18.11.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Kremlin: BM, Rus tarım ihracatındaki sorunlar için güvence verdi

Kremlin: BM, Rus tarım ihracatındaki sorunlar için güvence verdi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının sağlanmasına yönelik çalışmaların tamamlanacağına dair güvenceler verdi” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasında Rusya’nın endişelerinin de göz önünde bulundurulduğunu belirterek, “Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının sağlanmasına yönelik çalışmaların tamamlanacağına dair güvenceler verdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 120 gün süreyle uzatıldı

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye, Ukrayna, Rusya ile BM arasında 22 Temmuz’da imzalanan ve bugün uzatılmasına karar verilen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anlaşmanın uzatılmasında, Rusya’nın endişelerinin göz önünde bulundurulup bulundurulmadığına yönelik bir soruyu yanıtlayan Peskov, “Evet, kesinlikle bulunduruldu.” ifadesini kullandı.

BM’nin, Rusya’ya çeşitli garantiler verdiğine işaret eden Peskov, “BM, Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının sağlanmasına yönelik çalışmaların tamamlanacağına dair güvenceler verdi.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin, Rus gıda ve gübre ihracatçılarına yönelik yaptırım muafiyetlerine ilişkin ortak bir açıklama yaptığını anımsatan Peskov, “Bu olumlu yönde önemli bir ilerlemedir ve önümüze çıkan doğrudan ve dolaylı tüm sorunların tamamen ortadan kaldırılması için bu çalışma sonuçlandırılacaktır. BM’nin çalışmalarının sonuçları oluyor.” diye konuştu.

Peskov, 120 günlüğüne uzatılan tahıl anlaşmasının “süresiz” olarak uzatılmasına yönelik görüşmelerin ise yapılmadığını söyledi.

Kahramanmaraş 8. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı

 

Kahramanmaraş 8. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Kahramanmaraş’ta bu yıl 8’ncisi gerçekleştirilen Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının iş birliğiyle düzenlenen fuar, Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açtı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Pakdil, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, tarım sektörünün her geçen gün daha da önemli hale geldiğini belirtti.

Çiftçilere yönelik bitkisel ve hayvancılık başta olmak üzere değişik alanlarda yıllık 300 milyon lira civarında destek sağladıklarını belirten Pakdil, Bakanlık olarak sözleşmeli üretime geçmeyi planladıklarını anlattı.

Pakdil, şunları kaydetti:

“TBMM’den geçtiği takdirde burada da sanayicimiz, gıda sektörü ve çiftçilerimiz karşılıklı olarak bir araya gelsin ve her iki tarafın da zarar görmemesi noktasında, her iki tarafın da menfaatlerini koruyacak şekilde bir sözleşmeli tarıma geçelim diye projelerimiz var. Üretimin teminat altına alınması, ülkemizin gıda arzında herhangi bir sıkıntı yaşamaması noktasında projelerimiz hayata geçecek ve bu hedefe ulaşacağız. Öncelik verdiğimiz başka bir husus, tarımsal faaliyette stratejik ürün diye bahsettiğimiz ürünlerin öncelikli olarak üretilmesi. Bu nedir? Yağlı tohumlar, hububat, şeker pancarı, pamuk, et, süt ve yumurta. Kısaca ifade edecek olursak, bunlar bizim için öncelikli olarak üretilmesi gereken ürünlerdir.”

Pakdil, yılbaşından itibaren atılacak yeni adımlarla üretimin planlanmasını hedeflediklerini, bu sayede üreticinin de tüketicinin de olası sıkıntıya düşmeden ihtiyaç doğrultusunda üretim yapılabileceğini dile getirdi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise çiftçilere verilen desteğin her yıl arttığını belirterek, her zaman çiftçilerin yanında olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Pakdil ve protokol üyeleri, fuarı gezdi.

Programa, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir ve ilgililer katıldı.

