23.11.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Küçük Menderes Havzası’nda Tarımın geleceği

İsmail Uğural

Genel tanımıyla 6 ilçeyi içeren havzaya tarımsal etki alanı bakımından Menderes, Torbalı ve hatta Selçuk ilçelerini de eklemek mümkün. Havzanın gerçekten büyük bir tarımsal potansiyeli var. Uzmanlar, bu yönüyle Küçük Menderes Havzası’nın dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunun altını çiziyor. Ürün çeşitliliği bakımından ne yok ki diyebilirsiniz, çünkü her şey yetiştirilebiliyor! Ancak havza son yıllarda yeni tartışmaların da merkezi olmaya başladı. Bölgeyi iyi bilen tarım uzmanları, “Böyle gelmiş, böyle gitmez” diyor. Neden mi? Çünkü artık alarm çanları çalıyor! Bir yandan tarımsal ürün deseni, diğer yandan da kuraklık ve su kaynaklarında ortaya çıkan sorunlar tehlike sinyalleri veriyor.


GÜNDEM ÜRÜN DESENİ


Bu çerçevede şimdi sizlere bir haberim var. Bölgedeki tarım ve gıda sektörü bakımından büyük risk taşıyan söz konusu durumun farkındalığı içinde olan İzmir Tarım Grubu (İTG), bugün Ödemiş’te stratejik bir etkinlik düzenliyor. Ödemiş Belediyesi ile birlikte düzenlenecek etkinlik iki oturumdan oluşuyor. “Küçük Menderes Havzasında Tarım ve Suyun Geleceği” başlıklı panelde önemli konuşmacılar yer alacak. Ancak burada beklenen sonuç şu: Havzanın ürün deseni tartışmaya açılacak, sulama sorunlarıyla birlikte kuraklığın bölge tarımı üzerinde nasıl bir etki yaratacağı hususu ele alınacak. Hemen somut bir örnek vereyim. Türkiye’de en fazla süt Ödemiş’te ve dolayısıyla Küçük Menderes Havzası’nda üretiliyor. Peki, bu sürdürülebilir bir durum mu? Silajlık mısır üretiminde son yıllarda görülen büyük artış, bölgenin su kaynaklarına ne ölçüde zarar veriyor? Bu soruları daha da çoğaltabiliriz.


ÇÖZÜMÜ DE KONUŞALIM


İzmir Tarım Grubu (İTG), kendi içinde Dr. Hüseyin Akdemir, Ferdan Çiftçi, Ahmet Tomar, Bülent Oray, İsmail Uğural ve İrfan Akça’dan oluşan bir çalışma grubu kurarak panel hazırlıklarına başladı. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in de büyük destekleriyle etkinliğin ciddi ilgi görmesi bekleniyor. Çünkü iki oturumlu panelde yeni şeyler söylenecek ve radikal söylemler dile getirilecek. Diliyorum ki bölge çiftçisi de kendi açısından hayati önem taşıyan sorunların gerek bugün, gerekse yarın için hangi sonuçlara yol açabileceğini görme ve anlama imkanı bulur. Sorun büyük, bunu iyi görmeliyiz.

Sürdürülebilir tarım sertifikalı fındık

Sürdürülebilir tarım sertifikalı fındık

Migros, Türkiye’de Rainforest Alliance sertifikasına sahip ilk özgün markalı ürün olan M Life çiğ fındıkların satışına başladı. Tarımsal üretim süreçlerinin orman, iklim, insan hakları ve geçim kaynakları çerçevesinde doğa dostu üretim modeli Rainforest Alliance standartlarına uygun olarak yetiştirilen fındıklar, Ordu’da rejeneratif tarım ile üretim yapan üreticiler tarafından üretiliyor.

Sürdürülebilir tarım sertifikalı fındık


EKONOMİ SERVİSİ – Dünya çapında geçerli olan Rainforest Alliance sertifikası, tarımın sürdürülebilirliğini destekleyen yöntemlerle ürünlerin yetiştirildiğini gösteriyor. Sertifikasyon programına dahil olan üreticilerin üretim süreci, sosyal, ekonomik ve çevresel uygunlukları bağımsız denetçiler tarafından düzenli olarak denetleniyor. Tarımsal eğitimlerle sistemin devamlılığı sağlanıyor.

Fındık üreticilerine tarım sigortası uyarısı

Fındık üreticilerine tarım sigortası uyarısı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerine tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta, Devlet Destekli Tarım Sigortası döneminin 1 Kasım itibarıyla başladığını belirtti.

Son yıllarda fındıkta zirai don ve fırtına hasarları yaşadığını ifade eden Karan, üreticilere, zaman geçirmeden ürünlerini tarım sigortasıyla güvence altına almalarını tavsiyesinde bulundu.

