13.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Evler ve tarım arazileri su altında kaldı

Burdur'da şiddetli yağış: Evler ve tarım arazileri su altında kaldı - Yeni  Şafak

Burdur’un Bucak ilçesinde şiddetli yağış sonrası dere taştı. Sel sularının dolduğu yerleşim yerleri ve tarım arazilerinde zarar meydana geldi.
Bucak ilçesi ve çevresinde dün sabah saatlerinde başlayarak gün boyu süren şiddetli yağış, bugün de etkisini sürdürdü. Şiddetli yağış sonrası ilçeye bağlı Boğazköy’ün içinden geçen dere taştı. Köydeki çok sayıda ev, ahır, ekili ve dikili alan sel sularının altında kaldı. Her yıl aşırı yağışlarla birlikte aynı senaryonun yaşandığını söyleyen köylüler, yıllardır yaşadıkları sorunun çözümü için destek beklediklerini aktardı. Yüksek kesimlerden gelen yağmur sularının köyün içinden geçen derede taşkına neden olduğunu vurgulayan köylüler, derenin ıslah edilerek yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Antalya- Burdur kara yolu kenarında bulunan DSİ kanalına bağlanmasını istedi.

Eksi 8'inci katta güneşsiz, topraksız tarım

Eksi 8'inci katta güneşsiz, topraksız tarım

İstanbul’da Kağıthane kültür merkezinin eksi sekizinci katında güneş ve toprak olmadan dikey tarım ile sebze yetiştiriliyor. Peki bu tarım modeli nasıl yapılıyor, avantajları ne? CNN TÜRK Muhabiri Buse Deviren ve Kameraman Ümit Sertabiboğlu’nun haberi.


Gıda sorununa karşı adım atıldı. Yerin metrelerce altında 365 gün kesintisiz tarım yapılabilen model hayata geçirildi.

“8 Aralık’ta işletmemiz hem açıldı hem de ilk hasadını yapmış olduk. Burası dünyanın en derin 2. noktasında tarımsal üretim yapılan dikey tarım merkezi”

İstanbul Kağıthane’de eksi 8’inci katta mevsim sınırlaması olmadan güneş toprak kullanılmadan dikey tarım yapılıyor

“Sadece ışık ve suyla tarım yapıyoruz. bu üretimde pestisit yani zirai ilaç kalıntısı diye bir şey yok hiç kullanmıyoruz çünkü. Yüzde 95 su tasarrufu var”

Bu dikey tarım merkeziyle atıl alanlarda üretim yapılabileceğinin gösterilmesi, yatırımcıların önünün açılması hedeflendi. Şimdiye kadar kırmızı kıvırcık, marul, kıvırcık ve fesleğen üretilip hasat edildi.

 

PEKİ ÜRÜNLER NASIL YETİŞTİRİLİYOR?

“Topraktan alması gereken mineral ve vitaminlerin tamamını suyla beraber alıyor sistem, ışıklar vasıtasıyla da güneşten alması gereken maddeler alınıyor. Burası tamamen yerli ve milli teknolojisi yüzde 95 yerlilik var”

Üretilen sebzelerin tadı da topraklı tarımdan farksız.

“Nihai hedefimiz safran üretebilmek burada birim alanda en yüksek verimi alabilmek. Bir de katma değeri yüksek ürünleri yetiştirirsek daha da değerli olur”

Muğla'da sağanak nedeniyle tarım arazileri su altında kaldı

Muğla'da sağanak nedeniyle tarım arazileri su altında kaldı

Muğla’da iki gündür etkili olan sağanak nedeniyle tarım arazileri su altında kaldı.

Menteşe ilçesinde 24 saatte metrekareye 59 kilogram yağış düştü. İlçede 2 gündür etkili olan yağışlar nedeniyle Düğerek, Yaraş, Ortaköy, Yeniköy mahalleleri ile Karabağlar Yaylası mevkisindeki bazı tarım alanlarını su bastı.

