15.01.2024 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

“Tarım Orman Gündemi” sektörün gündemini izleyici ile buluşturuyor…

“Tarım Orman Gündemi” adlı televizyon programı, hafta içi her gün saat 11.00’de canlı yayınla seyircisiyle buluşuyor. Bu programda bitkisel ve hayvansal üretim, tarımsal üretimin geliştirilmesi, tarım teknolojileri, su verimliliği seferberliği, su ürünleri, gıda güvenliği, orman varlığı, orman ürünleri vs. konularla ilgili gündem takip ediliyor. Yine üreticilere yönelik geniş hava durumu bülteni sunuluyor, canlı yayına katılan yetkili ve alanında uzman isimler ile gündem değerlendiriliyor.

Tarım Orman Gündemi programının bu bölüm stüdyo konuğu Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Seçkin Serdar ARUN. Programda; hayvan hastalıklarını engellenmesi, hayvanların düzenli aşılanması, hayvan hastalıklarının tedavisinde erken teşhisin önemi, hayvanlarda en çok görülen kanser vakaları, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara karşı alınması gereken önlemler, hayvan hastalıklarında tanı laboratuvarlarının önemi, hayvanlarda kan gruplarının önceden belirlenmesinin önemi, laboratuvarların akreditasyonu ile ilgili bilgiler verildi.

Bakan Bolat ile Bakan Yumaklı bir araya geldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Bakan Yumaklı’yı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Görüşmede gıda ve tarım sektörünün rekabet gücünü artırmak ve ürünlerin dünya pazarlarındaki varlığını güçlendirmek için atılacak stratejik adımları ele aldıklarını belirten Bakan Bolat, gıda ürünleri üretim ve tüketim miktarları ile fiyat gelişmeleri üzerinde durduklarını belirtti.

Bolat, şunları kaydetti:

“Ülkemizin tarımsal üretiminde kalite ve verimliliği artırmak, bu alandaki ihracat verilerimiz doğrultusunda, ticari etkinliğimizi çok daha yüksek seviyeye çıkarmak ve gıda fiyatlarının dengelenmesi hususlarında karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. İki bakanlık arasındaki işbirliğini daha da güçlendirecek adımlar atmaya kararlıyız.”

“İşbirliği içinde adım atmayı sürdüreceğiz”

Bakan Yumaklı da paylaşımında, ziyarette tarım sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve ihracat konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Üreticilerin emeği ile berekete dönüştürdüğü ürünlerin, tarladan raflara kadar olan yolculuğundaki tüm süreçlerde, Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde adım atmayı sürdüreceklerinin altını çizen Yumaklı, “Kıymetli Bakanımıza nazik misafirperverlikleri için teşekkür ediyor, Türkiye Yüzyılı hedeflerimize giden yolda gerçekleştirdiği çalışmalarda kolaylıklar diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

15-19 Ocak 2024 haftası tarım ürünleri piyasası

Elektronik ürün senedi piyasası

Tarım ürünlerinin işlem gördüğü Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Piyasasında işlem hacminde öne çıkan Arpa, Buğday ve Mısır ürünleri için fiyat gelişimi aşağıda verilmektedir.

Buğday Ekmeklik: En çok işlemin gerçekleştiği “Buğday Ekmeklik Kırmızı Diğer 3.Sınıf” ürünler; 15 Ocak Pazartesi 8,40 TL/kg’den açılmış ve ağırlıklı ortalama fiyatı 8,51 TL/kg, 19 Ocak Cuma günü ağırlıklı ortalama fiyatı 8,87 TL/kg olmuştur. Tüm Ekmeklik Buğday ürünlerinde haftalık işlem ortalaması ise 8,78 TL/kg olarak gerçekleşmiştir.

 

Buğday Makarnalık: En çok işlemin gerçekleştiği “Buğday Makarnalık Düşük Vasıflı” ürünler; 15 Ocak Pazartesi 9,00 TL/kg’den açılmış ve ağırlıklı ortalama fiyatı 9,64 TL/kg, 19 Ocak Cuma günü ağırlıklı ortalama fiyatı 10,12 TL/kg olmuştur. Tüm Makarnalık Buğday ürünlerinde haftalık işlem ortalaması ise 9,80 TL/kg olarak gerçekleşmiştir.

