20.07.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım alanlarında tırtıl istilası: Birçok ürün tehlike altında

Son günlerde Trakya ve Marmara Bölgesi’ndeki tarım arazilerinde tırtıl istilası yaşanıyor. Özellikle ayçiçeği tarlalarında görülen bu zararlı popülasyonu kapya biberi, yonca ve mısır tarlalarını tehdit eder boyutlara ulaştı. Bölgede binlerce kovan olması arıcıları da tedirgin ediyor.

İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Bursa, Çanakkale, Eskişehir ve Bilecik gibi pek çok ildeki tarım arazisi, yoğun bir şekilde tırtıl istilasına uğramış durumda.

Ekili arazilerde tespit edilen çayır tırtılı zararlısı, özellikle çiftçilerin ‘sarı gelin’ olarak nitelediği ayçiçeği tarlalarında ve bazı köylerdeki kapya biberi, yonca ve mısır tarlaları için tehlike oluşturuyor.

KAPYA BİBERİ, YONCA VE MISIR TARLALARI…
Marmara Bölgesi’nde ayçiçeği ekili alanlarda popülasyonu artan çayır tırtılı zararlısının, ekili alanlara zarar vermesi nedeniyle Bursa genelinde kimyasal mücadele başlatıldı.

Çanakkale’nin köylerinde ekili bulunan kapya biberi, yonca ve mısır tarlarını istila eden çayır tırtılları ise, bitkilerin yapraklarını yiyerek zarar veriyor.

Aynı şekilde Bilecik’te ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı popülasyonun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zararlar oluşturduğu tespit edildi.


Eskişehir’deki ayçiçek tarlaları da ‘çayır tırtılı’ istilası ile karşı karşıya. Ayçiçek ekimi bakımından Türkiye’de 12’nci sırada yer alan Eskişehir’de, ayçiçek ekili alanların yüzde 3’ünde çayır tırtılı tespit edildiği belirtildi.

EKİLİ ALANLARIN YÜZDE 3’ÜNÜ İSTİLA ETTİ
Eskişehir genelinde yaklaşık 225 bin dekar alanda ayçiçeği yetiştirilmekte olup, Eskişehir bu üretim alanı ile Türkiye’de 12. sırada yer alıyor.

Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemeler ve üreticilerden gelen bilgiler neticesinde, bugün itibariyle yüzde 3 oranında ayçiçek ekili alanda çayır tırtılı ile karşı karşıya olunduğu belirtildi.

Alpu ilçesinde 5 bin dekar, Mahmudiye ilçesinde 500 dekar, Odunpazarı ilçesinde 250 dekar, Seyitgazi ilçesinde 100 dekar ve Tepebaşı ilçesinde de 900 dekar olmak üzere toplam 6 bin 750 dekarlık alanda bulaşıklık tespit edildiği kaydedildi.


‘BÜYÜK VERİM KAYBINA SEBEP OLAN BİR ZARARLI’
Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, zararlı haşere ile mücadele işlemlerine hemen başlanıldığını ve bugün itibarıyla bulaşık olarak tespit edilen 6 bin 750 dekar alanın 6 bin 285 dekarının zararlının yaşam döngüsü dikkate alınarak mücadele edildiğini söyledi.

Gümüş’ün verdiği bilgilere göre, zararlı popülasyonu azaltıldı.

“Çayır tırtılı, bitkinin yaprak ve çekirdek kısmını yiyerek, üründe büyük verim kaybına sebep olan bir zararlıdır” diyen Gümüş, “Bu nedenle etkin mücadelenin zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir” diye konuştu.


