25.12.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Buzağı, malak, anaç koyun... 2023 yılı hayvancılık destekleri başvuru tarihleri ve ödeme miktarları tek bir tabloda!

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “2023 yılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (Tebliğ No:2023/41) 26.11.2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu tebliğ ile buzağı, malak, dişi manda, anaç koyun ve keçi, sürü büyütme ve yenileme, arılı kovan, damızlık ana arı, sürü yöneticisi istihdam, düve alım, koç teke alımı, besilik erkek sığır, ipekböceği yetiştiriciliği, tiftik, hastalıktan ari işletme ve atık desteklemesi gibi hayvancılık desteklemelerine ilişkin başvuru tarihleri ve şartları belirlenmiştir.

Bu kapsamda desteklemelere ilişkin başvuru tarihleri ve şartları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Yetiştiricilerimizin belirtilen tarihlerde başvurularını gerçekleştirmeleri gerekiyor. 

hayvanclık desteği

ZİHA, Erzurum'da tarım sektörünün hizmetinde

ZİHA, Erzurumda tarım sektörünün hizmetinde

ERZURUM tarım sektörü teknolojide 4.0’ı yakaladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) tarım sektörünün hizmetinde kullanılacak. 10 dakikada 30 dekar araziyi gübreleyip ilaçlayabilecek olan ZİHA, tarım sektöründe verimliliği, ürün gelişim seviyesinin izlenmesi, sulama kapasitesi ve etkinliği, hastalık ve zararlılarla mücadele, bitki besleme amaçlı olarak kullanılacak. ZİHA, sayesinde mahsulün büyüme aşamaları, ürün sağlığı ve toprak varyasyonları hakkında gerçek zamanlı bilgileri elde edilebilecek. Erzurum Büyükşehir Beledisi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, tarımda 4.0’ı yakalamak için çalışma başlattıklarını belirterek, “Hem çiftçiye destek olacak hem de toprağın daha etkin ve verimli kullanılması için teknolojiden yararlanacağız” dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) kar yağışının olmaması sebebiyle arazide ilk uçuş ve ilaçlama testini gerçekleştirdi. ZİHA ile sonbaharda sürülen bir arazide ilaçlama ve gübreleme yapıldı. İlkbaharda başlayacak ekimle birlikte çiftçilerin hizmetine sunulacak ZİHA ile ilaçlama ve gübreleme yapılacam. Çift motoru sayesinde 40 kilograma kadar ilaç ve 50 kilogram da gübre sepme kapasitesine sahip olan ZİHA, 10 dakikada 30 dekar araziyi gübreleyip ilaçlayabilecek.
Tarım sektöründe verimliliği, ürün gelişim seviyesinin izlenmesi, sulama kapasitesi ve etkinliği, hastalık ve zararlılarla mücadele, bitki besleme amaçlı olarak kullanılması planlanan ZİHA, mahsulün büyüme aşamaları, mahsul sağlığı ve toprak varyasyonları hakkında gerçek zamanlı bilgileri de sağlayacak., Ekilen ürünün yetişme süreci boyunca izlenen tarımsal alanlardan elde edilen yüksek çözünürlüklü anlık görüntüler ve kızıl ötesi tarama görüntüleri sayesinde gerekli durumlarda acil önlemlerin alınmasını da destek verecek. Aynı zamanda değişik hacimlerde sıvı ve katı tanklarına sahip olan ilaçlama dronu ile kısa sürede ve yüksek etkinlikte zirai ilaç veya bitki besin elementi uygulamalarının insan sağlığına zarar vermeden yapılmasını da sağlayacak. Çift atomizasyonlu sprey sistemi, aktif fazlı dizi radar ve ikili görüş özelliklerine sahip olan ZİHA ile arazi inceleme, haritalama da yapılabilecek.
HEDEF TARIMDA 4.0’I YAKALAMAK
Erzurum Büyükşehir Beledisi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, tarımda 4.0’ı yakalamak için çalışma başlattıklarını belirterek, “Hem çiftçiye destek olacak hem de toprağın daha etkin ve verimli kullanılması için teknolojiden yararlanacağız. Uygulama ile hem çiftiye destek olacak hem de toprakların etkin kullanılmasını sağlayacak. Dronun yanısıra 2 adet djital toprak analiz cihnazı getiriliyor. Onlarla beraber gübreleme ve ilaçlama yapılmasının yanısıra toprak analizi yaparak ilimiz ve bölgemiz tarımına hizmet edeceğiz. Tarımda djitalleşmeyle yanlış gübre kullanımını önlenmesini de hedefliyoruz. Tarımda djitalleşmenin yanında dronla şehrimizdeki kanalizasyon, açık sulak alanları da ilaçlayacağız” diye konuştu.
TÜRKİYE OLARAK BİRAZ GEÇ KALDIK
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, tarımda dijitalleşmede Türkiye’nin biraz geç kaldığını söyledi. Avrupa ve bazı Asya ülkelerinde tarımda dijitalleşmenin 4.0 ya da 5.0 olarak anıldığını ifade eden Çalmaşur, “Tarımda artık dijitalleşme çağına girdik. Türkiye olarak biraz geç kaldık diyebiliriz. Avrupa ve Asya’nın bazı ülkelerinde artık dijitalleşme tarım 4.0 ya da 5.0 diye anılıyor. Erzurum’da Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı uygulama çok iyi. Biz de fakültamizde akıllı tarım dersinde benzer şeylerden bahsediyoruz. Artık klasik sistemlerden vazgeçip akıllı tarım, yazılımlar, bilgisayar sistemini geçmeliyiz. Tarımda toprak analizleri, sulama sistemleri, ilaçlama, gübreleme sistemleri akıllı cihazlarla yapılıyor. Araziyi, tarlayı sürürken, ekerken traktörler insansız olarak hareket edebiliyor. Toprak analizleri pulluğa takılan sensörlerle yapılabiliyor. Gübre analizleri yapılabiliyor. Dronlarla zararlı, hastalık olan bölgeler tespit edilip, nokta ilaçlama gübreleme yapılabiliyor” dedi.