103 firmanın ürünlerinin sergilendiği fuar, 20 Kasım’a kadar ziyaret

Çiftçiye tohum desteği

Tarım Arazileri Kullanımının Etkinleştirmesi kapsamında, Kocaeli Valiliği’nin koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yürütücülüğünde hazırlanan ‘Tritikale Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında çiftçiye hibe desteği sağlanıor.


Hayvan yem ihtiyacını karşılamaya alternatif ürün olarak yetiştirilmesi planlanan Tritikalenin üretiminin yaygınlaştırılması bakımından son derece önemli olan proje ile üretim kapasitesi arttırılarak önce Kocaeli, daha sonra da ülke tarımının ve ekonomisinin gelişimine katkı sağlanması hedeflenmekte.


VALİ YARDIMCISI ADA DAĞITTI
Toplam 994 bin TL olan proje kapsamında yapılacak desteklerin %75’i yani 745 bin 500 TL’si Tarım ve Orman Bakanlığı’nda hibe olarak, kalan %25’lik kısmı da üreticiler tarafından karşılanacak.

Proje kapsamında Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Ada, Tarım ve Orman İl Müdürü Yüksel Çil, mahalle muhtarları ve üreticilerimizin katılımıyla İzmit’te 2.750 dekar alan için 220 üreticiye 55 ton, Derince ilçemizde 800 dekar alan için de 23 üreticiye 16 ton olmak üzere toplam 3.550 dekar alan da toplam 71 ton tohum dağıtımı gerçekleştirdi.

Atıl arazi genç çiftçi ile tarıma kazandırıldı, her bir ağacı 25-30 kilo meyve veriyor

Mersin Erdemli’de üniversite mezunu genç çiftçi atıl vaziyetteki araziyi ayva bahçesine çevirerek her bir ağaçtan 25-30 kilogram arasında verim almaya başladı.

Mersin Erdemli’de üniversite mezunu genç çiftçi atıl vaziyetteki araziyi ayva bahçesine çevirerek her bir ağaçtan 25-30 kilogram arasında verim almaya başladı. Tarım kazandırılan alanda yetişen aroması ve kalitesiyle dikkat çeken ‘ Ekmek ayvası’nın bazıları bir kilograma kadar geldiği, her bir tanesinin ortalama 500 gram olduğu belirtildi.


Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de çiftçilik önemli bir geçim kaynağı olurken, gençler de atıl arazileri değerlendirmeye çalışıyor. Dış Ticaret Bölümünü bitiren 25 yaşındaki Murat Arslantaş’ta üniversiteden mezun olduktan sonra döndüğü Erdemli ilçesine bağlı Karayakup köyünde çiftçilik yapmaya başladı. Ailesine yardım eden Arslantaş, atıl bir araziyi de üretime kazandırdı. Atıl vaziyetteki araziye 3 yıl önce köye döndüğünde ayva fidanları dikti. Fidanlar büyüdü meyve vermeye başladı. Geçen yıl ağaç başında 10-15 kilogram ürün alan Arslantaş, bu sene her bir ağaçtan 25-30 kilogram ayva toplamaya başladı. Hasadı başlayan ayvaların birinci kalitesi 8-10 TL arasında, ikinci kalitesi ise 5 TL civarında bahçeden alıcı bulduğu belirtildi.


Üniversite mezunu genç bir girişimci olduğunu belirten Murat Arslantaş,”Genç girişimci olarak bir şeyler yapmak zorundaydım. Burası atıl araziydi, 3 yıl önce ayva dikmeyi planlayarak fidanları toprakla buluşturdum. İnşallah genç girişimci olarak farklı planlarım da var onları da gerçekleştiririm. Geçen yıl 15 kilogram civarında verim aldım, bu sene hasadımıza başladık. Her bir ağaçtan 25-30 kilogram civarında verim alıyorum. Bahçede birinci kaliteyi 8-10 TL’ye ikinci kaliteyi de 5 TL civarında satıyoruz” dedi.


Cinsinin ‘ekmek ayvası’ olduğuna değinen Arslantaş, aroması ve kalitesiyle muazzam bir meyve olduğunu aralarında bir kilogram gelenlerin bile çıktığını belirterek her birinin ortalama 500 gram olduğunu kaydetti.

