27.04.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bu kez meyveyi soğuk değil, sıcak vurdu

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de, bir kaç gündür etkili olan sıcaklar, açık bahçelerde hasada yaklaşan Malta Eriği (Yenidünya) ile bazı seralardaki üzüm bağlarını etkileyerek ürün kaybına neden oldu.
MERSİN (İHA) – Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de, bir kaç gündür etkili olan sıcaklar, açık bahçelerde hasada yaklaşan Malta Eriği (Yenidünya) ile bazı seralardaki üzüm bağlarını etkileyerek ürün kaybına neden oldu.

Mersin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Yılın her döneminde örtü altı ile açık bahçelerde çeşit çeşit meyvelerin hasadının yapıldığı kentte bu yıl kış mevsiminin çetin geçmesi nedeniyle ürünleri zaman zaman zirai don vurdu. Soğuk havaların ilkbaharla birlikte ısınmasıyla bazı meyveler de olgunlaşma dönemine girdi. Hafta sonundan itibaren yaz havasının etkili olması ve sıcaklığın 32 derecelere kadar çıkmasıyla Erdemli’de açıkta hasadı yaklaşan yenidünya meyvelerini dalında yaktı. İlçenin doğusunda yer alan yenidünya bahçelerinde yüzde 20’lere kadar kayıplar yaşandığı bildirildi. Öte yandan, örtü altında da sıcaklıkların, 40 derecelere dayanması nedeniyle özellikle üzüm bağlarında tane kayıplarına neden olduğu aktarıldı.

“GÜNEŞİN AŞIRI DERECEDE YAKMASINDAN KAYNAKLANIYOR”

Üreticilerden İsmet Aksay, “Burası Erdemli’nin Arpaçbahşiş Mahallesindeki yenidünya bahçemiz. Burada 2 gündür olan sıcaklar yenidünya bahçemize aşırı derecede zarar verdi. Buna ‘çöküntü’ diyorlar, ‘yıldız sıcağı’ diyorlar, yani soğuktaki etkinin tersi sıcak zarar verdi. Ama yapacak bir şey yok. Artık şuanda hasadın yüzde 25’i gitmiş vaziyette. Belli bir saatte güneşin aşırı derecede yakmasından kaynaklanıyor, yakma etkisiyle meyvenin taze olmasından dolayı pişiriyor. Ateş değmiş gibi oluyor” dedi.

“GÖLGE JELİ VE TOZUNDAN FAYDALANMALILAR”

İklim değişikliği yaşandığını anımsatan Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu da “2 gün süren bir sıcaklık artışı yaşadık. Bu tarım ürünlerinde bir zarar oluşturdu. Açık, örtü altı meyvelerimizde ve sebzelerimizde güneş yanıklığı oluştu. Sıcaklık artışı yine devam edecek. Üreticilerimiz meteorolojik hava durumunu yakından takip etmeli. Sıcak günlerde bitkilerini susuz bırakmamalı. Gerekiyorsa gölge jeli, gölge tozundan faydalanmalılar. Ayrıca danışman ziraat mühendisinden destek almalılar. Danışan çiftçilerimiz üretimde kaybetmez” diye konuştu.

Sıcaklık nedeniyle Erdemli’nin batı kısımlarında zararın daha az, doğu kısımlarında ise yüzde 10 ile 20’ye varan zarar olduğunu belirten Kulu, kalite ve ürün kayıpları yaşandığını kaydetti.

Kiraz bahçeleri beyaz gelinliğini giydi

Kiraz bahçeleri beyaz gelinliğini giydi Konya’nın Akşehir ilçesinde dünyaca ünlü, tescilli Akşehir Kirazı ağaçları çiçek açtı, bahçelerde görsel şölen oluştuKONYA Konya’nın Akşehir ilçesinde dünyaca ünlü, tescilli Akşehir Kirazı ağaçlarının çiçek açmasıyla bahçeler beyaz renge büründü.
AKŞEHİR, KONYA (İHA) – Kiraz bahçeleri beyaz gelinliğini giydi

Konya’nın Akşehir ilçesinde dünyaca ünlü, tescilli Akşehir Kirazı ağaçları çiçek açtı, bahçelerde görsel şölen oluştu

KONYA Konya’nın Akşehir ilçesinde dünyaca ünlü, tescilli Akşehir Kirazı ağaçlarının çiçek açmasıyla bahçeler beyaz renge büründü. Adeta gelinlik giymiş gibi beyazlar içindeki kiraz bahçeleri doyumsuz bir manzara sergiliyor.

