından doğrudan etkilendiğini gösteriyor. Öte yandan, tarım sektörü hem ekonomi hem de insanların geçim kaynakları içerisinde önemli bir paya sahip. Bu nedenle, tarım sektörünün iklime dirençli tarım pratiklerini uygulama kapasitesi ve becerisi, hem geçim kaynaklarının devamlılığı hem de tarımın faydalandığı doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve ekosistem hizmetlerin devamlılığı için büyük önem taşıyor.

İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi
Tarımsal üretim, son yıllarda sayısı ve şiddeti artan aşırı hava olayları (kuraklık, sel, dolu, don vb.) nedeniyle çeşitli şekillerde ve giderek artan oranda zarara uğruyor. Ürünün tamamının kaybına, verim düşüklüğüne ya da üretim araçlarının zarar görmesine neden olan bu olaylara karşı alınabilecek önlemlerin, diğer bir deyişle iklimsel değişikliklere uyumu sağlayacak çabaların hızla belirlenmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nca desteklenen, Doğa Koruma Merkezi Vakfı (DKM), Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) ve Konya Önder Çiftçi Derneği (KOCD) ortaklığında yürütülen İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi ile tarımda iklim değişikliğine uyum alanında çalışmalar yapan sivil toplum, kamu ve özel sektör kuruluşları, üniversiteler, çiftçi birlikleri ve yerel yönetim temsilcileri bir araya geldi.

Ağ ile bilgi ve deneyimin elde edilmesi, kullanılması ve iletişiminin sağlanması ve aynı zamanda ağ üyesi STK’ların bireysel öğrenme ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için olanaklar sağlandı. İklime Dirençli Tarım Ağı, iş birliği sağlamak isteyen herkese açık ve büyümeye devam ediyor. Ağın yanı sıra, deneyimlerin paylaşılması için İklimTarım Platformu (www.iklimtarim.org) kuruldu. İklimTarım Platformu’nda tarımda iklim değişikliğinin etkilerine dair yerelden haberler, uyum yöntemlerine yönelik yazılı ve görsel kaynaklar, etkinlik takvimi gibi araçlarla bilgi ve deneyim paylaşılmaya devam ediyor. Ayrıca, Platformda İklimTarım isimli telefon aplikasyonu aracılığıyla kullanıcılar tarafından güncellenen “Türkiye Tarımsal İklim Afet Haritası” da yer alıyor.

İklime Dirençli Tarım Ağı Projesi ile aşırı hava olaylarının en fazla gerçekleştiği 3 ilde korumalı ve iklime dirençli tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi için her ilden 1 pilot projeye hibe desteği verildi. Antalya, Konya ve Şanlıurfa’da hayata geçirilen pilot projelerden elde edilen deneyimleri yaygınlaştırmak ve halkın sürece katılımını sağlamak için bilgi ve farkındalığının artırılması amacıyla İklim ve Tarım isimli belgesel hazırlandı. Bu belgesel ile iklim değişikliği ve tarım alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, çiftçi birlikleri, kamu kurumları, üniversiteler ve araştırma kurumları başta olmak üzere iklim değişikliğinin tarım ile ilişkili geçim kaynaklarını ve gıda güvencesini etkilediği tüm kesimlere ulaşılması hedefleniyor.

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ VE PROJE ORTAKLARI

Doğa Koruma Merkezi: Doğa Koruma Merkezi – kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. Doğa Koruma Merkezi’nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır. Çalışmalarında ‘koruma biyolojisi’ disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM’nin öncelikleri arasındadır. Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası ortaklarının desteği ile Türkiye’nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET): 2016 yılında kurulan Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nin amacı; tarım ve gıda sisteminin kapsadığı tüm faaliyetlerde ortaya çıkan etik konular ve sorunlar hakkında etik farkındalık ve duyarlılık gelişmesine katkıda bulunmaktır. Yaptığı çalışmalar doğrultusunda kamu kurumlarının, özel sektör kuruşlarının ve sivil toplum örgütlerinin oluşturacağı tarım ve gıda etiği alanıyla ilgili kurullara ve karar süreçlerine katkıda bulunmayı ve bunları izlemeyi; ilkeler, normlar, yararlı modeller geliştirmeyi, araştırma yapmayı ve araştırmaları desteklemeyi, uluslararası iş birlikleri kurmayı hedeflemektedir.

