TARIMSAL ÜRETİMDE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİNİN SÜRESİ UZATILDI
Tarımsal üretime sağlanan düşük faizli kredi uygulamasının süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatıldı.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’ de yayımlandı.
Buna göre, tarımsal üretime sağlanan düşük faizli kredi uygulamasının süresi 31 Aralık 2022’de sona ererken, kararla bu süre 31 Aralık 2023’e kadar uzatıldı.
Böylece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 31 Aralık 2023 tarihine kadar, bankaca tarım kredilerine uygulanmakta olan cari faiz oranlarından, kredi konuları itibarıyla belirlenen oranlarda indirim yapılmak ve kredi üst limitleri aşılmamak suretiyle tarım kredisi kullandırılabilecek.
Öte yandan söz konusu krediyi kullanacak sulama birliklerine ilişkin yeni bir madde de karara eklendi.
SULAMA BİRLİKLERİNİN GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINA KREDİ DESTEĞİ
Buna göre, yalnızca ruhsatlı kuyulardan ve diğer kaynaklardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak amacıyla tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak maksadıyla yapacakları güneş enerjisi sistemlerine ilişkin yatırımlara münhasır olmak üzere 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren sulama birliklerine tarım kredisi kullandırılabilecek.
Söz konusu sulama birliklerinin, ruhsatlı kuyulardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak, modern basınçlı sulama sistemi kullanan/kullanacak gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin, kullandıkları/kullanacakları sulama sistemi için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak amacıyla yapacakları güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin yatırım kredileri “Modern Basınçlı Sulama Sistemi Yatırımları” başlığında değerlendirilecek.
Böylece sulama birliklerine ve tarımsal üreticilere, güneş enerjisi yatırımları için yüzde yüze varan faiz indirim oranıyla 7,5 milyon lira üst limitli olacak şekilde kredi kullanma imkanı tanınacak.
Kullandırılan tarım kredileri, krediye konu ürünlerin/varlıkların 31 Aralık 2023 tarihine kadar meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde vade tarihinden/hesap devresinden/taksit tarihinden itibaren ertelenebilecek ya da taksitlendirilebilecek.
ÜRETİM KONULARI VE KREDİ LİMİTLERİ
Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde kredi üst limiti 40 milyon liraya, damızlık düve yetiştiriciliği ile büyükbaş hayvan besiciliğinde 20 milyon liraya, küçükbaş hayvancılıkta 25 milyon liraya, arıcılıkta 5 milyon liraya, kanatlı sektöründe 7,5 milyon liraya, su ürünleri sektöründe 15 milyon liraya yükseltildi.
Geleneksel hayvansal üretim ile geleneksel bitkisel üretimde sıfır faizli kredi üst limiti 5 milyon liraya çıkarıldı.
Kararda ayrıca, kontrollü örtü altı tarımı, yem bitkisi üretimi, meyve yetiştiriciliği ve bağcılık, tarım makineleri, sözleşmeli üretim ve özel ormancılık gibi üretim konularına ilişkin güncellenen kredi üst limitlerine ilişkin bilgiler de yer aldı.
Karar, yayımlandığı tarihten itibaren kullandırılacak krediler için uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Kararın yayımlandığı tarihten önce yatırım kredisi tahsis edilmiş ancak kredilerinin tamamını veya bir kısmını kullanamamış üreticiler, kullanamadıkları kısım için 2022 sonuna kadar, bu karar kapsamındaki indirim oranlarından ve üst limitlerden yararlanacak.
Hasat gecikince fırsatçılar yine sahneye çıktı! Soğan ve patateste aynı oyun sahnede
Geçtiğimiz yıllarda patates-soğanda yapılan stokçuluk oyunu yine sahneye konuldu. Son günlerde depolarda çürümeye yüz tutmuş soğan videoları yeniden ortaya çıktı. Soğan ve patates fiyatları da hızlı bir tırmanışa geçti. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 2-3 liradan satılan patatesin kilogram fiyatı Hal’de 8 TL, pazarda ise 10 TL’yi gördü. Kuru soğan ise Hal’de 4 TL’yi, pazarda 6-7 lirayı buldu. Son dönemde yaşanan hızlı fiyat artışının arkasından ise yine stokçular çıktı.
ADANA HASATI SARKTI
Patates ve soğanda ilk hasat Adana bölgesinde yapılıyor. Hemen her yıl nisan ortasında yapılan patates hasadını bu yıl martta gelen don vurdu. Patatesin çiçeğini etkileyen don nedeniyle mahsulde yüzde 50 kayıp yaşanırken, ürün hasadı ise havaların soğuk gitmesi nedeniyle mayıs ortasına sarktı. Bu durumu fırsat bilen tüccarlar, kışlık patatesleri Nevşehir’deki depolarda tutup, piyasaya sürmedi. Arz düşünce fiyatlar arttı.
