26.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım Kredi’de icralık çiftçinin bir haftası kaldı

Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği 30'uncu yılını kutladı

Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği 30'uncu yılını kutladı

EKOLOJİK Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği 30’uncu yılını Ege İhracatçı Birlikleri’nde hibrit olarak kutladı. Organik tarımın bütün paydaşları ETO’nun 30’uncu yıl kutlamasında bir araya geldi.

EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Mehmet Ali Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel etkinliğin açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ise ETO’nun 30 yıllık geçmişi, ulusal ve uluslararası projeleriyle ilgili sunum yaptı. Toplantıya geçmiş ve şu anki dönem ETO başkanları, kurucu üyeleri ve yönetim kurulu, ETO üyeleri, il/ilçe tarım müdürlükleri ve ilçe belediyelerinden temsilciler, STK’lar, üniversiteler, organik tarım üreticileri ve ihracatçılar katıldı.

‘EGE BÖLGESİ’NDE 100 BİN ÇİFTÇİMİZE ULAŞIYORUZ’


EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Türkiye’de organik üretim ve ihracat Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 32 yıl önce İzmir’den başladı. Ülkemizin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Egeli ihracatçılar olarak gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın iş birliğiyle sürdürülebilirlikte birçok projeye yatırım yapıyoruz. ETO, 30 yıldır ekolojik üretici, ürünlerin ve organik tarımın gelişmesini, benimsenmesini ilke edinen üreticiden ihracatçıya üniversitelerden tüketiciye tüm kesimi kucaklayarak katma değer yaratan başlıca paydaşlarımızdan biri. Biz 30 yıldır bütün paydaşlarımızla tırnaklarımızla bugünlere geldik. 1,6 milyar dolarlık ihracat başarımız birlikteliğimizin bir eseridir, organiğin başarısıdır. Organik tarımda sahip olduğumuz tecrübe bizi bugünlere taşıdı. Ege Bölgesi’nde 100 bin çiftçimize ulaşıyoruz” dedi.

‘ETO’NUN ÜLKEMİZDEKİ MİSYONU ÇOK BÜYÜK’

Işık, “Ticaret Bakanlığı tarafından organik sektöründe Koordinatör Birlik olarak atandık. EİB, Türkiye’de ihracatçı birlikleri arasında ilk kez Sürdürülebilirlik Departmanını kurdu. Organik tarım dünyada bir devrim. Almanya Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, Tarım Bakanlığı kaynaklarının yüzde 30’nu organik tarıma güçlendirmeye yönelik araştırma, inovasyon ve yatırım harcamaları için kullanacaklarını açıkladı. Organik tarıma geçiş, Avrupa Birliği ülkelerinin kalkınması için stratejik bir karar. Türkiye de organikte yeni ve kapsamlı bir strateji geliştirmeli. İşte bu yüzden ETO’nun ülkemizdeki misyonu çok büyük. Türkiye’de 30 yıl önce kuru meyve sektörüyle başlayan organik üretim bugün çok farklı sektörlerde üretim yapar konuma geldi. Ülkemizin yıllık 500 milyon dolar organik ihracatı var. Bütün paydaşlarımızla beraber organik sektörümüzün ihracatını 1 milyar dolara çıkaracağız” açıklamalarında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel de “Türkiye gıdaya hakim bir ülke. ETO ise ekolojik üretimin en önemli temsilcilerinden biri. Ülkemizin geleceği için organik tarım, organik tarım için de ETO çok önemli bir değer. Organik tarımla ilgilenen bütün paydaşlar sadece kârlılık düşünmüyor, bu dünyayı kendi ailemiz gibi görüp evlatlarımızı koruduğumuz gibi doğayı ve insanlığı koruyoruz. Organik tarım sadece bir üretim sistemi değil onarıcı ve biyoçeşitliliği koruyucu etkisiyle, sürdürülebilirlikle, çok güçlü bütüncül sistem” diye konuştu.

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatınca "Edirne Tarım Şurası" düzenlendi

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatınca

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı tarafından “Edirne Tarım Şurası” programı düzenlendi.

Edirne Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda kentteki tarım faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Sinan Tekin, Kovid-19 salgınının tarımın önemini tüm dünyaya hatırlattığını söyledi.

