16.11.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı İçecek Üretim ve Satış Yerlerinde Denetim Yapıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatlarıyla İl Müdürlüğü ekipleri içecek üretim ve satış yerlerinde denetimler yapılıyor. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim Şubesi ekipleri bakanlığın talimatları doğrultusunda kentte denetimler yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatlarıyla İl Müdürlüğü ekipleri içecek üretim ve satış yerlerinde denetimler yapılıyor.

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim Şubesi ekipleri bakanlığın talimatları doğrultusunda kentte denetimler yaptı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Üretim yerleri öncelikli olmak üzere, satış yerlerinde güvenilir gıda arzının sağlanması ve hızlı tedbirler alabilmek amacıyla bakkal, market, büfe gibi alkollü içki ve alkolsüz içecek satışı yapan işletmeler ile bar, kafe, otel ve eğlence mekanları dahil, toplu tüketim yerlerinde denetimler kapsamında İl Müdürlüğümüz ekiplerince yürütülen çalışmalar devam ediyor.” denildi. – ERZURUM

Şanlıurfa’da tam Bin 200 ton dağıtıldı

Pamukta Türkiye birincisi olan Şanlıurfa, yine Türkiye’nin mercimek ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadı. Şanlıurfa’nın 8 ilçesinde Bin 200 bin ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu dağıtıldı.
Şanlıurfa’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hayata geçirilen ‘Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağılıyor’ projesi çerçevesinde Şanlıurfa’nın 8 ilçesinde 297 çiftçiye Bin 200 bin ton mercimek tohumu dağıtıldı.
Şanlıurfa 135 bin hektar’lık kırmızı mercimek alanı ile Türkiye’nin toplam kırmızı mercimek alanının (300 bin hektar) %44 ‘ünü oluşturuyor. Şanlıurfa en fazla kırmızı mercimek alanına sahip 1. il konumunda. Proje ile tarım arazilerini etkinleştirmeyi hedefleyerek, çiftçilere %74 devlet ve %26 çiftçi katkısıyla destek sağlıyor.
Tohum dağıtım programına, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Tarım ve Orman İlçe Müdürleri, İl Müdürlüğü konu sorumluları ve teknik personel ile üreticilerimizin katıldı.
Türkiye’de üretilen 400 bin ton kırmızı mercimeğin 144 bin tonu Şanlıurfa’dan üretiliyor. Şanlıurfa, ülke üretiminin %36’sını yaparak en fazla üretim yapılan 1. il olarak yerini aldı.
Pamuk öncesi boş kalan alanları üretime kazandırmak amacıyla tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projeleri kapsamında Kentte ‘’Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye dağılıyor’’ projesi 2 yıldır devam ediyor.
2022-2023 üretim sezonunda toplam 30 milyon TL bütçe (21,1 milyon TL devlet katkısı-8,7 milyon TL çiftçi katkısı) ile 11 bin hektar alanda Bin 603 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu %25 hibe ile 894 çiftçiye dağıtıldı. Proje alanından yaklaşık olarak 23 bin ton kırmızı mercimek, 34 bin ton ise kırmızı saman rekoltesi elde edildi.
2023-2024 üretim sezonunda ise toplam 32,6 milyon TL bütçe ( 24 milyon TL devlet katkısı – 8,6 milyon TL çiftçi katkısı) ile yaklaşık 9 bin hektar alanda 1.200 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu % 26 hibe ile 297 çiftçiye dağıtılmaya başlandı. Proje alanından yaklaşık olarak 17 bin ton kırmızı mercimek, 22 bin ton ise kırmızı saman rekoltesi bekleniyor.

Bakan Yumaklı'dan 2030 uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; kuraklık, ülkedeki mevcut su durumu ve iklim değişikliğinin coğrafyaya etkileri karşısında uygulanacak önlem ve planlar ile ilgili adımların kamuoyu ile paylaşıldığı ‘Su Verimliliği Seferberliği’ bilgilendirme toplantısı Beşiktaş’ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldı. Bakanlığın hazırladığı tanıtım filmiyle başlayan toplantı, Bakan Yumaklı’nın konuşmasıyla devam etti.


