26.10.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

BAKAN KİRİŞÇİ TARIM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ TOPLANTISINDA KONUŞTU

Bakan Kirişçi Urfa'da Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'nda konuştu:  Elektrik sorununa değindi! - urfapusula.com

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 24 Ekim itibarıyla tahıl koridorundan 383 geminin geçtiğini ve bu gemilerin taşıdığı yük miktarının 8,7 milyon ton olduğunu belirtti.

Kirişci, Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen Gaziantep Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’nda, Türkiye’yi makarnada hem üretimde hem de ihracatta dünya ikincisi yapan sanayici ve çiftçilerin, 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nü kutladı.

Son süreçte yaşananlara değinen Kirişci, “Son dönemde başlangıcı küresel anlamda iklim değişimi, devamı pandemi ve son aşaması da Rusya-Ukrayna savaşı olan bir süreci bütün dünya birlikte yaşadı. Bir anda ‘nereye gidiyoruz, ne oluyoruz, biz herhalde aç kalacağız, açıkta kalacağız’ deyip gıda krizini konuşan, gıda milliyetçiliğine yeltenen ve bundan dolayı da her türlü ihracatı durduran ülkeler adeta peş peşe geldi. Türkiye, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sırasında ‘İki komşu ülkeye aynı mesafedeyiz. Birini diğerine tercih etmeyiz, bunların arasında biz barışın olmasını istiyoruz’ diyerek doğru bir politika izledi.” diye konuştu.

Bir araya gelmeyeceği düşünülen, savaşın iki tarafının, Birleşmiş Milletler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın moderatörlüğünde masada bir araya geldiğini anımsatan Kirişci, şöyle devam etti:

“Böylelikle 22 Temmuz itibarıyla bir tahıl koridoru meselesi gündeme gelmiş oldu. 24 Ekim itibarıyla tahıl koridorundan 383 gemi geçti, bu gemilerin taşıdığı yük 8,7 milyon ton. Bir anda dünya bu işin başlangıcıyla bir nefes aldı, rahatladı. Maalesef bu 8,7 milyon tonun yüzde 61,2 gibi önemli bir bölümünü, ihtiyacının olmadığını düşündüğümüz ama tahıl koridorundan en çok nemalanan ülkeler Avrupa ülkeleri oldu. Yüzde 20,9 Asya ülkelerine, yüzde 12,5’i Afrika ülkelerine ulaştı. Maalesef en geri kalmış ülkeler kategorisindeki ülkelerin alabildikleri sadece yüzde 6,4 ile sınırlı kalmış oldu. Ne olursa olsun biz burada Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’nin izlediği doğru politikayı ve o politikanın sonuçlarını gördük.”

Bakan Kirişci, bu gelişmenin ardından Rusya ve Ukrayna arasında esirlerin takası konusunda da Türkiye’nin bir ara bulucu, ağabey, moderatör ve global bir oyuncu olduğunun anlaşıldığına işaret etti.

Global anlamda yüksek bir enflasyon olduğunu aktaran Kirişci, “Evet yüksek bir enflasyon var. Bu global gelen bir enflasyon. Bizim de çok şükür baş etmekte güçlük çekmediğimiz, geçmiş tecrübelerimizle üstesinden gelebildiğimiz bir enflasyon. Bugün ‘şu ürünün kıtlığı var’ diyebilir misiniz? ‘Bununla ilgili kuyruk var, falanca yerde insanları gördüm’ der misiniz? Diyemezsiniz, ama Batı’da ‘artık ne kadar donacağız, az donalım’, ‘donacakların bir kısmına destek olalım gitsinler Türkiye’de tatil yapsınlar’ diye bir Almanya var. 580 avro kişi başı destek vererek başka ülkelere göndermeye çalışan bir ülke var.” değerlendirmesinde bulundu.

Kirişci, Türkşeker aracılığıyla 452 milyon liralık pancar söküm avansı ödediklerini anımsattı.

