Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan 'ata tohumu' iddialarına cevap
Bakan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde düzenlenen Dünya Toprak Günü programına katıldı.
Yumaklı, ekilebilir ve tarım yapılabilir alanların, dünyadaki nüfus artışı ile birlikte giderek azaldığını söyledi. Bu durumun toprağı sürdürülebilir şekilde kullanmanın zorunluluğunu da beraberinde getirdiğini belirtti.
Yumaklı, gıda ihtiyacının yüzde 95’inin topraktan karşılandığını söyleyerek, “Tarım alanlarının, kullanım amaçları dışında faydalanılmasıyla alakalı birtakım düzenlemeler yaptık. Tarım alanları, sadece tarımsal faaliyetler için kullanılmalı. Özellikle de miras yoluyla bölünmeler, en büyük problemlerimizden bir tanesiydi. Bununla ilgili düzenlemeler gerçekleştirildi. Yaklaşık 7 milyon hektarlık toprağın toplulaştırılması yapıldı. Bütün bunlar toprağımızın sürdürülebilir kullanımıyla alakalı, gerçek amacında kullanılmasıyla alakalı düzenlemeler. Bu 7 milyon hektarlık toplulaştırma yapılan alanı, çok kısa bir süre içerisinde 9 milyon hektara çıkarmış olacağız. Ayrıca şu anda yaklaşık 9,3 milyon hektara tekabül eden 440 büyük ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. 500 büyük ovaya çıkarma çalışmalarımız devam etmekte” ifadelerini kullandı.
Toprağı korurken üretimi sürdürülebilir ve verimli şekilde artıracaklarını vurgulayan Yumaklı, toprakları su erozyonu ve çoraklaşmaya karşı korumak ve tasarruflu su kullanımını yaygınlaştırmak için çiftçilere verimli sulama sistemlerinin kullanımına yönelik yüzde 50 hibe desteği sağladıklarının altını çizdi.
Yumaklı, bugün de burada doğrudan anıza tohum ekme yaptıklarını belirterek, bunun özellikle kurak alanlar için daha avantajlı, geleneksel yöntemlere göre de daha az maliyetli ve toprağı dış etkilerle erozyona karşı koruyan bir yöntem olduğunu anlattı.
Bayraktar ekmeklik tohumu toprakla buluştu
Burada ektikleri tohumun ise TAGEM tarafından geliştirilen yerli ve milli ekmeklik buğday tohumu Bayraktar olduğunu açıklayan Yumaklı, TAGEM aracılığıyla bugüne kadar tarla bitkilerinde 953, bahçe bitkilerinde 1027 tohum geliştirdiklerini bildirdi.
‘Sertifikalı tohum üretimimiz 10 kat arttı’
Yumaklı, sertifikalı tohum üretimlerini ise 21 yıl önceye göre 10 kat artırdıklarının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
Edirne'de kuzeydeki tarım arazilerini suyla buluşturacak Büyüköğünlü Göleti su tutmaya başladı
Edirne’de kuru tarımın hakim olduğu Lalapaşa ilçesinde 4 bin dönüm tarım arazisini suyla buluşturacak Büyüköğünlü Göleti, son dönemdeki yağışlarla su tutmaya başladı.
İlçeye bağlı Büyünlü köyü kırsalında DSİ 11. Bölge Müdürlüğünce inşa edilen 1 milyon 830 bin metreküp su tutma kapasiteli gölet sayesinde bölge çiftçisi sulu tarım imkanına kavuşacak.
Yapım çalışmalarında sona gelinen gölet kasım ve aralık yağışlarıyla dolmaya başlarken, üreticiler 2024 tarım sezonunda sulama imkanlarından faydalanabilecek.
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, AA muhabirine sulama imkanlarının genişlemesinin tarımsal üretime katkı sağladığını söyledi.
Bölge üreticilerinin yeterli sulama kaynakları olmadığı için kuru tarım yaptığını belirten Öztürk, Büyüköğünlü Göleti ve benzer sulama projeleriyle tarımdan elde edilen gelirin arttığını ifade etti.
Sulama projelerinin hayata geçirilmesiyle olası kuraklık durumlarından daha az etkilenileceğini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
“Bölgemiz tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Toprak yapısına bağlı olarak daha çok yem bitkilerinin ekimi yapılıyor. Mısır, yonca ve fiğ bitkisinin üretilmesi için çiftçilerimiz sulama yapacak. Bu sayede hayvancılığın maliyeti düşecek ve buna bağlı olarak hayvan varlığı artacak. Böylelikle üreticilerimiz para kazanacak ve bölgemizde son yıllarda yaşanan göçün duracağına inanıyorum. Sulama imkanları sayesinde çiftçinin yetiştirdiği yan ürünler, hayvancılıktaki maliyetinin yüzde 30’a yakın düşmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde ayçiçeğinde de sulama sayesinde yüzde 50’ye varan verim artışı sağlanacaktır.”
