11.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'na yüzlerce personel alınacak! İşte kadrolar

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 1273 sözleşmeli personel istihdam edecek. Alım yapılacak personelin büyük çoğunluğunu mühendisler oluşturuyor.Tarım ve Orman Bakanlığının, Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre, DSİ’nin merkez ve taşra teşkilatında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere, çeşitli branşlarda toplam 1273 sözleşmeli personel alımı yapılacak.ALIM YAPILACAK KADROLARAlım ilanı bu ay içerisinde, Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde (https://www.dsi.gov.tr/) yayınlanacak.

Söz konusu personelin 296’sı inşaat mühendisi, 222’si destek personeli, 221’i büro personeli, 104’ü makine mühendisi, 89’u harita mühendisi, 79’u ziraat mühendisi, 74’ü jeoloji mühendisi, 33’ü meteoroloji mühendisi, 30’u koruma ve güvenlik görevlisi, 19’u çevre mühendisi, 19’u elektrik mühendisi, 15’i maden mühendisi, 15’i orman mühendisi, 14’ü elektrik-elektronik mühendisi, 11’i jeofizik mühendisi, 11’i bilgisayar mühendisi, 10’u biyosistem mühendisi, 8’i kimya mühendisi ve 3’ü metalurji mühendisi olarak istihdam edilecek.

Ege’de Tarım Bayramı kutlandı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye’de tarım eğitiminin 177. yıl dönümü dolayısıyla “Tarım Bayramı” programı düzenledi. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Budak, “Önümüzdeki süreçte tarımın stratejik önemi daha da artacak. Özellikle, artan bu gıda ihtiyacının karşılanmasında temel görev ziraat mühendislerine düşmektedir” dedi.

Ege’de Tarım Bayramı kutlandı

Ege Üniversitesi’nin Türkiye’nin alanında en köklü fakültelerinden birisine sahip olduğunu ve Türkiye için örnek pek çok çalışmaya öncülük ettiğini vurgulayan Budak, “İnanıyorum ki, üniversite olarak farkındalığı en yüksek projeler ve çalışmalarla; ülkemizin ve insanlığın temel gereksinimi olan tarım ve gıda alanında çözümler üretmeye ve uygulamaları sürdürülebilir kılmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Tarım arazilerinin sınıflandırılması çalışması devam ediyor

Afyonkarahisar Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tarım arazilerinin sınıflandırılması çalışması devam ederken, çalışma ile tarım arazilerinin verimliğinin arttırılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İl Müdürlüğümüz Tarımsal Altyapı Şube Müdürlüğünce yürütülen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesinde tarım arazilerinin sınıflandırılması, tarımsal amaçlı veya tarım dışı yapıların izinlendirilmesi, izinlendirilen yapıların kontrol-denetim işlemleri devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.


Açıklamada, çalışmanın asıl amacının ise toprak ve ürün verimliliğinin arttırılması olduğu ifade edildi.

Sıcak kış için tarımda acil çağrı

Sıcak kış için tarımda acil çağrı

Türkiye’de de etkisini gösteren ‘sıcak kış’, uzmanları tedirgin etti. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Türkiye’de yağışların son üç ayda yüzde 40.6 azaldığını hatırlatarak, “Türkiye’de tarım alanlarının yüzde 81’i kuru tarım alanları ve güz ekimleri gecikti. Ülkemizde yalnızca buğday ekim alanlarının yüzde 78’inin kuru tarım alanları olduğu düşünüldüğünde, endişemizin boyutları daha kolay anlaşılabilir” dedi.

Zaimoğlu tarımda kuraklık eylem planlarının acilen devreye girmesi gerektiğini vurgulayarak, “Toprağın nem kapasitesini artıracak önlemlerin hızlıca alınması gıda arz güvenliği açısından aciliyet taşıyor” dedi.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu ise “Enerji dönüşümünü hızlandırmaktan başka bir şansımız yok” diyerek, en çok emisyon salan ülkeler sıralamasında 14’üncü olan Türkiye’nin iklim hedefinin yetersiz kaldığına vurgu yaptı.

Samsun’da 60 bine yakın çiftçi tarım sigortası yaptırdı

Samsunda 60 bine yakın çiftçi tarım sigortası yaptırdı

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, il genelinde tarım sigortası poliçe sayısının 59 bin 577 adet olduğunu açıkladı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Samsun Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle; Tarım Sigortaları 2023 Yılı Uygulamaları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Toplantıda devlet destekli tarım sigortalarım 2023 yılı uygulamaları ile ilgili bir bilgilendirme sunumu yapan TARSİM Samsun Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak, üreticilerin ürünlerini sigorta yaptırarak tabii afetlerin getireceği zararları devlet desteğiyle karşıladıklarını vurguladı.