Ülkedeki istikrarın, bölge ve dünya barışına katkı sağlayacak şekilde devam etmesini istediklerini vurgulayan Kirişci, “Bunun da bir yolu var, 2023 seçimleridir. Biz 2023’te sadece bir seçim yapmayacağız, aynı zamanda Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında daha büyük işler yapmak için milletimizin onayını bekleyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı devam etti.

2023 yılı tarımsal desteğini 54 milyar dolara çıkarttık

Bakan Kirişci: 2023 yılı tarımsal desteğini 54 milyar dolara çıkarttık

TARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, enflasyonla mücadele döneminde çiftçinin üretmesi için desteklendiğini ve Ziraat Bankası kanalı ile faizsiz kredi imkanı tanındığını belirterek, “25,8 milyar dolar olan 2022 yılı tarımsal desteklerini 2023 yılında 54 milyar dolara çıkarttık” dedi.


Bir dizi program ve ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep´e gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarım Okulu’nu ziyaret etti. Bakan Kirişci, okulda bulunan seralarda hasat yaptı, çalışanlarla sohbet ederek üretim alanlarında incelemelerde bulundu. Bakan Kirişci, daha sonra çiftçilere lisanslı tohum, gübre ve zeytin kasası dağıtımı yaptı.


`ÜRETEN ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLİYORUZ´
Enflasyonla mücadele döneminde çiftçinin üretmesi için desteklendiğini ve Ziraat Bankası kanalı ile faizsiz kredi imkanı tanındığını kaydeden Bakan Kirişci, “25,8 milyar dolar olan 2022 yılı tarımsal desteklerini 2023 yılında şu anda 54 milyar dolara çıkarttık. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımızın peş peşe kararları yayınlandı. Bunlardan birisi desteklemelerle ilgiliydi. İkincisi Ziraat Bankasının çiftçilerimize vereceği bir kartın üzerine normalde altı ay sonra ödenecek olan mazot ve gübre desteğinin bu karta yüklenmesiyle ilgili. Böylelikle bu kartın sadece mazot ve gübre alımında kullanılması sağlanmış oldu. Enflasyon var dünyada buna rağmen Ziraat Bankası 0 faizle kredi veriyoruz. Bu kredinin limiti 100 bin liraydı. Şimdi bu kredi 200 bin liraya yükseltildi. 200 bin liralık limitin 100 bin lirası sadece mazot ve gübre desteği olarak kullanılmasını sağlayacağız. Yeni uygulamayla ilk olarak bunu da gerçekleştirmiş olacağız” dedi.


‘SORUNLARI ÇÖZEN BİR İKTİDARIZ’
Bakan Kirişci, 1 Ekim itibariyle çiftçi kayıt sistemi başvurularının e-devlet üzerinden alınmaya başlandığını ve çiftçinin işini kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi. AK Parti´nin hizmet partisi olduğunu kaydeden Kirişci, şöyle konuştu:
“Çiftçilerimiz ne yapacağını bilmeden ziraat odalarında, müdürlüklerde dolanırdı. Ne yapacak çiftçi kayıt sistemine girecekti. Şimdi çiftçinin iki günde yaptığı işi iki dakikaya indirdik. 1 Ekim itibarıyla bu sistemi de e-devlet üzerinden gerçekleştirdik. Yapmak istediğimiz şey çiftçinin işini kolaylaştırmak. Çiftçi kayıt sistemine birkaç gün önce baktım tam 400 bin kayıt yapılmış. Bunca çiftçi, kapı kapı gezmeden bunu yapabilecek. AK Parti 20 yıldır hizmet ederek geldi. Biz 15 seçimde rastlantısal tesadüfi olarak iktidar olmuş bir parti değiliz. İşimiz siyaset ama asıl işimiz hizmet. Sorunları çözen bir iktidarız. Devasa bir bakanlığız. Bakanlık olarak çalışanımız 160 bine yaklaştı. Bu büyük bir güç. Ben dahil merkez ve taşra teşkilatımız çiftçilerin işini yapmak için kolaylaştırmak için elinden geleni yapacak bu konudaki hassasiyetimiz belli.”


