09.05.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Mersin'in sarı altını yenidünya üreticisini fiyatıyla sevindirdi

Mersin’in sarı altını yenidünya üreticisini fiyatıyla sevindirdi Yenidünya olarak bilinen Malta eriğinin kilosu kalitesine göre 15 TL’ye kadar alıcı buluyor Mersin’in sarı altını yenidünya, diğer adıyla Malta eriğinde hasat dönemi başladı.
MERSİN (İHA) – Mersin’in sarı altını yenidünya üreticisini fiyatıyla sevindirdi

Yenidünya olarak bilinen Malta eriğinin kilosu kalitesine göre 15 TL’ye kadar alıcı buluyor

MERSİN – Mersin’in sarı altını yenidünya, diğer adıyla Malta eriğinde hasat dönemi başladı. Kilosu 15 TL’ye kadar alıcı bulan yenidünya, üreticisini sevindirdi. Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra birçok ülkeye de gönderilen yenidünya meyvesinin hasadının yaklaşık bir ay süreceği belirtildi.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretimde önemli merkezlerinden olan Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaştı. Özellikle Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararması göze hitap ederken, hasat dönemi de başladı. Bahçelerde yaklaşık 15-20’şer kişilik işçi grupları meyveleri özenle toplayarak kasalarla hale gönderiyor. Burada kalitesine göre meyvenin kilogramı 15 TL’ye kadar alıcı buluyor. Başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderilen yenidünya meyvesi, Rusya, Azerbaycan, Arap ve AB ülkelerine de satılarak ülkeye döviz girdisi sağlanıyor. Bir ağacın 100 ile 150 kilogram arasında ürün vermesi ise üreticisini mutlu ediyor.

Hasat bir ay sürecek, yurt dışına da gönderiliyor

Yenidünya meyvesinin hasadına başladıklarını belirten Yusuf Kenan Eser, “15-20 kişiyle hasat yapıyoruz. Bu sene sıcak meyveyi biraz etkiledi. Buna şükür. Şu anda meyve türünden yoğun olarak yenidünya çıktı. Hasat yaklaşık bir ay sürüyor. Çalıştığımız insanlar da, bizler de memnunuz” dedi.

Çok zor şartlar altında bu kalitede ürün yetiştirdiklerini söyleyen üretici Polat Şen ise, “Yoğun hasat dönemine başladık, fiyatlardan memnunuz. Kışın don oldu, meyvenin bir kısmı etkilendi. Geçenlerde de biraz güneş yaktı. Onun için bu sene ürün biraz kısıtlı ama dalda kalan ürünümüz iyi şükür” diye konuştu.

Üreticilerin yoğun hasat döneminde olduğunu aktaran sebze ve meyve alış satışı yapan hal esnaflarından Erkan Aylak, “Yenidünya meyvesine talep oldukça fazla. Kalitesine göre 15 TL’ye kadar satılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına bu ürünleri pazarlıyoruz. Yurt dışına da satışlarımız oluyor. Aracı firmalarla başta Rusya, Azerbaycan olmak üzere Arap ve Avrupa ülkelerine bu ürünleri gönderiyoruz” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, kıraç arazileri tarıma kazandırıyor

Büyükşehir Belediyesi kıraç ve atıl arazilerin tarıma kazandırmak için çiftçilere 85 hibe ile 540 bin adet adaçayı ve kekik bitkisi desteğinde bulundu.


Büyükşehir Belediyesi, Konya genelinde ekilemeyen arazileri üretime kazandırmak için susuzluğa dayanıklı tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesine destek veriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede destekleme yapacakları ürün desenini oluştururken öncelikle az su gerektiren, bölgeye uyumlu ve katma değeri yüksek bitkileri tercih ettiklerini kaydetti. Bunun içinde çiftçileri adaçayı ve kekik desteğinde bulunduklarını ifade eden Altay, “Bu doğrultuda ayrı bir öneme sahip tıbbi aromatik bitkilerinden olan kekik ve adaçayını da bölgemizde destekleme kapsamına aldık. Adaçayı ve kekik yetiştiriciliği, üretim maliyetlerini kısa zamanda amorti edebilen kârlı tarımsal faaliyetlerden. Bu kapsamda müracaat eden çiftçilerimize yüzde 85 hibe desteği ile toplam 540 bin adet kekik ve adaçayı fidesi dağıttık. Bölgemizde fidelerin dikilmesiyle 112 bin metrekarelik bir alan kekik ve adaçayı üretimine kazandırılmış oldu.” diye konuştu.