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu anlatan Tekin, şunları kaydetti:

“Her zaman ifade ettiğimiz gibi tarım sektörü bir ülkenin güvenlik meselesidir, can damarıdır. Tarım, orman ve hayvancılık ülkemizin kendi gücüyle ayakta durabilmesi için stratejik öneme sahip sektörlerden biridir. Bununla birlikte topraklarımız, iklimimiz, sahip olduğumuz bitkisel çeşitlilik, su potansiyelimiz ve yetişmiş insan faktörümüz en büyük güç kaynağımızdır. Bu münasebette çiftçilerimizin desteklenmesi ve teşvik edilmesi ülke ve insanımız için hayati öneme sahiptir.”

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ise kentin önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Çeltik üretiminde Türkiye genelinde Edirne’nin lider kent olduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu:

“Geçen yıl kanola üretiminde ikinci sırada, ayçiçeği üretiminde üçüncü sırada, buğday üretiminde de dördüncü sıradaydık. Bu sene harman devam ediyor ve verimler henüz netleşmedi. Ama bu verilere bakınca Edirne’nin ne kadar önemli bir tarım şehri olduğunu görmüş oluyoruz. Bildiğiniz gibi dünya bir pandemi döneminden çıktı. Gıdanın ve tarımın önemini görmüş olduk. Türkiye’ye bakıldığında büyüyen ve genç bir nüfusa sahibiz. Özellikle tarımsal ve hayvansal üretim konusunda tedbirler almalıyız.”

​​​​​​​Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş de tarımın önemine vurgu yaptı, tarım arazilerinden en iyi şekilde faydalanılması gerektiğini dile getirdi.

Programda, Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, gazeteci Sadettin İnan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Halil İbrahim İriş de birer sunum yaptı.

Programa, oda ve borsa başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle çiftçiler katıldı.

Bakan Kirişci: Ukrayna Tarım Bakanı, Bayraktar sayesinde sığınağa geçti

Bakan Kirişci: Ukrayna Tarım Bakanı, Bayraktar sayesinde sığınağa geçti
 
 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Kahramanmaraş İl Teşkilatı’nın düzenlediği ‘2023’e doğru şehir buluşmaları’ programına katıldı. Milletvekili ve belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Kirişçi, AK Parti iktidara geldikten sonra millete verdiği sözleri yerine getirdiğini ve getirmeye de devam ettiğini söyledi. 2002’de Türkiye’nin 36 milyar dolar ihracatı olduğunu ve bunun 3,7 milyar dolarını tarımsal ürünlerin oluşturduğunu kaydeden Kirişci, “Türkiye İhracatçılar Meclisi açıklamalarda bulundu, 8 aylık ihracat rakamı tüm zamanların rekoru. 21,5 milyar dolarlık 8 ayda ihracatımız var. 8 ayda 21,5 milyar dolar ise yıl sonu da 30 milyar doların üstüne her halükarda çıkacak. 2002’de tüm Türkiye’nin ihracatı 36 milyar dolardı, şimdi biz sadece tarım ürünleri ihracatını Allah’ın izniyle 30 milyar doların üzerinde gerçekleştireceğiz. Allah ömür verirse 2023 yılında da bunun 36 milyar doların bile çok çok üstünde görmüş olacağız. Global dünyada siz ihraç ediyorsanız elbette ithalatınız da olacak. Tarım, net ihracatçı bir sektör. İhracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 128. Bu, yüzde 44’lere kadar çıktı. Üstelik biz, ihracatta da frene bastık. Neden? Çünkü bu savaşla beraber bir gıda milliyetçiliği kavramı çıktı. Yani koskocaman Çin, ‘Ben bu nüfusu nasıl doyuracağım?’ diye panikledi. Çin başta olmak üzere pek çok ülke Rusya- Ukrayna savaşı ile birlikte bu gıda krizi adeta manşete taşındı. Ama hamdolsun o gün de üreticilerimiz üretti, bugün de üretmeye devam ediyor” diye konuştu.

