16.12.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kanada’da

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kanada’da

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’na katılmak üzere Kanada’ya geldi.
Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’na katılmak üzere Kanada’nın Montreal kentine geldi.

Kirişci yaptığı açıklamada, “Biyoçeşitliliğin korunması için uluslararası alanda yapılan çalışmaları değerlendirmek ve eşsiz bir doğal zenginliğe sahip ülkemizin tecrübelerini paylaşmak üzere BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’ndayız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kanada’da

Tarımda üretici enflasyonu rekor tazeledi

Tarımda üretici enflasyonu rekor tazeledi

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde (Tarım-ÜFE), 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,00, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 139,49, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 169,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 122,93 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 5,98 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,32 artış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 7,51 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,06, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,21 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 11,20 artış gerçekleşti.


EN FAZLA ARTIŞ TURUNÇGİLLERDE

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 87,24 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve yüzde 110,22 ile lifli bitkiler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 380,89 ile turunçgiller ve yüzde 231,92 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, yüzde 22,51 ile tropikal ve subtropikal meyveler ve yüzde 8,77 ile lifli bitkiler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 18,43 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 11,70 ile turunçgiller oldu.

Kasım 2022’de, endekste kapsanan 90 maddeden, 29 maddenin ortalama fiyatında azalış, 57 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

İzmir'de "iyi tarım" uygulayan mandalina üreticilerine sertifika

İzmir'de "iyi tarım" uygulayan mandalina üreticilerine sertifika

 İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği işbirliğinde yürütülen “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında iyi tarım uygulaması yapan 100 mandalina üreticisine sertifika verildi.

Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, projenin kapanışı dolayısıyla Seferihisar Kapalı Pazaryerinde tören düzenlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, İzmir’in 750 bin tona yakın meyve üretimi, 150’den fazla bitki çeşitliliğiyle ülke tarımının lokomotif kentlerinden biri olduğunu belirtti.

İzmir’in tarımda Türkiye’nin ilk üç ili içerisinde bulunduğunu aktaran Özen, “İzmir’de bütün ürünlerimizde rekolte artışı yaşadık. Üretiyoruz ancak güvenilir gıda üretmek gibi apayrı bir sorumluluğumuz var. İyi Tarım Uygulamaları projemizin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Projemiz yüzde 60 Bakanlığımız yüzde 40 Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizce desteklendi. Koruyucu kıyafetten maskelere su analizinden toprak analizine kadar kontrollü üretim yaptık.” ifadelerini kullandı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise projenin temmuz ayında başlatıldığını, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde 100 üreticiyi kapsadığını vurguladı.

Üreticilere biyoteknik mücadeleleri için destekte bulunduklarını hatırlatan Uçak, 100 üreticinin diğer üreticiler için de önemli birer örnek teşkil edeceğini, İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçilerin sayısının her yıl artarak devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.

Mandalinada 11 aylık dönemde 623 bin ton ve 363 milyon dolar ihracata ulaştıklarını aktaran Uçak, şunları kaydetti:

“Yıl sonunda mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız. Hem üreticilerimiz hem ihracatçılarımız adına verimli bir sezon geçiriyoruz. Hem sofralık tüketimi hem de endüstriye kazandırılan diğer ürünler ile mandalina Seferihisar, Menderes, Selçuk ilçelerimizi için çok önemli bir ürün. Sanayide kullanımı da gitgide çeşitleniyor. Tazesinin yanında, cipsi, reçeli, meyve suyu, kolonyası, lokumu ile bölgemize önemli katma değer sağlıyor. Şu anda mandalina kayıpları ile ilgili de Ege Üniversitesi ile bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile de kayıpların kaynağını belirleyip azaltmak için çalışmalar yapacağız.”

Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş’ın da katıldığı etkinlikte, konuşmaların ardından üreticilere “İyi Tarım” sertifikası verildi.