`TARIMDA YENİ POLİÇELERİ DEVREYE ALACAĞIZ´
Bakan Kirişci, AK Parti döneminde çiftçilerin tarım kanuna kavuştuğunu ve haklarının yasal güvence altına alındığını söyledi. Türkiye´nin tarım ülkesi olduğunu ve 2023 yılında tarımda yeni poliçelerin üretileceğini söyleyen Kirişci, “Hukuk devleti mevzuatsız olmaz. Bu ülkede bir tarım kanunu yoktu. Burası bir tarım ülkesidir, tarım sigortası yoktu. 2006 yılında bu kanun yürürlüğe girdi 20 milyon poliçe kesildi. Önümüzdeki yıl yeni bir poliçe üretiyoruz. Geliri garanti eden bir poliçe düzenlenebilecek” dedi.
Suya daha az ihtiyaç duyan ürünlerin yetiştirilmesine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Kirişci, “Suyun kısıtlı olan yerde mısır gibi çok suyu isteyen ürün üretiyoruz. Suya daha az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmek gerekiyor. Yer fıstığı yaygınlığından dolayı mercimek ithal ediyoruz. Türkiye kendisine lazım olanı üretmelidir. Bizim yerinde istihdamı sağlamamız gerekiyor. Burada yapılan bu faaliyeti önemsiyorum” diye konuştu

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Gıda milliyetçiliği denen bir kavram çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Gıda milliyetçiliği denen bir kavram çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tarım her şeyin başı. Cebimizdeki teknolojinin bize bir faydası yok. Paranız var ürün alamıyorsunuz. Gıda milliyetçiliği denen bir kavram çıktı” ifadelelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Gıda milliyetçiliği denen bir kavram çıktı
 
 
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarım Okulu’nu ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit  Kirişci, okulun sera alanında inceleme yaptıktan sonra eşi Hanife Kirişci’yle beraber domates ve patlıcan hasadı yaptı.

Daha sonra okulun konferans salonunda konuşan Bakan Kirişci, salgın sürecinde bir anda üretim zincirinin bozulduğunu söyledi.

“ÇİNLİLER, HİNTİLİLER VE RUSLAR KAPILARI KAPATTI”

Salgın döneminde Türkiye’de çiftçilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay ve destekleriyle üretime devam ettiklerini dile getiren Kirişci, şöyle devam etti:

“Çiftçiler Avrupa’da ‘canımız kıymetli’ deyip dışarı çıkmadılar, üretmediler ve üretmedikleri için raflarda olan ürünler ve üretim zincirinde de aksama oldu. Türkiye hamdolsun böyle bir süreci ne üretimine yaşattı ne de aziz milletimize yaşattı. Çok şükür biz bu sektörün vazgeçilmezliğini bilirken şimdi tüm dünya öğrendi. Tarım her şeyin başı. Cebimizdeki teknolojinin bize bir faydası yok. Paranız var ürün alamıyorsunuz. Gıda milliyetçiliği denen bir kavram çıktı. Çinliler kapıları kapattılar, Hintliler kapıları kapattılar, Ruslar kapıları kapattılar. Birçok ülke kapıları kapatarak kendi arz güvenliğini sağlama adına güvenli tuttular.”

DAHA FAZLA ÜRETİM

Türkiye’yi 2002’de ziyaret eden turist sayısının 15 milyonken bu sayının bugün 50 milyona dayandığını, bu kişilerin ülkede üretilenleri tükettiğini dile getiren Kirişci, “Dolayısıyla bu insanları da biz doyurduk. 2023’le beraber başlayan yeni bir yüzyılımız var. Biz kendi milletimiz adına yeni yüzyıla Türkiye yüzyılı adını veriyoruz. Dolayısıyla bir yeni yürüyüşümüz olacak, yeni paradigmalarımız olacak, yeni kural ve kaidelerimiz olacak. Dolayısıyla bambaşka bir yüzyıla giriş yapıyor olacağız. Bize düşen ne? Bundan sonraki nüfus projeksiyonlarını da dikkate alarak daha fazla üretmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Kirişci: Tarımsal destekleme bütçemizi 54 milyar liraya çıkarttık