‘TOHUMDA YERLİLİK ORANI YÜZDE 94’LERE ÇIKTI’

Türkiye’nin 8,5 milyon hektar sulanabilir arazisi olduğunu ve barajlarda, göletlerde toplam 112 milyar metreküp su bulunduğunu belirten Bakan Kirişci, “İhtiyacımız olan tohumun, fidenin, fidanın içerden karşılanma oranı, yerli olarak karşılama oranı yüzde 31. Peki bugün nerelere geldi, yüzde 94’lere geldi. Yüzde 6’lık bir açığımız var. Burada yerli olduğu gibi bir de millileştirme çalışmamız var. İkisini bir arada yaptığımızda gerçekten bu ülkeyi yakışır yaraşır bir davranışı sergilemiş olacağız. Bu ne ile oldu, kendi kendine mi oldu? Hayır. Eskiden bu çeşitleri geliştiren insanlar telif hakları alamadığı için bütün emek, alın teri heba ediliyordu, birisi geliyor kopyalıyordu. Şimdi bu telif hakkı sayesinde hem üreten hem de çocukları, torunları bu tohum kullanıldığı sürece bunu belirli oranlarda almaya devam ediyor olacak. Bu da mevzuat sayesinde oldu” dedi.

‘TÜRKİYE’DE BAYRAKTAR KONUŞULUYOR’

AK Parti iktidara geldikten sonra savunma sanayisinde ciddi atılımlar olduğunu ifade eden Bakan Vahit Kirişci, şimdi artık dünyanın Türk savaş uçağının pistten ne zaman havalanacağını beklediğini söyledi. Türkiye’nin İHA ve SİHA üreten sayılı ülkeler arasında olduğunu ifade eden Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

“Bir ülke paramızla bu İHA’ları adeta koklattı, geri çekti, koklattı, geri çekti. Ama gördük ki bunu bizim, kendimizin üretmesinden daha güzel, daha isabetli bir şey olamazdı. Selçuk Bayraktar, Haluk Bayraktar. Allah onları yetiştiren Özdemir Bayraktar’dan ve bütün ailesinden razı olsun ve Özdemir Bayraktar’a da bu vesileyle rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Böyle evlatlar bugün İHA’ları ve SİHA’ları üretti. Mevkidaşım olan Ukrayna’nın Tarım Bakanını, 24 Mat sanırım, bir telefon görüşmesinde ‘Şu anda neredesin?’ dedim, ‘Sığınakta kendimi gizlemeye çalışıyorum’ dedi. ‘Peki oraya nasıl geçtin, sığınağa?’ ‘İHA’lar ve SİHA’lar, Bayraktar sayesinde geçtim’ dedi. Elhamdülillah artık Türkiye’de Bayraktar konuşuluyor. İHA’lar, SİHA’lar, ANKA’lar,Gökbey’ler konuşuluyor.”

Kocaeli haber! İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, Kandıra Tarım Festivali'ne Katıldı

Kocaeli haber! İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, Kandıra Tarım Festivali'ne Katıldı

Kocaeli haberi: İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kandıra’nın Akçaova köyünde yapılan 2. Geleneksel Kandıra Köyleri Tarım Festivali’ne katıldı. Üretimin önemine vurgu yapan Başkan Hürriyet, “Türkiye’yi üretim kurtaracak diyoruz” dedi.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kandıra’nın Akçaova köyünde yapılan 2. Geleneksel Kandıra Köyleri Tarım Festivali’ne katıldı. Üretimin önemine vurgu yapan Başkan Hürriyet, ” Türkiye’yi üretim kurtaracak diyoruz” dedi.

Genç Kandıralılar Derneği ve Akçaova Kocadere Havzası Derneği tarafından düzenlenen 2. Geleneksel Kandıra Köyleri Tarım Festivali, Kandıra’nın Akçaova köyünde yapıldı. Yerel lezzetlerin ve ürünlerin tanıtıldığı festivale, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Memleket Partisi Kocaeli İl Başkanı Murat Erinç, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Genç Kandıralılar Derneği Başkanı Nurullah Özer, Akçaova Kocadere Havzası Derneği Başkanı Mustafa Aldemir, Türkiye Muhtarlar Derneği Kandıra Şube Başkanı Mustafa Satılmış, İzmit Çevre Köyler Ar-Ge Platformu Başkanı İsmail Akdeniz, ziraat mühendisleri ve Kandıralı üreticiler katıldı.