İKİ HAFTAYA DÜŞECEK
Soğanda ise geçen yıl zarar eden üreticilerin bu yıl ekimi kısması fiyatı hareketlendirdi. Ağırlıklı olarak Ankara Polatlı bölgesinde tutulan soğanlarda havaların ısınmasıyla birlikte çürüme başlıyor. Bu ürünlerde çürüklerin ayıklanıp iyi olanların piyasaya sürülmesi gerekiyor.
Ancak fırsatçılar fiyatı yukarıda tutabilmek için tonlarca soğanı dökebiliyor. Soğanda da ilk hasadın yapılacağı yer yine Adana bölgesi. Soğanın dondan etkilenmeyeceğini belirten üreticiler, iki hafta içinde yeni mahsulün piyasaya gireceğini, fiyatların düşeceğini belirtiyor.
NEVŞEHİR’DE STOKLUYORLAR!
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bölgede yaşanan don olayları nedeniyle patates hasadının bir ay sarktığını söyledi. Doğan, “Normalde biz bu dönemde patatesi söker pazara süreriz. Bu döneme kadar da kışlık patates bizi idare eder.
Ancak bu yıl don olayı nedeniyle hasadımız sarktı. Aynı zamanda mahsulde de yüzde 50’ye yakın kayıp yaşandı. Bunu fırsat bilen tüccarlar şimdi patates arzını kıstı. Nevşehir’deki depolarda kışlık patates var. Stokçular daha fazla para kazanmak için yine aynı oyunu sergiliyor” dedi. Soğanın dondan etkilenmediğini anlatan Doğan, “Soğanı 10-15 güne kadar kaldırır, pazara süreriz.
Yeni mahsulle fiyatlar biraz düşer. Ancak geçen yıl çiftçi soğandan kazanmadı. O nedenle ekimini üçte bire düşürdü. Sadece Yüreğir’de geçen yıl 9 bin dönüme soğan ekilirken bu yıl 3 bin dönüme ekildi. Bizim acilen üretim planlamasını devreye almamız şart. Aksi takdirde bir yıl ürün çok olur bir yıl az” diye konuştu.
“ÇİFTÇİ DEĞİL TÜCCARLAR DEPOLUYOR”
Nevşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Olcay Bozdemir, Nevşehir’de patatesin çiftçi tarafından değil tüccar tarafından depolandığını belirterek, “Adana’da hasadın sarkması buradaki tüccarlar için bir aylık kazanç kapısı gibi görüldü.
HAZİNE DESTEKLİ TARIM KREDİ LİMİTLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Mart 2022’de Bakanlar Kurulu sonrası hazine destekli tarımsal kredi limitlerinin artırılacağını, güneş enerjisi ile sulama yatırımlarının destekleneceğini açıklamıştı. Bu iki konudaki çalışmalar tamamlandı ve kullandırılacak krediler ve yeni limit oranları bugünkü Resmi Gazete’ de yayınlandı.
Resmi Gazete’nin 6 Nisan 2022 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin kararda değişiklik yapıldı. Değişiklik ile kredi üst limitleri yüzde 50 ile yüzde 233’e varan oranlarda artış yapıldı.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2020-2022 dönemi için uygulaman tarımda düşük faizli kredilerin kullandırılmasına ilişkin uygulama dönemi de yeni limitlerle birlikte 1 yıl uzatıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile daha önce 1 Ocak 2020- 31 Aralık 2022 olan uygulama dönemi 1 Ocak 2020 – 31 Aralık 2023 olarak değiştirildi.
Sığır yetiştiriciliği kredi limiti 40 milyon lira oldu
Resmi Gazete’nin 6 Nisan 2022 tarihli sayısında yayınlanan karar ile daha önceki uygulamada kredi üst limiti 25 milyon lira olan sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği yatırım ve işletme kredisi limiti 40 milyon liraya çıkarıldı. Bu kapsamdaki yatırım ve işletme kredisi faiz indirimi yüzde 50 olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek öncelikli bölgede yatırım, atıl işletme satın alma, yurt içinde doğan hayvan alımı ve kullanımı, kendi yemini üretme, jeotermal, yenilenebilir, atık enerji kullanımı, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları, genç çiftçi, kadın çiftçi ve girişimci kriterlerine göre faiz indirimi değişebilecek. Bu kriterlere göre faiz indirimi yüzde 100’e kadar ulaşabiliyor.