TARSİM’in öneminden bahseden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam sigorta primlerinin en az yüzde 50’sinin devlet tarafından ödendiğine dikkat çekti:

“Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında Samsun’da 2022 yılı itibarıyla mevcut poliçe sayısı 59 bin 577 adet, toplam prim tutarı içerisinde Samsun çiftçisinin ödediği prim tutarı da 35 milyon 633 bin 464 TL’dir. Devletin çiftçilerimiz için ödediği prim desteği ise 41 milyon 114 bin 922 TL ve doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimize ödenen tazminat tutarı da toplamda 12 milyon 293 bin 650 TL olarak gerçekleşmiştir”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci Kamboçya'da temaslarda bulundu

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci Kamboçya'da temaslarda bulundu - Son Dakika

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye-Kamboçya Üçüncü Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Kamboçya’da ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kirişci, temasları kapsamında, Kamboçya Başbakanı Hun Sen tarafından kabul edildi.

Kamboçya Krallığı Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı Dith Tina ile de bir araya gelen Kirişci, iki ülke arasındaki işbirliği imkanlarının geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu.

Bakan Kirişci, eş başkanlığını üstlendiği, başkent Punom Pen’de düzenlenen Türkiye-Kamboçya 3. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısında da bir konuşma yapacak.

KEK Toplantısı kapsamında, Türk ve Kamboçya heyet yetkililerince ikili ticaretin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, karşılıklı yatırımlar, sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon, posta hizmetleri, bilgi ve iletişim teknolojileri, helal sektörleri, standardizasyon, meteoroloji, müteahhitlik, ulaştırma, sağlık, eğitim ve turizm alanlarında işbirliği imkanlarının ele alınması bekleniyor.

Toplantıda ayrıca, iki ülkedeki mevcut KOBİ’ler arasında işbirliğinin geliştirilmesi, tarım-ormancılık ve su alanlarında potansiyel işbirliklerinin ele alınması bekleniyor.

Bakan Kirişci, Kamboçya’da yarın da temaslarını sürdürecek.

Selden etkilenen Kumluca'da domates ihracatı hız kesmeden sürüyor

Selin yaşandığı 12 Aralık’tan bu yana devletin bütün imkanlarıyla seferber olduğu ve vatandaşların yaralarını sardığı Kumluca’da üreticiler hummalı bir çalışmayla domatesleri toplayarak ihracat için hazırlıyor.

Selden etkilenen Kumluca'da domates ihracatı hız kesmeden sürüyor

Üretilen domatesler, dalından koparılarak kasalara yerleştiriliyor. Özenle kasalanan domatesler, kamyonlara yüklenerek hallere götürülüyor.

Kış döneminde özellikle ocak-şubat aylarında Türkiye’de tüketilen domatesin önemli bölümünün üretildiği Kumluca’dan 27 ülkeye domates ihraç ediliyor.

25 BİN DÖNÜM ALANDA GERÇEKLEŞİYOR

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, ilçede yaşanan selin ardından çiftçilerin üretime devam ettiğini söyledi.

Kumluca’da, domatesin 1957 yılında dünya pazarına açıldığı ilk günden bu yana ihracatın devam ettiğini belirten Kökce, “Kumluca, örtü altı üretimin başkenti. Burada üretilen en kaliteli domatesleri 27 ülkeye ihraç ediyoruz. Yaklaşık 25 bin dönüm alanda domates üretimi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Örtü altı tarımın ilçede 55 bin dönüm alanda yapıldığını ifade eden Kökce, domates, biber, salatalık, kavun başta olmak üzere 70’in üzerinde ürünün üretimini yaptıklarını kaydetti.

Üretim modellerinin tamamen doğal ve ihracata yönelik olduğunu anlatan Kökce, şöyle konuştu:

“Üretimini yaptığımız ürünler iç piyasaya da gitse dış piyasaya da gitse hep ihracat ayarındadır. Bu ürünler çünkü çok ciddi inceleme ve analizlerden geçiyor. Bu nedenle biz ürünlerimizin aroma ve tadını ihraca yönelik hazırlıyoruz. Dünyada olmayan bir iklimimiz var. Tamamen bahar şartları altında bir üretim yapıyoruz. Üretimden toplamaya, kasalamaya, hazırlamaya, ihracata kadar birçok alanda yaklaşık 150 bin kişi bu sektörden geçimini sağlıyor. İstihdama katkı sağlıyoruz. Sadece Kumluca Hali’nden yıllık 800 bin ton yaş sebze çıkışı yapıyoruz.”

Yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Emre Durdaş ise dedesinden ve babasından devraldığı işi, üçüncü nesil olarak 30 yılı aşkındır süredir devam ettirdiklerini söyledi.

Sektörün hem üretim hem hal hem de ihracat kısmında olduklarını belirten Durdaş, “Müşterilerin taleplerine göre çalışma yapıyoruz. Burada özel üretimler yapıyoruz, ürün çeşitlerini ambalajlıyoruz. Yoğun olarak Balkan ve Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’de büyük marketlere ve hallere ürün gönderiyoruz. Tarladan ihracata yaklaşık bin çalışanımızla istihdama katkı sağlıyoruz.” dedi.

Durdaş, domatesler seradayken, hale girerken, pazara çıkarılırken sürekli numuneler alındığını ve laboratuvar ortamında incelendiğini sözlerine ekledi.

Polen yayıcılar yok olursa...

Polen yayıcılar yok olursa...

Yeni bir araştırma, arı gibi polen yayıcıların küresel kaybının, sağlıklı gıda arzını azaltarak şimdiden yılda yaklaşık 500 bin erken ölüme neden olduğunu ortaya koydu.


Polen yayıcılar yok olursa…
Ekinlerin 4’te 3’ünün tozlaşmaya ihtiyacı olduğu ancak birçok böceğin popülasyonundaki düşüşün bu süreci riske attığı belirtildi. Araştırmaya göre, yetersiz polen yayılımı meyve, sebze ve kabuklu yemiş üretiminde yüzde 5 kayba neden oldu. Çalışmanın kıdemli yazarı, Harvard Üniversitesi’nden Dr. Samuel Myers, “Bu araştırma, polen yayıcıların kaybının, prostat kanseri veya madde kullanım bozuklukları gibi diğer küresel sağlık risk faktörleriyle sağlığı etkilediğini ortaya koyuyor” dedi.

Sebze ve meyve ihracatında hedef 2021 rakamları

Sebze ve meyve ihracatında hedef 2021 rakamları

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nden 2022’de gerçekleştirilen sebze ve meyve ihracatı, önceki yıla göre 80 bin ton azalarak, 700 bin tona düştü. Avrupa’da alım gücünün azalması nedeniyle düşüş yaşandığını söyleyen Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, 2023’te 2021 rakamlarını geçmek istediklerini söyledi.

Antalya’dan her yıl binlerce ton sebze ve meyve, yurt içi ve yurt dışı pazarına gönderiliyor. Yurt içi pazarının büyük ölçüde ihtiyacına karşılık veren kentteki üretimin bir bölümü de Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nden ihraç ediliyor. Özellikle domates ve biber Avrupa ülkelerine gönderilirken, geçen seneki ihracat rakamları, ürünleri ithal eden ülkelerin ekonomisindeki dalgalanma ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle sekteye uğradı.


Halden 2022 yılında gerçekleşen ihracat rakamı bir önceki yıl olan 2021’e göre 80 bin ton azaldı. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, 2022’de yaşanan düşüşe rağmen 2023’te 2021 yılındaki rakamları geçmek istediklerini söyledi. İhracata en çok domates ve biber gönderdiklerini belirten Hasan Ali Yılmaz, “2022’yi bir önceki senenin rakamlarının biraz altında tamamladık. 2021 yılında 780 bin ton sebze ve meyve ihracatımız vardı. 2022’de 700 bin ton seviyesine kadar düştü. Türkiye’de olduğu gibi döviz kurlarında da değer kaybı yaşandı. Avrupa’daki insanların da alım gücünde azalma var. Biz buna bağlıyoruz düşüşü. İnşallah 2023’te, 2021 yılı rakamının üzerinde ihracat yapmak istiyoruz” dedi.


Haldeki fiyatların üreticilerin girdilerini düşününce normal olduğunu belirten Yılmaz, “Fiyatlarımız normal seviyede. Ürünlerin fiyatları cinslerine göre değişiyor. Yaşanan son asgari ücret artışıyla birlikte fiyatların şu an normal olduğunu düşünüyoruz. Çiftçimizin üretime devam edebilmesi için de bu fiyatlar gerekli. Biz üretici olarak memnunuz. Bu fiyatlardan aşağısı çiftçi için de iyi olmaz” diye konuştu.

Main Menu