Kırklareli'nden kısa kısa

Pehlivanköy Tarım ve Orman Müdürlüğünce üreticilere yönelik “gece eğitimi” programı düzenlendi.

Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, eğitim programları kapsamında Pehlivanköy Kaymakamı Fatma Ballı, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Doğan ve müdürlük personeli Hıdırca köyünde üreticilerle bir araya geldi.

Eğitimde buğday yetiştiriciliği, tarımsal destekler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarımsal üretimin planlanması ve tarım sigortaları hakkında bilgiler verildi.

Eğitimin ardından Ballı, vatandaşlarla sohbet edip istekleri dinledi.

– Yarım asırdır kahvehane işletmecisine plaket verildi

Lüleburgaz ilçesinde 50 yıldır kahvehane işleten Yaşar Girgin’e plaket verildi.

Lüleburgaz Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Nazif Kıvılcım ve Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Girgin’i ziyaret etti.

Şeker, çalışmalarından ve mücadelesinden dolayı Girgin’i tebrik etti.

Girgin’in başarısının örnek alınması gerektiğini ifade eden Şeker, mesleğini halen severek yerine getiren Girgin’e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Şeker tarafından Girgin’e plaket verildi.

Tarım aracıyla çayda mahsur kalan sürücü kurtarıldı

Edinilen bilgiye göre, Alaplı ilçesinde pat pat sürücüsü, Mollabey yolu üzerinde bulunan çaydan geçmeye çalıştığı sırada yağışla birlikte su seviyesinin yükselmesiyle çayda mahsur kaldı. Haber verilmesi ile olay yerine gelen iş makinesi, halat yardımıyla aracın suya kapılmasını engelleyerek, sürücüyü son anda kurtardı. Şahsın kurtarılma anı ise bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Pehlivanköy Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden üreticilere gece eğitimi

Pehlivanköy Tarım ve Orman Müdürlüğünce üreticilere yönelik “gece eğitimi” programı düzenlendi.Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, eğitim programları kapsamında Pehlivanköy Kaymakamı Fatma Ballı, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Doğan ve müdürlük personeli Hıdırca köyünde üreticilerle bir araya geldi.

Eğitimde buğday yetiştiriciliği, tarımsal destekler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarımsal üretimin planlanması ve tarım sigortaları hakkında bilgiler verildi.Eğitimin ardından Ballı, vatandaşlarla sohbet edip istekleri dinledi.Yarım asırdır kahvehane işletmecisine plaket verildiLüleburgaz ilçesinde 50 yıldır kahvehane işleten Yaşar Girgin’e plaket verildi.Lüleburgaz Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Nazif Kıvılcım ve Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Girgin’i ziyaret etti.Şeker, çalışmalarından ve mücadelesinden dolayı Girgin’i tebrik etti.Girgin’in başarısının örnek alınması gerektiğini ifade eden Şeker, mesleğini halen severek yerine getiren Girgin’e teşekkür etti.Konuşmaların ardından Şeker tarafından Girgin’e plaket verildi.