Kırklareli’de 'Güvenli Trafik Güvenli Tarım' sempozyumu

Kırklareli’de Güvenli Trafik Güvenli Tarım sempozyumu

TÜRKİYE’de Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlenen Güvenli Trafik Güvenli Tarım Sempozyumu, Kırklareli İl Jandarma Komutanlığı da video konferans sistemi ile katıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın başta traktörlerin ve mevsimlik tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları olmak üzere kırsal alan koşulları ve tarımsal üretim faaliyetleri ile ilişkili trafik kazalarının azaltılması ve önlenmesine yönelik Güvenli Trafik Güvenli Tarım Sempozyumu’na Kırklareli de katıldı. ‘Önlem Al Hayatta Kal’ mottosu ile 81 ilde eş zamanlı düzenlenen sempozyuma, Kırklareli protokolü, İl Jandarma Komutanlığı Video Konferans Sistemi Salonu’ndan katıldı.

Kırklareli Valisi Birol Ekici başkanlığında 2 gün sürecek toplantıya ilçe kaymakamları, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, İl Emniyet Müdürü Seçkin Çengeloğlu ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

KANAT şirketi TARSİM'i ziyaret etti

KANAT şirketi TARSİM'i ziyaret etti

İsrail’in tarım sigortası şirketi KANAT’ın Genel Müdürü Shmuel Tourgeman, Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) ziyaret gerçekleştirdi.

TARSİM’den yapılan açıklamaya göre, TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanlığı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile TARSİM’den yetkililerin katıldığı toplantıda, Gelir Sigortası’nı 11 yıldır uygulayan İsrail’deki sistem ve Türkiye’deki tarım sigortası uygulamaları hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.

KANAT Genel Müdürü Tourgeman, toplantıda, İsrail’de temel olarak uygulanan, Çoklu Risk Sigortaları (MPCI-Multi Peril Crop Insurance) ve doğal afet sigortaları olarak tanımlanan Verim Sigortası (NDI-Natural Disaster Insurance) gibi konulara da değinerek, son yıllarda iklim değişikliği sonucunda etkilerini arttıran ve yaygın olarak karşılaşılan kuraklık ve benzeri riskler hakkında değerlendirmelerini paylaştı.

– TARSİM, Özbekistan heyetini ağırladı

Sürdürdüğü yoğun yurt dışı temasları ile uluslararası alandaki konumunu gün geçtikçe güçlendiren TARSİM, önceki günlerde kardeş ülke Özbekistan’dan yetkilileri ağırladı.

Genel Müdür Serpil Günal ve beraberindeki yetkililer, Türkiye tarım sigortaları sisteminin yapısı, işleyişi ve uygulamalarını tanıtmak ve Özbekistan’da ilerleyen dönemlerde kurulması planlanan yeni sisteme ilişkin görüş ve önerilerini aktarmak üzere, Özbekistan Cumhuriyeti’ndeki Maliye Bakanlığına bağlı Sigorta Piyasası Geliştirme Bölümü Direktör Yardımcısı Botir Usmonaliev ve ülkenin tarım sigortaları alanında faaliyet gösteren tek şirketi olan Uzinsurance’dan Tarım Sigortaları Bölümü Yöneticisi Vaxobov Abdurashid ile bir araya geldi.

Özbekistan’da toplamda 8 adet hayat, 33 adet hayat dışı olmak üzere 41 adet sigorta şirketi bulunuyor. Devlet tarafından destek verilen ürünler, pamuk ve buğday ile sınırlı. 2023 yılında devlet desteğinin tarım sigortaları ile diğer ürünler için genişletilmesi ve ülkede yeni bir sistemin inşa edilmesi planlanıyor.

Dijital Tarım Projesi Vodafone Business ve İş Bankası'na ödül getirdi

 

Dijital Tarım Projesi Vodafone Business ve İş Bankası'na ödül getirdi Business ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Dijital Tarım Projesi’, Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde ‘İşbirliği-Kurum’ kategorisinde birinciliğe layık görüldü.