“Uygulanan kimyasal mücadele yanında kültürel mücadele olarak, özellikle sonbaharda toprak derin sürülmek suretiyle kışı geçirmek üzere toprağa giren larvalar öldürülmüş olur” diyen Gümüş, şöyle devam etti:

“Üretimin itici gücü, bal arılarının göz önüne alarak ilaçlama yapılması çok önemlidir. Çayır tırtılı zararını en aza indirmek için, üretim yerlerinde bu zararlı ile karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden en yakın ilçe müdürlüğüne bilgi verilmesi ve acilen ilaçlamaya başlanması gerekiyor.”


ŞEKER PANCARI DA TEHLİKEDE
Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise, çayır tırtılının her türlü bitkiyle beslenen bir zararlı olduğu bilgisini verdi.

Aktaş, “Üreticilerimizin ayçiçeği tarlalarına sınır konumlarda bulunan mısır, yonca, şeker pancarı gibi ürünlerini de kontrol etmeleri gerekmektedir” dedi.

“Zararlının 1 gün içerisinde etki gösterdiği alan büyüklüğünün yüksek olması sebebiyle ilaçlamaların ivedi şekilde yapılması önem arz etmektedir” diyen Aktaş, şöyle devam etti:

“İlaçlı mücadele yapacak üreticilerimizin ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapması ve kullanacakları ilaçların ruhsatlı olması gerekmektedir.”


‘DRONE DEĞİL UÇAK KULLANILMASI GEREKİRDİ’
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, Trakya Bölgesi’nde ayçiçeği tarlalarında görülen tırtıl istilasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gaytancıoğlu, “Şimdiye kadar 200 bin dekarlık bir alanı etkisi altına aldığı tespit edilen çayır tırtılı, ayçiçeklerinin yapraklarını yiyerek adeta ayçiçeklerini kurutuyor” dedi.

Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın drone’lar ile ilaçlama çalışması başlattığına dikkat çekerek, drone yerine uçak kullanılması gerektiğini belirtti. Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

“Tarım il ve ilçe müdürlükleri çiftçilere kısa mesaj atarak kendi olanakları ile ilaçlama yapmalarını istedi. Halbuki bölgesel ve kitlesel bir istila söz konusu. Yine tarım il ve ilçe müdürlükleri daha önceden yasak olmasına rağmen bugünden itibaren drone’ların uçuşuna izin verdi.

Halbuki kitlesel bir istila söz konusu. Bu dönemde arılara zarar vermeyecek ilaçlar kullanılmalıdır. Bu tip durumlarda milli servet olan ve değeri 400-500 milyon dolar olduğu tahmin edilen ayçiçeğini korumak için tarımsal ilaçlamada uçaklardan yararlanmak gerekirdi.Drone’lar 3 metreye kadar inebilirken uçaklar 1 metreye kadar inerek daha yoğun bir ilaçlama yaparak kısa sürede tırtılla mücadele edebilirdi.”

ARICILAR DA TEDİRGİN
Öte yandan, çayır tırtılı denilen zararlı haşere ile başlatılan kimyasal mücadele arıcıları tedirgin ediyor.

İlaçlamaya yapılan bölgelerde çok sayıda arıcılık yapan kişinin olduğu binlerce kovanda arı bakıldığı bildirildi.

Aktaş, bu konuya ilişkin şöyle konuştu:

“İlaçlı mücadele yapacak üreticilerimizin ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapması ve kullanacakları ilaçların ruhsatlı olması gerekmektedir.”

 

‘Tarımda dışa bağımlıyız’

Uluslararası Gençlik Çalıştayı kapsamında Avrupa’dan Bayraklı’ya gelen öğrenciler, “Kentleşme ve Tarım” paneline katıldı.

Uluslararası Gençlik Çalıştayı kapsamında Avrupa’dan Bayraklı’ya gelen öğrenciler, “Kentleşme ve Tarım” paneline katıldı.

İl Özel İdaresi susuz tarım alanında önemli bir proje başlattı

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından tıbbi ve aromatik bitkiler alanında önemli bir projeye imza atılarak 22 bin metrekarelik bir alanda ölmez çiçek olarak bilinen altınotu bitkisi ekimine karar verildi.


