25.08.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

'TMO’nun alım fiyatları tarımsal üretimin artmasına destek olacak'

 

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Başkanı Muhammet Nezif Emek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tarafından uygulanan tarımsal ürün alım fiyatlarındaki artışlara ilişkin yaptığı açıklamada, son yıllarda küresel iklim değişikliği ve olağanüstü doğa olaylarında yaşanan artış, dünya nüfusunun yükselmesi ve israf gibi nedenlerle tarım ve gıda konusunda farkındalığın arttığını belirtti.

Kovid-19 küresel salgını döneminde yaşananların tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini aktaran Emek, “Sadece bireyler değil hem ülkeler hem de kurum ve kuruluşlar tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunun farkına vardı.” ifadelerini kullandı.

Emek, Türkiye’de aynı durumun yaşandığını kaydederek, tarımsal üretimde son birkaç yıla kadar yaşanan işgücü kaybına ve gençlerin tarımdan uzaklaşmasına değindi.

Gençlerin çiftçiliğe yönelmesi, tarımsal üretimin artırılması, ekilmeyen bir metrekare dahi alan bırakılmaması için toplumsal seferberlik gerektiğini belirten Emek, bu alanda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ciddi çaba içerisinde olduğunu bildirdi.

‘TARIMSAL ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYACAK’

Emek, tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin Kovid-19 ile birlikte daha çok artırıldığını aktararak, TMO’nun tarımsal ürün alım fiyatlarında yapılan artışlara ilişkin şunları kaydetti:

“Bu yıl TMO tarafından ürün alımında 2021’e göre enflasyon oranının üzerinde artışlar yapılarak çiftçilerimize destek olmak ve tarımsal üretimin devamlılığı amaçlanmıştır. Ürün alımında uygulanan artış oranı ton başına buğdayda yüzde 231, arpada yüzde 254,3 olmuştur. Mısırda da yüzleri güldüren bir fiyat açıklanmıştır. Fındıkta yüzde 100, kuru üzümde ise yüzde 107,7 artış sağlanmıştır. TMO’nun alım fiyatlarındaki enflasyonun çok üzerindeki yüksek artışlar, üretimin artmasına destek olacak ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak.”

Emek, bu yıl TÜİK’e göre üretim miktarının buğdayda yüzde 10,4 artışla 19,5 milyon ton, arpada yüzde 48 yükselişle 8,5 milyon ton, mısırda yüzde 3,7 artışla 7 milyon ton seviyesinde olmasının beklendiğini bildirdi.

Son dönemde küresel anlamda yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrası bütün gelişmiş ülkelerin dahi enflasyonla mücadele ettiğine dikkati çeken Emek, “Tüm ülkeler enflasyonun yanı sıra gıda fiyatlarında yaşanan artış konusunda tedirgin. Ülkemizde de tarım ürünlerinde uygulanan bu destekler üretimi artıracak, arz artışı sağlanacağı için doğal olarak gıda enflasyonunun azalmasına katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerinin çocukları "Uçurtma Şenliği"nde buluştu

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerinin çocukları “Uçurtma Şenliği”nde buluştu  – Ulusal Gündem

Ordu’ya, Doğu ve Güneydoğu’dan her yıl fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, Uçurtma Şenliği’nde doyasıya eğlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yürüttüğü, Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği, “Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sonlandırılması Projesi” kapsamında, kente gelen mevsimlik tarım işçilerinin 16 yaşından küçük çocukları için sosyal etkinlik organize edildi.

Yaklaşık 100 çocuk, Fatsa Belediyesi ile Fatsa İlçe Mili Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen etkinlik çerçevesinde Uzunkum Plajı’nda buluştu.

Çocuklar, kendileri için hazırlanan uçurtmaları uçurdu. Yaklaşık üç saat süren etkinlik, yemek ikramının ardından sona erdi.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, gazetecilere, eğitim konusunda çok hassas olduklarını söyledi.

Fındık işçileri ilçede kaldığı sürece çocuklarının eğitimleri ve kişisel gelişimleri için ellerinden gelen gayreti göstermeye çalıştıklarının altını çizen Kibar, “Bu kapsamda her geçen yıl yeni bir aşama kaydediyoruz. Sevinçli olduklarını görmekten bizler de mutlu olduk.” dedi.

TÜBİTAK'tan teknolojik tarım projelere destek

TÜBİTAK'tan teknolojik tarım projelere destek
 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), ülkede tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki bilimsel projelere toplam 50 milyon lira destek verecek.