“YARIN İLLERİN DE KENDİ KENDİNE YETERLİLİĞİ GÜNDEME GELECEK”

Türkiye’nin 2053 yılında nüfusunun 105 milyon olmasını öngördüklerini belirten Kirişci, şöyle devam etti:

“O gün ne olur bilmeyiz. Herkes kendi evinde ocağında rahat eder ama gelip de ‘sizinle olmak istiyoruz sizinle kalmak istiyoruz bizim problemimiz var’ diyenler de her zaman olabilecek bir hadise. Böyle bir nüfusu doyurmak için biz de Bakanlık olarak çok dikkatli çalışmak zorundayız. Tabi Gaziantep önemli bir sanayi kenti. Artık şunu hepimizin öğrenmesi lazım. Nasıl ülkelerin kendi kendine yeterlilikleri önemliyse illerin de kendi kendine yeterliliği gündeme gelecek. Yarın bir gün insanlar ‘benim ürettiğimi hiçbir yere gönderme benim ürettiğim burada kalsın.’ diyecekler. ‘Bu benim tüketimime yetiyor’ derse biz Gaziantepliler olarak biz ne üretecektik demeyelim.”

“ÜRETEN İNSAN HER ZAMAN KIYMETLİDİR”

Üreten insanların kategori olarak kendilerini dışlanmış gibi hissetmemesi gerektiğini ifade eden Kirişçi, “Siz ağasınız, paşasınız bunu hiç unutmayın. Üreten insan her zaman kıymetlidir. Biz alın teri diyoruz. Ama bir de akıl teri var. Bu işi daha öteye nasıl götürebiliriz, daha kalitelisini nasıl yapabiliriz? diye bir de akıl teri dökmemiz gerekiyor. Birim alandan daha fazla üretim daha kaliteli üretim daha sağlıklı ürünlerin üretimi gibi.” dedi.

Etkinliğe, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda çiftçi katıldı.

37 tarım arazisi satışa çıkarıldı

Balıkesir’de mülkiyeti DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait 37 tarım arazisinin satış ihalesi, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ile ‘’DSİ Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmaz Mal Satışı ve Kiraya Verilmesine Ait Yönetmelik’’ hükümleri kapsamında Açık Teklif Usulüne göre yapılacak.

37 tarım arazisi satışa çıkarıldı
İhale Balıkesir DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nde 8 ve 9 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak. Taşınmaz Mal Satış Şartnamesi, Emlak ve Kamulaştırma Şube Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edilebilir. İhale, en yüksek teklifi veren istekliye yapılacak.

Engelsiz tarımda 6 ton hasat yapıldı

Engelsiz tarımda 6 ton hasat yapıldı

BURSA’da Orhangazi Kaymakamlığı koordinesinde BEBKA desteği ile hayata geçirilen ve Saadet Öcalgiray Özel Eğitim ve Meslek Okulu öğrencileri tarafından işletilen Engelsiz Tarım Projesi’nde yaz dönemi hasatları tamamlandı. Domates, patlıcan ve biber üretiminin yapıldığı dönemde yaklaşık 6 ton hasat gerçekleştirildi. Hasattan elde edilen 40 bin TL gelir ise proje kapsamında 3 ay istihdam edilen 2 işçi ile üretime katılan öğrencilere ödendi.