Belediye ekipleri, suların tahliyesi için çalışma yürüttü.

Menteşe Belediyesi ekipleri ilçede etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen olumsuzlara karşı müdahalede bulundu.

Ekipler yağışlardan en çok etkilenen Kötekli, Karşıyaka ve Karamehmet mahalleleri ile yağmur nedeniyle bozulan yollarda düzenleme çalışmaları yaptı.

Belediye ekipleri meydana gelen olumsuzluklara kısa sürede müdahale ederek vatandaşların mağdur olmasını önledi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ekiplerin 2 gündür teyakkuz halinde olduğunu söyledi.

Çalışanların aşırı yağışlardan oluşabilecek olumsuzluklara karşı anında müdahalede bulunabilmeleri için iş makineleri ile hazır bekletildiğini belirten Gümüş, “Bu kapsamda ekiplerimiz aşırı yağışlardan en çok etkilenen Kötekli, Karşıyaka ve Karamehmet mahalleleri ile tüm kent merkezinde oluşabilecek ani su baskınlarına ve yağmurla birlikte tıkanan giderlere müdahalede bulundu. Yapılan müdahale ile olası su taşkınlarının önüne geçildi.” dedi.

Gümüş, Yemişendere Mahallesi’nde de aşırı yağıştan dolayı bozulan yolda kamyon ve kepçe ile düzenleme çalışması yaptıklarını ifade etti.

Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü, tarım arazilerini kiraya verecek

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 2023 yılı çalışma döneminde 1.545 dekar sulanabilir araziyi, partiler halinde açık artırma usulü ile kiraya verecek.

Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü, tarım arazilerini kiraya verecek
Çukurova Tarım İşletmesi Müdürlüğü, tarım arazilerini kiraya verecek

ilan.gov.tr’de yer alan ilana göre; İhale 17 Ocak 2023 günü saat 14.00’te Çukurova Tarım İşletmesi’nde yapılacak. Birinci ihaleye iştirak eden olmaması veya verilen fiyatların uygun görülmemesi halinde ikinci ihale 24 Ocak 2023 günü aynı yer ve saatte tekrar edilecek.

Birlikte tarım hizmetlerini değerlendirdiler

İnönü Belediyesi ve ilçede faaliyet gösteren fabrika yöneticileri ile düzenli olarak gerçekleştirilen değerlendirme toplantısınde bir araya geldiler.
İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının bu ayki konuğu Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş oldu. Gündem konuları hakkında fikir alışverişinde bulunulan toplantı sonunda, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, İl Tarım ve Orman Müdürü Gümüş’e, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü şube müdürlerine ve fabrika yöneticilerine değerlendirme toplantısına katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Şiddetli yağış vurdu: Evler, tarım arazileri su altında

Burdur’un Bucak ilçesi ve çevresinde dün sabah saatlerinde başlayarak gün boyu süren şiddetli yağış, bugün de etkisini sürdürdü. Şiddetli yağış sonrası ilçeye bağlı Boğazköy’ün içinden geçen dere taştı. Köydeki çok sayıda ev, ahır, ekili ve dikili alan sel sularının altında kaldı.


Her yıl aşırı yağışlarla birlikte aynı senaryonun yaşandığını söyleyen köylüler, yıllardır yaşadıkları sorunun çözümü için destek beklediklerini aktardı. Yüksek kesimlerden gelen yağmur sularının köyün içinden geçen derede taşkına neden olduğunu vurgulayan köylüler, derenin ıslah edilerek yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Antalya- Burdur kara yolu kenarında bulunan DSİ kanalına bağlanmasını istedi.

Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Ayşe Altınbayrak, “Ben 50 senedir bu derenin önündeyim, bakan eden yok. Dağlardan gelen dere suyu evimize, hayvan ahırlarımıza zarar veriyor yetkililerden bu derenin bir an önce yapılmasını istiyorum” dedi.