Kurum ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında destek programı hazırlandı.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan “1003-TARIMGIDA-2022-1 Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı” ve “1005 Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı” başlıklı çağrılara sunulacak projelerin çevrim içi başvuru onaylarının tamamlanması için son tarih 3 Ekim 2022 olarak belirlendi. Çevrim içi başvurusu tamamlanmış projelerin elektronik imza işlemleri için son tarih 6 Ekim 2022 olarak güncellendi.

Üniversitelerdeki araştırmacılar, TAGEM’in 48 araştırma enstitüsünde görev yapan araştırmacılarla bir araya gelip, özel sektörle gıda, tarım ve hayvancılık alanında hazırlayacakları bilimsel projelerini TÜBİTAK’a sunabilecek.

PROJE BAŞINA 2 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK ALINABİLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı eş fonlamasıyla projelere ayrılan bütçe 50 milyon lira olacak ve her bir proje bu kapsamda 2 milyon liraya kadar destek alabilecek.

Türkiye’deki tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla hazırlanan başlıklar şu konuları kapsıyor:

– Yükselen dijital teknolojilerin (sensörler, yapay zeka temelli yazılımlar, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve benzeri) tarımda kullanılması

– Dijital tarım ve akıllı tarım teknolojilerine dayalı modellerin ve politikaların geliştirilmesi, sosyoekonomik değerlendirmelerin yapılması

– İklim değişikliğinin tarımsal üretim sistemlerine etkilerini değerlendiren model (sistem) geliştirilmesi

– Yerli gübre üretim teknolojilerinin geliştirilmesi

– Endüstri bitkileri, sıcak iklim tahılları, yemeklik tane baklagillerin ulusal ihtiyacı karşılayacak şekilde üretiminin ıslah ve yeni teknolojilerle artırılması

– Ülkenin ihtiyaçlarının yerli olarak karşılanması amacıyla ticari önem arz eden sebze türlerinde verim ve kalitenin ıslah ve yeni teknolojilerle artırılması

– Uluslararası ticarette rekabet şansı yüksek, değişen iklim koşullarına uygun yeni meyve ve üzüm çeşitlerinin ıslahı ile teknolojilerinin geliştirilmesi

– İthalatı yüksek pamuğun verimli olarak yetiştirilmesi

– Üretimi sınırlı düzeyde olan veya hiç bulunmayan, gıda sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddelerin, yardımcı maddelerin ve gıda güvenliğine yönelik ürünlerin yerli olarak geliştirilmesi

– Prebiyotik, yağ asitleri, diyet lifi ve gıda enzimi gibi endüstriyel gıda üretiminde kullanılan yenilikçi katkı maddelerinin geliştirilmesi

– Büyükbaş, küçükbaş hayvan, kanatlı ve diğer küçük evciller ile bal arılarında verimlerin artırılması amacıyla ıslah ve yetiştirme sistemlerinin geliştirilmesi

– Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta, sürülerde sağlık ve refahın artırılması

– Yerli yem miktarının ve besin değerinin yükseltilmesi

– Zararlı organizmalara karşı yerli ve milli imkanlarla bitki koruma ürünlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi

– Su ürünleri ıslah ve yetiştiriciliği ile balıkçılık teknolojilerinin geliştirilmesi

Emine Erdoğan domates topladı, menemen yaptı! Geleneksel tarım çağrısı

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, domatesiyle ünlü Ayaş’ta tarlaya girerek çiftçi kadınlarla yerli üretim ve ata tohumlarından elde edilen domateslerden topladı, kışlık menemen yapımına eşlik etti.

Emine Erdoğan, Ayaş’ın Akkaya Mahallesi’ndeki domates tarlasında, yerli ata tohumlarını yıllar sonra toprakla buluşturan kadın çiftçilerle bir araya geldi. Tarlaya girerek yerli üretimle ve ata tohumlarından elde edilen domatesleri tek tek toplayan Erdoğan, burada çiftçi kadınlarla sohbet etti.

