Geleceğin tarım öncüleri Sakarya’dan ilham aldı
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SUBÜ’nün ziraat öğrencilerini ağırlayarak dünyada model olan tarımsal kalkınma projeleriyle geleceğin tarım öncülerine ilham oldu.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 100 öğrenci, şehirdeki tarımsal projeleri tek tek incelemek üzere geziye çıktı. Büyükşehir Sivil Toplum Kuruluşları Şube Müdürlüğü’nün misafiri olan geleceğin tarım öncüleri Melen Botanik Vadisi, Acarlar Longozu, Seracılık Mükemmeliyet Merkezi ve Fidan AŞ’yi dolaşarak detaylı bir inceleme yaptı. Jeotermal ısıtmalı tam otomasyona sahip yeni nesil topraksız tarım serası Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’ni büyük bir merakla inceleyen öğrenciler 53 bin metrekarelik alanda yıl boyu süren üretim aşamalarını izledi. Tozlaşmanın bambus arılarıyla sağlandığı, dünyada ilk olan bazı teknolojilerin kullanıldığı seraya hayran kalan gençler, önemli notlar çıkardı. Daha sonra kuzeydeki Melen Botanik Vadisi’ne ulaşan kuşburnu, lavanta, biberiye, adaçayı, böğürtlen, kedi otu ve defne çayı gibi 20 çeşit bitkinin üretim sahasını adım adım dolaştı. 3 milyondan fazla bitkinin hasat edildiği tarım cennetinde dolaşan gençler, büyükşehrin uzman ekiplerinden bilgi aldı. Günün son bölümünde Büyükşehir’in tarım merkezi olan Fidan AŞ’yi ziyaret eden öğrenciler, burada yetiştirilen ağaçlar, dış mekân süs bitkileri ve diğer hasat ürünleriyle ilgili bilgiler alırken Sakarya genelinde yapılan çalışmaların detaylarına göz attı.
Tarım ilacındaki büyük tehlike
Son 50 yılda dünya genelinde yürütülen 25 çalışmanın sistematik şekilde incelenmesi sonucu gıdalarda yaygın olarak bulunan pestisitler ile düşük sperm konsantrasyonları arasında güçlü bir ilişki olduğu belirlendi. 1.774 erkek arasında 42 farklı etki düzeyi incelenirken, bu ilaçlara maruz kalan erkeklerin sperm yoğunluğu düzeylerinde ciddi ölçüde düşüklük saptand
Edirne’de tarım arazilerinde toplulaştırma çalışmaları sürüyor
EDİRNE’de, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce 4’üncü Kısım AT ve TİGH Projesi kapsamında toplulaştırma çalışmaları sürüyor.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada DSİ, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumaya çalışıyor.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne ve Lalapaşa ilçesinde son dönemde yapılan toplulaştırma çalışmalarıyla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını söyledi. 4’üncü Kısım AT ve TİGH Projesi kapsamında bulunan Lalapaşa’da merkez mahallesi ve 24 köy olmak üzere 28 yerleşim birinde 565 bin 470 dekar adanda toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Balta, “Projenin tamamlanan kısımlarında Lalapaşa ilçesinde 9 yerleşim yerine toplam 215 kilometre tarla içi yollar açılmış ve yer teslimine hazır hale gelmiştir Çömlekakpınar köyünde 21 bin 517 dekar alanda 871 adet zirai arazi sahiplerine teslim işlemi başlamıştır. Projenin tamamlanması ile birlikte bölgede zirai ürün çeşitliliği artacak ve bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine katkı sağlanacaktır” dedi. Balta, toplulaştırma çalışmaları kapsamında toplam 26 kilometre yol açıldığını söyledi. (DHA)
Tarım fuarı Growtech 22 Kasım'da Antalya'da açılacak
Örtü altı tarım sektörü fuarlarından Growtech Antalya, bu yıl 22 Kasım’da kapılarını ziyaretçilere açacak.
Growtech Fuar Direktörü Engin Er, yeni bir görünüş ve vizyonla 22. kez dünya tarım sektörü profesyonellerini Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde bir araya getireceklerini belirtti.
Yıllardır örtü altı tarım sektöründe yerli ve yabancı binlerce firmayı ağırladıklarını aktaran Er, bu yıl yabancı katılımcı sayısının ve yabancı katılımcı metrekaresinin her geçen yıl arttığını bildirdi.
Fuarın gördüğü ilgiyle stant satışlarının 6 ay öncesinde tamamlandığını anlatan Er, şunları kaydetti:
“Yabancı katılımcı sayısının istikrarlı yükselişi fuarın dünya tarım sektörünün buluşma noktası olduğunu bir kez daha tescilledi. Her geçen yıl ulusal ve uluslararası katılımcı sayımız artıyor. Bu yıl 27 ülkeden 598 uluslararası katılımcıyı ağırlayacağız. Almanya, Hollanda, İspanya, Çin ve Güney Kore milli katılımla yer alacak. 120’den fazla ülkeden tarım sektörü profesyonelini 4 gün boyunca Antalya’da buluşturacağız.”
Er, fuarın, “ATSO Growtech Antalya Tarım İnovasyon Ödülleri”, “7. Bitki Islahı Proje Pazarı” ve tarım sohbetleri programlarına da ev sahipliği yapacağını belirtti.
