05.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Balıkçılar sübvansiyonlu tarım kredisi kullanabilecek

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte balıkçılar için çok yönlü destekler hayata geçiriliyor. Balıkçılar, destek kredisinin yanı sıra sübvansiyonlu tarım kredisi de kullanabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, onay ruhsatı olanlar Ziraat Bankası aracılığı ile balıkçılık destek kredisi kullanabiliyor.

Faiz indirimli tarım kredisi kullanmayanlar ise 15 milyon liraya kadar yüzde 50 ile 80 arasında değişen oranlarda bu krediden yararlanabilecek.

Daha önce sübvansiyonlu tarım kredisi alan balıkçılar, ödeme güçlerini aşmamak kaydıyla ilave kredi talebinde bulunabilecek.

Tarımsal destek ödemeleri yatırılıyor

Bakan Kirişci, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “519 milyon 627 bin 74 TLlik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” dedi. (DHA)

TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ NASIL SORGULANIR?

Tarımsal destekleme ödemeleri 2 Eylül Cuma günü ödenmeye başlanacak. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan vatandaşlar e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle 2022 Çiftçi Destek Ödemesi sorgulaması yapabilir. Tarımsal destek ödemeleri e devlet şifresi ve T.C kimlik numarası bilgileri ile sorgulanabiliyor.

Fiyat istikrarında liralaşma stratejisine ve tarım politikalarına vurgu yapıldı

Orta Vadeli Program’da (OVP) fiyat istikrarı kapsamında, liralaşma stratejisi politikaları ile stratejik ürünler başta olmak üzere tarımsal üretime yönelik tedbirler öne çıktı.

AA muhabirinin, 2023-2025 yıllarına ilişkin OVP’den yaptığı derlemeye göre, program döneminde fiyat artışlarını etkileyen tüm unsurlarla mücadele edilerek enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi amaçlanıyor. TÜFE yıllık artış hızının 2025 sonunda yüzde 9,9 olması hedefleniyor. Bu çerçevede Türk lirasının istikrarlı bir görünüm sergileyeceği, gıda enflasyonunun program dönemi içinde tek haneli seviyelere düşürüleceği öngörülüyor.

Belirlenen politika ve tedbirlere göre, fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi amacıyla enflasyon hedeflemesi uygulamasına devam edilecek, Merkez Bankası tarafından faiz politikasıyla birlikte, zorunlu karşılıklar, likidite, teminat ve proaktif rezerv yönetimine ilişkin politika bileşeni fiyat istikrarı hedefi gözetilerek etkin bir şekilde kullanılacak.

Fiyat istikrarını destekleyecek şekilde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırım, istihdam, üretim, ihracat hedefleri doğrultusunda reel sektöre uygun finansman maliyetleriyle sağlanan krediler hedef odaklı yaygınlaştırılacak.

Fiyat istikrarını sürdürülebilir hale getirmeyi hedefleyen politikaların asli unsuru olan liralaşma stratejisi kapsamında finansal sistemde temel değer saklama aracının Türk lirası cinsinden varlıklar olmasını, hane halkı, firma ve bankacılık kesimlerinin varlık ve yükümlülüklerinde Türk lirası cinsi kalemlerin ağırlığının artırılmasını, kamunun ve özel sektörün yurt içindeki ticari işlemlerde fiyatlama ve ödemelerinin Türk lirası temel alınarak yapılmasını sağlayacak bütüncül politikalarla finansal mimarinin geliştirilmesi sağlanacak.

– Sosyal konut projeleri geliştirilecek

Salgın döneminde daralan konut arzının hızla artırılmasına, kira ve konut fiyatlarının düşürülmesine ve inşaat sektörünün canlandırılmasına katkı sağlanmasına yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanı artırılacak.

Konut sektöründe arz ve talep dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azaltacak şekilde şehirlerde daha sağlıklı yapılaşma koşullarının sağlanması ve arsa maliyetlerinin azaltılması amacıyla planlı, altyapısı tamamlanmış sosyal donatı alanlarına sahip Hazine arazileri, ev yapmak isteyen vatandaşlara sunulacak.