“ÜRETİCİYE DAHA CAZİP HALE GETİRİLMESİ İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”

Ayrıca ata tohumundan üretilenlerin diğer domateslere göre raf ömrü kısa olduğu için kooperatif tarafından salça, sos, domates suyu, turşu ve sporcu içeceği gibi ürünler yapılarak değerlendirilmesi için girişimlerde bulunulduğu aktarıldı. Emine Erdoğan, kimyasal kullanılmadan doğal üretim yapılmasını desteklediklerini söyledi. Ata tohumu ile yerel üretim yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, “En büyük hayalim inşallah bunun yaygınlaşması. Tabii üreticiye daha cazip hale getirilmesi için gayret edeceğiz, çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Emine Erdoğan domates topladı, menemen yaptı Geleneksel tarım çağrısı

Dolu yağışı, tarım ürünlerine zarar verdi

Dolu nedir, nasıl oluşur? Dolu yağışı en çok hangi iklimde ve bölgede  görülür? - Son Dakika Haberler

MANİSA’nın Turgutlu ilçesinde etkili olan dolu yağışı, tarım ürünlerine zarar verdi.

Öğleden sonra şiddetli yağmur ile iri taneli dolunun etkili olduğunu belirten Manisa Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, “Kısmı de olsa zararın oluştuğunu tahmin ediyoruz. Arpalık mevkisinde ve Gediz Kıyısı’ndaki üzüm bağlarında, mısır tarlalarında ve az da olsa biber tarlalarında zarar oluştu. Henüz zararın boyutu hakkında bir şey söylemek pek mümkün değil. Yarın bir tespit yapacağız, çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi

Türkiye ile Sudan ortak tarım şirketi kuracak

Türkiye ile Sudan ortak tarım şirketi kuracak

Türkiye Unitrak Dış Ticaret ve Yatırım AŞ ile Sudan El-Cezire Tarım Projesi Şirketi arasında ortak şirket kurma anlaşması imzalandı.

Başkent Hartum’da düzenlenen imza törenine Sudan Tarım ve Orman Bakan Vekili Ebubekir Ömer El-Büşra, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Trakya Bölgesi Sorumlusu Mahmud Şahin, Ziraat Katılım Bankası Sudan Şubesi Müdürü Hakkı Erçetin, Sudan Ziraat Bankası Genel Müdürü Muhammed Adem Abdülkerim, Sudan El-Cezire Tarım Projesi Başkanı Ömer Merzuk ve iki şirketin yöneticileri katıldı.

Büyükelçi Neziroğlu, programda yaptığı konuşmada, “Sudan’da ikili ilişkilerde birçok alanda gelişmeler oldu. Bu alanların başında tarım geliyor. Bugün de tarım alanındaki iş birliğini taçlandıracak bir projeye imza atıyoruz. Sudan ve Türkiye özel ve kamu sektörün yanı sıra üniversitelerin de bu anlaşmada yeri vardır” dedi.

El-Cezire projesinin Türkiye’nin Güney Anadolu Bölgesi’ndeki GAP’a benzer bir proje olduğuna dikkati çeken Neziroğlu, Sudan’da Türkiye’nin tecrübesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Ayçiçeği ve buğday tohumları üretilecek

İmza töreninin ardından açıklama yapan Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Trakya Bölgesi Sorumlusu ve Trakya Kalkınma Ajansı Sorumlusu Şahin, anlaşma ile ilgili şunları kaydetti:

“Trakya Bölgesinde tohum, tarım makineleri ve gıda üzerinde işler yapan Unitrak Dış Ticaret ve Yatırım A.Ş ile Sudan El-Cezire Tarım Projesi Şirketi ortak şirket kurma anlaşması imzaladık. Bu şirket, Sudan’ın orta kesimlerindeki Cezire bölgesinde bir arazide ayçiçeği ve buğday tohumları üretilecek. Yine de Sudan’da Traktör gibi tarım ekipmanları üzerinde tesis kurmayı planlamaktayız. Buna benzer servisler noktasında hizmetler verilecek”

“Rüyamız gerçekleşiyor”

Sudan El-Cezire Tarım Projesi Başkanı Ömer Merzuk da “Bugün rüyamız gerçekleşiyor. İmzaladığımız bu anlaşma doğrultusunda kurulacak şirket, tarım makineleri ve tohum üretiminde çalışacak. Bu şirketin hisselerinin yüzde 40’ı Sudan tarafına kalan hisseler de Türk tarafına ait olacak. Şirket, tescil işlemlerinin bitmesinin ardından faaliyete geçecek” diye konuştu.

Unitrak Dış Ticaret ve Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ören ise şirketin Trakya’da 12 firmasının bir araya gelerek kurulan dış ticaret firması olduğunu belirtti.