“ÖNÜMÜZDEKİ 26 YILDA SICAKLIKLARDA ARTIŞ YAĞIŞLARDA AZALIŞLAR BEKLİYORUZ”

Bakan Yumaklı, “Ülkemiz; iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en kırılgan bölgelerden birisi olan Akdeniz havzasında. Orman yangınları, taşkınlar, seller ve ekosistem kayıplarıyla iklim değişikliği etkilerini tüm yönleriyle hissediyoruz. Ülkemizde son 10 yılda kurak yıllar yaşanırken, kuraklıkların şiddetleri ve süreleri de uzamaya başladı. Önümüzdeki 26 yıl içinde sıcaklıklarda artış; yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalışlar bekliyoruz” dedi.


“ÜLKEMİZİN SU KITLIĞI ÇEKEN ÜLKELER KATEGORİSİNE İNMESİ MÜMKÜN”

Yumaklı, “Ülkemizin su potansiyeli dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.313 metreküp. Dikkatinizi çekmek isterim, kullandığımız değil, kullanabileceğimiz kişi başı azami miktardan bahsediyorum. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizi su stresi altında gösteren bir gösterge. Bu gidişle, 2030 yılında, yani sadece 6 yıl sonra bu oranın 1000 metreküp altına düşmesi ve ülkemizin su kıtlığı çeken ülkeler kategorisine inmesi mümkün. Yine 6 yıl sonra; nüfusumuzun yarısının; sulu tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 80’inin su yetersizliği tehlikesiyle karşı karşıya kalması mümkün. Kadim zenginlikleri barındıran eşsiz coğrafyamızda, bugüne kadar bilinenin aksine, artık su kaynaklarımız kısıtlı hale gelmiş durumda. 2030 yılına geldiğimizde, ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz ” şeklinde konuştu.

 

“SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATMIŞTIK”

“Geleceğimiz için, toplumsal mutabakatla bu tehditleri krize dönüşmeden yönetebiliriz. Bu hepimiz için tarihi bir sorumluluktur” ifadelerini kullanan Yumaklı, “Bugün bizde emanet olan yeşili ve maviyi çocuklarımıza ulaştırmak zorundayız. Bu çerçevede, 31 Ocak 2023’te Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde “Su Verimliliği Seferberliği”ni başlatmıştık. Maalesef 6 gün sonra asrın felaketini yaşadık ve çalışmalarımızı bir müddet ertelemek durumunda kaldık. Bugün, Su Verimliliği Seferberliğini yeniden hatırlatarak, 85 milyon paydaşımızla olan iş birliğimizi hızlandırıyoruz” dedi.


AMACIMIZ SU YETERSİZLİĞİNİ ENGELEMEK

Yumaklı, “Su verimliliğini hem milli bir politika, hem de yaşam kültürü haline getirmeyi amaçlıyoruz. Seferberlik kapsamında kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su kullanımlarına ilişkin ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz var. Amacımız el ele vererek su yetersizliğini engellemek” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklıdan 2030 uyarısı
BELEDİYELERİMİZİN SU KAYIPLARINI AZALTMALARINI BEKLİYORUZ

İbrahim Yumaklı, “Belediyelerimizin su kayıplarını azaltmalarını, gri su, yağmur suyu, arıtılmış atık su gibi alternatif su kaynaklarını kullanmalarını, Çiftçilerimizin ürünlerini modern sulama sistemleriyle, buharlaşmanın az olduğu zaman dilimlerinde sulamalarını, sanayicilerimizin su verimli teknik ve teknolojilerini kullanmalarını ve vatandaşlarımızın ise günlük su kullanım alışkanlıklarında daha hassas olmalarını bekliyoruz” dedi.