Trouw Nutrition'ın "NutriOpt" teknolojisiyle sürdürülebilir hayvancılık

Hayvan besleme uzmanı Trouw Nutrition’ın 100 yıllık deneyimini ileri teknoloji ve AR-GE çalışmalarıyla birleştirerek geliştirdiği ‘NutriOpt’ teknolojisi, hayvancılık sektöründe katma değer yaratmayı sürdürüyor.

Şirket açıklamasına göre, doğru ve tekrarlanan analizlere olanak tanıyarak hayvan sahiplerine verimlilik avantajı yaratmayı hedefleyen ‘NutriOpt’ teknolojisi sayesinde kayıplar minimize ediliyor, kazanç artıyor.

Yem ve ham maddelerin içeriğinin dakikalar içinde analiz edilmesine imkan tanıyan NutriOpt teknolojisi, yem ham maddelerinin tam bileşimini belirlemek, besin içeriğinin doğru ve hızlı bir şekilde analiz edilmesini sağlamak, bu besinleri hayvanların ihtiyaçlarıyla optimum düzeyde eşleştirmek gibi avantajlar getiriyor.

Farklı hayvan türlerine yönelik yem ve ham maddelerin besin içeriklerinin laboratuvara gönderilmesine gerek kalmadan yerinde hızla analiz edilebilmesi sistemin en büyük faydalarından biri olarak görülüyor.

Yem üreticileri, ham maddelerin besin içeriği ve kalitesi hakkında daha doğru bilgilere sahip olurken, yem formülasyonlarını optimize edebiliyor, hayvan besleme maliyetlerini düşürebiliyor. Çiftçiler, hayvanların beslenme gereksinimlerini daha nitelikli karşılayarak sağlıklı büyümeyi destekleyerek, hastalık riskini azaltabiliyor. Yem üreticileri ve çiftçiler, sektörün değişen koşullarına hızla uyum sağlayarak, rekabet avantajı kazanabiliyor.

– ‘Müşterilerimiz daha doğru kararlar alarak verimliliklerini artırabiliyor’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Trouw Nutrition Türkiye Dijital Servisler Satış Müdürü Merve Kılıç Gündoğar, NutriOpt’un 100 yıldır titizlikle toplanan büyük verinin mükemmel bir çıktısı olduğunu belirterek, ‘NutriOpt, yılların deneyimine dayanan güçlü bilgi tabanını, son teknoloji analiz yöntemleriyle birleştirerek müşterilerimize hızlı ve güvenilir veriler sunma kapasitesine sahip. Bu teknoloji sayesinde müşterilerimiz daha doğru kararlar alarak verimliliklerini artırabiliyor.’ ifadelerini kullandı.

Hayvancılık sektöründe sürdürülebilir başarının, yem ve ham maddelerin kalitesini ve besin değerini bilmekle yakından ilişkili olduğunu aktaran Gündoğar, şunları kaydetti:

‘NutriOpt, yumurtacı tavuklar, piliçler, süt inekleri, besi sığırları, balık yetiştiriciliği ve pet sektöründe de kullanılmak üzere tasarlanan ve sektöre entegre dijital çözümler sunan sistemler bütünüdür. Bu kapsamda işletmelere, taranan yem numunelerinin analiz sonuçlarını görüntüleme, dışa aktarma, bir işletmede yaşanabilecek farklı senaryolar için en iyi sonucu hesaplama ve hayvanlar için diyet formülasyonunu optimize etme gibi pek çok avantaj olanağı sunuyoruz. NutriOpt teknolojisi yem ve hayvancılık sektörünün çok hızlı değişen koşullara uyumunda da büyük bir avantaj yaratıyor. Dünya gezegeni sıra dışı bir iklimsel değişimle karşı karşıya. NutriOpt, küresel veriyi tüm değişkenleriyle analiz ediyor ve yem endüstrisinin kullanımına sunuyor.’

Hayvancılık ve su ürünleri değerlendirildi

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarımsal Üretim Planlaması çerçevesinde ’Hayvancılık ve Su Ürünleri’ konusunda toplantı gerçekleştirildi.


İl Müdürü Özkan Parlak’ın idaresinde gerçekleştirilen toplantıda Hayvancılık ve Su Ürünleri değerlendirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada: “İklim değişikliği ve su azlığından dolayı ülkemizin gıda arz güvenliğini korumak ve sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık için suyu merkeze alan bir üretim planlaması çalışmaları devam ediyor. Bakanlığımız tarafından 5 Nisan 2023 tarihinde yasalaşan ve 14 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazetede Yönetmeliği yayınlanan Tarımsal Üretim Planlamasının ülkemiz üreticilerime hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye yüzyılı, üretimin ve üreticinin yüzyılı olacak” denildi.

Hayvancılık ve su ürünleri değerlendirildi

Main Menu