İntikali yapılmamış tarım arazileri için mirasçılık belgesi talep edilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için kurulan ÇKS’nin kullanılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Değişiklikle, çiftçilerin ÇKS’ye kayıt olması, kontrollerin yapılması ve sistemin güncellenmesine ilişkin esaslar düzenlendi.
Buna göre, taahhütnameye konu araziler, üretim yılına ait uydu görüntüleriyle ya da tespit komisyonları tarafından yerinde kontrol edilecek.
Mirasçı ya da hissedarlarca, taahhütnameye konu arazilere üretim yılı içerisinde itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar, içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar, itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için sonlandırılacak.
Verasetten iştirak olup taahhütname ile başvurulan arazilere, hissedar veya mirasçılar tarafından itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar verasete konu hisselere itiraz edilen alanlar için sona erdirilecek.
Tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde miras hakkının, mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adına tescil işlemi yapılmamış araziler, intikali yapılmamış araziler kapsamında sayılacak.
İntikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle gerçekleştirilen başvurulara mirasçılarca itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi istenecek.
Başvuru yapılan arazide, kendine ait hissesi olmaması durumunda hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek. Bu arazinin verasetten iştirak olup, hisse oranları belli olmaması durumunda tüm hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek.
Taahhütnameye konu arazilere ilişkin ÇKS kayıtları üretim yılının mart ayı içerisinde 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Hissedar veya mirasçılar haricinde daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacak.
“Tarımda dünya markası Mustafakemalpaşa” sloganı gerçek oluyor
Türkiye’nin en verimli tarım toprakları arasında yer alan Mustafakemalpaşa, üreticiyi katma değeri yüksek alternatif ürünlerle buluşturmaya devam ediyor. “Tarımda dünya markası Mustafakemalpaşa” hedefiyle ilklere imza atan Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın özel gayretleri ile verimli topraklarla buluşan son ürün ise lezzetini kayın ve söğüt ağaçlarından alan kütük mantarı oldu.
Bursa’nın verimli topraklarıyla öne çıkan Mustafakemalpaşa ilçesinde, kayın ve söğüt ağaçlarının şifasıyla organik tarımın ilk meyveleri olan kütük mantarlarını elde eden Kestelek Mahallesi sakinleri, diğer mahallelere örnek oluyor. Başkan Mehmet Kanar’ın destekleriyle başlatılan kütük mantarı yetiştiricilerinin yoğun ilgisi üzerine 2 mahalle daha kütük mantarı üretimine başlayacak.
Mustafakemalpaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün 2 yıl önce başlatmış olduğu kütük (İstiridye) mantarı yetiştiriciliği gelişerek devam ediyor. Mustafakemalpaşa Halk Eğitim Merkezi tarafından sertifika alan mantar üreticilerine tohum desteklerini Mustafakemalpaşa Belediyesi ücretsiz olarak sağlıyor. Kestelek Mahallesi’nden sonra Yenice ve Çardakbelen mahalleleri de üretime başlayarak doğru tarım teknikleriyle yeni kazanç kapılarını aralayacaklar.
Doğru tarım teknikleriyle üreticinin her zaman yanında olan Başkan Kanar, “Doğru tarım ile üreticimizin her an yanındayız. Kestelek Mahallemizden sonra Yenice ve Çardakbelen mahallelerimiz de kendi mantarlarını üretmeye başlayacak. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz mantar misillerini teslim ederken, doğru tarım eğitimleri vererek üreticimizin her an yanında oluyorlar. Verimli toprakların şehri Mustafakemalpaşa’da doğru tarım ve desteklerimiz her zaman devam edecek” ifadelerini kullandı.