Akşehir’de açan kiraz çiçekleri, yoldan geçenlerin ve vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Adeta “beyaz gelinliğini” giyen kiraz ağaçları bembeyaz manzarasıyla Afyonkarahisar-Konya arasında seyahat edenlerin de dikkatini çekiyor. Çok kısa süre sonra solmadan kendiliğinden düşen kiraz çiçeklerinin ardından kiraz ağaçları olgunlaşma sürecine, kiraz meyvesinin oluşması için beklemeye geçiyor.

İngiliz Kraliyet ailesinin sofrası başta olmak üzere tüm dünyada rağbet gören Akşehir Kirazı’nın büyük bir bölümü yurt dışına ihraç ediliyor. Akşehir Gölü havzasındaki mikro klima etkisi ile dünyanın aroması en hoş, gevrek, sulu, dayanıklı, lezzetli “Akşehir Kirazı” üretiliyor. Akşehir Kirazı 2004 yılında “Akşehir Kirazı” adıyla tescil edildi. 15 bin dekarın üzerinde bir araziyi kaplayan ve 300 binin üzerinde kiraz ağacından yılda ortalama 30 bin ton civarında kiraz üretimi ile kent ekonomisine büyük katkı sağlayan kiraz, Akşehir’in önemli bir tarım ürünü olarak öne çıkıyor.

“Güzel bir kışın ardından bütün kiraz bahçelerimizde çiçeklenme başladı”

Bu yıl bereketli bir kış geçirildiğini, baharın geç geldiğini belirten Akşehirli kiraz yetiştiricisi İsmet Ordu, “Güzel bir kışın ardından bütün kiraz bahçelerimizde çiçeklenme başladı. Kiraz bahçelerimiz şu anda bembeyaz, gelinliğini giymiş durumda. Şehri Beyzamız, Akşehir’imiz bu adını aldığı beyaz gelinlikle, görülmeye değer, fotoğraf çekilmeye değer kartpostallık görüntüler oluşturdu. İnşallah bu çiçeklerimiz meyveye dönüşecek ve o meşhur tescilli Akşehir Kirazımızı sofralara sunmuş olacağız. Kirazımızın ihracatta çok büyük bir değeri var, inşallah kirazımızı ihracatta değerlendirip tüm dünyaya ürünümüzü göndereceğiz” diye konuştu.

Süper meyve aronya, Kırklareli'nde yetiştirilecek

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından aronya bitkisi yetiştirmeye yönelik çalışma başlatıldı.

Anavatanı Kuzey Amerika olan aronyanın yetiştirilmesi için ‘Demirköy’ün Süper Meyvesi Aronya Yetiştirme Projesi’ doğrultusunda Demirköy ilçesinde bulunan on üreticiye toplam 3 bin 850 adet aronya fidanı dağıtıldı.Aronyanın sahip olduğu geniş pazarın yanı sıra, yaş ve kuru meyve olarak yüksek ekonomik değer kazandırması bakımından tercih edildiği projede, bölgenin tıbbı aromatik bitki üretim kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. Ayrıca yapılan yatırımı kısa sürede amorti eden aronya, içerdiği mineraller, vitaminler ve antioksidanlar bakımından sağlık açısından da büyük önem taşıyor.

“3 BİN 850 ADET ARONYA FİDANI DAĞITILACAK”
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden projeyle ilgili yapılan açıklamada, “İlçemiz özelinde yatırım potansiyeli bulunan aronya bitkisinin çoğaltılarak değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan ‘Demirköy’ün Süper Meyvesi Aronya Yetiştirme Projesi’ ile yöre halkının yararlanmasını sağlamak, bölgemiz ve ülkemiz için tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, katma değerli ürün üretimi konusunda yatırım yapacak kişilere yol gösterici olmak öncelikli gerekçedir. Bu gerekçeyle Demirköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kırklareli İl Özel İdaresi kaynaklı yürüttüğü projede ilçemizden 10 üreticiye toplamda 3 bin 850 adet aronya fidanı dağıtılmıştır. Fidanların toprak ile buluşması sağlanarak aronya meyve bahçeleri ile bölgenin tıbbi ve aromatik üretim potansiyelinin artması hedeflenmektedir.