Konuyla ilgili Afyonkarahisar İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, ‘Kuru Tarım Arazilerinde Gelir Getirici Ürün Yetiştiriciliği’ projesi çerçevesinde kentte sulama imkanı olmayan, verimi düşük, atıl vaziyette bekleyen taşlık ve yamaç arazilerin tarıma ve dolayısıyla da ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiği kaydedildi. Açıklamada, “Uçucu yağı parfümeri ve aromaterap başta olmak üzere sağlığa bir çok faydası olan altınotu bitkisi ekimine karar verildi. Genel olarak, tıp, eczacılık, kozmetik ve kimya sanayiinde kullanılmaktadır. İl Özel İdaresi olarak kurduğumuz arge bahçesinde temel hedefimiz ticaret veya kar amacı olmayıp bu bitki hakkında üretim tecrübesi edinilerek çiftçimize örnek olmaktır. Önceki Valimiz Gökmen Çiçek’in destekleri ile Bayramgazi köyü Çatalçeşme mahallesindeki hazineye ait 22 bin metrekare taşınmaz İl Özel İdaremiz adına tahsis edilerek bu çalışma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Ayçiçek tırtılı nedir, ayçiçek tırtılıyla nasıl mücadele edilir? - T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DUYURU YAYIMLADI.

Çayır Tırtılı olarak da bilinen Ayçiçek tırtılı, Trakya’da çiftçilere zorlu anlar yaşatmayı sürdürüyor. Ayçiçek tırtılları bitkinin yapraklarını yiyerek ürünlerde hasara yol açması sebebiyle, ayçiçek tırtılıyla nasıl başa çıkılacağını ve ayçiçek tırtılı için nasıl bir ilaç kullanılması gerektiği üreticiler tarafından merak ediliyor. Önlem alınmadığı takdirde çekirdek ve yağ krizi gibi kötü sonuçlara yol açabilecek ayçiçek tırtıllarına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün yayımlanadığı duyuru ve ayçiçek tırtılına dair merak edilenler haberimizde….

Ayçiçek tırtılı, bitkinin/ürünün gelişimini önleyen ve sağlıklı bir ürün elde edilmesinin önüne geçen bir canlıdır. Özellikle son dönemde Trakyalı çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen ayçiçek tırtılıyla nasıl mücadele edilmesi gerektiği ve ayçiçek tırtılları için gerekli ilaçlamaların yapılmadığı takdirde neler yaşanabileceği araştırılmaya devam ederken; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nce yapılan açıklamaya ve yayımlanan belgeye dair detaylar haberimizde…

AYÇİÇEK TIRTILI NEDİR, NEDEN OLUR?

Ayçiçek Tırtılı, Edirne ve Tekirdağ başta olmak üzere hemen hemen tüm Trakya Bölgesi’ndeki Ayçiçek tarlalarında ortaya çıkmaya başladı. Sayıları son derecede fazla ve rüzgarın da etkisiyle bulundukları yerden farklı bir noktaya geçmeleri oldukça kolay olan ayçiçek tırtılları, kısa süre içerisinde kelebek olmak için geri sayıma başladı.

Bu süreçte ayçiçek bitkisine büyük zarar veren Ayçiçek tırtılları, bitkilerin yapraklarını yiyerek kurutmaya devam ettiğinden, çiftçiler için büyük risk haline geldi.

.

AYÇİÇEK TIRTILI İLACI VAR MI, AYÇİÇEK TARTILI NASIL GEÇER?

Ayçiçek tırtıllarını yok eden ilaçlar piyasada bulunmaktadır. Konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı da çalışma başlatmış ve bununla ilgili açıklamalar da yapılmıştır.

Drone ve arazöz gibi araçlar vasıtasıyla yaşanan problemin üstüne gidilmektedir fakat bu ilaçlama mutlaka akşam ve gece saatlerinde yapılmalıdır.