Bakan Dönmez açıkladı: Çiftçinin elektrik borcu 1 milyar lirayı aştı

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıtında, 2021 yılında Türkiye genelinde 21 bin 992 tarımsal sulama abonesinin elektriğinin borcundan dolayı kesik olduğu bilgisini verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 Şubat 2022 tarihinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, tarımsal sulamada kullanılan elektrik nedeniyle ödenemeyen elektrik borçlarını gündeme getirmişti. Gürer, Bakan Dönmez’e, “2021 yılında tarım sulamasında kullandığı elektrik borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen çiftçi sayısı kaçtır? Toplam borç tutarı ne kadardır?” sorusunu yöneltti.

Bakan Dönmez, CHP’li Gürer’in önergesine, 7 Kasım 2022 tarihinde yanıt verdi. Dönmez yanıtında, Türkiye’nin 81 ilinde 2021 yılında kullandığı elektrik borcunu ödemediği için elektriği kesik olan tarımsal abone sayısını paylaştı. Dönmez’in paylaştığı tabloya göre, Türkiye’de 21 bin 992 tarımsal sulama abonesinin elektriği borcundan dolayı kesik.

Fatih Dönmez ayrıca, “2011 yılında Türkiye genelinde tarımsal abone gruplarının ilgili dağıtım şirketlerine olan toplam borç miktarı 1 milyar 878 milyon 254 bin 681 TL’dir.” bilgisini verdi.

Gürer, şu açıklamayı yaptı:

“Bakan Dönmez, önergeme verdiği yanıtta, 2021 yılında Türkiye genelinde tarımsal abone gruplarında toplam çiftçilerin borcunun 1 milyar 878 milyon 254 bin 681 lira olduğunu belirtti. Tarımsal sulamada borcundan dolayı, elektriği kesilen abone sayısının Türkiye genelinde 22 bini bulduğu… İlk 10 ilde; Şanlıurfa’da 3 bin 671, Mardin’de 2 bin 313, Manisa’da bin 858, İzmir’de 1506…

İptal edilenler belirtilmiyor. Bazı bölgelerde de tarımsal sulama ile ilgili aboneler ödemelerini yapamadığı için süreç içinde iptale uğramış durumda. Özellikle orta Anadolu’nun genelinde, kuyular ruhsatlanamadığı ve kaçak olduğu için çiftçiler mağduriyet yaşıyor. Kanun teklifi de verdik. Tüm kuyular ruhsatlandırılsın. Çünkü vahşi sulama yapılıyor. Bunun yerine yağmurlama ve damlama yöntemine geçilebilmesi için, bankalar kredi vermek için diyor ki ‘kuyu ruhsatına geçin.’ Kuyu ruhsatı olmadığı için vahşi sulama devam ediyor. Bu nedenle su sarfiyatı artıyor. Elektrik fiyatları arttıkça çiftçi sıkıntıya düşüyor. Tarımsal sulamada çiftçiler borçlarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesiliyor. Bu da daha az verim, daha az üretim demek.

Sulu tarımda, bir dönümde; buğdayda 270 kilo ortalama verim alınırken, sulu tarımda bir dönemde 800 kiloya kadar verim artışı sağlanıyor. Bu nedenle çiftçi için sulama suyu çok önemli. Sulama suyunun elektrikten dolayı artan maliyeti çiftçiyi sıkıntıya sokuyor. 2021 yılında Türkiye genelinde 22 bin abone elektrik borcunu ödeyemediği için elektriği kesilmiş.”

 

Siirt’te çiftçiye 5 milyon lira değerinde mercimek tohumu desteği

Siirt’te kırmızı mercimek üretimi destekleniyor. Kırmızı mercimek üretimi, desteklerle birlikte ilde 3 yılda 70 bin dekardan 150 bin dekara ulaştı.
 
Siirt’te çiftçiye 5 milyon lira değerinde mercimek tohumu desteği

Siirt’te yaklaşık 150 bin nüfus ve 25 binin üzerinde aile, geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Başta Siirt fıstığı, balı, hayvancılık ürünleri olmak üzere zengin tarımsal ürünler ili ekonomisine 10 milyar liranın üzerinde katkı sağlıyor.