“ÜRETİCİLERİN GELİR DÜZEYİNİ ARTIRACAK”
“Ürünün işlenebilir, çok yönlü pazarlanabilir olması ve bugünkü pazar fiyatının yüksek olması (yaş-kuru aronya meyvesi) üreticilerimizin gelir düzeylerini artıracaktır. İlçemizde 200 dekar üzümsü meyveler içerinde 53 dekar alanda aronya ekilişi mevcut olup, Hamdibey köyünde ‘Organik Tarım Sertifikası’ ile organik üretim yapan üreticimiz Bahtiyar Güdal yeni üreticilerimize aronya ekilişi ve fidanların bakımı hakkında tecrübelerini paylaşmıştır. Müdürlüğümüzde görevli ziraat mühendislerimiz projenin her safhasında üreticilerimiz ile birlikte sahada çalışmalarına devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Meyveler içerisinde özellikle üzümsü meyvelerin doğal antioksidanlar bakımından zengin olduğu ve yüksek antioksidan kapasitesi ile antosiyanin miktarına sahip oldukları bilinmektedir. Üzümsü meyvelerden biri olan aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır. Aronya tarımının en önemli özelliği, bahçe tesisinden itibaren çok kısa sürede ürün alınabilmesi ve yatırım masraflarını geri ödemesidir. Bununla birlikte meyveleri farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

6 İlçede 192 Üreticiye 3 Bin 865 Avokado Fidanı Ulaştırıldı

Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl başlattığı avokado fidanı dağıtımlarının ilk etabı, Akdeniz ilçesi Kürkçü Mahallesi’ndeki dağıtımlarla tamamlandı. Akdeniz ilçesinin 17 mahallesinden üreticilerin katıldığı dağıtımlar kapsamında 15’i kadın 60 üreticiye toplam 1235 adet avokado fidanı teslim edildi. Projenin ilk etap dağıtımlarıyla 6 ilçenin 58 mahallesindeki 192 üreticiye toplam 3 bin 865 avokado fidanı ulaştırıldı. İkinci etap dağıtımları Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde gerçekleştirilecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Destek Büyükşehir’den Üretim Çiftçiden” sloganıyla sürdürdüğü tarımsal projeleri kapsamındaki avokado fidanı dağıtımlarının ilk etabı tamamlandı. Dağıtımlar kapsamında ilk etabın son durağı olan Akdeniz ilçesinin Kürkçü Mahallesi’nde 15’i kadın 60 üreticiye toplam 1235 adet avokado fidanı teslim edildi.

Birinci etap dağıtımları kapsamında 6 ilçede, 58 mahallede, 40’ı kadın olmak üzere toplam 192 üreticiye 3 bin 865 avokado fidanı ulaştırıldı. İkinci etap dağıtımları Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde yapılacak.

Akdeniz’de 60 üretici avokado fidanlarıyla buluştu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde tarım kenti Mersin’de her bölgenin üretim özelliğine göre tarımsal ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik destek projeleri sürüyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi öncülüğünde bu yıl Erdemli’de başlatılan dağıtımlar; Mezitli, Yenişehir, Toroslar, Tarsus ve Akdeniz ilçeleri ile devam etti. Son dağıtım yeri olan Akdeniz ilçesi Kürkçü Mahallesi’nde düzenlenen törene, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı. Akdeniz ilçesinin 17 mahallesinden üreticilerin katıldığı dağıtımlar kapsamında ana çeşit olan Bacon, Fuerte ile tozlayıcı olarak Hass çeşitlerinde avokado fidanları sahiplerini buldu.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her koluna destek vermeye çalışıyoruz”

Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, avokado dağıtımlarının ilk etabının tamamlandığını, 6 ilçede 190 üreticiye ulaşarak, 3 bin 865 avokado fidanı teslim ettiklerini belirtti. Şahutoğlu, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her koluna destek vermeye çalışıyoruz. Sulama borusundan tutun da çiftçi eğitimlerine, avokado fidanından alıç fidanına, nergis soğanından lavanta fidesine kadar her noktada üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’in tarım kenti olması sebebiyle üreticilerimizin yaşamış olduğu sorunları bir nebze gidermek, küçük üreticilerimizin yanında olmak amacıyla geliştirdiğimiz projelerle sizlerle hep birlikteyiz. Bu projelerimiz 2022 yılında da artarak devam edecek. Fidanlarınızın hepinize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“Herkesin kendi bütçesinde tarıma el vermesini tavsiye ediyorum”

Çocukluğundan beri tarımın içinde olduğunu ve çiftçilik yaptığını söyleyen Şerife Dedemen, “Geçen yıl kendime ait küçük bir toprak parçası oldu. Buraya maddi ve manevi zirai zorluklara karşılık avokado ekmek istedik, ektik ama bu yılki soğuklarda hepsi kurudu. Şimdi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu imkanından biz de yararlanmak istedik. Başvuruda bulunduk, şükür çıktı. İnşallah bu yıl tekrar dikmeye devam edeceğiz. 20 tane teslim alıyoruz. Herkesin kendi bütçesinde, kendi ayaklarının üzerinde tarıma el vermesini tavsiye ediyorum. Günümüzde o kadar maddi ve manevi zorluklarla karşılaşıyoruz ki küresel ısınma da var bunun içinde. Her şey çok pahalı. Elinden geldiğince, hasbelkader; herkes başarılı olamıyor ama bu yıl olmasa da gelecek yıl inşallah başarılı olacağız” dedi.