Batı Akdeniz'in ihracatı 1 milyar dolara yaklaştı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, bölgenin ihracatının Rusya ve Ukrayna savaşına rağmen arttığını belirtti.

Geçen yıl 1 milyar dolarlık ihracat rakamına mayısın sonunda ulaştıklarını, bu yıl ise mayısın ortasında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, “Rusya Ukrayna savaşı başlamasaydı bölgemiz 1 milyar dolar rakamına nisanda ulaşmış olacaktı. Buna rağmen ilk dört ayda ihracattaki artış, yıl sonu kırılacak yeni rekorun habercisi oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

En fazla ihracatın yaş meyve ve sebze sektöründe yaşandığını anlatan Çavuşoğlu, ikinci sırada doğal taş ağırlıklı maden ve metaller, üçüncü sırada ağaç mamulleri ve orman ürünleri, dördüncü sırada demir ve demir dışı metaller sektörlerinin yer aldığını bildirdi.

Bölgeden 151 ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Çin en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke olma özelliğini korurken, Rusya yeniden en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke arasına girdi. Rusya’ya gerçekleşen ihracat yeniden toparlanma sürecine girdi ve savaşın ilk günlerindeki yüzde 50 oranında olan düşüş miktarı, toparlanmayla eksi yüzde 22 seviyelerine geldi. Önümüzdeki süreçte Rusya’nın yaş meyve sebze ürünlerine yönelik yasaklarını kaldırması nedeniyle artışın daha yüksek seviyelerde olması bekleniyor.”

Nisan ihracatı yüzde 17,13 arttı
Nisan ayı ihracatının da geçen yıla göre yüzde 17,13’lük bir artışla 261 milyon 439 bin 839 dolara ulaştığını belirten Çavuşoğlu, bu yıl ihracatçı sayısının da 899’dan bin 66’ya çıktığını bildirdi. Nisan’da da en fazla ihracatın yaş sebze ve meyve sektöründe gerçekleştirildiğini anlatan Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“İhracatımızın yarıya yakınını yaş meyve ve sebze ile maden sektörü gerçekleştirdi. İlk 5 sırada yer alan sektörlerimizin ihracatlarında ciddi artış gözlendi. Demir ve demir dışı metaller sektörü, yüzde 157,95 oranında artışla ihracat patlaması yaşadı. Diğer sektörlerde de önemli ölçüde artış görüldü. Nisanda gerçekleşen ihracatın bir diğer sevindirici yanı Ukrayna pazarının yeniden yükselişe geçmesi oldu. Savaşın ilk günlerinde Ukrayna’ya gerçekleşen ihracat durmuş ve belirsizlik oluşmuştu. Ardından ihracat yeniden başlamış ama eski günlerinden uzak seyretmişti. Nisanda Ukrayna’ya ihracatın yeniden yükselişe geçtiği görüldü. Ukrayna’ya gerçekleşen ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla savaşa rağmen yüzde 19,42 oranında arttı ve 9 milyon 622 bin 367 dolar oldu.”

Ümit Mirza Çavuşoğlu, Rusya pazarında da toparlanma sinyalleri almaya başladıklarını bildirdi.

Hedef ilk etapta 3 milyar dolarlık yurt dışı satışı
Nisanda 126 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, ülkelere dağılımına bakıldığında Çin’in birinci sırada, Hollanda’nın ikinci, ABD’nin de üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Yönetim olarak yeni göreve geldiklerini anımsatan Çavuşoğlu, “Hedefimiz bölge ihracatını daha da geliştirmek ve ihracat rakamlarımızı ilk etapta 3 milyar dolara, ikinci etapta da 5 milyar dolara ulaştırmak.” ifadesini kullandı.