Siirt, kırmızı mercimek üretiminde ülke sıralamasında 4. sırada.

Siirt’te düzenlenen bir törenle 523 çiftçiye, 5 milyon lira tutarında 275 ton kırmızı mercimek tohumu dağıtıldı.

Proje kapsamında çiftçi desteklendi

Çiftçiye sağlanan destek, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi (TAKEP) kapsamındaki “Mercimekle Şahlanan Garzan Projesi” çerçevesinde yapıldı.

Destek için düzenlenen törene Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu da katıldı.

mercimek

“Siirt bir tarım ve hayvancılık şehri”

Kurtalan ilçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Hacıbektaşoğlu, Siirt’in her geçen gün gelişen, büyüyen, tarımsal değeri artan önemli bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu söyleyerek “Siirt ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Bakanlığımızın himayelerinde, çok yönlü projeler uyguluyoruz.

Yatırımlar devam edecek

Her biri kendi alanında marka haline gelen Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı, Tayfi Üzümü, yöreye has meyvelerinin yanı sıra bereketli mera ve yaylalarında büyüyen küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın gelişimine yönelik desteklerimiz ile birçok proje ve milyonlarca liralık yatırım yaptık, yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

Genel Müdürden genç çiftçi yolsuzluğunda ödüllendiren atama

 

TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in kurumda görev yapmadığı halde 2018 yılındaki yolsuzlukta ismi tartışmalı hale gelen Üzeyir Tekin’i müşavirlik kadrosuna ataması, TİGEM’de infiale neden oldu

 
Genel Müdürden genç çiftçi yolsuzluğunda ödüllendiren atama
TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in kurumda görev yapmadığı halde 2018 yılındaki genç çiftçi yolsuzluğunda ismi tartışmalı hale gelen Üzeyir Tekin’i müşavirlik kadrosuna ataması, TİGEM’de büyük bir infiale neden oldu.

ANKARA / TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in genç çiftçi projesi yolsuzluğunda isimleri tartışmalı hale gelen eski bürokratları teker teker ödüllendirmesi dikkat çekiyor. 2018 yılında genç çiftçi projesi yolsuzluğunda ismi tartışmalı hale gelen eski daire başkanı Ergün Erol Bakan oluru ile TİGEM’e vekâleten Genel Müdür Yardımcısı olarak atanırken, eski Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Tekin de müşavir yapıldı.

Üzeyir Tekin, görevlendirme ile Özelleştirme İdaresinde görev yapmasına rağmen TİGEM’de araştırmacı kadrosundan alınarak müşavirliğe atanması dikkat çekti. Gezginç’in 2018 yılında patlak veren genç çiftçi projesi yolsuzluğunda isimleri tartışmalı hale gelen ve hayvan alım komisyonunda bulunan isimleri teker teker ödüllendirmesi anlamlı bulunurken, bu yapılan atamalarda nasıl bir kurumsal fayda hedeflendiği ise merak ediliyor.

 

TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in yaptığı görevden alma ve atamalar, kendisini şimdiden tartışmalı hale getirdi. 2018 yılında patlak veren genç çiftçi projesindeki büyük yolsuzlukta dönemin hayvan alım komisyonu başkanı ve TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Tekin’in kadrosunun araştırmacılıktan alınarak müşavirliğe atanması kurumda büyük bir infiale neden oldu. Görevlendirme ile Özelleştirme İdaresi’nde çalışan ve kuruma dahi gelmeyen Üzeyir Tekin’in, müşavirlik kadrosuna atanarak ödüllendirilmesi, Hasan Gezginç’in yaptığı bütün atamaların da sorgulanmasını gündeme getirdi.  

ÜZEYİR TEKİN’E KINAMA CEZASI VERİLMİŞTİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı Teftiş Başkanlığı Üzeyir Tekin’e kınama cezası verirken, hakkında da hayvan alımında şartları yerine getirmediği halde firmanın teminatını iade edilmesinden dolayı dava açılmıştı.

