12.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bakan Kurum: Tarıma elverişsiz hazine arazilerine rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulacak

Bakan Kurum: Tarıma elverişsiz hazine arazilerine rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulacak

Bakan Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hem çevre dostu hem ekonomik. Atıl durumda, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare hazine arazisini ekonomimize kazandırıyoruz. Bu arazilere rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. Böylelikle 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi sağlayacağız” ifadelerini kullandı.


Bakan Kurum: Tarıma elverişsiz hazine arazilerine rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulacak
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre de uygulamadan mesken ve aydınlatma abone grubunda yer alanlar hariç, kendi ihtiyaç duydukları elektriği üretmek amacıyla maden veya jeotermal işletme ruhsat sahipleri, sanayiciler, kamu ve özel hizmetler sektöründe yer alan kişiler ve tarımsal faaliyetlerde bulunan kişiler yararlanabilecek. Hazine taşınmazları üzerinde lisanssız elektrik üretimi yapılması amacıyla tesis edilecek irtifak hakkı ve kullanma iznine ilişkin ihaleler, 2886 sayılı ‘Devlet İhale Kanunu’ uyarınca taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1’i üzerinden açık arttırma ile belirlenecek.

Tarım öğretiminin 177. Yılı Atatürk Üniversitesi'nde kutlandı


Atatürk Üniversitesi tarafından Türkiye’de Tarım Öğretiminin 177. yılı düzenlenen programla kutlandı.


Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen programa; Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Atilla Keskin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Önder Çalmaşur, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı ile sivil toplum Kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Tarımın ilk yapılış tarihinden günümüze kadar ki gelişiminin ele alındığın programda, tarımın stratejik öneme sahip olduğu, dünya nüfusunun giderek artmasıyla birlikte kaynakların azalması ve son dönemde yaşanan pandemi sebebiyle tarımsal üretimdeki önemin her geçen gün daha da iyi anlaşıldığı vurguladı.


Açılış konuşmalarının ardından “İklim Değişikliği ve Tarımın Geleceği” adlı sunumla devam eden program, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Musikisi Kulübünün vermiş olduğu konserle devam etti.


Ziraat Fakültesi öğretim üyelerine çalışmaları ve akademik yükselmelerinden dolayı plaket takdiminin ardından program, “Siyah Beyaz Yansımalar” adlı fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

Tarım Bakanlığı: GDO’ya geçit yok

Tarım Bakanlığı: GDO’ya geçit yok

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Gıdada GDO denetimi yapılmıyor”, “Türkiye tohumculukta dışa bağımlı hale geldi” iddialarına bu ay güncellediği “Kamuoyunda Gündeme Gelen İddialar ve Gerçekler” isimli kitapçığıyla yanıt vermeye devam etti.


Tarım Bakanlığı: GDO’ya geçit yok
 “Gıdada GDO’ya geçit yok” diyen Bakanlık, Türkiye’de GDO’lu bitki ve hayvanların üretimine izin verilmediğini vurguladı. “Hayvan beslemede kullanılmak üzere GDO’lu bazı soya ve mısır çeşitlerine izin verilmiştir” diye Bakanlık, “GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlere geçiş söz konusu değildir. Bu ürünlerde GDO’ya rastlanmaz” bilgisini verdi. Gıda amaçlı GDO’lu ürün ithalatına izin verilmediği de aktarılarak, GDO analizlerinin akreditasyon belgesine sahip 12 kamu ve 47 özel gıda kontrol laboratuvarında yapıldığı ifade edildi.


Gıda güvenirliği

Kitapçıkta, tarladan sofraya gıda güvenirliğine önem verildiğine işaret edilerek, birçok geleneksel gıdada bazı katkıların kullanımının yasaklandığı kaydedildi. Kitapçıkta “Gıda etiketlerinde enerji ve besin ögelerinin (yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarlarının yer alması zorunlu hâle getirildi. Gıdaların trans yağ içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle maksimum yüzde 2 olacak şekilde belirlendi. Uygulamaya AB’den 3 ay önce geçildi” bilgisi paylaşıldı. “Türkiye tohumculukta dışa bağımlı hale geldi” iddialarına ilişkin ise şu ifadelere yer verildi: “Hâlihazırda 117 ülkeye tohum ihracatı yapmaktayız. 2002 yılında 4 milyon adet olan sertifikalı fide, fidan üretimi 20 yılda yaklaşık 69 kat artışla 278 milyona yükseldi. Bugün meyvecilikte kullanılan fidan ve fidelerin yüzde 99’u yurt içinde üretilip sertifikalandırılıyor. Tohum dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 94.”