Konya Önder Çiftçi Derneği (KOCD): Konya Önder Çiftçi Derneği’nin amacı; üretimin her aşamasında ilgili konularda çiftçilere gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak, ilgili mevzuatlara uygun tarımsal uygulamaları katılımcı yaklaşımla yapmak ve bitkisel ve hayvansal üretime yönelik sürdürülebilir üretim teknikleri konusunda her türlü bilgi ve yeni teknolojinin çiftçilere ulaştırılmasını sağlamaktır.

Paylaş

Kahramanmaraş'ta tarım alanlarını istila eden farelerle "zehirli buğdaylı" mücadele

Kahramanmaraş'ta tarım alanlarını istila eden farelerle "zehirli buğdaylı" mücadele

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde tarım arazilerini istila eden tarla farelerine karşı zehirli buğdaylı mücadele başlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bölge çiftçilerine yaklaşık 100 kilogram zehirli buğday dağıtıldı.

Fare popülasyonunun yoğun olduğu bölgede uzman ekipler gözetiminde ilaçlama yapıldı.

Zarar gören tarlalarda incelemede bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hikmet Kaçar, AA muhabirine, düzenli yapılan kontrollerde özellikle buğday tarlalarında farelerin ciddi oranda arttığını belirlediklerini söyledi.

Erken önlem almanın ürün kaybını azaltacağını işaret eden Kaçar, kışın hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönemlerde fare popülasyonunun artabildiğini işaret ederek “Tarla faresi, mücadele edilmediği takdirde ürünlerimize büyük zarar vermekte, ürün kaybımız yüzde 80’e kadar yükselmektedir. Tarla faresi ile mücadele, zehirli buğdayla ve çiftçi eğitiminden geçmektedir. Bu kapsamda çiftçilerimize toplantılar düzenlenerek tarla faresinin zararları anlatıldı ve 100 kilogram zehirli buğday dağıtımı gerçekleştirildi.” diye konuştu.

Çiftçilerin mühendislerin kontrolünde tarlalarına zehirli buğday bıraktıklarını dile getiren Kaçar; kedi, leylek, atmaca, şahin, yılan, baykuş, kartal gibi hayvanların farelerin doğal düşmanları olduğunu, bu hayvanların öldürülmesinin fare popülasyonunun artmasına neden olabileceğini aktardı.

 

Bakan Kirişci: 2022'de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalandı

Bakan Kirişci: 2022de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalandı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçen yıl 296 milyarlık tarımsal varlığın sigortalandığını belirterek, ”Devlet olarak verdiğimiz destek 13,7 milyar lira. Çünkü kamu, yüzde 67 ortalamayla destek sağladı. Bitmedi 13,6 milyar liralık da hasar ödemesi yaptık. 2022’de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalanmış oldu” dedi.
Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya’da ‘Gelir Koruma Sigortası’nın tanıtım toplantısına katıldı. 20 yıllık süreçte tarımda yapılan yatırımları anlatan Bakan Kirişci, ” 20 yıllık sürede Türkiye’de tarım sektörü, artık üretmiş olduğu tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci, dünya da ilk ondayız. 2022 yılındaki inşallah kapatacağımız rakam 50 milyar doları bulacaktır” dedi.