– Gıda arz güvenliği sağlanacak

Başta tohum, gübre, yem, mazot ve ilaç olmak üzere tarımda girdi maliyetlerinin azaltılması, finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulanması ve stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranlarında üretim tesis edilerek gıda arz güvenliği sağlanacak, çiftçi gelirlerinin üretimin sürdürülebilirliğini temin edecek şekilde belirlenmesine devam edilecek.

Tarım arazilerinin amacı dışında kullanımının önüne geçilmesine, ekilebilir arazilerin üretime kazandırılmasına, sulanabilir alanların artırılmasına ve sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.

Tarımsal destekler üretimde verimliliği ve kaliteyi artıracak şekilde tahsis edilecek, etkin olmayan destekleme uygulamaları sona erdirilecek.

Fiyat istikrarını desteklemek üzere gıda ve tarım ürünleri stok takip sistemi oluşturulacak ve gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik artırılacak.

Yaş sebze ürünlerinde arz sürekliliğinin sağlanması amacıyla jeotermal seracılık ve sera yenileme yatırımları desteklenmeye devam edilecek.

– Tarımda üretim ve tüketim yerleri yakınlaştırılacak

Lojistik ve enerji maliyetleri dikkate alındığında, gelecek dönemde büyükşehirlerin ihtiyacı olan belirli yaş sebze ve meyvenin şehirlerin kendi çevrelerinde yetiştirilmesine ilişkin kent tarımı çalışmaları başlatılacak, bu kapsamda üretim ve tüketim yerleri yakınlaştıracak.

Dijital tarım uygulamaları kapsamında, uydu, telsiz haberleşme ağları, hava araçları, yapay zeka, veri bilimi ve yoğun teknoloji kullanımıyla tahminler yapılacak, veri ve modelleme kalitesi artırılarak üretim planlaması gerçekleştirilecek.

Tarımsal üretimde öngörülebilirliğin artırılarak fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesini, çiftçinin ürettiği ürünü değer fiyattan satabilmesini ve sanayinin ihtiyaç duyduğu kalitede ürünü tedarik edebilmesini teminen yeni mekanizmalar geliştirilecek.

Gıda ürünlerinin en az fireyle ve makul fiyatlarla tedarikini sağlamak üzere bütüncül bir yaklaşımla hal ve kooperatifçilikte iyileştirmeler yapılarak dağıtımın kayıtlı ve en az lojistik maliyetli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.

Tarımsal örgütlerin kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesini teminen üretim planlaması ve tedarik zincirinin kısaltılmasına yönelik üretici örgütleri ve kooperatifleri daha aktif hale getirilecek.

Üretici örgütlerinin ortak tedarik, pazarlama, satış ve makine kullanımının yanı sıra depolama, dağıtım ve nakliye hizmetleri gibi destekleyici hizmetleri sunmasını sağlayacak mekanizmalar kurulacak.

Sürdürülebilirlik kapsamında meraların ıslahı ve korunması çalışmalarına hız verilecek. Küçük aile işletmelerinin kırsaldaki varlığı ve tarımsal üretime katkılarını artırmak için hayvan verimini artıracak ahır ve ağılların ıslahı gerçekleştirilecek.

Fiyatların mal ve hizmetler için belirlenecek kodlar vasıtasıyla elektronik ortamda takip edilmesi sağlanarak fiyat verilerine ülke çapında idari veri statüsü kazandırılacak.