“Tarımda dünya markası Mustafakemalpaşa” sloganı gerçek oluyor
YAŞ ÇAY FARK ÖDEMESİ 2023: Tarım Bakanlığı ödeme tutarını açıkladı
2023 yılı yaş çay fark ödeme tutarları belli oldu. TARIM ve Orman Bakanlığı’nın, 2023 yılı yaş çay ürünü fark ödemesi desteği kilogram başına 30 kuruş olarak belirlendi. Bakanlığın hazırladığı, ’Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2023 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte, yaş çay fark ödemesi 2023
Tebliğ ile Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli listesinde belirlenen havzalarda, desteklemeye esas 2023 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre; ödemeler, ruhsatlı üretici olup, yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve ruhsatını yenileyen, 2023 yılı üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticiler ile ilk defa 2023 yılı üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek, satışını yapan ruhsatlı üreticilere yapılacak.
KİLOGRAM BAŞINA 30 KURUŞ ÖDENECEK
Ruhsatlı üreticilere 2023 yılı yaş çay ürünü için fark ödemesi desteğinde bulunulacak. Fark ödemesi desteği kilogram başına 30 kuruş olarak belirlendi. 2023 yılı yaş çay ürünü fark ödemesi desteği, ÇAY-KUR ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılığa 500 milyon lira yatırım yaptı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2019-2023 arasında tarım ve hayvancılığa yaklaşık 500 milyon lira yatırım yapıldığını bildirdi.
Büyükkılıç, yazılı açıklamasında, Kayseri’nin 30 büyükşehir arasında işlenen tarım alanları miktarında Konya, Ankara ve Şanlıurfa ile ilk 4’te yer aldığını belirtti.
Üreten herkese destek verdiklerini vurgulayan Büyükkılıç, “Tarım ve hayvancılığa destek noktasında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan bir belediyeyiz. Sadece şehri imar etmek yetmez, gönüllere dokunmak, bize her daim güvenen hemşehrilerimizin dualarında da yer almak gerekir.” ifadelerini kullandı.
Kentte 8 bin hayvancılık işletmesinin su tüketiminin yüzde 50’sinin belediye tarafından karşılandığını aktaran Büyükkılıç, bu desteğin 8 milyon lirayı bulduğunu kaydetti.
Bursa'da Tarım Sektörüne Büyük Yatırım
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde yapılacak olan buzhane ve paketleme tesisleri, tarım sektörüne büyük katkı sağlayacak. Tesislerin temeli Aralık ayında atılacak ve yaklaşık 1 milyar liralık yatırım ile 300 işçiye dolaylı olarak 600 kişiye yeni iş imkanı sunulacak.
Bursa ve Bölge tarımına büyük katkı sağlayacak yaklaşık 1 milyar liraya hayata geçmesi planlanan tesislerin temeli Aralık ayında atılacak.
Bursa‘nın Yenişehir ilçesinde yapılacak olan buzhane ve paketleme tesislerinde direk 300 işçi dolaylı olarak 600 kişiye yeni iş imkanı sunulurken esnafa ve firmalara büyük katkı sağlayacak. Yenişehir Belediye başkanı Davut Aydın, “Yenişehir artık eski Yenişehir değil gelişen Türkiye genelinde tarımı ile ön plana çıkan bir ilçemizdir. Sadece tarımda değil her alanda büyüyen Yenişehir’de yeni yatırımların hayata geçmesi hepimizi sevindiriyor. Türkiye genelinde ulusal bir firma 40 bin metrekare üzerinde 25 bin metre kara kapalı alan fabrika yapacak. Burada buzhane ve paketleme tesisleri yapılacak. Bursa ve Bölge tarımına büyük katkı sağlayacak yaklaşık 1 milyar liraya hayata geçmesi planlanan tesislerin temeli Aralık ayında atılacak. 300 işçi dolaylı olarak 600 kişiye yeni iş imkanı sunulacak. Ayrıca nakliye sektöründen, ufak esnafımıza kadar birçok alanda iş yerlerine katkı saylayacak bu tesislerin ilçemize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Okan Gaytancıoğlu: Çiftçinin parasını neden ödemiyorsunuz?