Sigortanın çiftçilerin yararına olduğuna işaret eden Karan, şunları kaydetti:

“Fındık üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden olduğu ve hemen hemen her yıl ürünlerinde az veya çok kayıplara neden olan, don, fırtına, sel, heyelan ve dolu gibi riskleri yaşamaktadır. Bu nedenle ürünlerinde oluşan kayıpları ise yalnızca TARSİM ile sigorta yaptırarak telafi edebilmektedir. Bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptırmaları halinde ilerideki günlerde yaşanacak afetlerden oluşacak kayıplarını karşılama fırsatları olacaktır.”

TTSO'dan tarıma destek

TTSO'dan tarıma destek

Trabzon’da Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
Ziyarette, şehirde yetiştirilmeye başlanan katma değeri yüksek ürünlerin, yeni tarım uygulamalarının, seracılık, meyve kurutma tesisi gibi çalışmaların kırsal kesimdeki vatandaşa daha fazla gelir kazandıracağı, şehir ekonomisine de büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN GELİŞTİRİLMESİ GEREK”

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, TTSO’yu ziyaret ederek, Başkan Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü, yeni görevlerinde başarı dileklerini iletti. Başkan Ekim, yürüttükleri bazı projeler hakkında bilgi verirken, “Özellikle tıbbi aromatik bitkiler konusunda çalışmalarımız var. Aronya ekimini teşvik ediyoruz. 33 dönüm alanda aronya ekimi gerçekleştiriliyor. 15 bin fide daha dağıtacağız. Aronya bağışıklık sistemini güçlendirici, antioksidan bakımından güçlü bir meyve. Birçok geleneksel tarım ürününe göre daha fazla gelir elde ediliyor. 1 dönüm alandan 250 kilograma kadar ürün alınabiliyor. Suyu, kurutulmuş hali, çayı ve kahvesi üretilebiliyor. Pastacılık sektöründe kullanılıyor. Ekimden sonra ürün alımı da 2 yıl gibi kısa sürede oluyor. Almanya’da marketlerde kurutulmuş aronyanın 200 gramının 3.5 eurodan satıldığını gördük. Bu tip ürünlerin geliştirilmesinin vatandaşımızın ve şehrimizin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

“MEYVE KURUTMA TESİSİ BİTİYOR”

Trabzon’da Mit binasının yeri için flaş çıkış! “Zorluoğlu ve Genç’i göreve çağırıyorum”
Başkan Osman Nuri Ekim, kurutulmuş meyve pazarının her geçen gün geliştiğini de ifade ederek, “Bu kapsamda bir meyve kurutma ve paketleme tesisi kuruyoruz. Önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Meyvenin normalde kullanım ömrü az ancak kurutulup paketlendikten sonra hem katma değerli ürüne dönüşüyor hem de kullanım süresi uzuyor. Trabzon seracılık faaliyetlerinin de yapılabileceği bir şehir. Akçaabat’ta örnek seralar var. Bunu da geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

ÇELEBİ: YENİ TARIM UYGULAMALARI EKONOMİYİ GELİŞTİRİYOR

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, modern teknikler ve son teknoloji kullanılarak yapılan yeni tarım uygulamalarının çiftçilerin, şehrin ve ülkenin ekonomisini geliştireceğine inandığını ifade ederek, “Bu konuda yapılacak çalışmaları desteklemek istiyoruz. Gıda güvenliği ileride çok önemli bir hale gelecek. Her ülkenin kendi gıdasını üretiyor olması lazım. Türkiye de hem geniş kaynakları hem de gelişmiş teknolojisiyle bu konuda büyük yol alacaktır. Bu anlamda Trabzon’da yapılacak çalışmaları destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Çelebi, ziyareti için Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’e de teşekkür etti.

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması başvuruları devam ediyor

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması başvuruları devam ediyor

TEKNOFEST açıklamasına göre, katılımcıların teknolojiyi kullanarak tarım ve hayvancılıktaki problemlere yönelik yenilikçi çözümler oluşturmasını amaçlayan yarışmaya, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri başvurabiliyor.

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması ile tarımın geleceği yeniden şekillenebilecek. Yarışmada gençlerden tarım ve hayvancılık ile ilgili teknolojik çözüm önerilerinin yanı sıra bilişim, mekanik, elektrik-elektronik, yazılım tabanlı projeler geliştirmeleri de bekleniyor. Ayrıca, tarım teknolojilerindeki gelişmelerle tarım ekosistemini güçlendirmeyi amaçlayan yarışmada akıllı tarım uygulamaları başta olmak üzere bitki sağlığını koruma, bitki besleme, ekim-dikim, toprak analizi ve hasat-harman teknolojileri gibi alanlardaki projeler de değerlendirmeye alınıyor.