Niğde'de 'Tarım, Orman ve İnsan' sergisi
TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından tarıma ilgiyi artırmak, toprağın ve tarımın önemi konusunda sosyal ve bireysel duyarlılığı geliştirmek amacıyla Niğde’de ‘Tarım Orman ve İnsan’ konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Toprağın ve tarımın önemi konusunda sosyal ve bireysel duyarlılığın geliştirilmesi amaçlanan serginin açılışına Niğde Valisi Cahit Çelik, Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, kurum yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Serginin açılışında konuşan Vali Cahit Çelik, tarım kenti Niğde’nin tarımsal hasılasının tüm ürünlerde daha ileriye taşınmasının tek gayeleri olduğuna vurgu yaparak, “İnsanımızın tarıma olan ilgisini artırmak, tarımsal faaliyetlerin insanımız tarafından gereken değeri görmesi ve bu işlerin nasıl yapıldığını anlatması anlamıyla bu fotoğraf yarışması yapılıyor ve sergileniyor. Niğdeli hemşerilerimizin bu sergimizi gezmesini, burada tarımsal üretimin ülke genelinde nasıl yapıldığıyla ilgili bilgi edinmesini, sanatsal yönüyle de ön plana çıkarılması amaçlanıyor. İlimiz tarım kenti. Tüm nüm nüfusumuzun yarısı bir vesile ile tarımla haşır neşir. Patates, kuru fasulye ve çavdar üretiminde birinci, elma ve beyaz lahana üretiminde ülke sıralamasında ikinci sırada yer alan ilimiz, tarım sektöründe kendi kendine yetebilen bir il konumunda. Bizim tek gayemiz ve amacımız ilimizdeki tarımsal hasılayı artırmak üzerinedir. Üretimden pazarlama aşamasına kadar Devletimiz her zaman üreticimizin yanındadır”dedi.
Vali Cahit Çelik ve il protokolü daha sonra açılan sergiyi gezerek fotoğrafları inceledi.
Fransız Çiftçiler Tarım Politikasına Tepki Gösterdi
Fransa’nın Bretonya bölgesindeki çiftçiler, hükümetin tarım politikasını eleştirmek için traktörleriyle gösteri düzenledi. Çiftçiler, tarım faaliyetlerindeki aşırı düzenlemelerden şikayetçi olduklarını belirterek protesto gerçekleştirdi.
Fransa’nın Bretonya bölgesi Rennes kentindeki çiftçiler, hükümetin tarım politikasına tepki olarak traktörleriyle gösteri düzenledi.
Ulusal basındaki haberlere göre, çiftçiler, Rennes’de traktörleriyle eylem gerçekleştirdi.
Çiftçiler, tarım faaliyetleri kapsamında çok fazla kurala uymak zorunda kaldıklarını belirterek hükümetin tarım politikasını eleştirdi.
Bretonya Bölgesel Konseyi merkezine gelen çiftçiler buradaki otoparka saman döktü ve resmi evrakları saçtı.
Ardından çiftçiler traktörleriyle Tarım ve Orman Bölgesel Müdürlüğünün önüne giderek çimen döktü.
Rennes polisi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, çiftçilerin 100 traktörle eylem yaptığı belirtildi.
Doğan: "Üzerinde emlak olmayan tarım arazilerinden, emlak vergisi alınmamalı"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Üzerinde emlak olmayan tarım arazilerinden, emlak vergisi alınmamalı” dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin girdi maliyetlerini karşılamakta zorlandığına dikkat çekerek, “Pandemi, doğal afetler, girdi maliyetleri tarım üreticilerinin çok sıkıntılı zamanlar geçirmesine sebep oldu. Her şeye rağmen üretimden vazgeçmeyen çiftçilerimiz, girdi maliyetlerini karşılamakta zorlanırken bir de üzerinde emlak olmayan tarlalarına emlak vergisi ödemek zorunda bırakılıyor” dedi.