Değirmençay Barajı Mersin'de 31 bin dekar tarım arazisi sulayacak

MERSİN’de TBMM Anayasa Komisyonu Katip Üyesi ve AK Parti Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, yapımı devam eden Değirmençay Barajı’nın tamamlanmasıyla 31 binden fazla dekar tarım arazisinin sulanacağını belirterek, “Değirmençay Barajımız, Mersin tarımımıza can suyu katacak” dedi.
Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanı Hayati Bülbül, il yöneticileri ve ilçe teşkilatıyla birlikte Mersin’in 30 kilometre kuzeybatısında, sulama ve içme suyu amacıyla inşa edilen Değirmençay Barajında incelemelerde bulundu. Erçel Projesi kapsamında sürdürülen barajın yapımını yüklenen firma yetkililerinden bilgi alan Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Değirmençay Barajında yüzde 32 oranında fiziki gerçekleşmenin sağlandığını söyledi. Temelden 110,5 metre yüksekliğe sahip barajın kret uzunluğunun da 532,8 metre olduğunu belirten Yılmaz, barajın 37,5 milyon metreküp su biriktirme hacmi bulunduğunu bildirdi.
Mersin’in bir tarım kenti olduğunu belirten Yılmaz, barajın tamamlanmasıyla hem içme suyu hem de tarımsal sulamaya büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Özellikle sebze ve meyvecilik ile seracılık faaliyetlerinde Türkiye’nin büyük bir bölümüne üretimle katkı sağlayan Mersin’imizin yüzölçümünün yüzde 21’inde, yaklaşık 330 bin hektar alanda tarımsal üretim gerçekleştiriliyor. İlimiz, narenciye üretiminde dünyada 4’üncü sırada, yaş sebze ve meyve, narenciye, bakliyat ihracatında da Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Baraj ve sulama inşaatının tamamlanmasıyla birlikte özellikle Mezitli ve Yenişehir ilçelerimizdeki 12 mahallede toplamda 31 bin 310 dekar tarım arazisi suya kavuşacak. Barajın su tutması ile bölgede yapılacak sulu tarımla birlikte hem tarlalardaki verim hem de yörede ürün çeşitliliği artacak. Bununla birlikte bölgemizde istihdama ve milli ekonomiye milyonlarca lira katkı sağlanacak. İnşallah barajımız en kısa sürede tamamlanarak faaliyete geçecek ve Mersin’imizin tarımına can suyu katacak” diye konuştu.

İzmir’de tarım işçilerini taşıyan traktörle kamyon çarpıştı: 1 ölü, 13 yaralı

Yüksel T. idaresindeki 35 ZZJ 08 plakalı kamyonla aynı yöne giden Bilal Şeker’in kullandığı börülce toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan 45 S 5057 plakalı traktör, Ödemiş-Beydağ kara yolu Kızılcaavlu Mahallesi Zeytin Çotak mevkiinde çarpıştı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan 14 kişi, sağlık ekiplerince Ödemiş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.


Traktör sürücüsü Şeker, hastanedeki müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi, yaralı işçilerden 2’sinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Jandarma, kaza yerinden kaçan kamyon şoförünü yakalamak için çalışma başlattı. (AA)

Kentsel tarım ve permakültür eğitimleri başlıyor

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in, ilçenin özellikle kırsal alanlarında kalkınmayı sağlamak amacıyla hizmete açtığı Tarım 4.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in, ilçenin özellikle kırsal alanlarında kalkınmayı sağlamak amacıyla hizmete açtığı Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitimler başlıyor.


“Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” projesi çerçevesinde toplam 250 kişiye 25’er kişilik sınıflarda hafta içi ve hafta sonu seçenekli olmak üzere ‘Kentsel Tarım ve Permakültür Eğitimleri’ verilecek. Permakültüre Giriş, doğayla ve tüm canlılara birlikte çalışma ve yaşama felsefesinin detaylarını öğrenmek isteyenler için 2 günlük bir tanışma eğitimi niteliğinde olacak. Bill Mollison’un “Permakültür: Bir Tasarımcı Kılavuzu” kitabında yer alan konuları ele alan kurs aynı zamanda 72 saatlik Permakültür Tasarım sertifikası (PDC) kursunun da bir özeti.