Orhangazi’nin en önemli sosyal projeleri arasında yer alan Engelsiz Tarım Projesi’nde ilk hasat dönemi tamamlandı. Kaymakamlık koordinesinde BEBKA kredisi ve farklı kurumların destekleri ile Saadet Öcalgiray Okulu yakınlarındaki bir tarım arazisinde başlatılan Engelsiz Tarım Projesi’nde yaz hasat dönemi tamamlandı. Yaz başında protokol üyeleri ve Saadet Öcalgiray Özel Eğitim ve Meslek Okulu öğrencileri tarafından Engelsiz Tarım Proje alanına ekimi yapılan domates, patlıcan ve biberlerin hasadı öğrenciler ve görevliler tarafından yapıldı. Engelsiz Tarım alanında 2 bin 700 kilo domates, bin 800 kilo patlıcan ve bin 400 kilo da biber yetiştirildi. Elde edilen ürünler Milli Eğitim Müdürlüğü personeli başta olmak üzere bir çok kurum personeli ve ilçe halkına satılırken, yaklaşık 40 bin TL gelir elde edildiği öğrenildi. Satıştan elde edilen gelir ise 3 ay boyunca istihdam edilen 2 işçi ile engelli öğrencilere aktarıldı.
Engelsiz tarım projesinin güz döneminde brokoli, marul ve ıspanak gibi ürünlerin ekimi yapılıyor.
Bu ürünlerin hasadı ise kasım ayında yapılacak

Ev hanımlarının ürettiği ürünler Tarım Kredi Marketlerinde satılacak

Edirne’nin Keşan ilçesinde ev hanımlarının ürettiği ürünler Tarım Kredi Marketlerinde satışa sunulacak.
Selim Sesler Konferans Salonu’nda, belediyenin destekleriyle kurulan Trakya Emekçi Kadınlar Kooperatifi ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri arasında ürün satış protokolü imzalandı.

Ev hanımlarının ürettiği ürünler Tarım Kredi Marketlerinde satılacak

Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, kadın elinin değdiği her işte bereket ve güzellik olduğunu söyledi.

Kadınların üreterek ekonomiye katıldığını anlatan Helvacıoğlu, “Bugün bir kez daha kadın üreticilerimize verdiğimiz desteğin ne kadar doğru bir yatırım olduğunu görüyoruz. Bu inancın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Tekirdağ Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Erol Apaydın da el emeği ürünleri tüketici ile buluşturacaklarını anlattı.

5. Hatay Tarım Fuarı 26 Ekim’de başlıyor

Antakya EXPO Alanı’nda yapılacak fuarda, traktörler, tarımsal mekanizasyonlar, tarımsal alet ekipman ve teknolojiler, gübre, tohum, fidan çeşitleri, tarımsal gıdalar ve ürünler, danışmanlık firmaları ve finans sektörü başta olmak üzere tarım ile ilgili her konuda ürün ve hizmetlerin sergileneceği kaydedildi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın katılımıyla 26 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’te açılışı yapılacağı açıklanan, onlarca ülke ve 40’a yakın firma ve firma temsilcisinin katılımının beklendiği fuarın bölge ekonomisine olumlu katkılar sağlamasının amaçlandığı belirtildi.

"Bir 'Sürü' Nedenim Var" projesiyle hayvanlarını artırdılar

Geniş mera ve yaylalara sahip Ardahan’da sağlanan desteklerle küçükbaş sayısı 7 bin 200 artırıldı.

Ardahan’da, hayvan sayısının artırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının desteği, Valilik ve Ziraat Bankası iş birliğiyle uygulanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var Projesi” çerçevesinde hem başvurular hem de destekler sürüyor.

İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek destekten yararlanan çiftçiler, aldıkları küçükbaşlarla hem kentin hayvan varlığına hem de süt ürünleri üretimine katkı sağlıyor.

Projeden faydalanan 81 üretici, 2 yılda sağlanan destekle koyun sayısını 7 bin 200 artırdı. Projeden destek alan kadınlardan 44 yaşındaki 4 çocuk annesi Selcan Us ise bunlardan sadece biri.

 

"Bir 'Sürü' Nedenim Var" projesiyle hayvanlarını artırdılar

 

Halil Efendi Mahallesi’nde yaşayan Us, proje sayesinde son 2 yıl içinde küçükbaş havyan sayısını 10 kat artırmanın mutluluğunu yaşıyor.