‘HAYVANLARIM İKİ GÜNDÜR SULAR ALTINDA’

Aynı köyden Mustafa Özek, “Dağlardan gelen dere köy içerisine aktığı için hemen hemen her yıl aynı çileyi çekiyor, aynı sorunu yaşıyoruz. Hayvanlarım iki gündür sular altında kaldı. Saman balyalarımız sular altında kaldı. Dereden gelen su Antalya- Burdur kara yolu kenarında bulunan Antalya’ya akan DSİ kanalına bağlanmadığı sürece biz her yağmur yağdığında bu çileyi çekiyoruz. Yetkililerden bir an önce çözüm istiyoruz” diye konuştu.


‘YAĞMUR YAĞACAK DİYE KORKUYORUZ’

Derenin Antalya- Burdur kara yolu yanında bulunan kanala bağlanmasını istediklerini belirten Hakkı Özdil, “Bu su baskını sıkıntısını her yıl yaşıyoruz.


Yağmur yağacak diye korkuyoruz. Çünkü dereden sel geldiği zaman bu hale geliyor. Geçen yıl da aynı sorunu yaşadık. Sayın vekillerimiz kalıcı çözüm için söz verdiler ama zerre kadar gelişme olmadı. Zor durumdayız, yetkililerin bizi duymasını istiyoruz, yetkililerden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SUYUN İÇERİSİNDE YAŞIYORUZ’

Köy sakinlerinden Niyazi Şener, “Köyümüzün üçte birini su bastı. Malımız, mülkümüz, hayvanlarımız sular altında, yetkililerden yardım bekliyoruz. 58 yaşındayım, yıllardır suyun içerisinde yaşıyoruz ” dedi.

‘TARLA SAHİPLERİNDEN FERAGAT İSTENİYOR’

Boğazköy Muhtar vekili İsmail Gökkara da, “Dağdan gelen derenin Antalya- Burdur kara yolu yanında bulunan DSİ kanalına bağlanması gerekiyor. Derenin geçeceği yerdeki tarla sahiplerinden feragat isteniyor. Bir kısım vatandaş feragat verirken, bir kısmı vermiyor. Dere yapılamadığı için her yıl ova bölgesine yapılan evler, ahırlar, ekili ve dikili sahalar sular altında kalıyor. Sorun derenin DSİ kanalına bağlanması ile sona erecek” dedi. (DHA)

Dikenli salatalık, 'tüketimi yok' diye çöpe atılmış

Dikenli salatalık, tüketimi yok diye çöpe atılmış

ANTALYA Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde çekilen görüntülerde bir çöp konteynerinin yurtdışına ihraç edilen dikenli salatalık ile dolu olduğu görüldü. Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Hal içerisinde çöpe atılan ürünlerin fiyat düşürmek veya artırmaya etkisi olmaz. Atılan bu ürünler pazar değerini kaybetmiş olabilir. Çöpte görülen dikenli salatalık yurtiçinde tüketilen bir ürünümüz değil” dedi.


Antalya’dan her yıl binlerce ton ürün Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nden yurtiçi ve yurtdışı pazarına gönderiliyor. Yurtdışı pazarı için üretilen ürünler ise dünyanın farklı ülkelerine gönderiliyor. Yurtdışına ihraç edilen ürünler arasında yer alan dikenli salatalığın bir bölümünün haldeki bir çöp konteynerine atıldığı görüldü.
Görüntüler üzerine konuşan Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, ürünün pazar değerini kaybetmiş olabileceği veya ihracata gönderilecek miktardan fazlasının iç pazarda alıcı bulamayacağı için dökülmüş olabileceğini söyledi.