 

Eğitimler 10 oturum olarak planlandı


Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen ve Yapımcı Evren Yıldırım ile Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen ve Mantar Yetiştiricisi Burcu Arıkan tarafından verilecek eğitimler toplam 10 oturum olarak planlandı. Bu eğitimi tamamlayan katılımcılar Avustralya Permakültür Enstitüsü’nün internet sitesinden kayıt yaptırarak uluslararası permakültür ağına da dahil olabilecekler. Kentsel Tarım ve Permakültür Eğitimlerine katılmak isteyen vatandaşlar başvurularını Belediye’nin internet sitesi üzerinden yapabilecekler.

Fındık mesaisindeki mevsimlik tarım işçilerinin bir günü

Doğu ve Güneydoğu illerinden Sakarya’ya fındık toplamaya gelen mevsimlik tarım işçileri, ev ekonomilerine katkı sağlamak, çocuklarını daha iyi şartlarda okutmak için sıcak havada alın teri döküyor.

Doğu ve Güneydoğu illerinden Sakarya’ya fındık toplamaya gelen mevsimlik tarım işçileri, ev ekonomilerine katkı sağlamak, çocuklarını daha iyi şartlarda okutmak için sıcak havada alın teri döküyor.

Yaz aylarında çalışmak için ailece Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan Kocaali ilçesine gelen mevsimlik tarım işçilerinin fındık mesaisi devam ediyor.

İlçedeki evlerin yanı sıra prefabrikelerde ve çadırlarda konaklayan işçiler, sabahın erken saatlerinde hep birlikte eğimli arazilerdeki bahçelerin yolunu tutuyor.

Burada görev paylaşımı yaparak sıcak havaya aldırış etmeden çalışan işçiler, gün batımına kadar fındık topluyor.

Mesai sırasında birbirleriyle sohbet eden işçiler, akşam vakti evlerine dönerek aynı sofrada yemeklerini yiyor, söyledikleri türküler eşliğinde günün yorgunluğunu atmaya çalışıyor.

“Sabah erkenden kalkıyor, tarlaya koşuyoruz”

Diyarbakır’dan gelen mevsimlik tarım işçilerinin çavuşu Aziz Çağın, AA muhabirine, Bursa’da 25 gün armut topladıktan sonra buraya geldiklerini anlattı.

Kocaali’de yaklaşık bir ay fındık topladıktan sonra memlekete geri döneceklerini aktaran Çağın, “Sabah erkenden kalkıyor, tarlaya koşuyoruz. Güneş altında çalışıyor, geçiniyoruz. Allah’a çok şükür fındık sahipleri bize, biz de onlara muhtacız. Birlikte böyle geçiniyoruz.” dedi.

İşçi çavuşu Mustafa Çifteri de yeğenleri ve çocuklarıyla 9 kişi fındık toplamaya geldiklerini belirterek, “7 çocuğum var. 6 çocuk okutuyorum. 3 tanesi üniversite okuyor. Çalıştığımın hepsini onlara veriyorum. Çocuklarımdan biri polis, biri Türkçe öğretmeni olmak istiyor. Biri de kamu yönetimi bölümünden bu sene mezun oldu. Diğerleri lise öğrenimine devam ediyor.” diye konuştu.

Okumanın önemine değinen Çifteri, özelikle kız çocuklarının okutulması ve meslek sahibi olup kendi ayaklarının üzerinde durması gerektiğini ifade etti.

Derince cazibe merkezi olacak! Tarım ve turizm yatırımlarında sona gelindi

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, köylerin kalkınması için İshakçılar’da kurduğu, aspir yağı, süt toplama ve mısır kurutma tesisi ile bölgedeki tarımsal faaliyetleri daha da büyütmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Tahtalı Göleti çevresindeki tesislerle de bölgeyi cazibe merkezi haline dönüştürecek Derince, aktif hale getirilen Dümbüldek Mesire Alanı ve yapımı planlanan Kadırga projesi ile bir çekim merkezi olma yolunda.