Selcan Us, köylerinde yaşayarak, hem hayvan sayılarının hem de gelirlerinin artmasından mutluluk duyduklarını anlatarak, “Projeye ilk etapta 40 koyun ile başladım. Bugün 450 koyuna ulaştım. Şu an çok iyi durumdayız, destek verimli oluyor. Kredi destekleri çok güzel. Herkese tavsiye ediyorum. Özellikle kadınlara tavsiye ediyorum” dedi.

Üreticiler 11 milyon lira kredi kullandı

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz ise teşvikler ve desteklemeler sayesinde kentte hem hayvan varlığını hem de et ve süt verimini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Cineviz, “İlimizde şu ana kadar 81 üreticimiz, bu proje kapsamında 11 milyon lira kredi kullandı. Kullanılan kredi desteği ile ilimizin mevcut hayvan sayısına 7 bin 200 küçükbaş hayvan kazandırdık. Bakanlığımızın süt ve et verimini arttırmaya yönelik bakış açısına da doğrudan katkı sağladığını düşünüyoruz. Bu proje ile üreticilerimizin de memnuniyetlerini yerinde görmek bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir” diye konuştu

Bafra Ovası'nda kışlık sebze zamanı

Bafra Ovası’nda kışlık sebze zamanı Ovanın bereketli topraklarında yetişen kışlık sebzeler tezgahları ve sofraları süslemeye başladı Samsun’un Bafra Ovası’nda 100 bin dekar alanda yetiştirilen kışlık sebzeler pazarda yerini almaya başladı .Bafra Ovası’nda kışlık sebze zamanı. Ovanın bereketli topraklarında yetişen kışlık sebzeler tezgahları ve sofraları süslemeye başladı

Bafra Ovası'nda bereketli yaz sezonu için hazırlık yapılıyor

Samsun’un Bafra Ovası’nda 100 bin dekar alanda yetiştirilen kışlık sebzeler pazarda yerini almaya başladı. Bu yıl biber çeşitleri ve çeltikte yüzü gülen üreticiler, kışlık sebzede de yüzlerinin gülmesini umut ediyor. Ovada ekimi yapılan ıspanak, brokoli, karnabahar, lahana ve turp çeşitleri ile pırasada erkenci hasat başladı. Yeşilyazı Mahallesi’nde ekili alanları gezen Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, kışlık ürünler hakkında üreticilerden bilgi aldı. Tosuner, “Beyaz lahana erken hasat var. Fiyatlar 3 buçuk ila 4 lira arasında. Brokolinin fiyatları 8-9 lira. Karnabaharın 15-20 güne hasadı başlar. Ovada 100 bin dekar alan üzerine kışlık sebze var. En fazla karnabahar, brokoli ile beyaz lahana. Bunlar yaklaşık 80 bin dekar alana hitap ediyor. Bafra Ovası tamamen organik ürünlere sahip” dedi.

Yeşil Yazı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aslan Bıyık ise “Mor lahana hasadına başladık. Erkenci cins bu sene hava şartlarından dolayı biraz patlama yaptı. Bunu normalde 11. ayda kesmemiz lazımdı. Beklersek tonaj fazla olur ama zayiat fazla veririz. Fiyatlar şu an 3 buçuk 4 TL arasında. Bizi tatmin edici değil. Ama 11-12’nci aylar kışlık sebzenin tam zirve yaptığı zaman. O zaman fiyatlar daha iyi olur diye umuyoruz. Şu anda kırmızımız, beyazımız, pırasamız ovamızda çıkmaya başladı. Kesimlere devam ediyoruz. Bu sezon fiyatlar güzel olur, bizi tatmin eder inşallah. Biberden ve çeltikten üreticiler çok güzel para kazandı, kışlık sebzeden de beklentimiz bu yönde” diye konuştu .Aslan Bıyık, çeltik gibi diğer ürünlerin de kayıt altına alınması gerektiğini kaydetti

Main Menu