Dünya Bankası’ndan gıda krizi uyarısı
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, gıda krizi konusunda uyarılarda bulundu.
BBC’ye konuşan Malpass, gıda fiyatlarının rekor düzeyde artmasının yüz milyonlarca kişiyi yoksulluğa ittiğini ve yetersiz beslenenlerin sayısının da hızla arttığını belirtti. Dünya Bankası’nın gıda fiyatlarında yüzde 37’lik dev bir sıçrama olabileceğini hesapladığı belirtildi.
Washington’daki IMF-Dünya Bankası toplantılarının oturum aralarında konuşan Malpass, “Bu bir insani felaket. Beslenme düşüyor. Ama aynı zamanda bu konuda hiçbir şey yapamayan hükümetler için siyasi bir mücadele alanı haline geliyor. Buna onlar sebep olmadı ve fiyatların yükseldiğini görüyorlar” dedi.
HERKESE YETECEK KADAR GIDA VAR
Malpass ayrıca dünyada herkesi beslemeye yetecek kadar gıda olduğunu ve küresel stokların tarihsel standartlara göre fazla olduğunu, ancak gıdayı ihtiyaç duyulan yere ulaştırmak için bir paylaşım veya satış süreci olması gerektiğini söyledi.
Fiyat artışlarının yağ, tahıl, mısır ve buğdayı etkilediğini belirten Malpass, hükümetlerin en yoksul insanlar için hedeflenen gıda yardımının yanı sıra, dünya genelinde gübre ve gıda arzını artırmaya odaklanması gerektiğini söyledi.
Mersin'den Dubai ve Rusya'ya üzüm... Silifke'de serada yetiştirilen üzümün kilosu 130 ile 150 liradan ihraç edildi
Mersin’den Dubai ve Rusya’ya üzüm… Silifke’de serada yetiştirilen üzümün kilosu 130 ile 150 liradan ihraç edildi MERSİN Mersin’in Silifke ilçesinde sezonun ilk örtü altı üzüm hasadı yapıldı. Örtü altı üzüm üreticisi Mustafa Sak’ın 7 dönümlük serasından toplanan üzümler Dubai ve Rusya’ya kilosu 130 ila 150 lira arasında değişen fiyatlarla gönderildi. Silifke’de ilk üzüm hasadı, Atakent mahallesinde yapıldı. Örtü altında Yalova incisi cinsi üzüm üreten Mustafa Sak’ın arazisinde üzüm hasadı gerçekleştirildi. Sak, hasatta yaptığı açıklamada, “Silifke’de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi. Mustafa Sak, seradaki 7 dönümlük bağından 15-20 ton üzüm hasadı yapıldığını kaydederek, “Örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapıyorum. 7 dönümlük alandan 15-20 ton ürün bekliyoruz. Kesilen üzümlerin hasadı Türkiye’de ilk defa burada yapılıyor. Kesilen üzümler Dubai’ye gidiyor. Şimdi Rusya pazarı da açıldı. 130 ila 150 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Fiyattan memnunuz” dedi. Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer ise üzüm üretiminin Uzuncaburç Mahallesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığını belirtti. Silifke’de örtü altında 63 dönüm alanda üretim yapıldığını belirten Türer, “Açıkta yetiştirilen üzümlere oranla örtü altında erken çıkmasının yanında daha fazla da ürün alıyor. Yani açık alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altında ise bu rakam 3 tona kadar çıkıyor. İlk hasadını yaptığımız Yalova incisi üzüm de üreticimize iyi bir gelir getirecektir” dedi. Türer, ilçe genelinde 18 bin 500 dönümlük alanda üzüm üretimi yapıldığını ve bu alanda 8 bin 500 ton üzüm hasadı gerçekleştirileceğini kaydetti.
TÜRKŞEKER'den Kırıkkale'deki arıcılara indirimli 54 ton şeker desteği
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER) tarafından, bahar aylarında arıların beslenmelerinde kullanmaları için Kırıkkaleli arıcılara indirimli 54 ton şeker desteğinde bulunuldu.
Kırıkkale
Kırıkkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zafer Yorulmaz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesindeki şeker dağıtımında AA muhabirine, arıların sonbaharda bıraktıkları şekerleri tüketmelerinin ardından mart ve nisanda açlıktan ölümler yaşandığını söyledi.