‘KONYA SU FAKİRİ BİR ŞEHİR’

Konya’nın su fakiri bir şehir olduğunu, Türkiye’nin de su stresi altında olduğunu ifade eden bakan Kirişci, şunları söyledi:

” Konya su fakiri bir şehir. Başka havzadan suyun yönünü çevirdik, ama arkadaşlar kaynaklar sınırlıdır. Bu kaynakların yine bir gün tükeneceğini ve biteceğini kabul etmemiz lazım. Buna uygun politikalar geliştirmemiz lazım. Biz şu an da istediğini, istediği yere eken, diken bir üretim modelini inşallah kısa zamanda geride bırakacağız. Biz üreticimize dönüp diyeceğiz ki; ey üretici kardeşim, tarlana bağına, bahçene, ahırına, ağılına giderken lütfen ‘Tarım Cebimde’ mobil uygulamamızla, artık il ve ilçe müdürlüklerimizi cebinize getirdik. Bu uygulamayla bizim çiftçi kardeşimiz kendi bilgilerini girdikten sonra belli özellikleri olan alanlarla ilgili ne ekmek gerektiğini söyleyecek. Bu bize bir üretim planlamasını getirecek. Elbette öncelikle ihracat edeceğimiz ürünler var, ama bizim öncelikle kendimiz için bulunurluluk noktasında yeterince üretim yapıyor olmamız lazım. Buna da nereden başlayacağız? Stratejik olan ürünlerden başlayacağız. Bu ürünler de belli; un, yağ, şeker ve et, süt, yumurta. Böyle bir planlamanın yine olmazsa olmazı, mutlak süratle sözleşmeli üretimi belirli stratejik ürünler için bile zorunlu hale getirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde arz güvenliği dediğimiz şey, o yıl A üründe, B üründe kendimize yetiyor olabiliriz, ama stratejik ürünlerin diğerlerinde yetersiz kalabiliriz. Biz toprak zengini de değiliz. Topraklarımızı en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor. Su zengini değiliz, su fakiri de değiliz. Ama su stresi altında bir ülkeyiz. Suyu da dikkate almamız gerekiyor.”

‘GELİR SİGORTASI, ZARARIN YÜZDE 70’İNİ KARŞILAYACAK’

Gelir Koruma Sigortası hakkında bilgi veren Bakan Kirişci, “Gerek fiyat, gerekse afetlerden kaynaklı zarar gördüklerinde zararlarının yüzde 70’i karşılanıyor olacak. Burada ortalama bir fiyat alınacak. Örneğin, Konya Ticaret Borsası’nda buğday fiyatının sezon ortalaması esas alınarak gelir korunmuş olacak. Bu teknik bir uygulama. 2023 sezonuyla birlikte tüm Türkiye’den başlayacağız. Poliçenin hayırlar getirmesini diliyorum.” diye konuştu.

‘2022’DE 296 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL VARLIĞIMIZI SİGORTALADIK’

Geçtiğimiz yıl sigortalanan tarımsal varlığı açıklayan Bakan Kirişci, şunları söyledi:

“Devlet olarak verdiğimiz destek 13,7 milyar lira. Çünkü kamu, yüzde 67 ortalamayla destek sağladı. Bitmedi 13,6 milyar liralık da hasar ödemesi yaptık. 2022’de 296 milyar liralık tarımsal varlığımız sigortalanmış oldu. Bunu çok önemli görüyorum. Bu rakamın daha yukarıda olmasını arzu ediyorum. Yaptığımız iş her türlü doluya, sele, taşkına, kuraklığa açık olan bir faaliyet o halde bizim mutlak surette tarım sigortasına daha fazla dikkat kesilmemiz, ilgi göstermemiz gerekiyor.”

Çanakkale Lapseki'de icradan satılık tarım arazisi

ilan.gov.tr’de yer alan ilana göre, Çanakkale Lapseki İcra Dairesi Müdürlüğü icradan dolayı 4.844 m² tarım arazisi satılığa çıkardı. Tarım arazisi açık artırma usulü satılacak. 

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Konya Şeker 41 bin ton gübre alacak! Firmalardan teklif usulü fiyat toplanıyor

Konya Şeker’in 41 bin ton gübre alımı yapacağı öğrenildi. Firmalardan teklif toplanırken, teklifler 17 Ocak’a kadar alınacak. Buna göre; 22 bin ton (10.25.20 kompoze gübre), 10 bin ton Üre ve 9 bin ton Amonyum Sülfat alımı yapacak. 41 ton gübre alımı açık ihale şeklinde değil firmalardan teklif usulü ile yapılacak.