Mısır: Pazartesi 6,20 TL/kg’den açılan ve ağırlıklı ortalama fiyatı 6,28 TL/kg olan Mısır’ın Cuma günü ağırlıklı ortalama fiyatı 6,23 TL/kg olmuştur. Haftalık işlem ortalaması ise 6,30 TL/kg’den gerçekleşmiştir.

Arpa: Pazartesi 7,35 TL/kg’den açılan ve ağırlıklı ortalama fiyatı 7,20 TL/kg olan Arpa’nın Cuma günü ağırlıklı ortalama fiyatı 7,14 TL/kg olmuştur. Haftalık işlem ortalaması ise 7,14 TL/kg’den gerçekleşmiştir.

 

TÜRİB tarımsal ürün fiyat endeksleri

Başlangıç tarihi 1 Nisan 2021 ve başlangıç değeri 1000 olan fiyat endekslerinin haftalık gelişimi ve haftanın son iş günü itibariyle, son 1 yılda kaydettiği fiyat değişim oranları aşağıda verilmektedir:

 

227 ÜRETİCİYE, 2 BİN 561 KOVAN VE EKİPMAN DAĞITILDI

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bayburt Arıcılar Birliği ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle yürütülen ‘Arı Ürünleri Üretim Projesi’ çerçevesinde 227 üreticiye, 2 bin 561 kovan ve ekipman dağıtıldı.

Şingah Mahallesi’nde bulunan hububat deposunda düzenlenen törende, 1 polen temizleme makinesi, 1 polen kurutma makinesi, 3 bin adet ambalaj malzemesi ile çeşitli ebatlarda cam şişe, 2 bin 561 polen ve propolis tuzaklı kovan Vali Yardımcısı Cem Gümrükçü, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ve İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen tarafından üreticilere teslim edildi.

Kovan ve ekipman desteğine değindiğimiz “227 üreticiye 2 bin 561 kovan ve ekipman dağıtıldı” adlı haberimizi inceleyebilirsiniz.

ÇANAKKALE’DE BARAJLAR DOLUYOR

Çanakkale’de, çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı ’Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kaz Dağları’ndan beslenen 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı, son yağışlarla dolma noktasına geldi. Kuraklık nedeniyle yaklaşık 3 ay önce yüzde 8’lere kadar gerileyen ve yeterli yağışlar olmaması halinde tarımsal sulamaya kapatılması gündeme gelen Bayramiç Barajı’ndaki su seviyesi son yağışlarla birlikte yüzde 90 seviyesine çıktı. 3 ay öncesine kadar yaklaşık 7,8 milyon metreküp su kalan Bayramiç Barajı’ndaki su kapasitesi 87 milyon metreküpe ulaştı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, yağışların üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Çanakkale’ye kurak bir yılın ardından yağışlı havaların giriş yaptığını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “kasım ve aralık ayında Türkiye’nin ve Çanakkale’nin en yağışlı yılını gerçekleştirdik. 2024 yılının ilk haftasında Çanakkale’mizde kar yağışı meydana geldi. Yağan yağışlar ile Bayramiç Barajı’nın doluluk oranı yüzde 90 seviyesine yükseldi. Yüzde 90 seviyesine gelen barajımızda şu an itibariyle 87 milyon metreküp su mevcut. Onun için bu yağışlar hem çiftçiyi hem de üreticiyi memnun etti. Bu yıl böyle gittiği takdirde önümüzdeki yaz ayında çiftçinin yüzünün güleceğini ümit ediyoruz. Biz çiftçi olarak mutluyuz ve bu konuda daha iyi günlerin bizi beklediğine inanıyoruz. Şu anki veriler geçen yıla baktığımız zaman en iyi seviyeye ulaşmış durumda” dedi.

Main Menu