Fuar kapsamında bu yıl su tasarrufuna yönelik de bir projeyi hayata geçireceklerini bildiren Er, şunları aktardı:
“Fuar alanında farkındalık için bir platform kuracak, suyu koruyacağımıza hep beraber söz vereceğiz. Geri dönüştürülmüş kumaştan yapılan dev bir pano hazırlayacağız. Bu panoya katılımcıların imzasını atmasını, isteyenlerin de dünyaya not yazmasını isteyeceğiz. Amacımız günlük su tüketimimizin farkına varmamızı ve mümkün olduğunca tasarruf etmemiz gerektiğini hatırlamamızı sağlamak.”
TİGEM ihaleyle inek sütü satacak
TİGEM’in, Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, ihale 29 Kasım saat 14.30’da TİGEM’in İhale Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Toplam muhammen bedeli 735 milyon 770 bin 274 lira, geçici teminat tutarı 22 milyon 73 bin 108 lira olarak belirlenen ihalede, TİGEM’e bağlı Altınova, Anadolu, Ceylanpınar, Çukurova, Dalaman, Gökhöyük, Gözlü, Karacabey, Koçaş, Polatlı, Sultansuyu ve Türkgeldi işletmelerinin 2024 yılı istihsali 65 bin 835,45 ton inek sütünün partiler halinde satışı yapılacak.
İhaleye iştirak eden olmadığı veya verilen fiyatlar uygun görülmediği takdirde ihale, 6 Aralık’ta aynı yer, saat ve şartlarda tekrarlanacak.
İhale şartnamesi TİGEM, ilgili işletme müdürlükleri ve “www.tigem.gov.tr” adresinden temin edilebilecek.
Sulu tarım Ören ovası için olmazsa olmaz hale geldi
Ören susamı, Milas’a bağlı Ören mahallesinin önemli tarım ürünlerinden… Susam hasadı yapan Mahalle Muhtarı Bekir Keser, Ören susamı ile ilgili bilgiler verdi.
“10 YIL ÖNCE 100 TON HASAT YAPARKEN ARTIK 25 TON HASAT ANCAK YAPABİLİYORUZ”
Ören’de 10 yıl öncesine kadar 100 ton civarında beyaz susam hasadı yaptıklarını ifade eden muhtar Keser sulu tarımın önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Ören ovası sulu tarıma geçmek zorundadır. 10 yıl önce 100 ton susam hasadı yaparken bu dönem 25 ton hasat yapabildik. Sulu tarıma geçtiğimiz durumda her türlü sebzenin, meyvenin yetiştiği bir Ören ovası olacaktır. Artezyen kuyularımız çok derinlerden su alıyor ve o sular bu nedenle tuzlanmaya doğru gidiyor. Sulu tarımda su daha iyi olacağı için daha verimli ürünler alabiliriz.”
“SUSAMDA VERİM İÇİN TOPRAK İYİ İŞLENMELİ”
Susamın yetiştirilme inceliklerine de değinen muhtar; “Susam yaz dönemi yetişen bir bitki Mayıs ayında ekiyorsunuz ve toprağı çok iyi işlemeniz gerekiyor. Ne kadar iyi işlerseniz verimi o kadar iyi oluyor. Ören’de her yerde artezyen kuyusu yok. Küresel iklim krizi de malum. Hem içme suları hem de tarımda kullanılan su açısından sıkıntılı günler başlıyor artık. Bu nedenle de sulu tarım artık Ören ovası için olmazsa olmaz hale gelmiş durumda” dedi
“ÖREN SUSAMININ KİLOSU 100 TL CİVARINDA ANCAK ÜRÜN AZ OLDUĞU FİYAT ARTABİLİR”
Ören susamının fiyatıyla ilgili de bilgi veren Bekir Keser; “Susamı, Simitçiler, tahinciler ve helvacılar kullanıyor. Ören susamını Aydın ve Çine’den almaya geliyorlar ve fabrikalarda işleyerek yağını ve tahinini elde ediyorlar. Şu anda bu susamın 100 TL civarında alıcısı var. Fazla ürün de olmadığı için bu fiyatlar artabilir. Beyaz susamın en önemli özelliği yağının bol olmasıdır. Ören susamıyla ilgili araştırmalar da yapıldı. Aslında maliyetler yüksek olmasa Ören ovasında daha fazla ürün elde edebilecek topraklara sahibiz.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı İçecek Üretim ve Satış Yerlerinde Denetim Yapıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatlarıyla İl Müdürlüğü ekipleri içecek üretim ve satış yerlerinde denetimler yapılıyor. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim Şubesi ekipleri bakanlığın talimatları doğrultusunda kentte denetimler yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatlarıyla İl Müdürlüğü ekipleri içecek üretim ve satış yerlerinde denetimler yapılıyor.
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim Şubesi ekipleri bakanlığın talimatları doğrultusunda kentte denetimler yaptı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Üretim yerleri öncelikli olmak üzere, satış yerlerinde güvenilir gıda arzının sağlanması ve hızlı tedbirler alabilmek amacıyla bakkal, market, büfe gibi alkollü içki ve alkolsüz içecek satışı yapan işletmeler ile bar, kafe, otel ve eğlence mekanları dahil, toplu tüketim yerlerinde denetimler kapsamında İl Müdürlüğümüz ekiplerince yürütülen çalışmalar devam ediyor.” denildi. – ERZURUM