“SİZLERLE BİRLİKTE OLMAK BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

Organik tarım ilkeleri, konvansiyonel tarımdan organik tarıma geçiş, ekolojik tarım ve havza bazlı üretim konularının ele alındığı festivalde konuşan Hürriyet, üretimin önemine değindi. Hürriyet, şunları söyledi:

“Tarım ve üretmenin ne kadar önemli olduğuna vurgu yapan bu güzel etkinlikte sizlerle birlikte olmak bizim için çok kıymetli. Her iki derneğe ve yönetimlerine böylesi önemli farkındalık yaratan çalışmalara imza attıkları için teşekkür ediyorum.

“TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM KURTARACAK”

Tarım, üretmek, toprağın zenginliğini ortaya çıkartmak, üretirken de kentlere katma değer yaratmak çok ama çok kıymetli. Biz de İzmit Belediyesi olarak, tarımsal faaliyetleri yürütürken hep ‘Türkiye’yi üretim kurtaracak’ diyoruz. Üretmek, üretmek, üretmek. Tabii ki doğal, katma değeri yüksek ve ülkemize katkısı olan üretimi her koşulda her fırsatta desteklemek çok önemli.

“ÜRETİMİN DESTEKLENMEYE İHTİYACI VAR”

Biliyoruz ki şu anda üreticimiz zorluk çekiyor. Sıkıntı içerisinde. Girdi maliyetleri çok yüksek. Ürettiğini satarken zorlanıyor. Ürettiğine harcadığı parayı ne yazık ki satarken çıkartamıyor. Bin bir zorlukla daha fazla üretmeye çalışıyor. Üretimin giderek düştüğü dönemdeyiz. Bunun için yerelden genele, genelden yerele mutlaka akılcı, uygulanabilir ve büyük ölçekli vizyoner bir bakış açısıyla üretimin desteklenmeye ihtiyacı var.”

“KOCAELİ, KÖYLERİ VE ÜRETİCİSİYLE ZENGİN BİR KENT”

Hürriyet, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kocaeli, hep sanayinin başkenti olarak adlandırılır. Kocaeli’nin güçlü bir kırsalı, toprağı ve üreticisi var. O yüzden Kocaeli’ni sadece sanayi kimliği ile hafızanıza yerleştirmeyin. Kocaeli, köyleri ve üreticisiyle zengin bir kent. Ama yaşadığı zorluklara hep birlikte el vermek gerekiyor. Bu anlamda hem yerel hem de genel yönetimlere çok iş düşüyor. Genel ekonomik problemlerin bir an öncesi arkamızda kaldığı, üreticimizin daha güçlü olduğu, ekilmemiş toprağın kalmadığı ve çocuklarımıza güvenli tarım politikaları bırakacağımız kıymetli günler diliyorum.”

Vali Yazıcı: Antalya güçlü bir tarımsal altyapıya sahip

Vali Yazıcı: Antalya güçlü bir tarımsal altyapıya sahip

VALİ Ersin Yazıcı, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ile birlikte tarım firmalarını ziyaret ederek üretim faaliyetleri ve ürün çeşitliliği hakkında bilgi aldı. Antalya’nın güçlü bir tarımsal altyapıya sahip olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, “Bu güçlü tarım altyapımızı katma değeri yüksek ürünlerle daha da güçlendireceğiz” dedi.

Aksu ve Manavgat ilçelerinde tarım firmalarını Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ile ziyaret eden Vali Ersin Yazıcı, özellikle yerli ve milli tohum üretiminin önemine dikkat çekti. Firma sahibi Mehmet Yüksel, Vali Yazıcı ve beraberindeki heyete Aksu’da 3.800 dekar alanda, 1.800 dekar serada sebze tohumları ürettiklerini ve üretilen tohumların 75 ülkeye ihraç edildiğini söyledi.