Derince Belediyesi köylerin kalkınması ve Derince’nin doğal güzelliklerinin ortaya çıkması için yaptığı projelerde artık sona gelindi. Belediye bölgedeki tarımı güçlendirmek ve köylerin kalkınmasına katkıda bulunmak için aspir bitkisi ekimini başlattı. Bu yıl sadece belediye 40 dönüm araziye aspir bitkisi ekti. Bu bitkiden yağ elde etmek için çalışmalar da tamamlanma aşamasına gelindi. Çavuşlu- İshakçılar Mahallesi’ne yapılan aspir yağı, süt toplama ve mısır kurutma tesisi tamamlandı ve sıra makinelerinin kurulmasına geldi. İshakçılar’da kurulan tesis bölgenin tarım ve hayvancılığına büyük katkı verecek. Aynı zamanda Tahtalı Göleti projesini de hızla yürüten belediye, bölgeye turizm açısından da cazibe merkezi yapacak.

ASPİR İÇİN MAKİNE ALIMI YAPILACAK
Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Adem Turgut ile projeleri tek tek gezdi. İlk olarak Aspir yağı, süt toplama ve mısır kurutma tesisi gezildi. Yapılan gezide Aygün, tesisler hakkında bilgi verdi. Derince Belediyesi tarafından bu yıl 40 dönüm araziye dikilen aspir yağının çıkartılması için kurulan tesiste yapılan çalışmaları anlatan Aygün, “Aspir bitkisinden yağı soğuk sıkım yöntemi ile elde edeceğiz. Bunun için makinelerin alımını yapacağız. Şu anda biz 40 dönüm arazide aspir bitkisi diktik. Tesis kurulduktan sonra bölgede tarım yapan vatandaşlar da ekim yapmaya başlayacak.

MAKİNELER GELDİ: Derince’de hayvancılık yapan vatandaşların sütlerini şişeleyecek olan tesisin makineleri geldi ve makineler kuruldu. Deneme çalışmaları yapılacak makineler kısa zaman içinde hazır olacak.

SÜT TESİSİ HAZIR

Burada inşa ettiğimiz aspir yağı tesisinin içinde bölgede hayvancılık yapan çiftçimizin sütlerini de belediye olarak alacağız. Vatandaşları mağdur etmeden hatta piyasa değerinin üzerinde bu sütleri alarak tesisimizde yağ dengesini sağlayarak şişeleyeceğiz. Günlük 5 ton süt şişeleme ve depolama kapasitesine sahip olan tesisimizdeki sütleri günlük olarak Derince bölgesinde satacağız. Ana satış noktamız Kaşık Tesislerinin olduğu bölge olacak. Bunun dışında yerler de olacak. Vatandaş ister az yağlı, ister yağsız, ister tam yağlı sütünü alacak. Soğuk hava deposu da bulunan süt tesisimizi yılsonuna kadar devreye almış olacağız.

 

MISIR KURUTMA TESİSİ: Derince Belediyesi, Derince köylerinde mısır eken çiftçilerin mısırlarını farklı illere götürerek kurutması nedeniyle oluşan maliyeti ortadan kaldırmak ve çiftçiye destek olmak amacı ile mısır kurutma tesisi kurdu. Tesisi bir ay içinde devreye girecek.

MISIR TESİSİ İKİ AY İÇİNDE HAZIR

En yakın zamanda tesisimin içinde yer alan mısır kurutma tesisi açılacak. İki ay içinde tesisin tamamı hazırlanacak ve bölgede yetiştirilen mısırların kurutulması için kullanılacak. Kurutma makinesi önümüzdeki günlerde gelecek. Aynı zamanda iki tane 25 metreküp kapasiteye sahip iki silomuz olacak. Vatandaş mısırlarını buraya getirirken kantarda tartacak ve bırakacak. Ardından kurutma işlemi bittikten sonra yine gelip buradan ürünlerini alacak.

 

5 TON SÜT KAPASİTELİ: Derince Belediyesi tarafından İshakçılar’da kurulan süt tesisinde günlük 5 ton süt şişelenecek ve halka ulaştırılması için hazır hale getirilecek.