Kazanlı Mahallesi’nde yaşayan kimya öğretmeni olan ve aynı zamanda tarımsal üretim yapan Hülya Kurtuluş, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyoruz. Avokado fidanlarının dağıtımına yazıldık ve alıyoruz. Desteklerden daha çok yararlanıp daha da büyütmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Çiftçilik yaptığını söyleyen Hüseyin Yanpar ise “Avokado bahçem vardı. Soğuktan çok büyük zararlar gördük. Büyükşehir Belediyemizin bu desteğini duyunca başvurdum. Başkanımız Vahap Seçer’den Allah razı olsun. Bize desteklerini esirgemediler. Çiftçiyi, tarımı desteklediği için kendisine çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin bu şekilde hizmetlerini duydukça çok mutlu oluyoruz” dedi.

1.1 milyar TL'lik hibe desteği!

Tarım temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın açıkladığı çiftçi ve tarım girişimcisine verilecek 1.1 milyar lira hibe desteğinden memnun olduklarını belirtti.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Genel Başkanı Hakan Yüksel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı “2022 yılı için makine ekipman alımı ve kırsal altyapı yatırımlarına yönelik 32 bin 572 çiftçiyle tarıma dayalı yatırımlar için 418 girişimciye toplamda 1,1 milyar lira hibe desteği” açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

“NE KADAR DESTEK, O KADAR ÜRETİM”

AA’nın haberine göre, Çiftçilere verilen desteklerin önemine işaret eden Yüksel, ne kadar destek verilirse çiftçinin üretimde o kadar çok kalmasının sağlanabileceğini dile getirdi.

“DÜNYADA OLDUĞU GİBİ BİZDE DE ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR”

Yüksel, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çiftçi sayısı azalıyor. Bu tarz desteklerle çiftçinin kırsal alanda kalarak üretmeye devam etmesi teşvik ediliyor, bunu çok değerli buluyoruz. Bu bize göre hala yeterli değil, daha planlı ve üretime dayalı desteklerin artmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tarımsal üretimdeki yüksek girdi fiyatlarının, çiftçilerin sayılarının azalmasına veya alanlarını daraltmasına sebep olduğunu belirten Yüksel, bu kapsamda devletin tarımsal alanların artırılmasına ilişkin çalışmalarının bulunduğunu aktardı.

“ÇİFTÇİLİK VE ÇOBANLIK KUTSAL MESLEKLER”

Yüksel, hiçbir çiftçinin toprağını bırakıp kente göç etmek istemeyeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bunun için destek lazım. Tarım her şeydir, ekonominin ve sanayinin temelini oluşturur. Bunun için de çitçilerimizi daha çok gündemde tutmalıyız. Özellikle ‘köylü’ ya da ‘çoban’ gibi kelimelerin devlette itibarı artırılmalı. Bu yapılırsa gençlerin bu mesleklere yönelmesi sağlanabilir. Hem çiftçilik hem çobanlık çok kutsal mesleklerdir.

Gençlerin tarımı ve hayvancılığı meslek edinmeleri gerekiyor. Şu anda köylülerimizin çoğu çiftçilik yaptıklarını söylüyor ama bunların ekonomiye desteği yok, sadece kendilerine yetiyorlar. Biz bunu meslek haline getirirsek, şu anda şehirde mezun olup masa başı iş bekleyen pek çok ziraat ve gıda mühendisiyle veterinerleri buraya yönlendirebiliriz. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın yaptığı destekleri önemsiyoruz.”

TMO 18 bin ton ayçiçek yağı ithal edecek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), teslimatın 16 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında Tekirdağ ve Mersin limanlarına yapılması şartıyla ayçiçek yağı ihalesi açtı.

Toprak Mahsulleri Ofisi, yurtdışından 18 bin ton ham ayçiçek yağı almak için uluslararası ihale açtı. Teklikler için 28 Nisan’a kadar süre verildi.

İhale şartnamesinde, satılacak yağın 16 Mayıs ile 16 Haziran arasında Tekirdağ ve Mersin limanlarına teslim edilmesi istendi. Ukrayna, dünya ayçiçek yağı üretiminde önemli bir pazar payına sahip. Ancak savaş nedeniyle bu ülkede üretimin sekteye uğraması nedeniyle, ithalata bağımlı hale gelen Türkiye’de yağ fiyatları ikiye katlanmıştı.

Main Menu