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜRKŞEKER tarafından Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıtlı üreticilere martta 27 ton yüzde 50 indirimli şeker verildiğini anlatan Yorulmaz, şöyle konuştu:
“Bugün de üreticilerimize 27 ton şeker daha dağıtıyoruz. Emeği geçen bakanlığımıza ve il müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Dışarıda torbası 700-800 lira olan şekeri, fabrikadan 390 liraya aldık. Nakliye ve işçilikle üreticiye 425 liraya veriliyor. Piyasaya göre yarı fiyatına alıyoruz. Kovan başına 5’er kilogram olmak üzere 164 üreticiye 54 ton şeker dağıtımı yapıldı.”
Arıcı Hızır Akdemir ise “Bu destek sağlanmasaydı arılarımızı besleyemeyecektik, çoğu telef olacaktı. Bu destek arıcılarımıza can suyu oldu. Devletimize ve bütün yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz da şeker dağıtımında üreticilerle sohbet ederek kolaylıklar diledi.
Mezitli Belediyesinden İhtiyaç Sahipleri İçin Sebze Bahçesi
Tarımsal alanda üretim yapan vatandaşlara verdiği desteklerle öne çıkan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, gıda fiyatlarında yaşanan aşırı artış üzerine ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kolları sıvadı. Mezitli’nin farklı bölgelerinde belediyeye ait boş alanlarda tarımsal üretim yapacak ve ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz olarak almaları sağlanacak.
Uygulama ilk olarak Mezitli Belediyesi Çocuk Hobi Bahçesi yanında bulunan 1 dönümlük alanda başladı. Belediye çalışanları alanda, domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, roka, maydanoz nane gibi sebze ve yeşillikler dikildiği bir bahçe oluşturdu. Sulanması ve bakımı belediye çalışanları tarafından düzenli olarak yapılacak olan bahçede ürünler oluşmaya başladığı zaman vatandaşların ücretsiz olarak ihtiyacı kadarını toplaması öngörülüyor.
Benzeri projeleri yurtdışında görerek Türkiye’de de uygulamak istediklerini ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Mezitli, yardımsever, iyi insanların yaşadığı bir kent olma özelliğini her zaman göstermiştir. Son dönemde özellikle gıda ürünlerinde yaşanan aşırı artışla vatandaşlarımıza bir nebze de olsa destek olabilmek adına yurtdışına yaptığım ziyaretlerde benzerlerini gördüğüm bir uygulamayı hayata geçirdik. İlk olarak çalışanlarımız tarafından 1 dönümlük arazide domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, roka, maydanoz nane gibi sebze ve yeşillikler dikildiği bir bahçe oluşturduk. Bakımını sulamasını yaparak ihtiyaç sahipleri için hazır hale getireceğiz” dedi.
Mezitli’de yaşayan hiçbir vatandaşın gıda maddelerine ulaşamama gibi bir sorun yaşamaması, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için tüm tedbirleri aldıklarının da altını çizen Başkan Tarhan, “Projemizi önümüzdeki günlerde daha da geliştirerek, parkların köşelerinde, kaldırım kenarlarında kısacası bulduğumuz her alana dikimler yaparak daha fazla vatandaşımıza ulaşmaya çalışacağız. Belirli dönemlerde takviye desteklerle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sofrasına aş sağlayacağız” diye konuştu.
Konya’da çiftçiye destek sürüyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerde kalkınmayı sağlamak ve bitkisel üretimi artırmak amacıyla 2022 yılı desteklemeleri kapsamında Konya çiftçisine 55 bin adet fide ve fidan dağıtıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yeni Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli önceliklerinden birisinin özellikle kırsal bölgelerde üretimi artırmak olduğunu söyledi. Konya’nın bir tarım şehri olduğunu; tarımla uğraşan vatandaşların bütün ihtiyaçlarını gidermeye gayret ettiklerini ifade eden Başkan Altay, “Özellikle son dönemde yaşananlar tarımın en az savunma sanayi kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu yıl elhamdülillah bereketli bir yıl geçiriyoruz. Yağışlar çok iyi. Tüm çiftçilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi, alınan başvurular üzerine bu yıl 31 ilçedeki 303 mahallede 55 bin adet fidan dağıtımı yapıyor. Ayrıca tıbbi aromatik bitkilerin bölgedeki varlığının artırılması için Nisan ayının son haftasında 540 bin adet kekik ve adaçayı fidesinin de dağıtımı da yapılacak.