Doğan, 2023 yılının çiftçiler için çok zor geçtiğini belirterek, “Ayçiçeği, mısır ve pamuktan umduğunu bulamayan üreticiler narenciyeden de zarar ettiler. Erkenci çeşit mandalina ve mayer limon ağaçları söküldü ve sökülmeye devam ediyor. Bu kadar zor geçen bir yılda, tarım arazilerinden emlak vergilerinin alınmaması gerekir. Dünyada gıdaya erişim zorlaşıyor, sürdürülebilir tarım için, üreticilerin pozitif ayrımcılıkla desteklenmesi gerekirken, talep edilen emlak vergisi gibi ek maliyetler çiftçilerimizi mağdur ediyor. Emlak vergisi ödemeleri ile birlikte çiftçilerin nakit akışı olumsuz yönde etkileniyor ve finansal sıkıntılar yaşanıyor. Çiftçilerimizin tüm motivasyonu tarlasını ekmek biçmek, bahçesine en iyi verim alacak şekilde bakmak olmalıdır. Tarlalarına binen ek maliyetle birlikte büyük bir mağduriyet yaşayan çiftçiler, tarım faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor ve bu durum da tarımsal üretimde sorunlara yol açıyor” şeklinde konuştu.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Adana’da bazı ilçe belediyelerinin tarım arazilerinden vergi almadığına da vurgu yaparak, “Aynı hassasiyeti tüm belediyelerimiz göstermeli. Yolun, elektriğin, inşaatın olmadığı, üzerinde emlak olmayan sadece tarımsal üretimin yapıldığı arazilere gelen bu vergi yükü bir an önce kaldırılmalı” diye konuştu.
Bakanlık, vatandaşın işlemediği tarım arazilerini kiraya verecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarafından tarım arazisi yönetimi kapsamında arazi toplulaştırma, büyük tarımsal ovaların korunması, arazi kullanım planlaması ve yönetimi, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, arazi edindirme, değerleme ve dağıtım, tarımsal çevreyi ve doğal kaynakları koruma çalışmaları yürütülüyor.Buna göre, 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek ve 2025’in son çeyreğinde ilk kiralama yapılacak.
ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI VE YÖNETİMİSu potansiyeli ve toprak veri tabanı esas alınarak, arazi özellikleri gözetilerek, kullanım planları, plan açıklama raporları ve plan hükümlerinin yıl sonuna kadar onay aşamasına getirilmesi planlanıyor.Ülke genelinde yapılması planlanan arazi kullanım planlaması çalışmaları için Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova’da 1,9 milyon hektarda toprak sınıflaması ve bu alanlar içinde toplam 932 bin hektarda detaylı toprak sınıflaması için çalışmalara başlandı.Bakanlık tarafından 2022’de ülke genelinde başlatılan 1/5000 ölçekli arazi kullanım planlaması çalışmalarının 7 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİNİN ÜRETİME KAZANDIRILMASI
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikle hisselilik, mülkiyet ihtilafı, göç gibi gerekçelerle üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla ve kira bedellerinin maliklere ödenmesi koşuluyla Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanması sağlanacak. 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazilerinin tespit edilmesi ve 2025’in son çeyreğinde ilk kiralamanın yapılması planlanıyor. Topraksız veya az topraklı çiftçilerin, yeter gelirli tarımsal aile işletmeleri kurabilecek şekilde hazine arazileriyle topraklandırılması çalışmaları kapsamında 2023’e kadar 16 bin 670 çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı. 2020’den bugüne kadar Türkiye genelinde dağıtılan arazi ve arsa bedeli ile kira gelirleri kapsamında toplam 341,3 milyon lira tahsilat yapıldı.
NİTRAT EYLEM PLANI UYGULANACAK
Su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında tarımsal kaynaklı kirliliğin tespiti ve nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi amaçlanıyor. Türkiye genelinde 4 bin 852 istasyonda sularda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği izleme çalışmaları yürütülüyor. Yıllık yaklaşık 15 bin numune alınarak farklı parametrelerde toplam 85 bin analiz yapılıyor. Ayrıca gelecek yıldan itibaren uygulanmak üzere Nitrat Eylem Planı hazırlandı.
Nitrat Eylem Planı’nda, arazi, gübreleme, hayvansal gübre ve sulama yönetimleri konularında toprak ve su kaynaklarının korunmasına yönelik tedbirler yer alıyor.
Gümüşhane’de TKDK heyecanı
Gümüşhane’de uzun yıllardan beri kurulması istenen ve son düzenlemeyle Türkiye’de kalan 39 ille birlikte uygulanmaya 2024 yılında başlanacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri için düzenlenen toplantı Gümüşhane Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Yatırımcıların IPARD III programı kapsamında sağlanacak desteklerden en iyi şekilde faydalanabilmesi, çağrı öncesi süreçte gerekli ön hazırlıkları yaparak çağrı sürecinde mağduriyet yaşamamaları için düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısına Vali Alper Tanrısever’in yanısıra Vali Yardımcısı Bahar Kaya, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurumlarının müdürleri, ticaret odalarının temsilcileri, STK temsilcileri ve yatırımcılar katıldı.
AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Hibelerini (IPARD) 2013 yılından bugüne yatırımcılara ulaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen programda Gümüşhane’deki TKDK ofisinin bağlı olduğu Giresun Temsilciliği yetkili ve uzmanları tarafından tanıtım yapıldı.