PERSONEL ALIMI | Bakan Kirişçi duyurdu! 6 bin personel alımı başvuru şartları, açılan kontenjanlar..

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Medya Kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, Bakanlık bünyesine 6 bine yakın personel alınacağını duyurdu. Bu personellerden bin 273’ünün Devlet Su İşleri’nde istihdam edileceğini belirten Bakan Kirişçi’nin açıklamalarının ardından arama motorlarında Tarım ve Orman Bakanlığı 6 bin personel alımı başvuru şartları ve açılan kontenjanlar araştırılıyor. İşte detaylar…

 

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI 6 BİN PERSONEL ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI

Bakanlık, alınacak 6 bin personel için şartları henüz açıklamadı. Ancak önceki alımlarda belirtilen şartlar şöyle:

  1. Türk Vatandaşı olmak

  2. Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış olmak
  3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak
  4. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak
  5. Askerlikle ilgisi bulunmamak
  6. Askerlik çağına gelmemiş bulunmak
  7. Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
  8. Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek hastalık ve benzeri durumu bulunmamak.


TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI 6 BİN PERSONEL ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI AÇILAN KONTENJANLAR

Tarım ve Orman Bakanlığı istihdam edilecek 6 bin personel alımı 2023 açılan kontenjanlar başvuru kılavuzunun yayımlanmasıyla belli olacak. Bakan Kirişçi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Önümüzdeki günlerde Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesinde toplam 6 bine yakın personel istihdam edeceğiz. DSİ bünyesinde görevlendirilmek üzere çeşitli branşlarda 1273 sözleşmeli personel alacağız”

ÇİFTÇİLERE 250 BİN TL KREDİ DESTEĞİ

Kirişçi, tahıl koridorunda 16,9 milyon tahılın taşındığını vurgulayarak, “Bugün itibarıyla tahıl koridorundan 633 gemiyle 16,9 milyon ton tahıl ve gıda ürünü taşınmıştır. Bu tahılın, yüzde 54’ü Avrupa ülkelerine, yüzde 28’i Asya ülkelerine, yüzde 12’si Afrika ülkelerine, yüzde 6’sı Ortadoğu ülkelerine ulaşmıştır. En az gelişmiş ülkelere giden tahılın oranı ise sadece yüzde 5,4’tür” diye konuştu.

Kirişçi, genç çiftçilere desteğin 250 bin liraya çıktığını belirterek, şunları söyledi:

“Burada ilk defa sizlerle paylaşıyorum; Sayın Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik Uzman Eller Projesi ile verdiğimiz desteklerimiz 100 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkaracağız.

2022 yılında çiftçilerimize 40,4 milyar TL tarımsal desteklemede bulunduk. Bitkisel üretimimizi, 2021 yılına göre yüzde 9,1 oranında artırarak 118,4 milyon tondan 128,6 milyon tona çıkardık ve bu rakamla tüm zamanların üretim rekorunu kırdık.”

30 MİLYAR DOLAR TARIM İHRACATI

Bakan Kirişci, Türkiye’nin tarımda net ihracatçı ülke olma kimliğini 2022’de de sürdürdüğünü, kasım sonu itibarıyla tarım sektörünün 26,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek “Aralık ayı rakamlarının netleşmesiyle 2022 yılını, 30 milyar dolar civarındaki tarım ihracatıyla kapatmış olacağız. Ayrıca, su ürünleri ihracatımızı 1,5 milyar dolara taşıyarak bu alanda yeni bir rekor kıracağız” dedi.

Büyük Sahra Çölü'ne dev Türk imzası! Tarım alanına dönüştü

 

Büyük Sahra Çölü'ne dev Türk imzası! Tarım alanına dönüştü

Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş’ın da incelemelerde bulunduğu Türk Dekinsan Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sarl Dunaysır Şirketi’nin Cezayir sınırlarında yer alan Büyük Sahra Çölü’nde bulunan Adrar kentinde 4 bin hektarlık alanda tarım projesini hayata geçirdi.
Büyük Sahra Çölü’ne dev Türk imzası! Tarım alanına dönüştü
GİRİŞ 12.01.2023 08:51GÜNCELLEME 12.01.2023 08:51
Türkiye merkezli Dekinsan Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sarl Dunaysır Şirketi, Cezayir’in Büyük Sahra Çölü’nde bulunan Adrar kentinde 4 bin hektarlık alanda tarım projesi hayata geçirdi.