Kuru meyve ve mamulleri ihracatı ilk çeyrekte 400 milyon doları aştı
AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı her geçen gün artıyor.
Anadolu’nun verimli topraklarında yetişen ürünlerden binbir zahmetle hazırlanan kuru meyveler, yılın ocak-mart döneminde 129 ülke ve serbest bölgeye ulaştırıldı. İhracatçılar, 403 milyon 251 bin dolar gelir elde ederek ticaret hacimlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artırdı.
İlk sırada çekirdeksiz kuru üzüm yer aldı
Sektörün en fazla ihraç ettiği ürün 98 milyon 936 bin dolarla çekirdeksiz kuru üzüm oldu. Bu ürünü 91 milyon 626 bin dolarla kuru kayısı, 60 milyon 787 bin dolarla Antep fıstığı, 59 milyon 749 bin dolarla kuru incir takip etti. Antep fıstığında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 yükselmesi dikkati çekti.
Kuru meyve mamulleri ihracatında ilk sırada Ege İhracatçı Birlikleri yer aldı. Bu birlikten 199 milyon 295 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, ikinci sırada yer alan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden ise 90 milyon 456 bin dolarlık dış satım yapıldı.
İhracatta Almanya ilk sırada
Söz konusu dönemde en fazla dış satım 163 milyon 783 bin dolar ile Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu ülkeler içerisinde Almanya 56 milyon 903 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken bu ülkeyi 37 milyon 654 bin dolarla İngiltere, 28 milyon 487 bin dolarla İtalya izledi.
GAİB Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, AA muhabirine, Türkiye’nin çeşitli kuru meyve ürünleri olduğunu ve önemli ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Geçen yıl kuru meyve ve mamulleri ihracatını 1,5 milyar dolar seviyelerinde kapattıklarını ifade eden Çıkmaz, şunları kaydetti:
“Yılın 3 ayındaki ihracatımız önemli bir seviyeye geldi. Türkiye’nin ilk çeyrekteki ihracatı 403 milyon dolar oldu ve geçmiş döneme göre yüzde 16 yükseldi. Sektörümüzün başarılı ihracatındaki etken, ürünlerimizin lezzetli ve kaliteli olmasıdır. Bölgemizden özellikle Antep fıstığı, kayısı ve üzüm ihracatı yapılıyor. İnşallah kuru meyve ve mamulleri ihracatçıları olarak dış satışımızı yükselterek devam edeceğiz.”
Süt ve krema ihracatına da yasak geliyor!
Tarım ve Orman Bakanlığının, ihracatında dönemsel düzenleme yetkisi aldığı ürünler arasına süt ve krema da eklendi. Tebliğdeki “ihracatında” ibaresi de, “kati ihracatında” şeklinde değiştirildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından ilk olarak 27 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan Tebliğle, iç piyasada fiyat istikrarının sağlanması ve korunması amacıyla bazı tarım ürünleri ihracatına dönemsel düzenleme yapma yetkisi verilmiş,
Tarlada çalışan çiftçi sayısı 500 binin altına düştü
Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi etkenler nedeniyle küresel çevrede gıda kıtlığı tehlikesinin gün yüzüne çıktığı bu dönemde Türkiye’de tarlada çalışan çiftçi sayısında azalma görüldü.
Pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşı gibi etkenler nedeniyle küresel çevrede gıda kıtlığı tehlikesinin gün yüzüne çıktığı bu dönemde Türkiye’de tarlada çalışan çiftçi sayısında azalma görüldü. Çiftçi sayısı 500 bin altına inerek son yılların en düşük düzeyine geriledi.
