29.06.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Atalar’dan kurbanlık uyarısı

DİYARBAKIR Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kurbanlık seçiminden dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak, “Kurbanlık seçerken, küpesinin olup olmadığına, çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamasına, hayvanın bakışları ve dış görünüşünün canlı olmasına, yüksek ateş, ishal ve burun akıntısının olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kurum veterinerleri ile birlikte gittiği hayvan pazarında esnaf ve hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. Atalar, bu yıl 13 ilçede toplam 60 personelin Kurban Bayramı süresince, kurban kesecek vatandaşlara teknik, hijyen ve hayvan sağlık hizmetleri alanında hizmet vereceğini söyledi.

Kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Atalar, “Kurbanlık seçerken, sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına, çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamasına, hayvanın bakışları ve dış görünüşünün canlı olmasına, yüksek ateş, ishal ve burun akıntısının olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.

Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerini bakanlığımızca geliştirilen TÜRKVET isimli mobil uygulamadan küpe numaralarını sorgulatarak kurbanlarını güvenle tedarik ederek kestirebilmektedirler. Kurban komisyonunca belirlenen yerlerde çevre ve görüntü kirliliğine mahal vermeden, temizlik, hijyen ve Covid-19 tedbirleri kapsamında belirlenen kurallara uyularak kurban kesiminin yapılmasına dikkat etmelidirler” dedi.

Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden 'Anız' uyarısı

Kütahya’nın Simav ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere anız yakılmaması uyarısındabulundu.

Anız yakmanın kesinlikle yasak olduğuna dikkat çeken Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Tokdemir,” Bilindiği üzere anız yakılması sonucunda tarımsal üretim yapılan alanlarda faydalı mikroorganizma florası yok olmaktadır. Ayrıca verim kaybı ve erozyon gibi olumsuz durumlar da ortaya çıkmaktadır. Yakılan alanın civarındaki toprak üstü canlılar da zarar görmekte, etraftaki ağaç ve çalılar da yanabilmektedir.

Ayrıca hava kirliliği de oluşmaktadır. Kısacası anız yakmanın pek çok olumsuzluğa sebep olduğu bilinmektedir. Konuyla ilgili yürürlükte olan tebliğler çerçevesinde ilçemiz sınırları içerisinde kontrollü anız yakılması dahil anız yakılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek ve yakanlara ceza işlemi uygulanacaktır. Üreticilerimizin bu konuya hassasiyetle özen göstermeleri ve aykırı hareket edenleri kamu kurumlarına, jandarma, emniyet veya İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirmelerini rica ediyoruz ‘ dedi.

Yozgat'ta 393 bin 700 dekar tarım arazisi sulanıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Lütfi Akca, nisan ayında başlayan 2022 yılı sulama sezonunda Yozgat’ta 393 bin 700 dekar tarım arazisinin sulandığını bildirdi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Lütfi Akca, DSİ Genel Müdürlüğünün, ülkenin su kaynaklarının korunması, yönetilmesi, geliştirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz aktarılması maksadıyla projeler üreten Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından olduğunu belirtti.

Sulama projeleri başta olmak üzere DSİ yatırımlarını en kısa zamanda tamamlayarak faydaya dönüştürmek, verimli toprakların bereketine bereket katmak için çalıştıklarını aktaran Akca, şunları kaydetti:

“DSİ olarak modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymaktayız. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artış sağlıyor. Bu kapsamda Yozgat’ta nisan ayında başlayan 2022 yılı sulama sezonunda toplam 393 bin 700 dekar tarım arazisinde sulama yapılıyor. Sulu tarım ile birlikte 2022 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 172 milyon 650 bin 745 lira katkı sağlanması hedeflenmektedir.”

Çiftçilere bol ve bereketli sezon dileyen Akca, “Bizler DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam etmekteyiz. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, modern sulama sistemlerinin yaygınlaşmasını ve özellikle de su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜDKİYEB Başkanı Çelik: “Tarımsal desteklemelere ayrılan ek bütçe tarıma can suyu olacaktır”

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Tarıma ayrılan 46,4 milyar lira kaynak içinde tarımsal destek olarak üreticilere aktarılacak destekler tüm yetiştirici, üretici ve çiftçilerimiz için can suyu olacaktır” dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu tarımsal desteklemeye ek bütçe ayrılmasını değerlendirdiği yazılı bir açıklama yaptı.

Çelik açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e sunulan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ek bütçe ile tarımsal amaçlı ödemelere 46,4 milyar lira kaynak ayrıldığını, tarıma tahsis edilen ödeneklerin 2022 bütçe ödeneğine göre yüzde 80 oranında artırılarak 2022 yılı bütçesinde ayrılan 57,6 milyar liralık kaynağa ek olarak artırılan 46,4 milyar lira ile birlikte 2022 yılında tarıma ayrılan toplam kaynağın 104 milyar liraya yükseldiğini söyledi.
Çelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tarıma ayrılan 46,4 milyar lira kaynak içinde tarımsal destek olarak üreticilere aktarılacak destekler tüm yetiştirici, üretici ve çiftçilerimiz için can suyu olacaktır. Ek bütçe ile tarıma kaynak ayrılarak tarımın ve cefakâr çiftçilerinizin desteklenmesini memnuniyet ve şükranla karşılamaktayız. Yapılan düzenleme ile Tarımsal kalkınma aşamasında bir ülke olarak tarımın desteklenmesinde çok büyük bir adım atıldığını ve bu adımın Cumhurbaşkanımızın tarıma ve üreticilere ne denli önem ve değer verdiğini bir kez daha kanıtlar nitelikte olduğunu görmekteyiz. Bu ek bütçe ile tarımsal desteklerin kabul görmesi, ülkemizin tarımı ve hayvancılığı için seferberliğin başladığını gösteren somut bir işarettir. Ek bütçenin 280 bin yetiştiricilerimize ve sektör paydaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, tarıma ve üreticilerimize verdikleri desteklerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere sektörümüze ilişkin sorunların her fırsatta takipçisi olan ve sektörümüze ve yetiştiricilerimize desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci ile Hazine ve Maliye Bakanımız Dr. Nureddin Nebati ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine teşekkür ediyorum.”