Ata tohumuna sahip çıkan çiftçi yoğun talep alınca üretimde hedef büyüttü

İşlenmesi zor olduğu için çiftçilerce çok ekilmeyen kavılcanın yaygınlaştırılması için çalışma yapan çiftçi Kanbir, Çıldır ilçesinin Aşıkşenlik bölgesinde 10 yıl önce 15 kilogram ata buğdayını ekmeye başladı.

İlk ekimde yüksek verim alan Kanbir, bunun üzerine “Kavılca İşleme” projesi hazırlayarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) müracaatta bulundu.

Aldığı destekle tesis kuran Kanbir, tohumluk olarak çiftçilere, un ve bulgur olarak sofralara ulaşmasını sağladığı ata tohumunda üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Çiftçi Kanbir, AA muhabirine, “Sosyete yiyeceği kavılca, fakir sofralarına lezzet katacak” sloganıyla yola çıktığını anlattı.

Tesiste saatte 250 kilogram buğdayın kabuğundan ayrıştırılmasının, 600 kilogram da un elde edilmesinin talebi karşılamadığını vurgulayan Kanbir, şöyle konuştu:

“Bugün gelinen noktada son derece iyi durumdayız ancak yeterli değil. Çünkü talepler arttı, karşılık vermekte zorlanıyoruz. Biz bazı altyapı ve teknik sorunlarımızın giderilmesiyle hedefimizi büyütüp saatte 1 ton un üretmenin gayretindeyiz. Amacımız, bir saatte 1 ton buğdayı kabuğundan çıkarmak, yine 1 ton un elde etmek. O zaman asıl hedefe ulaşılmış olacağız. Çünkü şu an yoğun bir talep var.”

“Kepekli ve kepeksiz un taleplerine karşılık verebiliyoruz”
İşe başlarken ilk hedefinin buğdayı kabuğundan ayıklamak olduğunu aktaran Kanbir, “Artık buğdayı hırpalamadan una dönüştürmeyi başarabiliyoruz. Kepekli ve kepeksiz un taleplerine karşılık verebiliyoruz. Şu an bu ürün bölgemizin bir değeri. Bu noktada iyi durumdayız. Evlerimizde tüketiliyor olması bizi çok mutlu ediyor.” diye konuştu.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci de 2020’de ​​​​​​​”Kavılca buğdayı ve unu” adında tescil çalışması başlattıklarını anımsatarak, ata tohumu kullanımının yaygınlaşması için yapılacak çalışmalara destek olacaklarını kaydetti.

Kırmızı et üretiminde küçükbaşın payının artması tüketiciye olumlu yansıyacak

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Çelik, kırmızı et üretimde küçükbaş hayvancılığın payının arttığını, bu durumun tüketicilerin uygun fiyatlardan et tüketmesine vesile olacağını söyledi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan kırmızı et üretim istatistiklerini değerlendirdi.

Kırmızı et üretimi 2021’de 2 milyon tona yaklaştı
Kırmızı et üretiminin 2021’de 1 milyon 952 bin 38 ton olarak gerçekleştiğini anımsatan Çelik, üretimde bir önceki yıla göre yüzde 9,3 artış olduğunu vurguladı.

Çelik, geçen yıl bir önceki yıla göre koyun ve keçi eti üretiminde artış kaydedildiğine işaret ederek, “Sektör olarak koyun ve keçi et üretimlerindeki artış bizi memnun etti. Bu dönemde koyun eti üretimi yüzde 11,7 artarak 385 bin 933 ton, keçi eti üretimi ise yüzde 4,5 artarak 94 bin 555 tona ulaştı. Koyun ve keçi eti üretiminin toplam kırmızı et üretimindeki payının yüzde 25 civarında olması da ayrıca kayda değer bir durumdur. Dolayısıyla bu artışları küçükbaş hayvancılığımızın hak ettiği yerlere gelmesi ve önümüzdeki yıllara güvenle bakabilmemiz açısından son derece önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırmızı et üretimde küçükbaş hayvancılığın payının artmasında desteklerin önemine dikkati çeken Çelik, desteklerin artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, “Küçükbaş hayvanların kırmızı et üretimindeki payının artması tüketicilerin uygun fiyatlardan et tüketmesine vesile olacaktır.” diye konuştu.