Gündüz yapılan ilaçlama arıcılık faaliyetlerini tehlikeye sokmaktadır. Gezici arıcılık yapanlar için de ayçiçek tırtılı ilaçlarının etkisinden zarar görebilir. Dolayısıyla rüzgarın etkisinin azaldığı ve arıların dinlenmeye geçtiği gece saatlerinde ayçiçek tırtıllarının ilaçlanması gerekmektedir.

.

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi

Dünya kayısı başkenti Malatya’da kayısı hasadıyla birlikte mevsimlik tarım işçilerin de zorlu mesaisi başladı. Çevre illerde kente gelen tarım işçileri kavurucu sıcak altında ekmek mücadelesi veriyor.
Dünya kayısı başkenti olarak adlandırılan Malatya’da kayısı hasadı sürerken, kente çevre illerden gelerek kayısı da çalışan tarım işçileri ise kavurucu sıcak altında mesai yapıyor. Günün ilk ışıklarıyla kayısı bahçelerinin yolunu tutarak akşam saatlerine kadar çalışmalarını sürdüren tarım işçileri bir yandan kavurucu sıcaklarla mücadele ederken diğer taraftan da konaklama sorunları nedeniyle zor şartlar altında ekmek mücadelesi veriyor.
35 kişilik akraba grubuyla Akçadağ’a çalışmaya geldiklerini kaydeden Şahin Susan ile Çiçek Bozdağ, “Şanlıurfa’dan geldik, 35 kişiyiz. Sabah 04.00’ten akşam 17.00’ye kadar sıcak altında çalışıyoruz“ diye konuştular.

Piyasaya göre ürünler yüzde 50 düşük satılıyor! Tarım Kredi Kooperatifi marketlerine vatandaşlar akın etti

Son dönemde zincir marketlerin ürünlere fahiş fiyat ile satması ve etiket kardeşliği vatandaşları Tarım Kredi Kooperatiflere olan ilgisini arttırdı. Piyasaya göre yüzde 50’ye varan indirimle satılan ürünlere ilişkin TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, vatandaşın ilgisinden memnun olduklarını söyledi.
Piyasaya göre ürünler yüzde 50 düşük satılıyor! Tarım Kredi Kooperatifi marketlerine vatandaşlar akın etti
Türkiye’de enflasyonun yüzde 78,62 olması ve döviz kurundaki yükseliş temel gıda fiyatlarını da vurdu. Üreticiler ürünlerine gider karşısında ürünlerine mecburen zam yapmak zorunda kaldı. Ancak aracılar ile birlikte vatandaşın sonrasına üreticiden fiyatı katlanarak geldi. Bir de üzerine zincir marketlerin fahiş fiyat koyması ve etiket kardeşliği eklenince yaşanan durumdan tepki sesleri daha yüksek sesle söylenmeye başlandı. Ekipler gelen şikayetler sonrasında marketlere yönelik denetimlerini sıklaştı ve çok sayıda ceza kesti.

TARIM KREDİ KOOPERATİFİ MARKETLERİ NEFES OLDU
Tarım ve gıda ürünlerinde fırsatçılara karşı piyasa uygun ürün satışa yapan Tarım Kredi Kooperatifi marketleri vatandaşa adeta nefes oldu. Başta hububat olmak üzere birçok ürünü piyasa fiyatlarının altında satan Tarım Kredi Kooperatifleri marketleri vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

YARI FİYATINA SATIŞ SUNULUYOR
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO’nun faaliyetleri hakkında milletvekillerine yaptığı bilgilendirmede, ürünlerin Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde ve PTT-AVM üzerinden tüketicilere buluştuğunu söyledi. Güldal “Özellikle satış rakamlarımız piyasanın yaklaşık yüzde 40, yüzde 50 daha altında ve bu noktada tüketicilerimiz yoğun bir rağbet gösteriyorlar, özellikle bakliyat ürünlerinde bu satışları gerçekleştiriyoruz” dedi.