Sulama-gübreleme ve sera otomasyon sistemleriyle ilgili projeler, tohumlama, otomatik dümenleme sistemleri, erken uyarı sistemleri-tarımsal meteorolojik istasyon teknolojileri, hayvancılık teknolojileri, görüntüleme ve tarımda drone teknolojilerinin kullanılması gibi farklı başlıklar altında hazırlanacak projelerle de gençler yarışmaya katılım sağlayabiliyor.

Projelerin “ön değerlendirme”, “detay raporu” ve “yarışma puanlaması” olmak üzere 3 farklı aşamada değerlendirileceği yarışmada lise kategorisinde dereceye giren birinciler 30 bin TL, ikinciler 20 bin TL ve üçüncüler 10 bin TL ödül kazanırken, üniversite ve üzeri seviyede dereceye giren birinciler 40 bin TL, ikinciler 30 bin TL ve üçüncüler 20 bin TL’lik ödülün sahibi olacak.

“Milli Teknoloji Hamlesi” yolunda gençlere desteğe devam
Yola çıktığı günden bugüne toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST, gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmasını desteklemeye devam ediyor. Gençlerin milli teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgisinin arttırılması hedeflenerek bu alanlarda çalışan binlerce gencin projesine destek olmaya devam eden, 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteğinin verileceği TEKNOFEST 2023’ün teknoloji yarışmalarına ve Tarım Teknolojileri Yarışması’na başvurular 30 Kasım’da sona erecek.

Cumhuriyetin 100. yılında İzmir, Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek TEKNOFEST coşkusunu üçe katlıyor. Her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı ve Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları olan TEKNOFEST teknoloji yarışmaları, 2023’te 41 ana yarışma 102 alt kategoride düzenleniyor. TEKNOFEST’te yarışmalara katılmak için başvurular “www.teknofest.org” internet sitesi üzerinden yapılacak.

Şanlıurfa'da start verildi!

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Şanlıurfa’da çiftçiler, 2023 yılında hasadı yapılacak buğday ve arpanın ekimi için hazırlıklara başladı. Çiftçiler şu sıralar hububat ekimi için tarlalarını hazırlıyor. Havaların da sıcak gitmesini fırsat bilen çiftçiler tarlarda hummalı bir çalışma yürütüyor.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden biri olan Suruç ve Harran Ovası’nda çiftçilerin buğday ekim mesaisi başladı. Kentte bazı çiftçiler son teknolojiye sahip traktörlerle topraklarını sürerken bazı çiftçiler de geleneksel yöntemlerle tarlalarında ekinlerini ekmeye başladı..


Traktörlerle topraklarını süren çiftçiler, akşam karanlık çökünceye kadar bu mesaisine devam ediyor. Mibzerlere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğdayı toprağın bağrına bırakan çiftçiler, tohumların su ve Mezopotamya’nın sıcak güneşi ile yeşerip olgunlaşmasını bekliyor.

Kartepe Tarım Kredi Kooperatifi arsa satacak

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr’de yer alan ilana göre; Kartepe Eskieşme Mahallesi’nde bulunan 73 metrekare büyüklüğündeki arsa için ihale 29 Kasım Salı günü Tarım Kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Birliği Müdürlüğü’nde yapılacak.

Nazilli Tarım Fuarı’nın tarihi belli oldu

 

Ege Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden olan Nazilli’de yapılması planlanan Tarım Fuarının tarihi açıklandı. Nazilli Sümer Vakfı’nın himayesinde öğrencilere burs sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek olan Nazilli Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı 17-19 Aralık tarihleri arasında Nazilli Belediyesi Katlı Otopark alanında yapılacak. TOBB izni ile Nazilli Sümer Vakfı öncülüğünde yapılacak olan fuar Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ticaret Borsası, Nazilli Ziraat Odası ve KOSGEB destekleri ile gerçekleşecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi internet sitesinden yapılan bilgilendirmede Tarım Makinaları, Hayvan Yetiştiriciliği, Makine Ekipman ve Teknolojilerinin konu alınacağı fuar 6 bin 500 metrekarelik kapalı alanda 3 bin metrekarelik stant alanında yaklaşık 60 stantta 160 firma katılacak. Yüzde 95 doluluk alanına kavuşan fuarda 300 markanın tanıtımı da sağlanmış olacak.

Arıcılara 300 ton şeker dağıtıldı

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda arıcılara 300 ton şeker dağıtıldı.

Kırklareli’nde Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı aktif arıcılık yapan üreticilere besleme şekeri desteği sağlamak amacıyla Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda 300 ton şeker arıcılara dağıtıldı.

 

Arıcılara 300 ton şeker dağıtıldı

 

Arıcılar, önemli bir bölgede üretim yatıklarını vurgulayarak desteklerden mutlu olduklarını söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy’da bal üretimin Kırklareli’nde hızlı arttığını vurgulayarak bir dahaki sezonunda bereketli olması temennisinde bulundu.

Main Menu