 

HİJYEN İÇİN TÜM ÖNLEMLER ALINDI: Derince Belediyesi, sütü vatandaşlara ucuz ve hijyenik şekilde ulaştıracak tesisi kurdu. Tesiste tüm hijyen önlemleri alındı. Tesislere girecek çalışanlar önce hijyen alanından geçecek ardından tesisin içine girebilecek.

İYİ YEM BURADA

1500 metrekare alana sahip olan tesisimizde mısır kurutmanın hemen yanında yem depolama alanımız olacak. Bu alanda depolanan yemler, iyi yem olacak. Çiftçiler yemlerdeki karışımların oranlarını kendileri belirleyecek ve ona göre yem yapılıp verilecek. Köylerdeki çiftçilerimizin en büyük sorunu iyi yem bulamamak. Bu sorunu burada yapacağımız depo ile çözüp, çiftçilerin iyi yeme ulaşmalarını sağlayacağız.

 

AYGÜN TEK TEK ANLATTI: Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Derince’nin köylerinde yapılan yatırımları tek tek anlattı. Aygün, bölgeyi hem tarım ve hayvancılık hem de günü birlik turizm açısından çekim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

BU BÖLGE ÜS OLACAK

Tesisimizin hemen karşısında yer alan arazide ise seralar yapacağız. Seralarda mevsimlik sebzeler yetiştirilecek. Aynı zamanda seraların yol bölgesinde kalan bölümde ise köylülerin yaptıkları ürünleri satabilecekleri satış reyonları yapacağız. Bu bölge bizim için adeta bir tarım üssü olacak. Mısır ekenin mısırı kurutulacak, aspir bitkisinin yağı çıkartılacak, hayvancılık yapan köylülerimizin sütleri burada işlenerek satışa sunulacak.

 

İKİ AYİÇİNDE MAKİNELER GELECEK: Derince’nin köylerinde tarımsal kalkınma için büyük öneme sahip olan aspir bitkisi için aspir yağı tesis kuruldu. Derince Belediyesinin bu yıl 40 dönüm arazide ektiği aspir bitkisinin yağı bu tesislerde çıkartılacak. Tesislerin makineleri iki ay içinde gelecek ve tesis yılsonuna kadar hazır hale gelecek.

Tahtalı Göleti önümüzdeki yaz bambaşka olacak

Derince Belediyesi Tahtalı Göleti’nin doğal güzelliklerinden tüm bölgenin yararlanması için bölgede yaptığı tesis, su sporları merkezi, karavan parkı, bisiklet ve yürüyüş yolları, mesire alanı ile ilgili çalışmaların sonuna geldi. Çok fonksiyonlu olarak projelendirilen düzenleme tamamlandığında bölge çok önemli çekim merkezi olacak.

 

TESİSLER ÖNÜMÜZDEKİ YAZA TAM HAZIR: Pandemi nedeniyle bu yaza yetişemeyen Tahtalı Göleti misafirhanesi, yeme-içme alanları ve su sporları tesisleri yılsonunda tamamlanacak ve önümüzdeki yaz vatandaşların kullanımına açılacak.

 

TAHTALI GÖLETİ TESİSLERİ BÖYLE OLACAK: Tahtalı Göleti tesisleri tamamlandığında bu görüntüye kavuşacak. Tahtalı Göleti misafirhanesi, yeme-içme alanları ve su sporları tesisleri yılsonunda tamamlanacak ve önümüzdeki yaz vatandaşların kullanımına açılacak.

MİSAFİRHANE VAR

Derince’nin doğal güzelliklerini ortaya çıkarmak ve bu doğal güzelliklerden herkesin yararlanması için çalışma yaptıklarını söyleyen Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, “Seçimden sonra Tahtalı Göleti çevresinde düzenleme çalışmalarımıza başladık. İlk olarak bu alanda güzel bir mesire alanı yaptık. Ardından daha önce izci kampı olarak kullanılan alanı 24 yataklı bir misafirhaneye dönüştürmek için projelerimizi yaptık. Pandemi nedeniyle biraz gecikme yaşandı ama şu anda yılsonuna kadar burada tüm çalışmalar bitecek. Bu alanda 24 yataklı misafirhane, çok güzel bir lokanta, su sporlarının yapılacağı merkez olacak.