“Doğru hesaplama metoduyla daha sağlıklı üretim planlaması yapabileceğiz”
Çelik, sektörün gerçekçi planlama yapabilmesi ve belirlediği hedeflere ulaşabilmesi için doğru rakamlara ihtiyacı olduğunu belirterek, TÜİK’in bu dönem kırmızı et üretim miktarlarının hesaplanmasındaki metodunu değiştirdiğini hatırlattı.

TÜİK’in son iki yıldır kırmızı et üretim istatistiklerini yayınlamadığının altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

“Biz de üretim rakamlarının ne durumda olduğu hakkında fikir sahibi olamıyorduk. Geçmiş yıllarda TÜİK et üretim rakamlarını açıkladığında biz sektör temsilcileri olarak rakamların gerçeği yansıtmadığını söylüyorduk. Ülkemizde koyun keçi eti üretiminin toplam kırmızı et üretimindeki payının yüzde 10 civarlarında gösterilmesinin yanlış planlama yapılmasına sebebiyet verebileceğini düşünüyorduk. Bu sebeple TÜİK’e yazdığımız yazı ile kırmızı et üretim miktarlarına ilişkin hesaplama yönteminin yeniden gözden geçirilmesinde fayda olacağını ve bu itibarla da koyun ve keçi eti üretim miktarının, desteklenen anaç koyun keçi varlığı baz alınarak kasaplık güç oranı üzerinden hesaplanması gerektiğini bildirmiştik. Şimdi memnuniyetle görüyoruz ki TÜİK hesaplama yöntemini değiştirerek kasaplık güç oranı metoduyla doğru rakamlara ulaşmıştır. Doğru hesaplama metoduyla daha sağlıklı üretim planlaması yapabileceğiz.

Et ve Süt Kurumu'ndan et fiyatları açıklaması

Et ve Süt Kurumunca (ESK), et fiyatlarındaki spekülatif fiyat hareketlerinin, yakından takip edildiği belirtilerek, “Kurumumuz kırmızı ette arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli araçları kullanacaktır.” ifadesi kullanıldı.

ESK’nin Twitter hesabından, et fiyatlarına ilişkin paylaşım yapıldı.

Et fiyatları üzerinde, ramazan ayının son günlerinde başlayıp günümüze kadar süren spekülatif fiyat hareketlerinin, ESK tarafından yakından takip edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Arz kısıtlaması yaparak piyasada fiyat yükselişi beklentisi oluşturmak, hem üreticiye hem de tüketiciye zarar vermektedir. Kurumumuz kırmızı ette arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli araçları kullanacaktır.”

Edirne'de üreticilere 2 ton soya fasulyesi tohumu dağıtıldı

Edirne’de, soya fasulyesi üretimini artırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla çiftçilere 2 ton soya tohumu dağıtıldı. Edirne’de, soya fasulyesi üretimini artırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla çiftçilere 2 ton soya tohumu dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” projesi kapsamında Edirne’de, “Soya Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma ve Geliştirme” projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda Keşan, Enez ve Süloğlu ilçelerinde üreticilere yüzde 75 hibeli tohum dağıtımı gerçekleştirildi. Hibe destekli 2 ton soya tohumunun üç ilçede toplam 200 dekarlık alanda ekimi yapılacak. Keşan’daki tohum dağıtımına katılan Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, üreticilere desteklerin sürdüğünü belirtti.