75 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Antalya’nın turizmde olduğu kadar tarımda da lider ve öncü şehir olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı, “Antalya’mız her şeyiyle mükemmel bir şehir. Bu mükemmel şehir özelliklede turizm ve tarımıyla ön plana çıkıyor. Türkiye’deki tarımın adeta lokomotifi konumunda. Bu başarının tesadüf olmadığını bölgedeki tarım üzerine çalışmalar yapan firmalarımızı ziyaret ettiğimizde daha iyi anlıyoruz. Buradaki firmamız ürettiği yerli ve milli tohumları 75 ülkeye ihraç ediyor. Bu gurur verici” dedi. Firmanın AR-GE ve üretim tesisini gezen Vali Yazıcı, yerli ve milli tohum üretiminin çağın en stratejik sektörü olduğunu vurguladı.

Tohum firması ziyaretinin ardından Manavgat’ta muz üretimi yapan başka bir firmayı da gezen Vali Yazıcı, “Hepimizin bildiği gibi turizmde bir dünya markasıyız. Sizler sayesinde tarımda da bir dünya markasıyız. Sizlerin eli ve emeğiyle yetiştirilen bu ürünler dünyanın birçok farklı noktasına ihraç ediliyor. Antalya’mızın tarımdaki liderliğini geliştirerek hep birlikte devam ettireceğiz. Her zaman dediğimiz gibi Ar-Ge ve inovasyonla tarımda çeşitliliği sağlayarak dünya pazarında yeni ürünlerle yer bulmalı ve tarım ürünlerindeki gelirimizi daha da arttırmalıyız” şeklinde konuştu.

ÜLKEYE DEĞER KATAN FİRMALARIN YANINDAYIZ

Yerli ve milli üretimin önemine dikkat çeken Vali Yazıcı, “Özellikle son yıllarda tarımın önemi, ne kadar stratejik bir ürün olduğu çok daha iyi anlaşıldı. Üretmiyorsanız, üretemiyorsanız her şey boş. Bu sebeple üretim yapan, ülkemize değer katan herkesin ve her firmamızın yanındayız” ifadelerini kullandı. Firmayı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik eden Vali Yazıcı, “Yerli üretime, istihdama ve ihracata katkı sunan tüm firmalarımızın destekçisiyiz. Antalya’mızı hep birlikte tarımdan turizme her konuda daha da ileriye taşıyacağız” diye konuştu.

TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ

Ziyaret sırasında Vali Yazıcı’ya işletme hakkında bilgi veren firma sahibi Ayhan Taş, “Firmamız 1000 dönümlük alan üzerine kurulu 14 seradan oluşuyor. Günlük 20 ton muz üretimi yapıyoruz. Muz üretiminin yanında 9 çeşit tropikal meyve üretmeye ve ihraç etmeye devam ediyoruz. Muz başta olmak üzere yaban mersini, papaya, altın çilek, avokado, ananas, pepino, çarkıfelek ve ejder meyvesi yetiştiriyoruz. İşletmemizde bitki doku kültürü laboratuvarı bulunuyor ve burada 1,5 milyondan fazla bitki kapasitesine sahibiz. Ayrıca firmamız fideden, iklimlendirme odalarına, gübre satışından gübreleme programına kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor” dedi.

Bakan Kirişci şeker pancarı alım fiyatını açıkladı

 

Son dakika... Bakan Kirişci şeker pancarı alım fiyatını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, çeşitli programlara katılmak üzere bakan yardımcıları Nihat Pakdil ve İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ile Kars’a geldi. Valiliği ziyaret edip, şeref defterini imzalayan Kirişci, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile görüştü. Kirişci, daha sonra il protokolüyle basına kapalı toplantı yaptı. Valiliğin ardından Şeker Fabrikası’na geçen Kirişci ve beraberindekiler, pancar alım kampanyasına katıldı. Çiftçilerle sohbet eden Bakan Kirişci, bu yılki şeker pancarı alım fiyatının ton başına 1400 TL olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