27. dönem Edirne CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday üreticisine ton başına vermesi gereken bin lirayı 7 aydır ödemediğini söyledi. Gaytancıoğlu, “Aralık ayına giriyoruz, 7 ay geçti. 7 ay önce mazot ne kadardı? Şimdi ne kadar oldu? Gübreye ne kadar zam geldi. Enflasyon ne oldu? Çiftçinin parasını neden ödemiyorsunuz?” dedi.
Okan Gaytancıoğlu, bugün buğday ekili tarlada yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday üreticilerine ton başına bin TL’yi bir an önce ödemesi gerektiğini ifade etti.
Gaytancıoğlu, Türkiye’de 2023 yılının Ocak ayından Kasım ayına kadar tam 9 milyon ton buğday ithalatı yapıldığının da altını çizdi.
“NEDEN HALA İTHALATLA BİZ ÇİFTÇİYİ TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ?”
Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:
“Halkımızın temel gıda maddesi buğday… Yeni sezonda da çıkış yaptı. Uzun süren kuraklıktan sonra gelen yağışlarla buğdaylar ekildi. Kuruya ekildi ama üzerine yağışlar yağdı. Çiftçi burada riske girdi. Buğdaylar boy yapmaya başladı, çiftçinin yüzü gülüyor ama doğru dürüst gülmüyor. Neden mi, bu tarlada da daha önce buğday vardı. Buğdayını sattı, dedi ki Toprak Mahsulleri Ofisi, ‘ 7 bin 250 lira fiyat vereceğim. Bin lira da üstüne para vereceğim.’ Geçen sene de böyle demişti. Bin lirayı hemen verdi fakat bin lirayı hala vermedi. Kaç ay geçti? Aralık ayına giriyoruz, 7 ay geçti. 7 ay önce mazot ne kadardı şimdi ne kadar oldu? Gübreye ne kadar zam geldi, enflasyon ne oldu? Çiftçinin parasını neden ödemiyorsunuz? Neden hala ithalatla biz çiftçiyi terbiye etmeye çalışıyoruz? Türkiye 2023 yılının Ocak ayından Kasım ayına kadar tam 9 milyon ton buğday ithal etti. Kendi çiftçisine ton başına bin lira vermekten imtina eden devlet başka ülkelerin çiftçilerine oluk oluk döviz ödüyor.”
Çiftçi aile aldıkları hibeyle çilek üreterek ürün çeşitliliğini artırdı
Kırsal Uluköy Mahallesi’nde Çekli ailesi, geçen yıl Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından “Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında 35 bin lira hibe aldı.
Kendi tarlalarında mısır, buğday, arpa, yulaf yetiştiren aile, üç dönüme de çilek fidesi dikti.
Yıldız Çekli, çilek fidelerinden kısa sürede verim aldıklarını söyledi.
Doğal tarım yaptıklarını, çilek yetiştirirken tarım ilacı kullanmadıklarını anlatan Çekli, “Önceden bu tarlalara buğday, mısır ekiyorduk. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri çilek yetiştiriciliğine verilen destekten bahsettiler. Verilen hibe ile çilek bahçesi kurduk. Üç ay önce çilek fideleri diktik. Bu zamana kadar 250 kilo çilek topladık. Fideler bahçeye de uyum sağladı. Herkese tavsiye ediyoruz.” dedi.
Adnan Çekli de ilk yılda çok fazla verim beklemediklerini ancak çilekte kısa zamanda iyi ve kaliteli ürün elde ettiklerini aktardı.
“Bizim için güzel verimli bir proje oldu”
Çekli, “Biz bu kadar verim alacağımızı beklemiyorduk. Üç ay oldu çilekleri diktik, 41’inci gün çilek toplamaya başladık.” diye konuştu.
Çilek yetiştiriciliğinin yanı sıra fideleri de çoğalttıklarını anlatan Adnan Çekli, “On dönüme ekilebilecek kadar çilek fidemiz var. Bizim için güzel verimli bir proje oldu.” ifadelerini kullandı.
Çekli, yetiştirdikleri fideleri market ve manavlara sattıklarını, pazar sorunu yaşamadıklarını söyledi.