Kurulacak şirketin Cez-Trak isminde olacağını aktaran Ören, bu şirket vasıtasıyla da Türkiye’nin elde ettiği becerileri, tecrübeleri ve başarıları Sudan’da da hayata geçirmek istediklerini aktardı.

Ordu'da tarım aracı devrildi: 12 yaralı

 
Orduda tarım aracı devrildi: 12 yaralı

 

Ordu’nun Ünye ilçesinde pat pat olarak tabir edilen tarım aracının devrilmesi sonucu 2’si çocuk 12 kişi yaralandı.
Ağıdere Mahallesi’nde bahçeye fındık toplamaya giden Muhammet Cansız yönetimindeki tarım aracı, kontrolden çıkarak devrildi.

Kazada sürücü ile araç üzerinde bulunan Türkan, Kardelen, Canan, Efe ve Duygu Toprak, Nursel ve Tuğba Demiral, Zeynep, Sude Naz, Fatma Sana ve Aysun Hamarat yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından Ünye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Hisarcıklıoğlu'ndan tarım ve hayvancılık mesajı

 

Hisarcıklıoğlundan tarım ve hayvancılık mesajı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir takım ziyaretlerde bulunmak için Erzurum’a geldi. Ziyaret ettiği Erzurum Ticaret Borsasında konuşan Hisarcıklıoğlu, “Borsamız 5 yıldızlı bir borsa durumunda bulunuyor. Bugün Almanya, Fransa ve İngiltere’de bir borsa hangi standartlarda hizmet veriyorsa bizim borsamızda o standartlarda hizmet veriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türk tarımına devrim niteliğinde iki önemli proje yaptı” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı bir takım ziyaretlerde ve yerinde incelemelerde bulunmak için Erzurum’a geldi. İlk olarak Erzurum Valisi Okay Memiş’i ziyaret eden Hisarcıklıoğlu daha sonra Büyükşehir Belediyesini ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Daha sonra Erzurum Ticaret Borsasında toplantı düzenleyen Hisarcıklıoğlu Erzurum’un coğrafi işaretli ürünlerde öncülük yaptığını belirtirken Erzurum su böreği için Avrupa’dan da tescil alacaklarını ifade etti.

“BORSAMIZ 5 YILDIZLI BİR BORSA DURUMUNDA”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Türk tarımında devrim yaptığını söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, “Erzurum Tarım ve Hayvancılık için durmadan çalışıyor. Borsamız 5 yıldızlı bir borsa durumunda bulunuyor. Bugün Almanya, Fransa ve İngiltere’de bir borsa hangi standartlarda hizmet veriyorsa bizim borsamızda o standartlarda hizmet veriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türk tarımına devrim niteliğinde iki önemli proje yaptı. Birincisi lisanslı depolar, ikincisi artık ürünler sağlıklı şekilde depolanmasını sağlayacak lisanslı depolar kurduk. Gerek üretici ve tüketici gerek sanayici lisanslı depo vasıtasıyla korunmuş olacak. Erzurum Ticaret Borsası lisanslı depoculuk alanında ortak durumunda bulunuyor. Aynı zamanda depoladığımız ürünleri pazarlamak için tarım ürünlerinin satışı için bir borsa gerekiyordu. Türkiye Ürün İhtisas Borsasını kurduk burada tüm Türkiye’nin tarım piyasasını belirliyoruz. Herkes lisanslı depoya koyduğu malı vergisini alarak veya sadece elektronik olarak şifre aldığı zaman istediği gibi elektronik ortamda satış yapabiliyor” diye konuştu.

“YAPTIĞINIZ İŞ DÜNYANIN BİR NUMARALI STRATEJİK KONUMU HALİNE GELDİ”

Erzurum’un coğrafi işaretli ürünlerde öncülük yaptığını da kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Coğrafi işaretli ürünlerde Erzurum rekor kırmış durumda bulunuyor. Kendi değerlerini sahip çıkmayan yok olmaya mahkumdur. Erzurum borsamız ve Erzurumlular coğrafi işaretli ürünlerde çok iyi öncülük yapıyor. Atadan kalan yiyecek ve içeceklere sahip çıkıyor. Bunları şimdi Avrupa’da da tescil ettireceğiz. Yaptığınız iş dünyanın bir numaralı stratejik konumu haline geldi. Tarım ve hayvancılık sadece bizim değil dünyanın sektörü tarım ve hayvancılıktır. 2 kötü örnek bize bunu göstermiş oldu bunlarda pandemi ve Rusya, Ukrayna savaşıdır” açıklamalarında bulundu.