Vodafone açıklamasına göre, bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde ‘İşbirliği-Kurum’ kategorisinin birincilik ödülü Dijital Tarım Projesi’nin oldu.

Vodafone Business tarafından Eylül 2019’dan bu yana Türkiye İş Bankası ile yürütülen proje kapsamında; Türkiye genelinde zeytin, domates, kiraz, çilek, patates gibi çok çeşitli mahsul üreticilerine fayda sağlayacak ve oldukça geniş bir ölçekteki üretim alanına ilişkin iklimsel verilerle bitki gelişimine ilişkin verileri toplayacak dijital tarım istasyonları kuruldu.

Dijital tarım istasyonlarını kendi arazilerinde kurmak isteyen firmalar, İş Bankası’nın uygun koşullardaki Dijital Tarım Kredisi’nden yararlanabiliyor.

– ’12 bin 700 üreticiye ulaştık’

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, dijital tarım sistemleriyle dijital dönüşümü tarım sektöründe de sağladıklarını ve verimlilik çalışmalarıyla tarımsal üretimi geliştirdiklerini bildirdi.

Dijital Tarım Projesi’ne başladıkları günden itibaren 30 dijital tarım istasyonunda 12 bin 700 üreticiye ulaştıklarını kaydeden Kestioğlu, şu açıklamalarda bulundu:

‘Anlık uyarılar ve doğru zamanlama ile sulama, gübreleme, ilaçlama alanlarında 57 milyon TL ekonomik katkı sağlayarak ürün ve ekipman kayıplarını da azalttık. Dijital Tarım Projemizi daha fazla çiftçiye ulaştırabilmek için ülkemizin en köklü bankalarından Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde, bu yıl 9’uncusu gerçekleşen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin ‘İşbirliği-Kurum’ kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz.’

– ‘Bu tür projelerde yer almaya devam edeceğiz’

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem de tarım projelerinin sektörün gelişimine sunduğu katkılardan bahsetti. Tarımın finans ve teknoloji ile bir arada ilerlemesini stratejik öncelikleri arasına koyduklarını vurgulayan Erdem, şu değerlendirmelerde bulundu:

‘ Vodafone Business ile birlikte yürüttüğümüz projeyi çok önemsiyoruz. Projeyle hibe ettiğimiz 30 adet dijital tarım istasyonundan sağlanan 57 milyon TL’lik katkı maddi bir tasarruf olmanın ötesinde bir bilinç değişikliğini ifade ediyor. Bizler çiftçilerimizle, birliklerle, kurumlarımızla temas ettikçe onlara doğru zamanda sulamanın, gübrelemenin, ilaçlamanın yaratacağı faydayı anlattıkça sürdürülebilir tarım için çözümler artıyor. Vodafone Business ile kazandığımız bu ödülün anlamı bizim için çok kıymetli. İş Bankası olarak bu tür projelerde yer almaya, tarım sektörünün gelişmesi, sektörde çözüm yollarının artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.’

– Dijital Tarım İstasyonu’nun sağladığı faydalar

Açıklamada verilen bilgiye göre, hava durumunu anlık takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz eden Dijital Tarım İstasyonları; haşere ve doğal afet gibi konularda erken uyarı sistemi hizmeti sunuyor.

Çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme zaman önerileri sunan ürün, ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanı öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama, hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardımcı oluyor.

Dijital Tarım İstasyonu sayesinde tarımsal veriler anlık takip edilip depolanıyor, analiz ediliyor ve güvenilir bir şekilde raporlanabiliyor. Bu verilerle risklere karşı efektif önlemler alınarak, daha güvenli tarım üretimi yapılması ve üretimin artırılması mümkün oluyor. Çiftçilere online ortamda erken uyarı gönderen sistem, doğru zamanda müdahale ile verimlilik artışı ve tasarruf sağlıyor.