Çaycuma Perşembe'de tarım arazileri sular altında kaldı

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesine bağlı Perşembe Beldesi Çıvaklar köyü ile Ada Köyü’nde aşırı yağışların ardından tarım arazileri sular atında kaldı.
Bölgede incelemelerde bulunan AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, AK Parti Çaycuma İlçe Başkanı Birol Yiğit, Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Coşkun Ulutaş ve İl Genel Meclisi üyesi Ahmet Ali Başören burada zarar gören yerleri yerinde incelediler.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ak Parti Çaycuma İlçe Başkanı Birol Yiğit: “Perşembe Beldemizde Çivaklar Köyü ve Ada köyünde aşırı yağışlar nedeniyle zarar gören tarım arazilerinde incelemelerde bulunduk. Ekili tarım arazileri zarar gören vatandaşlarımızı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerimizi ilettik” dedi.

 

Hatay'da uygulamalı tarım okulu başlıyor

Expo 2021 Hatay’da ‘Anne BabaÇocuk Uygulamalı Tarım Okulu başlıyor.

Antakya Expo alanındaki Bitki Müzesi’nin ev sahipliği yapacağı okuldaki eğitimler temmuz ağustos ve eylül aylarında gerçekleşecek.
Çocukların ebeveynleri ile birlikte verimli ve keyifli zaman geçirmeleri ve bitkileri tanımalarının hedeflendiği projede katılımcılar, hem bilimsel bilgileri teorik olarak öğrenecek hem toprağa ve bitkiye dokunarak becerilerini bu yönde geliştirme fırsatına sahip olacak. Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki farklı grupla gerçekleşecek olan ve 1 ay sürmesi planlanan eğitimler; bitkileri tanıma, toprak tanıma ve hazırlama, tohumla ve vejetatif (çelikle) üretim, şaşırtma ve dikim, gübreleme, sulama ve budama, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkileri yetiştiriciliği, meyvesebze yetiştiriciliği ve fidan yetiştiriciliği ve aşılama konularını ele alacak.
Uygulamalı Tarım Okulu’na ücretsiz bir şekilde başvurmak ve detaylı bilgi almak isteyenler 0533 156 70 50 numaralı telefondan kayıt yaptırabilecek.

Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden 'Anız' uyarısı

Kütahya’nın Simav ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere anız yakılmaması uyarısında bulundu.

Kütahya’nın Simav ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere anız yakılmaması uyarısında bulundu.

Anız yakmanın kesinlikle yasak olduğuna dikkat çeken Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Tokdemir,” Bilindiği üzere anız yakılması sonucunda tarımsal üretim yapılan alanlarda faydalı mikroorganizma florası yok olmaktadır. Ayrıca verim kaybı ve erozyon gibi olumsuz durumlar da ortaya çıkmaktadır. Yakılan alanın civarındaki toprak üstü canlılar da zarar görmekte, etraftaki ağaç ve çalılar da yanabilmektedir. Ayrıca hava kirliliği de oluşmaktadır. Kısacası anız yakmanın pek çok olumsuzluğa sebep olduğu bilinmektedir. Konuyla ilgili yürürlükte olan tebliğler çerçevesinde ilçemiz sınırları içerisinde kontrollü anız yakılması dahil anız yakılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek ve yakanlara ceza işlemi uygulanacaktır. Üreticilerimizin bu konuya hassasiyetle özen göstermeleri ve aykırı hareket edenleri kamu kurumlarına, jandarma, emniyet veya İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirmelerini rica ediyoruz ‘ dedi.

İş ve tarım makinelerinin Faz V emisyon seviyesine uygun piyasaya arzı 3 ay ertelendi

Kara yolu dışında kullanılan iş ve tarım makinalarıyla jeneratörler gibi hareketli makinelerin Faz V emisyon seviyesine uygun şekilde zorunlu piyasaya arzının 3 ay ertelenmesine karar verildi.
Kara yolu dışında kullanılan iş ve tarım makinalarıyla jeneratörler gibi hareketli makinelerin Faz V emisyon seviyesine uygun şekilde zorunlu piyasaya arzının 3 ay ertelenmesine karar verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan, “Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinelere Takılan İçten Yanmalı Motorlar İçin Gaz ve Partikül Halindeki Kirletici Emisyon Sınırları ve Tip Onayı ile İlgili Gereklilikler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kara yolu dışında kullanılan hareketli makinelerin (iş makineleri, tarım makineleri, jeneratörler gibi) Faz V motor emisyon seviyesine uygun olarak zorunlu piyasaya arz edilme tarihleri imalatçı ve ithalatçılarının yaşadıkları sorunlara çözüm getirmek adına güncellendi.

Yapılan değişiklikle kara yolu dışında kullanan hareketli makinelerin Faz V emisyon seviyesine uygun şekilde zorunlu piyasaya arzı 1 Ocak 2023’ten 31 Mart 2023’e ertelendi.

Böylece Faz IIIA, Faz IIIB ve Faz IV emisyon seviyesine sahip motorların takılı olduğu makinaların ülkede piyasaya arzına 3 aylık bir ek süre verilmiş oldu. Yapılan bu ertelemeyle makine imalatçı ve ithalatçıların ilave süre talepleri karşılandı.

Main Menu