Birlik Başkanından sığır ithalatı değerlendirmesi: İthal ediyor olmamız ülkemizde hayvan olmadığı anlamına gelmiyor!

Birlik Başkanından sığır ithalatı değerlendirmesi: İthal ediyor olmamız ülkemizde hayvan olmadığı anlamına gelmiyor!

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Tarım ve Orman Bakanlığının 150 bin baş besilik sığır ithalatı kararına dikkat çeken bir değerlendirmede bulunarak, “Ülkemizde hayvan sayısı artıyor, hayvancılık büyüyor. Hollanda ve ABD de bir yandan ithalatçıyken, bir yandan ihracatçı. İthal ediyor olmamız demek, ülkemizde hayvan olmadığı anlamına gelmiyor” dedi.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç “Yem konusunda sıkıntı var. Süt ırkına çok yem yedirince pahalıya mal oluyor, pahalıya mal edince de üreticinin ucuza satma durumu söz konusu olmuyor. İthal edeceğimiz hayvanlar ise etçil ırklar. Yemde dışarıya bağlı olduğumuzdan, ithalat kararı, hem üretici hem de tüketici adına doğru ve yerinde bir karar” dedi.

Türkiye gazetesinden C. FIRAT AYDOĞMUŞ’un haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığının geçtiğimiz günlerde, et fiyatlarını dengelemek için verdiği değerlendirilen, 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık toklu (koyun) ihracatı izni, üreticiler tarafından da olumlu karşılandı.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, piyasanın bu izinlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Tunç “Besilik hayvan ithalatı ülkemizin ihtiyacıydı. Ülkemizde hayvan sayısı artıyor, hayvancılık büyüyor. Hollanda ve ABD de bir yandan ithalatçıyken, bir yandan ihracatçı. İthal ediyor olmamız demek, ülkemizde hayvan olmadığı anlamına gelmiyor. Yem konusunda sıkıntı var. Süt ırkı hayvanlarla besicilik yaptığımızda maliyetler artıyor. Maliyetler arttığında bu da tüketiciye yansıyor. Süt ırkına çok yem yedirince pahalıya mal oluyor, pahalıya mal edince de üreticinin ucuza satma durumu söz konusu olmuyor. İthal edeceğimiz hayvanlar ise etçil ırklar. Besici, etçil ırkları besleyip et sanayisinde kullanacak. Yemde dışarıya bağlı olduğumuzdan, ithalat kararı, hem üretici hem de tüketici adına doğru ve yerinde bir karar” dedi.

İthalat kararının fiyatlara etkisini de değerlendiren Tunç “Üreticinin şu anda sattığı fiyatlar, yerinde ve makul. Üreticinin bu fiyatların altında satması, zarar etmesi ve işin sürdürülemez hâle gelmesi demek. Bu adımlarla indirim gelmeyebilir ama fiyatlar, stabil ve sürdürülebilir olur. Biz de fiyatların düşmesini isteriz. Yem fiyatları, girdi maliyetleri düşerse elbette et fiyatları da düşsün. Fiyatların düşmesi bir yana, en azından yükselmemesi insanları mutlu eder diye düşünüyorum” diye konuştu.

IRKLARI VERİMLİ HÂLE GETİRMELİYİZ

Hayvan ırklarını verimli hale getirmek için çalışılması gerektiğini söyleyen Tunç “Bu çerçevede çalışmalar olduğunu biliyorum. Örneğin, bir hayvandan 250 kilogram et alırken, bunu 300 kilograma çıkardığımızda aynı yemle 50 kilogram fazla et almış oluyoruz. Böylece yem maliyetleri düşerken, et verimi de artmış olacak” ifadelerini kullandı. Tunç, başka ithalatlar için izin çıkıp çıkmayacağını yorumlamak için henüz erken olduğunu da söyledi.

ÜLKEYE DÖVİZ GİRECEK

Koyun ihracatına izin verilmesiyle ilgili de konuşan Tunç “İhracat yapılması da üretici adına sevindirici bir haber çünkü kuzuda ciddi anlamda bir üretim fazlamız vardı. Canlı da gönderilebilir, et de gönderilebilir. Nihayetinde ülkemize bir döviz girişi olacak” açıklamasını yaptı.

Main Menu