ÜZEYİR TEKİN MÜŞAVİRLİK İÇİN AÇTIĞI DAVAYI KAYBETMİŞTİ!

Üzeyir Tekin’in bir önceki yönetim döneminde müşavirlik kadrosuna atanması için kurum aleyhine dava açtığı ancak bu davayı kaybettiği kaydediliyor. Gelinen noktada 2018 yılında genç çiftçi projesinde patlak veren büyük yolsuzlukta hem dönemin hayvan alım komisyonu başkanı olmasından dolayı ismi tartışmalı hale gelen hem de şartları yerine getirmediği halde firmanın teminatının iade edilmesinden dolayı hakkında dava açılan Üzeyir Tekin’in görevden alındıktan iki yıl sonra Gezginç tarafından müşavirlik kadrosuna atanması, kurumda tartışmaları da beraberinde getirdi.

 

TİGEM’İN 17 İŞLETMESİ BULUNMASINA RAĞMEN MÜFETTİŞ SAYISI 22’YE ÇIKARILDI

Diğer yandan Gezginç’in kurumdaki müfettiş sayısını da artırması dikkat çekti. Yapılan son atamalarla kurumdaki müfettiş sayısı 12’den 22’ye çıkarılırken, müfettiş kadrosunun da kurumsal bir ihtiyaçtan ziyade Genel Müdüre yakın ve torpili kuvvetli personelin bu yolla koruma altına alındığı kaydediliyor. Müfettiş yapılan isimlerin birçoğunun da geçmiş yönetim döneminde kurumla mahkemelik olması da dikkat çekerken, atamalarda müfettişlik kriterlerinin de uygulanmaması manidar bulunuyor.

TİGEM’de bir personelin müfettiş olarak atanabilmesi için bir fiil iki yıl daire başkanı veya genel müdür yardımcısı olarak görev yapmış olması gerekirken, Genel Müdür Yardımcılığına vekaleten atanan Ergün Erol’un bu göreve atanmadan kısa bir süre önce kriterleri tutmamasına rağmen müfettiş yapıldığı ortaya çıktı.  Erol’un bir fiil görev yapmadığı halde mahkemede geçen sürelerin de görev yapmış gibi gösterilmesi, yapılan atamalarda kurumsal faydadan ziyade şahısların faydasının ön planda tutulduğunu ve TİGEM’in nasıl yönetildiğini de gözler önüne serdi.

İzmir'de Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünyada lideri olduğu ayvada hasat coşkusu

İzmirde Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünyada lideri olduğu ayvada hasat coşkusu

İzmir’de Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünyada lideri olduğu ayvada hasat coşkusu

İZMİR, (DHA)-İZMİR’in Selçuk ilçesinde, Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünyada lideri olduğu ayvada için ‘hasat töreni’ düzenlendi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, törendeki konuşmasında, “Dünya ayva üretiminin yüzde 24’ünü Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin ayva ihracatı dünya ayva ihracatının 43’ünü oluşturuyor. Türkiye 2021 yılında 17.7 milyon dolar ayva ihracatı gerçekleştirdi. Bu yıl, şu ana kadar 10 milyon dolarlık ayva ihracatı gerçekleştirdik” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin önemli ayva üretim merkezlerinden İzmir’in Selçuk İlçesinde ‘Ayva Hasat Töreni’ düzenledi. Törene Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil, Selçuk İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Hakan Bayraklı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, üreticiler katıldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Ülkemizde üretilen 55 milyon ton meyve sebzenin yüzde 10’luk bölümü ihracata gidiyor. Dünyada kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde birinci konumdayız. Vişne, salatalık, kavun ve karpuz üretiminde ikinci sırada, elma, biber, mandalina ve domates üretiminde üçüncü sırada bulunuyoruz. Meyve sebze üretiminde ilk 5’te olduğumuz toplam 15 ürün var” dedi.