 

KARAVAN PARKI: Tahtalı Göleti tesislerinin hemen karşısında karavan parkı yapılacak. karavanları ile gelen vatandaşlar burada tüm ihtiyaçlarını giderecek imkanlara sahip olacak.

 

ÇEVRE İLLER İÇİN DE ÇOK İYİ ALTERNATİF

Tahtalı Göleti’ni aslında çok fonksiyonlu bir yer olarak tasarladık. Burada herkesin yapacağı bir şeylerin olmasını istedik. Konaklama, yeme-içme alanı, bisiklet ve yürüyüş yolları, su sporları merkezi, karavan kampı yer alıyor. Burada yaptığımız çalışmalar yaklaşık olarak bize 20 milyona mal olacak. Bu yılın sonunda çalışmalar tamamlanacak ancak önümüzdeki yaz burada bambaşka bir yaşam olacak. Sadece Kocaeli değil İstanbul ve çevre illerden de buraya insanlar gelecek” dedi.

 

ÇEVRE DÜZENLEMESİ BAŞLADI: Tahtalı Göleti tesislerinin tamamlanma aşamasına geldi. Tesislerin çevre düzenlemesi de başladı. Çevre düzenlemesi kapsamında yolların betonları da dökülmeye başlandı.

 

TESİSLER BİTMEK ÜZERE: Tahtalı Göleti’nde yapılan tesisleri tek tek anlatan Aygün, tesislerin tamamlanması ile birlikte bölgenin tam bir cazibe merkezi olacağını kaydetti.

 

Eski köy okulu Kadın Emeği Merkezi’ne dönüştü

Derince Belediyesi kadın emeğini görünür kılmak amacı ile Çavuşlu Mahallesi Çancılar mevkiindeki atıl durumdaki eski okul binası yenileyerek, yerine çok amaçlı kültürel ve sosyal alan inşa etti. Kadın ve Demokrasi Derneği ile ortak binayı Taş Köprü Kadın Emeği Merkezi’ne dönüştürdüklerini söyleyen Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, “Burası eski Çancılar İlkokulu. Okulumuzu düzenleyerek kadınların kendi ürünlerini ürettikleri, sattıkları, bölgeye gelen vatandaşlara kahvaltı, yemek verecekleri bir yer haline getirerek köylü kadınlarımıza teslim ettik” dedi.

 

KADIN EMEĞİ MERKEZİ: Derince Belediyesi Çavuşlu Mahallesi Çancılar İlkokulu’nu yenileyerek Kadın Emeği Merkezi’ne dönüştürdü. Bölgedeki kadınlar burada yöresel ürünleri üretecek.

Dümbüldek Suyu mesire alanını görmelisiniz

Derince Taşköprü bölgesinde yer alan Dümbüldek Suyu uzun yıllardır Türkiye’nin dört bir yanından şifa arayan vatandaşların uğrak merkezi. Ancak suyun ulunduğu bölgede Büyükşehir Belediyesi ve Derince Belediyesinin ortak yaptığı çalışma ile mesire alanı yapıldı. Kırkahvesi, mescit, tuvaletlerin olduğu mesire alanında aynı zamanda suya erişimin rahat olması için çeşme de inşa edildi. Dümbüldek Suyu Mesire alanının daha da görünür olması için her geçen gün yeni çalışmalar yaptıklarını söyleyen Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, mutlaka herkesin Dümbüldek Mesire alanına gelerek buradaki doğal güzelliklerden yararlanması gerektiğini belirtti.

 

MESİRE ALANI: Dümbüldek Suyu Mesire alanında yapılan düzenleme ile artık piknik yapmak, yürüyüş yapmak daha da kolay. Bölge vatandaşların tüm ihtiyaçlarını göreceği şekilde düzenlendi.

Main Menu