“Stratejik bir sektör olan tarımı güçlendirmek, aynı zamanda üreticilerimizin emeklerini koruma konusunda son derece kararlıyız. Bu iki hususu birbirinin koşulu olarak görüyor, tarım politikamızı gıda bağımsızlığını ve insanı merkezine alan bir anlayışla şekillendirmeye devam ediyoruz. Küresel ekonomide ortaya çıkan belirsizlik ve riskler dolayısıyla şeker üretiminin stratejik önemi bugün daha da artmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizi memnun edecek her fedakarlığı ve çalışmayı el birliğiyle yapacağımıza yürekten inanıyorum. Gerek özel sektör gerekse kamu işletmelerimiz bu konuda aklıselim yaklaşım içinde mutlaka olacaktır. Hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde her zaman olduğu gibi üreticimizin yanında durmaya devam edecektir. Yaptığımız tarımsal desteklemelerde olduğu kadar emeğin hakkını koruyacak uygulamalarımızla da bundan ödün verememe konusunda kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Üretmeden bu ülkenin refah ülkesi olması, gelişmesi, başka türlü mümkün değildir. Şeker pancarı üreticilerimize de yine bu anlayışla destek vermeye devam edeceğiz. 1 ton şeker pancarı baz alım fiyatı, 2021 yılı ürünü için bildiğiniz gibi 420 TL olarak belirlenmiştir. Ancak küresel boyutta enerji ve girdi maliyetlerinde yaşanan gelişmeleri dikkate alarak 2021 yılı pancar baz alımı fiyatına her ton için ilave 15 TL prim destekleme ödemesi yaptık. Böylece pancar üreticilerimize yaklaşık 100 milyon TL destek sağlamış olduk. 2022 yılı sezon alımları için de artan girdi maliyetlerine ve pahalılığa karşı çiftçilerimizi korumak adına gerekli çalışmaları bugün itibarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Bu yılki şeker pancarı alım fiyatını, ton başına 1400 TL olarak açıklıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun. Ayrıca pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere, ton başına 50 TL kota tamamlama primi de ilave olarak verilecektir. Böylece şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artışla ton başına 1450 TL olmuştur. Hayırlı olsun.”

1,1 milyar liralık çiğ süt desteği hesaplarda olacak

1,1 milyar liralık çiğ süt desteği bugün hesaplarda olacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “255 bin üreticimize yönelik, 1 milyon 312 bin ton çiğ süt için 1 milyar 127 milyon lira destekleme tutarını bugün itibarıyla ödemeye başlıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kars’taki Türkiye’nin ilk peynir müzesi olan “Peynir Festivali ve Peynir Müzesi” açılışında konuştu.

Bakan Kirişci süt üreticilerine yönelik şu müjdeyi verdi:

“Türkiye genelinde 255 bin üreticimize yönelik, 1 milyon 312 bin ton çiğ süt için 1 milyar 127 milyon lira destekleme tutarını bugün itibarıyla ödemeye başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Bu ödemeyle birlikte 2022 yılında süt üreticilerimize ödediğimiz toplam destek tutarı 2 milyar 880 milyon lirasına ulaşmış oluyor. Buna ilave olarak bakanlığımızca Türkiye genelinde süt üreticilerine 15 Mayıs’tan 30 Eylül’e kadar litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 kat artırarak 50 kuruş olarak ödeyeceğiz.”

“Hayvansal üretimde de üreticilerimizin yanında olduğumuzu göstermeye devam edeceğiz”

Müjdelerin devam ettiğini anlatan Kirişci şöyle devam etti:

” 15 Mayıs-30 Haziran dönemi prim desteği de litre başına 30 kuruş olarak ekim ayı içerisinde üreticilerimize ödenecektir. Bütün bu desteklerimizle inşallah özellikle bitkisel üretimden sonra hayvansal üretimde de üreticilerimizin yanında olduğumuzu göstermeye devam edeceğiz.”

Süt üretiminde Avrupa Birliği ülkeleri arasında 3’üncü sıradayız”

Türkiye’nin süt üretim istatistiklerini açıklayan Kirişci, şöyle konuştu:

“Ülkemiz FAO verilerine göre süt üretiminde 9’uncu, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise Almanya ve Fransa’dan sonra 3’üncü sırada yer almaktadır. Ülkemiz, süt üretiminde kendine yeterli konumdadır. Kişi başına düşen süt üretimi 274 litredir. 2021 yılı süt üretimi ise 23,2 milyon tondur. Süt üretimimiz son 10 yılda yüzde 54 artış göstermiştir. Sütümüzün yüzde 92,3’ünü büyükbaş, yüzde 7,7’sini küçükbaş hayvanlardan elde etmekteyiz. Kars’ımız, sulanabilir tarım arazileri, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Gerek hayvan varlığı, gerekse peynir üretimiyle Türkiye’nin önde gelen illerindendir. Biz de ‘Sen Üret Yeter’ diyerek Kars’ımıza, üreticimize her türlü desteği veriyoruz.”

Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesinin “hayırlı” olmasını dileyen Kirişci, müzenin bir hafta süreyle ücretsiz olacağını açıkladı.

Vali Öner, muhtarlarla buluşmalarını sürdürüyor

 

Vali Öner, muhtarlarla buluşmalarını sürdürüyorMerkez ilçeye bağlı köy ve mahallelerin muhtarlarıyla bir araya gelen Ardahan Valisi Hüseyin Öner, tarım, hayvancılık, hayvan hırsızlığına yönelik çalışmalar, güvenlik, asayiş, eğitim ve ulaşım konuları üzerine bilgilendirmelerde bulunarak, muhtarların köyleriyle ilgili ilettikleri sorun ve talepleri dinledi.


Ardahan: Vali Öner, Gençlik merkezinde düzenlenen toplantıda; “Devletimizin teşvik ve yatırımları ile ilimiz de birçok önemli yatırıma imza atılıyor. İlimizin temel geçim kaynakların başında gelen tarım ve hayvancılığını destekleyen ve ekonomik anlamda katma değer katacak yatırımlar hamdolsun bir bir hayata geçiriliyor. Değerli muhtarlarımız, sizlerin bizlere ileteceği sıkıntı ve sorunları, kamu hizmetlerine ilişkin istek ve arzuları dinlemek hem de kamu hizmetlerinin kırsalda ve mahallelerimizde yerinde uygulanmasına yönelik sizlerle sık sık bir araya geliyoruz. Burada ki amacımız, köylerimizin sorun ve sıkıntılarını birinci ağızdan dinlemek ve ilgili kurumlarımızın koordinesinde, imkanlarımız ölçüsünde çözüme kavuşturmaktır. Kamu hizmetlerinin ifasında bir köprü görevi görüyorsunuz. Bugünkü toplantımızda sizlerin ileteceği konuları not alarak hızlı bir şekilde neticelendirmeye gayret edeceğiz. Bunların yanı sıra, il genelinde refah ve huzurun sağlanması çok önemli. Dolayısıyla merkezde yapılan yatırımlar kadar kırsalda yapılan yatırımların da önemine dikkatinizi çekmek istiyorum. Özellikle köylerimizde vatandaşlarımızın güven içinde daha rahat hayat sürebilmeleri amacıyla elimizdeki imkânları üst düzeyde ve etkin şekilde kullanarak sizlerinde destekleri ile vatandaşlarımızın hayatlarına dokunmaya gayret ediyoruz. İnşallah sizlerle birlikte el ele vererek bu sorunları en kısa zamanda çözecek, vatandaşımızın hayatına yeni hizmet kalemleri ile dokunmuş olacağız.” dedi.

 

Asayiş, güvenlik, ulaşım ve hayvan hırsızlıklarıyla mücadele ve hayvan hastalıklarının önlenmesi konularına da değinen Vali Öner, “Değerli muhtarlarımız, bir diğer konu başlığımız güvenlik ve asayiş hizmetleri. İlimizde hayvan hırsızlıklarının önleme konusunda iyi bir ivme yakaladık. Jandarmamız ve emniyetimiz çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Vatandaşlarımızın da kendi tedbirlerini almaları, kamera ve alarm sistemi yaptırmaları bu noktada işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Ayrıca hayvan hastalıkları konusunda köy muhtarlarımızın hastalıklar konusunda tarım müdürlüklerimizle koordineli olmaları erken tedbir alınmasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda da muhtarlarımızın duyarlı olmalarını bekliyoruz. Köylerimizin yaşam standardının iyileştirmek için İl Özel İdaremiz, iş programı çerçevesinde sahada çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.. Önümüzdeki iş sezonunda, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda sizlerin de desteği ve katkısıyla bu çalışmalarımızı artırarak, en iyi şekilde hizmet edeceğiz” diye konuştu.


Toplantıya Vali Hüseyin Öner, Vali yardımcısı Şahin Demir, ilgili kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.

Main Menu