‘DÜNYA AYVA ÜRETİMİNİN YÜZDE 24’ÜNÜN TÜRKİYE’DE’

Uçak, Türkiye’nin Ayva üretiminde yıllık 200 bin tonla birinci sırada, nar üretiminde ise 500 bin tonla 4’üncü sırada yer aldığını kaydetti. Uçak, şöyle devam etti:

“Dünya ayva üretiminin yüzde 24’ünün Türkiye’de gerçekleştiğine dikkati çeken Uçak, “Türkiye’nin ayva ihracatı dünya ayva ihracatının 43’ünü oluşturuyor. Türkiye 2021 yılında 17.7 milyon dolar ayva ihracatı gerçekleştirdi. Ayva ihracatımızda Rusya, Almanya ve Hollanda ilk üç sırada. 2021 yılında da 132 milyon dolar nar ihracatımız var. Bu yıl şu ana kadar 76 milyon dolarlık nar, 10 milyon dolarlık ayva ihracatı gerçekleştirdik. Nar ihracatımızda ilk 3 sırayı Rusya, Irak ve Almanya alıyor.”

‘SELÇUK’TA İKİ PROJE YÜRÜTÜYORUZ’

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Selçuk bölgesinde şu anda 2 proje yürüttüklerinin atını çizen Hayrettin Uçak, “Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz ‘Meyve Kayıplarının Belirlenmesi Projesi’ ile narın hasat ve depolama sürecinde yaşanan kayıpları tespit edip en aza indirmeyi planlıyoruz. Yine İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile yürüttüğümüz ‘İyi Tarım Projesi’ ile belirlediğimiz 100 üreticiye eğitimler vererek sertifika almalarını sağlayacağız” dedi.

Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci de Selçuk’ta kurulan laboratuvarda bugün itibariyle resmi analizlerin yapılacağını duyurdu.

Ziraat’ten büyükbaş hayvancılığa destek

Ziraat’ten büyükbaş hayvancılığa destek

Ziraat Bankası ‘Tarım Ekosisteminin Finansmanı’ olarak adlandırdığı tarım bankacılığı stratejisi kapsamında uygulamaya koyduğu kredilere bir yenisini daha ekledi.

Banka, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine yönelik olarak 2020 yılında uygulamaya koyduğu ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var-Küçükbaş’ projesinin ardından bu kez de büyükbaş süt hayvancılığının desteklenmesi amacıyla “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var-Büyükbaş” projesini hayata geçirdi. Proje ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf, “Projemizin ilk bölümü olan küçükbaş hayvancılıkta çok iyi sonuçlar aldık. Bu kapsamda 39 İl Valiliğimizle işbirliği protokolü imzaladık. Proje kapsamında yaklaşık 6 bin 700 üreticimize 1 milyar TL kredi kullandırdık. Bu kredilerle 614 bin baş koyun ya da keçinin sürüye katılmasını sağladık” dedi.

Yeni projede kooperatif ve birliklerle işbirliği yapacaklarını ifade eden Pişmaf, “Üreticilerimize işletmelerindeki büyükbaş süt hayvanı sayısını artırabilmeleri amacıyla 600 bin TL’ye kadar uzun vadeli ve düşük faizli tarım kredisi imkânı sunuyoruz. Projenin bu ayağında ortaklarının/üyelerinin ürettiği çiğ sütün satışına aracılık eden kooperatif ve birlikle işbirliği yapacağız. Amacımız, süt üretimi yapan küçük ölçekli aile işletmelerini orta ölçeğe çıkarmak” diye konuştu. Pişmaf, hayvan alım bedelinin tamamına kadar kredi kullandırılacağını, diğer bir deyişle üreticilerden özkaynak katkısı istenmeyeceğini; ilk 18 ay anapara ödemesiz olmak üzere 84 aya kadar taksit imkânı verileceğini; kredinin teminatının krediyle alınan hayvanların rehni ve kefaletle sağlanacağını; geri ödemelerin ise süt bedellerinin belirli kısmından kesinti yapılarak gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. Projenin ilk işbirliği protokolü Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) ile imzalandı.

Main Menu