REKOLTE VE STOK PROBLEMİ YOK
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin hububat konusunda arz güvenliği problemi olmadığını belirterek, 2022 yılı için iç piyasadan yüksek stok oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. Güldal, milletvekillerine yaptığı bilgilendirmede “2022’de Türkiye’nin büyük ölçüde arz güvenliğini sağlayacak bir rekolteyi ve üretimi sağlayacağını düşünüyoruz. Bütün amacımız ve hedefimiz iç piyasadan stok oluşturmak ve bunun için fiyatlandırma yapmak. TMO olarak geçici alım merkezleri açıyoruz. 2022 yılında mümkün olduğu kadar en yüksek rekolteyi, en yüksek stoku yurt içindeki üreticilerimizden temin etmek istiyoruz” dedi.

Buğdayda hasat sevinci! Dekar başına 1090 kg verim alındı!

İç Anadolu Bölgesinde hasat hızla devam ederken, sahadan gelen sevindirici haberler çiftçi adına mutluluğu artırıyor. Karaman’da Ali Beke Özgan ismindeki çiftçi, tarlasına ektiği Halis Ekmeklik Buğday çeşidinden dekara 1090 kg verim aldı.

Tarım sektöründe çiftçi bir çok sorunla mücadele ederken, arada gelen sevindirici haberlerde yarınlar adına umutları artırıyor. Bu haberlerden birisi de Karaman’dan geldi.


Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, twitter hesabından yaptığı paylaşımda Karaman’ın Kılbasan Salur köyünde çiftçilik yapan Ali Beke Özgan’ın Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde dekara 1090 kg verim aldığını belirtti. Soylu, çiftçinin hasat sevincine ortak olduklarını belirterek, “Bugün tarım paydaşlarımızın katılımı ile Karaman- Kılbasan Salur köyünde Ali Beke Özgan çiftçimizin 1090 kg/da verim ve yüksek kalite değerlerini yakaladığı Halis Ekmeklik Buğday hasat sevincine ortak olduk” dedi.

Tarım Bakanı Kirişçi’den Venezuela ziyareti: Maduro ile görüştü

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Venezuela’ya ziyarette bulunarak tarımda verimlilik ve işbirliği konularında buradaki devlet yetkilileriyle bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve beraberindeki heyet Venezuela’ya ziyarette bulundu. Venezuela’nın başkenti Karakas’ta devlet yetkilileriyle bir araya gelen Bakan Kirişçi, daha sonra helikopterle bölgedeki tarım arazileriyle ilgili incelemelerde bulundu.

Tarımda verimliliği artırmak ve işbirliği yapmak amacıyla gerçekleştirilen incelemelerin ardından iki ülke yetkililerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda tarım arazilerinin ekimi konularında işbirliği yapılması masaya yatırıldı. Bakan Kirişçi, daha sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile de bir araya gelerek görüşmelerde bulundu.

FOTOĞRAFLARI PAYLAŞTI
Kirişçi, Venezuela ziyaretine ilişkin yaptığı ziyaret ve incelemelere dair fotoğrafları da kendi sosyal medya hesabından paylaştı.

Tarım ve Orman Bakanı paylaşımına, “Gerçekleştirdiğimiz toplantı ve görüşmelerin akabinde havadan ve karadan teknik incelemelerde bulunduk. Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki ikili iş birliği ilişkilerini daha da geliştireceğini umut ediyorum” notunu düştü.

DİYARBAKIR ZİYARETİNDE AÇIKLAMIŞTI
Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ülkede yaşanan buğday sıkıntısının önüne geçebilmek için Venezuela ile işbirliği yaparak bu ülkede buğday ekimi konusunda görüşmelerin devam ettiğini açıklamıştı.

Bu açıklama uzun süre kamuoyu gündemini meşgul etmişti.

Main Menu