Küresel kriz gıdaya olan ihtiyacı tetikledi. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle buğday, tahıl gibi ürünlerde üretim ve tedarik riski ortay çıktı. Tarımın gıda yeterliliği yönünden oldukça önemli olduğu bu dönemde Türkiye’de çiftçi sayısında gerileme saptandı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) istihdam izleme bülteninde sigortalılık oranları incelendi. Buna göre, Ocak ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 5,1 oranında 1,1 milyon artarak 22,2 milyon olarak gerçekleşti. SGK Ocak ayı verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,9’unu oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu (4/a) yıllık olarak yüzde 5,9 rakamsal olarak 885 bin arttı ve genel eğilimi belirleyici oldu.
Çiftçi sayısı 493 bine geriledi
Esnaf-çiftçi grubundaki (4/b) değişim yüzde 4,7 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaştı. Bu dönemde esnaf sayısında yüzde 9,1 yani 210 bin artış, çiftçi sayısında ise yüzde 13,2’ye denk gelen 75 bin olarak düşüş görüldü. Söz konusu düşüşle birlikte, çiftçi sayısı 493 bine geriledi.
Çiftçi sayısında uzun süreli düşüş eğiliminin yanı sıra, esnaf sayısında son aylardaki yüksek oranlı artışlar dikkat çekmektedir. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı.
Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,5’ini oluşturan 3 ana sektördeki istihdam artışları son bir yıl içinde gerçekleşen en düşük seviyelerde gerçekleşti. Toplam sigortalı ücretli çalışanların yüzde 27,7’si imalat, yüzde 15,6’sı toptan ve perakende ticaret ve yüzde 9,2’si inşaat sektörlerinde istihdam edildi. Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 7,4, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 3, inşaat sektöründe ise yüzde 0,2 artış gözlenmekle beraber, söz konusu artışlar yılın en düşük düzeylerine işaret etti. Özellikle inşaat sektöründe Nisan 2021’den itibaren gözlenen hızlı gerileme eğilimi dikkat çekti. Diğer taraftan, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,5’ini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yılın 9 ayında gerilerken, Kasım ayında başlayan sınırlı artış trendi Aralık (yüzde 1,7) ve Ocak (yüzde 1,2) aylarında devam etti.
89 alt sektörün 12’sinde sigortalı ücretli çalışan sayısında azalış görüldü. En çok daralan sektör 17 binlik istihdam kaybı ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü oldu. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar, idari danışmanlık faaliyetleri ve bilgisayar ve kişisel ev eşyaları onarımı faaliyetleri de istihdamı çalışan sayısı olarak en çok daralan diğer sektörler oldu.
Oransal olarak bakıldığında ise istihdam en hızlı hane halkları tarafından kendi ithalat faaliyetleri sektöründe yüzde 28,5 geriledi. Bu sektörü yüzde 22,2’lik azalışla ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sektörü ile yüzde 9,8’lik azalışla kiralama ve leasing faaliyetleri sektörleri takip etti. Sinema filmi ve ses kaydı yayımcılığı, suyun toplanması arıtılması ve dağıtımı ve idari danışmanlık faaliyetleri de istihdam kaybı yaşayan diğer sektörler oldu. – İSTANBUL
TARSİM'e taahhüt edilecek "hasar fazlası desteği"ne ilişkin prim oranları belirlendi
Tarım Sigortaları Havuzuna Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Hasar Fazlası Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Kararla TARSİM’e devlet tarafından taahhüt edilecek hasar fazlası desteğine ilişkin prim oranları belirlendi.
Buna göre, TARSİM Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Risk Paylaşımı ve Reasürans Planı kapsamında, havuz tarafından 1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan ancak reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranı, havuzun üzerinde kalan kısım için yüzde 80 ile yüzde 95 arasında olacak.
Ayrıca, havuzun ve havuza iş temin eden sigorta şirketlerinin üzerlerinde taşıdıkları kısım için yüzde 150 üzeri ve münhasıran bitkisel ürünler don riski, hayvan hayat branşları, şap hastalığı, ek hastalıklar, terör riskleri, sera ve su ürünleri branşlarına ilişkin olarak yüzde 200’ü aşan kısmı için tamamı itibarıyla hasar fazlası desteği taahhüt edildi.
Hasar fazlası desteği ihtiyacı ortaya çıkması durumunda, söz konusu tutar, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden TARSİM’e aktarılacak.
Karar hükümlerini Hazine ve Maliye ile Tarım ve Orman bakanları müştereken yürütecek