Sarl Dunaysır Şirketi, Cezayir’in güneyindeki Adrar kenti kırsalında 4 bin hektarlık alanda hayata geçirdiği tarım projesi kapsamında buğday başta olmak üzere arpa, yonca ve mercimek üretimi yapacak.

BÜYÜK SAHRA ÇÖLÜ’NE DEV TÜRK İMZASI!

Adrar Valisi Behlül el-Arabi’nin ziyaret ettiği proje alanında, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş ile büyükelçilik yetkilileri de incelemelerde bulundu.

Sarl Dunaysır Şirketi Müdürü Hakkı Keleşoğlu, AA muhabirine, geçen yıl test amaçlı yaptıkları çölde tarım projesini 2023’ün ilk günleri itibariyle profesyonel olarak başlattıklarını söyledi.

Keleşoğlu, şu ana kadar 420 hektarlık alanda ekim yaptıklarına ve 60 bin ağaç diktiklerine dikkati çekerek, “Hedefimiz, 3 bin hektar alanda daha tarla tarımı, 300 hektar alanda meyvecilik, 4 hektar alanda da profesyonel seralarda sebzecilik yapmak.” dedi.

Buğday başta olmak üzere arpa, yonca, mercimek ektiklerini ve çeşitli meyve ağaçları diktiklerini vurgulayan Keleşoğlu, “Tarımın yanı sıra hayvancılık da yapacağız. İlk etapta küçükbaş hayvancılık ile başlangıç yapıldı, önümüzdeki günlerde de büyükbaş hayvanların alınması hedefleniyor.” ifadesini kullandı.

Keleşoğlu, Türkiye ile Cezayir arasındaki güçlü ilişkilere işaret ederek, Adrar Valisi el-Arabi’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ÇÖLDE TARIM YAPMAK

Çölde tarım yapmanın zorluğuna vurgu yapan Keleşoğlu, çölde imkanlarının kısıtlı olduğunu söyledi.

Keleşoğlu, “Çölde tarım yapmak klasik tarım yapmaktan çok daha zor. Bunun için sabırlı olmak ve gayret etmek gerekiyor. Çölde hem yaşamsal hem de teknik olanaklar kısıtlı.” ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin sanayi zincirini hayata geçirmek olduğunu belirten Keleşoğlu, “Teknik donanıma sahip ekibimizle yola çıkarak iyi şekilde organize oluyoruz. Hedeflerimiz arasında entegre tesisler kurup mahsullerin işlenerek paketlenmesine kadar olan sanayi zincirini hayata geçirmek var.” dedi.

Keleşoğlu, Cezayir’in güneyindeki çölde tarım yapmanın ayrıcalığını ise enerji ve iş gücü maliyetinin düşüklüğü ve yer altı sularına ulaşım kolaylığı olarak değerlendirdi.

26. Hasyurt Tarım Fuarı 26 Nisan'da kapılarını açıyor

26. Hasyurt Tarım Fuarı 26 Nisan'da kapılarını açıyor

Finike ilçesinde bu yıl 26’ıncı kez düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı, 26 Nisan’da ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, yaptığı açıklmada, Hasyurt Tarım Fuarı’nın yıllar önce bir okulun bahçesinde panayır gibi kurulduğunu, daha sonra fuara dönüştüğünü belirtti.

Eski başkanlarımızdan merhum Mahmut Esen’in fuarla ilgili başarılı çalışmalar yaptığını hatırlatan Geyikçi, şunları kaydetti:

“Batı Akdeniz kuşağı ve yaylarında yıllık 2,5 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi yapan 90 bin örtü altı tarım yapılan 519 bin 870 dekar alanda tarımsal üretim yapılmakta. Geçen yıl 6 bin 500 metrekare alanda kurulan ve 74 firmanın katıldığı, 25. Hasyurt Fuarımızı 18 bin 728 yerli misafirlerimiz, 910 uluslararası ziyaretçi ziyaret etti. Bu yıl daha fazla ziyaretçi bekliyoruz.”