Bitkisel üretimi artırmak için projeler hazırladıklarını aktaran Bayazıt, “Edirne’de, soya fasulyesinin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve geliştirmek için yaptığımız çalışmalar güzel bir şekilde ilerliyor. Bakanlık olarak üreticilere tohum desteği sağlıyoruz. Üreticilerimize hayırlı olsun. Bol ve bereketli bir dönem diliyorum.” ifadelerini kullandı.

'Tarımın kalbi Finike’de atıyor'

Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı’nın yedi yıl aradan sonra tekrar yapılacak olması bizi çok heyecanlandırıyor diyen Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Milliyet’e konuştu.

– Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliği taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarının ilçenizde olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlk kez 1992 yılında yapılan ve Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliği taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı, yedi yıl aradan sonra 25’inci kez kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor. 11-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında eski yerinde yeni yüzüyle gerçekleşecek. Türkiye’nin her yerinde fuar oluşumu anlaşıldı. Geçmişte Karadeniz, Mersin ve birçok bölgeden bile buraya çiftçiler geliyordu. Antalya bölgesi tarıma havzası hem turizm hem tarım bir arada olan bir şehrimiz.

‘Yeni teknolojiler sunalım’

İnşallah bu fuarı daha da büyüterek yöremizdeki çiftçilerimize firmalarımızın yeni teknolojilerini gösterebiliriz. Aynı zamanda çiftçilerimiz burada hem bilgilenir, hem de fikir sahibi olurlar.

– Sosyal belediyecilik kapsamında çiftçilere yardımcı oluyor musunuz?

Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sera atıklarını toplamak bakımından çiftçilerimize destek oluyoruz.

– Finike de su sorunu var mı?

Kapıçayı Barajı’nın Finike Ovası’nın sulanması açısından bize çok büyük katkısı olacak diye düşünüyorum. Çünkü susuzluk tüm dünyanın sorunu. Tarlalarımızdan bahçelerimize suyun kapalı bir sistemle gelmesi gerekiyor. Bu yıla kadar Finike’nin sulama sistemini belediye olarak biz üstlenmiştik. Her türlü yardımı veriyorduk. Ama şu anda Devlet Su İşleri takip ediyor. İlçemizde su sorunumuz yok. İki deremiz var. Ama bu suyu sulama sistemine aktaracak sistemin devlet tarafından yapılması gerekir ki belediyemizin gücü bu yatırıma yetmez. Umarım devletimiz en kısa zamanda bu iki dere için bir yatırım yapar.

Datça'da hasat başladı! 3 bin ton rekolte bekleniyor

Muğla’nın Datça ilçesinde patates üretimi yapılan tarlalarda hasat başladı. İklim özellikleri ve verimli toprakları dolayısıyla birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği ilçede üreticiler hasadına başlanan turfanda patateste 3 bin ton rekolte bekliyor.

Datça’da 1500 dekar alanda 3 bin ton civarında rekolte bekleyen üreticiler, patates hasadı için sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara geliyor. Tarım işçileri de traktör yardımıyla sökümünü yaptığı patatesleri topraktan arındırıyor.

Türkiye’nin dört bir yanına gönderilecek ürünler, tarım işçileri tarafından özenle selelere alınıyor. Kasalara konularak kamyonlara yüklenen turfanda patatesler, manav ve pazar tezgahlarında satışa sunulmak üzere sebze hallerine gönderiliyor.

“PATATESLER TÜRKİYE’NİN BİRÇOK BÖLGESİNE ULAŞMAYA BAŞLADI”

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, AA muhabirine, Muğlalı üreticilerin her yıl patateste erken hasat yaptığını ve bunun üretici için sevindirici olduğunu söyledi.

Muğla’da farklı aylarda hem sahil hem de yüksek yaylalarda hasat yapıldığını belirten Saylak, “Türkiye’nin ilk turfanda patatesinin hasadını Muğla’da yapıyoruz. Muğla’dan gönderilen patatesler Türkiye’nin birçok bölgesine ulaşmaya başladı.” dedi.