Programda TKDK Giresun İl Koordinatörü Ayhan Uğur ve TKDK Proje Uzmanı Ekrem Demirbaş sunum eşliğinde mevcut tesisleri AB standartlarına ulaştırmak ve yeni tesisleri de AB standartlarında kurmak amacıyla yürütülen proje hakkında bilgiler verdi.
“Burada çakılacak her çiviye tüm kurumlarla beraber destek olacağız”
Toplantıda yaptığı konuşmada TKDK’nın Gümüşhane’de kurulmasıyla birlikte hem tarım hem de turizm sektöründe önemli gelişmeler olacağına inandığını ve bu konuda heyecanlı olduğunu belirten Vali Alper Tanrısever, “Burada bahsedilen evraklar gözünüzü korkutmasın. El ele veririz bu işlerin üstesinden geliriz. Kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde burada çakılacak her çiviye tüm kurumlarla beraber destek olacağımızı ifade ediyorum. Bizim heyecanımızın şehirde de olmasını arzu ediyorum. 500 bin euroya varan destekler bu zamana kadar çok nadir verilmiştir. Bizim gibi daha önce TKDK temsilciliği olmayan 39 ilimize pozitif ayrımcılık yapılacağı ve IPARD I ve II’den daha fazla hibe desteği vereceklerini söylediler. Bizim bu desteklerden mümkün mertebe çok fazla sayıda faydalanabilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“Ölü toprağını üzerimizden atacağız”
Kentteki tüm sektörlerden bu konuda ayağı yere basan projeler isteyen ve bu süreci kurumlar ve STK’larla işbirliği halinde yürütülmesini isteyen Vali Tanrısever, “Ben bu konuda Gümüşhane iline güveniyorum. Yaklaşık 3,5 aydır söylediğim şey ilde ölü toprağı serilmişti. Bunu hep beraber üzerimizden atacağız. Üretime, istihdama ağırlık vereceğiz. Hepimizin oturup şikayet etmektense bir işin ucundan tutmaya başlamamız gerekiyor. Bizim bu konuda kararlılığımızı ileriki zamanlarda hem sizler hem de kamu kurumlarındaki çalışan arkadaşlarımız görecekler” diye konuştu.
“Bizim bu şehirde gerçekten şehri dert edinen insanlara ihtiyacımız var”
Vali Tanrısever, TKDK’ya kentte ofis ararken Organize Sanayi Bölgesindeki ofisleri tahsis ettiklerini hatırlatarak, şehirde de “Burası çok uzak, oraya kim gidecek” gibi eleştiriler olduğunu belirterek, “500 bin euro hibe varsa bir zahmet oraya da gidin. Oraya kadar gidemeyecek veya gitmekten erinenler lütfen proje yapmasınlar. Bizim bu şehirde gerçekten şehri dert edinen insanlara ihtiyacımız var. Şehirdeki istihdam sorununu, şehrin göç sorununu en az bizim kadar, bizden daha fazla dert edecek çalışma arkadaşlarına ihtiyacımız var. O sebeple bu tür dedikoduları can sıkıcı bulsam da ciddiye de almadığımı sizlerin huzurunda ifade ediyorum” dedi.
“TKDK yatırımcıların lehine bir proje. Bunu mümkün olduğu kadar değerlendirmemiz lazım”
Toplantıya katılan GTSO Başkanı İsmail Akçay ise “Gümüşhane’de bugüne kadar kırsal kalkınma desteklerinden önemli ölçüde istifade etmişti. Verilen hibeler vergiye tabi olduğu için destekler yüzde 50’lerden 30’lara düşüyordu. TKDK projeleri bunlardan çok farklı, kıymetli ve değerli. KDV yok, gelir vergisi de yok. Bizim alacağımız 1 milyon liralık hibe destek tamamen vergi dışı olacak. Bu çok büyük bir avantaj. Ayrıca yatırıma başlamadan önce banka teminat mektubuyla yüzde 50 avans alınabiliyor. Daha ne yapılabilir ki. TKDK yatırımcıların lehine bir proje. Bunu mümkün olduğu kadar değerlendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Gümüşhane Başkanı Abdulbaki Kara ise bundan sonra yapılacak iş ve işlemlerde kümelenmiş sektörlerle ilgili özel toplantı yapılmasını isteyerek TKDK konusunda kaybedilen yılların telafi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Özellikle Karadeniz bölgesinde kırsal turizm alanında yapılan yatırımların Gümüşhane’de de faydalandırılması amacıyla Giresun ilindeki yatırımlardan örneklerin aktarıldığı toplantıda katılımcıların soruları da cevaplandırıldı.