Satılabilecek durumda olan hiçbir ürünün çöpe atılamayacağını söyleyen Hasan Ali Yılmaz, “Hal içerisinde çöpe atılan ürünlerin fiyat düşürmek veya artırmaya bir etkisi olmaz. Atılan bu ürünler pazar değerini kaybetmiş olabilir. Çöpte görülen dikenli salatalık yurtiçinde tüketilen bir ürünümüz değil. Bu ürünün yüzde 90’ı yurtdışına ihraç ediliyor. 50 kilogram üretilen ürününün 40’ını gönderdiğinizde kalan 10 kilogramı burada yiyen olmaz. Çünkü burada yenilen ve satılan bir ürün değil” dedi.


Yurtdışına giden ürünler için yol süresinin de hesap edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Dikenli salatalık yurtdışı grubuna giren bir ürün. Ayrıca yumuşamış olabilir. İhraç edilen sebze ve meyvelerin yolculuğu gittiği ülkeye göre 10-15 gün yol gidiyor. O zamana kadar kalite vasfını kaybediyor zaten. Bu şekilde yurtdışına gönderdiğinde paket ve nakliye masrafları var. Gittiği yerlerde vasfını kaybetmiş olacak ve bir de orada maddi kayıp yaşayacak. Ondan dolayı ihracata gitme vasfını kaybeden ürünler maalesef istemediğimiz görüntüleri oluşturabiliyor. Pazarını kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Köksal: Çiftçi üretmezse ekonomi çöker

Köksal: Çiftçi üretmezse ekonomi çöker

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, besicilerin çaresizlikten kuzulu koyunlarını satışa çıkardığını söyleyerek, “Besiciler çaresizlikten hayvanlarını satıyor. Çiftçi üretmezse ekonomi çöker” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Şuhut İlçesi’nde beraberinde CHP Şuhut İlçe Başkanı Mehmet Kahraman ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte hayvan pazarını, sebze-meyve pazarını, esnaf ve vatandaşları ziyaret etti.

BESİCİLER: KUZULU KOYUNLARIMIZI SATIŞA ÇIKARDIK!

Milletvekili Burcu Köksal, ilk olarak Şuhut Hayvan Pazarı’nda besicilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Besiciler çoban ve saman parasını bulamadıkları için kuzulu koyunlarını satışa çıkardıklarından dert yanarak, “Hayvan azalıyor. Yem, saman pahalı. Çiftçinin elinden tutan yok! Artan maliyetlerle başa çıkamıyoruz. Çobanın parasını veremiyoruz. Saman ve yem pahalı. Tonu 4 bin lira… Çaresizlikten hayvanlarımızı satıyoruz. Ama istediğimiz fiyatı veren de yok. Yem ve saman pahalı olunca, millet para kazanamayınca herkes ineklerini mecburen sattı. Ama şimdi de hayvan tavan yaptı. Fakirin elinden mal çıktıktan sonra pahalandı. Yine her zaman ki gibi zengin parasına para kattı. Fakir ise daha da fakirleşti.” dediler.

BESİCİ DE ÇİFTÇİ DE YOK OLMAK ÜZERE..!

AKP’nin yanlış ekonomi politikalarının besiciyi de bitirdiğini kaydeden Köksal, “Besiciler maliyetleri karşılayamıyorlar. Çiftçi üretmezse ekonomi çöker. Hayvancılık üretimine gereken değer verilmeli. AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle besici de çiftçi de günden güne yok oluyor. Ama AKP bu durumu izlemekten başka bir şey yapmıyor. AKP ithal hayvan alımı yapacağına kendi üreticisine destek verirse ülkemizde hayvancılık bitmez. AKP’lilerin yandaşlarının cebini doldurma politikalarının sonucu ülke yangın yerine döndü.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞI AÇLIĞA MAHKUM EDEN AKP’Yİ VATANDAŞTA SANDIKTA SİLECEK