Meslek Lisesi topraksız tarım ile üretime başladı

Çaycuma Şehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Topraksız Tarım ile yeşil ve kırmızı kıvırcık marul üretimine başladılar.

Okul bünyesinde Tarım Alanında öğrenim gören öğrenciler, mevsimlere göre farklı çeşitliklerde sebze üretimi yapıyor.


Okulda karnabahar, brokoli, yeşil kıvırcık marul, kırmızı kıvırcık marul, sarımsak üretimi gerçekleştiriliyor. Tarım alanında öğrenim gören öğrencilere topraksız tarım uygulamalarını teknik olarak aktarılırken uygulama imkanı da sunularak yeşil kıvırcık marul, kırmızı kıvırcık marul üretimi topraksız tarım Hidroponik Sistem ile üretilmeye başlandı.


Tarım Alanı Öğretmeni Perihan Yücesoy; “Mevsimlere göre okulumuzun açık tarım uygulama alanlarında, okulumuza ait seralarda öğrencilerimiz çeşitli türlerde sebze üretimi gerçekleştiriyorlar. Yeşil kıvırcık, kırmızı kıvırcık, marul çeşitleri, brokoli, karnabahar ve taş köprü sarımsağı, yazlık üretimde domates, salatalık, biber çeşitleri, patlıcan gibi sebze çeşitleri yetiştiriliyor. Açık alan ve seradan farklı olarak okulumuzda oluşturulan tarım atölyesinde öğrencilerimize topraksız tarımın teknikleri anlatarak marul üretimi yapmaya başladık” diye konuştu.


9. Sınıf Tarım Alanı öğrencisi Medine Akkaş; “Topraksız tarım, sulama kolaylığı sağlar, ekim nöbetine gerek kalmaz, erkenciliği sağlar” diye ifade etti.


İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Çaycuma Şehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde topraksız tarım modeli ile üretime başlanması üzerine yaptığı değerlendirmede şöyle dedi:


“Meslek liselerimiz hayatın her alanında olduğu gibi tarım alanında da üretmeye devam ediyorlar. Okulumuz daha önce ‘Ülkem İçin Üreteceğim’ projesi doğrultusunda üretilen tarım ürünlerini ihtiyaç sahibi yöre halkı ile paylaşarak örnek bir sosyal sorumluluğu yerine getirmişlerdi. Şimdi okulumuz yine örnek bir çalışmayı başlatarak topraksız tarım uygulaması ile üretime başladılar. Öğrencilerimiz tarımsal üretimde bu tekniği okulda öğrenirken kendi yaşam çevrelerinde de uygulama şansı bulacaklar. Okulda kurulan tarım uygulama atölyesinde topraksız tarım tekniğinin detaylarını yaparak yaşayarak öğrenen gençlerimiz; genç girişimciler olarak aileleri ile birlikte üretim yapabilecekleri gibi, kendi bölgelerinde bu tekniği kullanarak üretim yapmak isteyen bölge halkına da rehberlik edecek üretime katkı sağlayacaklar. Bölgemizde tek tarım lisesi olan Şehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, üretime katkı sunarken tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine de kaynaklık edecektir. Milli Eğitim Bakanlığımızın mesleki ve teknik eğitime ilişkin ana temalardan birisinin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında ‘Tarım ve İklim Değişikliği’ olarak belirlenmesi, bu alana duyulan ihtiyacın önemini ortaya koymaktadır. Dünya genelinde yaşanan ve Ülkemizde de etkilerini hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı çevresel ve ekonomik problemler, buna bağlı olarak artan gıda talebi, iklim değişikliğinin tarımsal üretime olumsuz etkileri değerlendirildiğinde; daha az kaynakla üretim yapılması, gıda talebinin karşılanması ve tarımsal üretimde teknoloji kullanımını ve nitelikli insan kaynağı arayışını beraberinde getirdi. Meslek lisemiz topraksız tarım modeli ile üretim tekniklerini öğrencilerimize yaparak yaşayarak öğretirken; tarımda teknoloji kullanımı, alternatif tarım ve üretim yöntemleri, çevre ve iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerinin azaltılması, tarım-gıda üretim sektöründe nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi gibi birçok kritik alana da hizmet etmektedir. Tarımın geleceğinin gençlerde olduğunu düşündüğümüzde Şehit Sacit Olcay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizden yetişen öğrencilerimiz, her zaman aranan nitelikli insan kaynağı olmaya devam edecektir. Meslek Liselerimiz Memleketimizin gözdesi olmaya, üretmeye devam edecektir.”