Damızlık düve yetiştiriciliğinde 20 milyon lira limit
Damızlık düve yetiştiriciliğinde 10 milyon lira olan kredi üst limiti 20 milyon liraya çıkarıldı. Damızlık düve yetiştiriciliğinde yatırım kredisi ve işletme kredisi faizleri yüzde 75 indirimli uygulanacak. Yatırım kredilerinde her biri yüzde 10 olmak üzere 4 kriter, işletme kredilerinde ise 5 kriter var. Bu kriterlere göre faiz indirimi yükselecek ve yüzde 100’e ulaşabilecek.
Büyükbaş hayvan besiciliği
Resmi Gazete’de yayınlanan yeni karar ile üst limiti 10 milyon lira ve faiz indirimi yüzde 50 olan büyükbaş hayvan besiciliğinde kredi limiti yüzde 100 artışla 20 milyon liraya çıkarıldı. Büyükbaş hayvan besiciliğinde de yatırım kredilerinde öncelikli bölge yatırımı, atıl işletme alımı, genç ve kadın girişimciye her birine yüzde 10 ilave faiz indirimi uygulanacak. Faiz indirim üst limiti yüzde 90 olacak. İşletme kredisinde ise 5 kriterin tamamını yerine getirenler yüzde 100 faiz indirimli kredi alabilecek.
Küçükbaş hayvancılık kredi limiti 15 milyon lira
Kredi üst limiti 15 milyon lira ve hem yatırım hem da işletme kredisinde faiz indirimi yüzde 100 olan küçükbaş hayvancılıkta da diğer yatırım ve işletme kredilerinde olduğu gibi kriterler var. Her birisi için 5 kriterden hangisi karşılıyorsa yüzde 10 ilave faiz indirimi uygulanacak ve yüzde 100 faiz indirimi sağlanabilecek.
Kredi limitlerindeki diğer artışlar
Arıcılıkta 2.5 milyon lira olan kredi üst limiti 5 milyon liraya, kanatlı sektöründe 5 milyon lira olan kredi limiti 7.5 milyon liraya, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde 10 milyon lira olan kredi üst limiti 15 milyon liraya çıkarıldı.
Traktör kredisi 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkarılırken, diğer tarım makinelerinde 2.5 milyon lira olan kredi limiti 5 milyon liraya çıkarıldı. Su ürünleri yetiştiriciliğinde kredi limiti 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltildi. Diğer kredilerde de limit artışları yapıldı.
Sulama birliklerinin güneş enerjisi yatırımlarına kredi desteği
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile sulama birliklerine güneş enerjisi sistemi ile sulama yatırımı yapacaklara düşük faizli kredi verilecek. Karara eklenen “Yalnızca ruhsatlı kuyulardan ve diğer kaynaklardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak amacıyla tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak maksadıyla yapacakları güneş enerjisi sistemlerine ilişkin yatırımlara münhasır olmak üzere 8/3/2011 tarihli ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren sulama birliklerine,” fıkrası ile sulama birlikleri kredi desteği kapsamına alınıyor.
Ayrıca Karar’a eklenen iki fıkra ile uygulama şöyle ifade ediliyor:
– 6172 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama birliklerinin, ruhsatlı kuyulardan su çıkarmak ve bu suyu üyelerine dağıtmak için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak,
-Modem basınçlı sulama sistemi kullanan/kullanacak gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin, kullandıkları/kullanacakları sulama sistemi için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karşılamak, amacıyla yapacakları güneş enerjisi yatırımlarına ilişkin yatırım kredileri Modem Basınçlı Sulama Sistemi Yatıranları başlığından değerlendirilir.”
Tahsis edilen kredilerle ilgili uygulama
Daha önce karar kapsamında kredi tahsisi yapılmış ve kredilerin tamamını veya bir kısmını kullanamamış üreticiler, kullanamadıkları kısım için 2022 sonuna kadar yeni belirlenen indirim oranlarından ve üst limitlerden yararlanabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan kararın yürürlük maddesine göre, “Bu Karar, yayımlandığı tarihten itibaren kullandırılacak krediler için uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu Kararın yayımlandığı tarihten önce 2/1/2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yatırım kredisi tahsis edilmiş ancak kredilerinin tamamını veya bir kısmım kullanamamış üreticiler, kullanamadıkları kısım için 2022 yılı sonuna kadar, bu Karar kapsamındaki indirim oranlarından ve üst limitlerden yararlanır.” Deniliyor.
"Tarımda rekor bekliyoruz"
Türkiye birçok üründe kendine yeter hale gelirken, yeni hasat dönemi için de beklentiler olumlu.