Daha sonra sebze-meyve pazarı ile esnaf ve vatandaşları ziyaret ederek burada da dertleri birinci ağızdan dinleyen Milletvekili Burcu Köksal, “Nereye gitsek aynı bir dokunup bin ah işitiyoruz. Vatandaş kan ağlıyor. Evine ekmek götüremiyor. Bu gidişat böyle devam etmez. Herkes hak ettiği emeğinin karşılığını almalı. Toplumun tüm kesimleri mağdur. Saray hükümeti yandaşlarıyla bolluk içresinde yaşayıp, zenginliklerine zenginlik katarken vatandaşlar günden güne daha da yoksullaşıyor. Vatandaşı açlığa mahkum eden AKP’yi vatandaşta sandıkta silecek.” şeklinde konuştu.

Hayvancılık ne halde? Tarım Bakanlığı ithalat için gizli ekip gönderdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2 aydır gizli bir şekilde yürütülen kasaplık hayvan ithalatını hafta başında yaptığı toplantıda kamuoyuna açıklarken, Et ve Süt Kurumu’nun da ithal edecek hayvan bulmak için Güney Amerika ve Avrupa’ya iki heyet gönderdiği ortaya çıktı. İki ekipte de 3’er kişi bulunurken, Güney Amerika ekibi geçtiğimiz Cuma günü, Avrupa ekibi ise Salı günü yola çıktı.

Artan maliyetlerden dolayı besici ve süt üreticisi aylardır zararına üretim yaparken, bu süre içinde bir çok üretici de üretimden çekilmek zorunda kaldı. Zararına yapılan üretimin sektöre büyük bir darbe vuracağı bilindiği halde Tarım Bakanlığı, sektördeki yangına müdahale etmek yerine sadece seyretmekle yetindi.

TARIM BAKANLIĞI HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDEKİ KRİZİ AYLARDIR SEYRETTİ!
Gelinen noktada hayvan sayısının azalmasıyla birlikte et krizi kapıyı çalarken, Tarım Bakanlığı bugüne kadar beceriksiz politikasının faturasını yine üreticiye çıkararak, çareyi ithalatta buldu. Bir önceki Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, 2022 yılı sonu itibariyle hayvancılıkta bırakın kasaplık hayvan ithalatını besilik hayvan ithalatının bile sonlandırılacağını açıklamasına rağmen, verilen sözler yine unutuldu.

TARIM BAKANLIĞI KASAPLIK HAYVAN İTHALATI ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI
Tarım Bakanlığı, kasaplık hayvan ithalatı çalışmalarını hızlandırırken, Güney Amerika ve Avrupa’ya hayvan bulmaları için iki ayrı ekip gönderdiği ortaya çıktı. Tarım Bakanlığının hesabına göre ilk planda Güney Amerika’dan 14 bin baş, Avrupa’dan ise 5 bin baş kasaplık hayvan ithal edilecek.

GÜNEY AMARİKA VE AVRUPA’YA GÖNDERİLEN HEYETLERDE ŞU İSİMLER YER ALDI
Geçtiğimiz Cuma günü gönderilen Güney Amerika heyetinde ESK Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kalkan, Ticaret ve Pazarlama Daire Başkanı Melik Daloğlu ve Dış Ticaret Şube Müdürü İsmail Cem Arzıtaş yer aldı. Salı günü Avrupa’ya gönderilen heyette ise ESK Ticaret Pazarlama Şube Müdürü Dilek Köroğlu, Şube Müdürü Süleyman Altun ve Veteriner Hekim Reşat Alkan yer aldı.

YURT DIŞINA GÖNDERİLEN HEYET GİZLİ TUTULUYOR!
Tarım Bakanlığının kasaplık hayvan ithalatı için Et ve Süt Kurumu’ndan iki ayrı ekibi Güney Amerika ve Avrupa’ya göndermesi, ülke hayvancılığının geldiği acı durumu gözler önüne sererken, ithalat için yurt dışına gönderilen ekiplerin de kamuoyundan ve kurumdan saklanması manidar bulundu.

Main Menu