Tarım sigortaları havuzuna alınacak ürünler anlatıldı

Tarım sigortaları havuzuna alınacak ürünler anlatıldı

Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde tarım sigortaları havuzuna dahil edilecek alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarı konusunda bilgilendirme yapıldı.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda bilgilendirmeyi TARSİM Konya Bölge Müdürü Muharrem Ünal tarafından yapıldı. 2023 üretim yılı için tarım sigortaları havuzuna dahil edilecek ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarı konusunda bilgilendirme yaptı. Toplantıya İl müdür yardımcısı, şube müdürleri, ilçe müdürleri ile il ve ilçede görevli teknik personel katılım sağladı. Ayrıca il müdürlüğünde sorumlu personel tarafından 2023 yılı doğal afet uygulama talimatı ve borç erteleme uygulaması konularında teknik personele bilgilendirme yapıldı.

Demir: "Şehrimizi birlikte kalkındıralım"

Demir: 'Şehrimizi birlikte kalkındıralım'

Erzurum Basınıyla Hilton Garden İnn de kahvaltıda bir araya gelen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir, Erzurum Şubesi 2022 yılı ile ilgili genel değerlendirme yaptı.


Şube Başkanı Fuat Demir, Sivil Toplu Örgütleri koltuklarının oturma yeri olmadığını, o koltuklara güç vererek şehre hizmet etme yerleri olduğunu söyledi.


‘Şehrimizi birlikte kalkındıralım’ sloganıyla yola çıktıklarını, kalkınmanın ancak birlik ve beraberlik içerisinde olabileceğinin altını çizen Başkan Demir, yerel yatırımcıya sahip çıkılmasını, siyasilerin desteğini, vatandaşların ise sermayeye sahip çıkmalarını istedi.


‘Türkiye 10 yılında herkesi Erzurum’a yatırım yapmaya davet ediyorum’ şeklinde konuşan Demir, ‘Batı yatırıma doymuştur. Batıda insan gücü bulmak zorlaşmıştır. Erzurum yatırımcı için iyi bir tercih olacaktır. Hem işgücü, hem 2. Organize sanayinin oluşması ve altyapı, hem de enerji kullanımı noktasında Erzurum bakir bir bölgedir. Özellikle Erzurumlu iş adamlarına buradan çağrı yapıyorum Erzurum’a yatırım yapmanın tamda zamanıdır’ diye konuştu.

Altıeylül çiftçinin yanında

Altıeylül Belediyesi ile Çiftçi Malları Koruma Meclis Başkanlığı arasında ortaklaşa yürütülecek çalışmaları ve çeşitli destekleri sağlayan protokol Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezinde imzalandı.

Altıeylül’ün tarım ve hayvancılık yönünden en başta gelen ilçelerden biri olduğunu söyleyen Başkan Avcı, “ Balıkesir’imize Türkiye’yi doyuran şehir diyoruz. Altıeylül’de Balıkesir’i doyuran ilçe. İlçemiz oldukça geniş bir kırsal bölgeye sahip ve 81 kırsal mahallemizin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılık. Bizlerde elimizdeki bu değerin farkındayız ve çiftçilerimize destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. Bugün de yine Çiftçi Malları Koruma Meclis Başkanımız Ramazan Ayna ile ilçemizde ki tarım ve hayvancılığı desteklemek, çiftçilerin daha iyi şartlarda ürün elde edebilmesi adına protokolümüzü imzaladık. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada değerli çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.


Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’ya bugüne kadar verdiği desteklerden dolayı minnettar olduklarını söyleyen Çiftçi Malları Koruma Meclis Başkanı Ramazan Ayna, “Başkanımız bugüne kadar hep bizim yanımızda oldu. Tarım ve hayvancılık konularında olsun diğer konularda olsun ne istediysek bizleri kırmadı ve hep destek oldu. Belediyemizin katkılarıyla daha fazla ve kaliteli ürün alınması adına çalışmalarımızı arttıracağız. Hep birlikte üyelerimizin de katkılarıyla daha çok çalışacak, hem devletimize hem de milletimize faydalı olacak işler yapmaya devam edeceğiz” dedi.


Protokol imza törenine Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Başkan Yardımcıları Feyyaz Çiftçi, Mehmet Uslu, Fikrettin Kocaman, Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Ramazan Ayna ve meclis üyeleri katıldı.

Main Menu