BANKERLER OYNUYOR
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) başkan adayı ve TAYAŞ Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Taycı, “Tarımda bu yıl rekor bekliyoruz. Buğday, ayçiçeği, şekerpancarı gibi ürünlerde rekolte çok iyi gözüküyor” dedi. Ayçiçeğinde dünyanın gürültüsünün koparıldığını anlatan Taycı, şunları söyledi: “Şekerde ise tek sorun fiyat. Emtialarda kim oldukları belli olmayan Londra bankerleri fiyatlarla oynuyor. Şekeri uluslararası piyasalardan 500 dolara aldık şimdi 700 dolar. İç pazardan ise 50 kilogramlık torbasını 300 TL’ye aldığımız şekeri şu anda 700 TL’ye alıyoruz. Pancarda kota kısıntısı doğru bir şey değil. Pancar aslında çiftçi tarafından en sevilen ürünlerden bir tanesiydi. İlave teşvikleri vardı ancak kotalar daraltılınca, üstüne bir de alım fiyatı garantisi verilmeyince üretici farklı ürünlere yöneldi. Ancak son verilen 1000 TL’lik alım garantisi çiftçiye bir nebze nefes aldıracak. Bu nedenle 10’uncu ayın hasatlarının iyi geleceğini tahmin ediyoruz.”
UKRAYNA GIDA İHRACINDA 5’İNCİ
Hububat, bakliyat ve şekerleme ürünlerinde ilk üç pazarın Irak, ABD ve Suriye olduğunu belirten Kazım Taycı, Suriye’ye sevkıyatta sıkıntı olmadığını söyledi. Aynı ürünlerde 4. sırada Libya, 5’inci sırada ise Ukrayna’nın olduğunu belirten Taycı, “Birleşmiş Milletler aracılığıyla satış yapıyoruz. Ağırlıklı olarak pirinç, makarna ve ton balığı gidiyor” dedi. Hububat, bakliyat ve şekerleme ürünlerinde ilk 3 ayda ihracatın yüzde 40 arttığını anlatan Taycı, “Tonaj bazında huhubat ihracatı yüzde 80, un ihracatı ise yüzde 90 arttı” ifadelerini kullandı.
TANITIMI YOUTUBER’LAR YAPACAK
Kazım Taycı, KOBİ’lere ürünlerini satabilecekleri ülkeler bazında adresler ve kartvizitler vereceklerini söyledi. İhracatçılara yeni pazarlar açacaklarını belirten Taycı. “Ayrıca bölgesel Youtuber’larla anlaşıp ürün tanıtımlarını onlarla yapacağız” dedi.
Eskişehir'de çiftçilere 33,5 ton yerli nohut tohumu dağıtıldı
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 60 üreticiye, 33,5 ton kuraklığa dayanıklı yerli nohut çeşidi olan azkan tohumları verildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Mahmudiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Mahmudiye Kaymakamı Harun Reşit Han, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ve nohut üreticileri katıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, özellikle geçen yıl yaşanan yağış rejiminden kaynaklı sıkıntıları gidermek adına Tarım ve Orman Bakanlığının kuraklığa dayanıklı, biçerdöver hasadına uygun yerli ve milli çeşitlerin ekimine yönelik çalışma başlattığını bildirdi.
Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen azkan nohut tohumluklarının kullanımına karar verildiğini aktaran Gümüş, şunları kaydetti:
“Projeden şimdilik 60 çiftçimiz faydalanacak. Yerli ve milli azkan nohut tohumu 2 bin 792 dekar arazide, hemen ekilmek üzere üreticilerimize verilecektir. Bu anlamda çiftçilerimize çok daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yerli ve milli çeşidimiz azkan nohut tohumluklarımızın hem çiftçilerimiz hem de Mahmudiyemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun inşallah.”
Mahmudiye Kaymakamı Harun Reşit Han da devletin her fırsatta çiftçiye destek olduğunu belirterek, projeye destek verenlere teşekkür etti.
Nohut üreticisi İsmail Türe ise teslim aldıkları tohumları toprakla buluşturup, elde edecekleri ürünleri vatandaşa sunacaklarını kaydetti.
Edirne'de asfalt şantiyesinden tarlalara akan zifti temizleme çalışmaları devam ediyor
Dün başlanan çalışmalarda zift tabakasının pek çoğu temizlenmişti, çalışmalar bugün de devam ediyor. Şantiyede görevli işçiler tarafından tarım arazilerinden iş makineleri yardımıyla toplanan zift, kamyonlara yükleniyor. Bazı işçiler de arazide kalan küçük zift parçalarını elle topluyor.
Asfalt şantiyesinden tarım alanlarına sızan zift kontrol altına alındı
Edirne’de asfalt şantiyesinden sızan zifti temizleme çalışmaları sürüyor
Tarım arazilerindeki çalışmaların sona ermesinin ardından dere yatağındaki zift temizlenecek. Çalışmaların bugün tamamlanması bekleniyor.