Son haftalarda gübre fiyatları düşüş trendine girerken, Konya Şeker’in yüklü gübre alımında tekliflerin kaç liradan geleceği merak ediliyor.

Kışlık sebzede rekolte düşmedi

Kışlık sebzede rekolte düşmedi

İzmir’de, bu sezon yağışların gecikmesi ve mevsim normallerinin altında kalması kışlık sebzede rekolteyi olumsuz etkilemedi.
Verimli ovalarıyla tarımda önde gelen İzmir’de 362 bin dönüm açık alanda yaklaşık 35 çeşit sebzede 1 milyon 400 bin ton üretim yapılıyor. Bunun da 223 bin tonunu 11 kışlık sebze oluşturuyor.

Kışlık birçok sebzede ülke genelinde lider konumunda yer alan kent, diğer ürünlerde de üretim miktarıyla üst sıralarda bulunuyor.

İzmir’de yaklaşık 1,5 ay önce başlayan ve nisan ayına kadar sürecek kışlık sebze hasadı yoğun şekilde devam ediyor.

Hava sıcaklığının 5 derecelere düştüğü sabah saatlerinde tarlaya giren tarım işçileri, gün boyunca çalışıyor.

“Geçen yıl da aynı miktarlara sahiptik”

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, şehrin, tarımsal üretimiyle hem kendi hem de ülkenin ihtiyacına cevap verdiğini belirtti.

Kentte tarımın 12 ay sürdüğüne değinen Özen, mevsime göre ürünün çeşitlendiğini anlattı.

Tarımsal üretimde mevsim koşullarının büyük önem taşıdığını dile getiren Özen, “İlerleyen günlerde kışı biraz daha hissedersek ürünlerimiz daha iyi değer bulacaktır. Bu sezon yağmur geç geldi. Havaların biraz daha soğuk olması, kışlık sebzelerin üretim rekoltesini ve ürünün dayanıklılığını da artırıyor. Bizim üretim miktarlarımızda herhangi bir değişiklik olmaz, olmadı da. Üreticinin kendi planlamasına göre bazı ürünlerde üretim değiştirebilir, azalabilir, artabilir ama bu üç aşağı beş yukarı aynı miktarlara tekabül eder. Geçen yıl da hemen hemen aynı miktarlara sahiptik.” diye konuştu.

Özen, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin vizyon projelerinden olan “Kent Tarımı” uygulamalarında İzmir’in başı çeken bir pozisyonda bulunduğuna dikkati çekti.

“Kent Tarımı” modeli ile üretim ve tüketim merkezlerinin yakınlaştırılarak şehirlerde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Özen, “İzmir, yetiştirdiği ürünlerle 12 ay boyunca kendi beslenmesinin yanı sıra ülkenin tamamına bunları gönderiyor. Bundan sonraki süreçte de Kent Tarımı’nın temelinin atılmış olduğu bu şehirde diğer illere güzel bir örnek oluştururuz ve Sayın Bakanımızın da sık sık dile getirmiş olduğu lojistiğin çiftçimiz ve üretim üzerindeki olumsuzluğunu kaldırmış oluruz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Torbalı ilçesinde, dedesi ve babası gibi kışlık sebze yetiştiren Abti Karateke, 4 bin dönümde üretim yaptıklarını kaydetti.

Pırasa, karnabahar, brokoli, kereviz, kırmızı lahana ve beyaz lahana yetiştirdiklerini anlatan Karateke, “Verim bu sene iyi fakat yağmurun geç gelmesi sulama giderlerini artırdı. Elektrik fiyatları zaten ortada. Sulamalar normalde yapılmasından fazla yapıldı. Ürün kaybına neden olmadı. Bizi parasal yönden etkiledi.” diye konuştu.

Karateke, tarlada kilogram fiyatlarının pırasada 4, kerevizde 5-6, brokolide 7-8, karnabaharda 4,5-5, kırmızı lahanada 3, beyaz lahanada 1 lira olduğunu sözlerine ekledi.

Main Menu