SİİRT’TE PEYNİR FİYATI DEĞİŞMEDİ
Siirt’te kilogramı 250 TL’den satılan peynir, zamlardan etkilenmedi.
Peynirin temel gıda maddelerinden biri olduğunu belirten Siirt esnafından Hasan Akgül, piyasada diğer ürünlere gelen zamlar gibi peynirde bir fiyat artışının yaşanmadığını dile getirdi. Akgül, “Geçen sene bu vakitlerde peyniri satmak için bulamıyorduk. Her aldığımız zaman 10 lira veya 20 lira daha üstüne koyup tekrardan yerini doldurabiliyorduk. Şimdi ise peynirin fiyatı durgundur, peynir fiyatı durmuş” dedi.
Siirt’teki peynir fiyatına değindiğimiz “Siirt’te peynir fiyatı değişmedi” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.
ÜNİVERSİTENİN ORGANİK ATIKLARI PELETE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Kütahya Tavşanlı Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde kurulan ünitede, bahçe atıklarının geri dönüşümüyle elde edilen 10 ton pelet okulun ısıtmasında kullanıldı.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, yenilenebilir enerji kaynaklarına destek anlayışıyla bilimsel araştırmalarla Türkiye’nin enerji politikalarına destek vermek istediklerini belirterek, üniversitenin enerji ihtiyacını doğal kaynaklardan sağlama hedefiyle başlattıkları projeler kapsamında pelet yakıtı elde ettiklerini söyledi.
TÜRKİYE’DE KULLANILAN TOHUMLARIN YÜZDE 97’Sİ ÜLKEMİZDE ÜRETİLİYOR
arım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tohumculukta kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’de kullanılan tohumların yüzde 97’si ülkemizde üretilmektedir, yerli firmalarımızın oranı ise yüzde 90’dır” ifadesini kullandı.
Yumaklı, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak TÜRKTOB ile uyumlu ve koordineli çalıştıklarına işaret ederek, “Türkiye tohumculuk konusunda diğer ülkeler arasında kendini gösteren, kendi adından söz ettiren bir ülke konumuna geldi. Tohumculuk sektörümüz, ülkemizin ihtiyacı olan üretimi yapabiliyor hatta ihraç ediyor. Türkiye’de kullanılan tohumların yüzde 97’si ülkemizde üretilmektedir. Yerli firmalarımızın oranı ise yüzde 90’dır.” değerlendirmesinde bulundu.
OCAK AYININ ZAM ŞAMPİYONU YEŞİL FASULYE OLDU
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye oldu. Yeşil fasulyedeki artışı yüzde 29,8 ile salatalık, yüzde 28,4 ile ıspanak, yüzde 22,9 ile pırasa takip etti” dedi.
Ocak ayında girdilerde aylık ve yıllık değişimde en fazla fiyat artışının mazotta görüldüğünü bildiren Bayraktar, “Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 12,2 artarken, son bir yılda yüzde 78,6 oranında arttı. En önemli girdilerden olan mazot toprak hazırlığından ekim, gübreleme, ilaçlama ve hasada kadar üretimin her aşamasında kullanılıyor. Mazot fiyatlarındaki değişim doğrudan üreticilerimizi ilgilendiriyor. Üreticilerimiz artan mazot fiyatları karşısında bahar aylarında kullanması gereken mazotu nasıl alacağını bugünden düşünür hale geldi. Tarım ve çiftçilerimiz için mazot zorunlu bir üretim aracıdır, tüketim maddesi değildir. Bu nedenle özel tüketim olarak düşünülmemeli ve vergi de konulmamalıdır” ifadelerini kullandı. Bayraktar, artan fiyatların üretim maliyetlerini etkilememesi, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için mazot desteğinin artırılması ve desteklerin ödeme tarihinin öne çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.