 

"İyi Tarım", meyvelerini alıyor

"İyi Tarım", meyvelerini alıyor

“Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin kapanış töreninde konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “İlimizin genelinde yaklaşık 53 bin dönüm alanda 190 bin tona yakın İyi Tarım Uygulamaları ile üretmiş olduğumuz ürünlerimiz var ama bizim bu miktarı artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Menderes, Selçuk ve Seferihisar ilçelerinde gerçekleşen 100 üreticinin katıldığı “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin kapanış töreni Seferihisar kapalı pazar yerinde düzenlendi. Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan mandalinanın zararlılarından olan Akdeniz meyve sineğine karşı biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve 100 mandalina üreticisinin iyi tarım uygulamalarının belgelendirmesinin gerçekleştirildiği programa düzenlendi. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş, Menderes, Selçuk ve Seferihisarlı üreticiler katıldı. “Miktarı artırmamız gerekiyor” İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “Tarım bu güzel coğrafyada medeniyetin var olmasıyla beraber var olan bir sektördür. Ülkemizin geneline baktığımızda küresel sıcaklığın getirmiş olduğu olumsuzluklardan İzmir olarak etkilenmedik. Yazın 5-6 ay boyunca yağmursuz kaldık ama geçen yıl üretim sezonun başında yağan az yağmur daha sonra iklimsel olarak bize gülen şans, İzmir’de neredeyse bütün ürünlerimizde bir rekolte artışı meydana getirdi. Üretim miktarında bir sıkıntımız yok. 100 üreticimiz üzerinde yapmış olduğumuz İyi Tarım Uygulama projemizin sonuçlarını paylaşıyoruz. Bu projemizin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. İlimizin geneline baktığımız zaman yaklaşık 53 bin dönüm alanda 190 bin tona yakın İyi Tarım Uygulamaları ile üretmiş olduğumuz ürünlerimiz var ama bizim bu miktarı artırmamız gerekiyor. Bizim kimyasal üretimden çıkıp biyolojik üretim biyoteknik üretim ve organik tarıma doğru sayımızı artırmamız gerekiyor. Üretmiş olduğumuz ürünlerin güvenilir şekilde tüketicinin sofrasına gitmesini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu. “Mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız” Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da “Bu kadar değerli bir ürünü kalıntısız bir şekilde üretmek için çok büyük bir özveri ile çalışıldığının farkındayız. Biz de bu gayreti görünce hem İzmir Tarım İl Müdürlüğümüz hem de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz olarak katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Üreticilerimize biyoteknik mücadeleleri için tuzak desteğinde bulunduk. 100 değerli üreticimiz, diğer üreticilerimiz için örnek teşkil edecek. İyi tarım üretimi yapan çiftçilerimizin sayısı her yıl artmaya devam edecek. 2021 yılında Türkiye genelinde taze meyve ve sebzeler arasında en fazla ihracatı yapılan ürün mandalina oldu. 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleşti. Bu yıl da 11 aylık dönemde 623 bin ton 363 milyon dolar ihracata ulaştık. Yıl sonunda sizlerin de destekleriyle mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız. Bu sezon Ege Bölgemizde mandalina rekoltesinde yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. İzmir’de bu sezon 175 bin ton narenciye üretimi bekliyoruz” dedi.


Main Menu