Patates almak için İzmir halinden gelen esnaf Servet Demir, Datça’da bu yıl etkili olan hava şartları nedeniyle patateslerde genel olarak rekoltenin düştüğünü belirtti.

Çiftçinin pazar sorunu yaşamadığı sürece ürünü aralıksız ürettiğini ifade eden Demir, “Datça’da bu yıl 4 defa zirai don yaşandı. Buna rağmen üreticilerimiz turfanda patatesi bir ay gecikmeli de olsa üretti. Yaşanan hava şartlarından dolayı patatesin fiyatı arttı. Önümüzdeki günlerde Ödemiş ve Adana’da patates hasadının yapılmasıyla fiyatların biraz daha tüketici lehine düşmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

“YERLİ TOHUMLARIMIZDAN EKTİK, İYİ BİR VERİM BEKLİYORUZ”

Patates üreticisi Mehmet Eren ise yaklaşık 500 dekar araziye ekim yaptığını belirtti.

Bu yıl hasadın yaşanan zirai don nedeniyle bir ay gecikmeli başladığını anlatan Eren, zirai don nedeniyle rekoltede de düşüş yaşandığını ifade etti.

Eren, hasadın haziran sonuna kadar devam edeceğini dile getirerek, “Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin ettiğimiz yerli ve milli ata tohumlarımızdan bu yıl tarlalarımıza ektik ve iyi bir verim bekliyoruz. Şu an ülkemizde 12 yerli ve milli patates tohumu çeşidine ulaştık. Bunların 8’ini tarlalarımıza ektik ve iyi bir rekolte bekliyoruz. Verimi hasat yapıldıktan sonra göreceğiz ama başarılı olacağını inanıyorum. Çünkü çok güçlü bir gövdesi var.” ifadelerini kullandı.

Eren, Datça’da kamyonlara yükledikleri patateslerin Türkiye’nin birçok iline göndermeye başladıklarını söyledi.

BAKAN KİRİŞCİ: ANKARA KEÇİSİ ÜRETİCİLERİNE VERİLEN DESTEK MİKTARI YÜZDE 100 ARTTI

​Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci, Geleneksel Ankara Tiftik Keçisi Festivali’ne katıldı.

Ankara keçisinin yüzde 78’inin Ankara’da, bunun da yaklaşık yarısının Güdül başta olmak üzere etraftaki ilçelerde yetiştirildiğini belirten Kirişci, keçimizle ilgili Bakanlık olarak bu zamana kadar verdiklerimizin daha fazlasını vererek bu üretimi desteklemeyi sürdüreceğiz. Oğlak tiftik desteğimiz bildiğiniz gibi 35 lira iken bugün itibarıyla 70 lira olarak ilan ediyorum. Anaç tiftikle ilgili 30 lira olan desteğimizi de 60 lira olarak ilan ediyoruz hayırlı olsun. Böylelikle yüzde 100 destek artışı Ankara keçisi yetiştiricisi kardeşlerimize hükümet olarak sağlamış oluyoruz” diye konuştu.

Kirişci, kırsalın üretim için de vazgeçilmez olduğunun altını çizerek, her şartta üretime devam eden üreticiler için Bakanlığın her türlü desteği vermeye devam ettiğini vurguladı.

Kırsalın yeniden inşa edilmesine yeni dönemde hız vereceklerini, tarım üretimin gücünün Türkiye’nin gücü olacağını belirten Kirişci, “Ocak, şubat ve mart döneminde tarımsal ihracatımız 7,2 milyar dolara çıktı. İthalatımız da var elbette ama ithalatımız ihracatımızın çok gerisinde olduğunu, ihracatın ithalatı karşılama konusunda da yüzde 148 ile rekor kırdığımızı belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Kirişci, festival alanında satış yapan kooperatifleri ziyaret ederek sohbet etti. Ayrıca festival alanındaki ‘tiftik keçisi kırpma yarışması’nı izledi. Kirişci, yarışmanın ilk turunda yer alan 3 üreticiyi de gayretleri nedeniyle birer kırpma aleti hediye etti.

Main Menu