SU ZİRVESİ DÜZENLEYECEĞİZ

 

Yumaklı, “Su Verimliliği Seferberliğimizi yeniden kamuoyunun gündemine taşımak için bugün sizlerle başladığımız toplantılarımız devam edecek. Su konusunda tüm paydaşlarımızla konuyu her boyutu ile değerlendireceğimiz bir Su Zirvesi düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Rusya’dan Afrika’ya bedelsiz tahıl sevkiyatı

Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, başkent Moskova’da gazetecilere, Rusya’nın bir süre önce duyurduğu, Afrika’daki bazı ülkelere yönelik bedelsiz tahıl sevkiyatına yönelik bilgilendirmede bulundu.

Söz konusu sevkiyatların başladığına işaret eden Patruşev, “Somali ve Burkina Faso istikametinde, her biri 25 bin tonluk ilk iki gemi Rusya limanlarından ayrıldı. Varış noktalarına kasım sonu, aralık başı gibi ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

Patruşev, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye yönelik sevkiyatın da yıl sonuna kadar başlayacağını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 27 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk edeceklerini söylemişti.

Doğal afetlerin tarıma zararı

Samsun’da bu yıl yaşanan doğal afetlerde 740,6 dekar alanda 232 mahalle ve 355 çiftçi zarar görürken, 129 hayvan telef oldu ve 171 tarımsal yapıda hasar meydana geldi.

Ticaret Bakanı Bolat: “İndirim kampanyasına şimdiye kadar 500 büyük işletme katıldı”
Ticaret Bakanı Bolat: “İndirim kampanyasına şimdiye kadar 500 büyük işletme katıldı”
Bu yıl doğal afetlerin etkili olduğu Samsun’da Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre 11 ilçedeki 231 kırsal mahallede zarar oluştu. Bu yatırım dönemindeki verilere göre Ladik’te 11, Çarşamba’da 143, Salıpazarı’nda 5, Ayvacık’ta 1, Bafra’da 4, Vezirköprü’de 12, Havza’da 24, Kavak’ta 3 ve Tekkeköy’de 1 mahallede aşırı kar yağışından zarar meydana geldi. Ayvacık’ta 1 mahalle heyelandan, Alaçam’da ise 26 mahallede sel ve su baskınından zarar gördü. Afetlerden toplamda 231 mahalle, 355 çiftçi, 129 hayvan, 171 tarımsal yapı ve 740,6 dekar alan olumsuz etkilendi.

Tıbbi ve aromatik bitkiler pasaportlandırılıyor

Pasaport çalışmaları kapsamında tıbbi ve aromatik bitki olarak Samsun’da ekiliş izni verilen toplam 6 bin 887 dekar alanda yılda 12 on tıbbi nane, 632 ton defne, 42 ton hünnap, 35 ton kekik, 69 ton salep, 110 ton kuşburnu, 103 ton maydanoz, 1,4 ton ekinezya, 206 ton sarımsak, 7 ton adaçayı ve 70 ton da nane üretiliyor. Bitki pasaport, fide, fidan denetim çalışmaları çerçevesinde ise il genelinde 154 bin 230 adet meyve fidanı, 102 bin tohum ve 152 bin 800 aşı gözü, meyve üretim materyali ve 33 milyon 566 bin 282 sebze fidesi üretimi yapıldı. 7 bin 143 adet bitki pasaportu basıldı. Ayrıca 450 dekar alandan 11 adet yığın toprak, 49 adet açık alandan toprak örneği alındı.

Bin 340 adet nitrat ve su kirliliği analizi yapıldı

‘Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği’ gereğince nitrat su kalitesi izleme çalışmaları çerçevesinde Samsun il genelinde 43 noktadan yüzey suyu ve 23 noktadan da yeraltı suyu olmak üzere toplam 66 noktada analizi yapılıyor. Yüzey sularında her ay, yeraltı sularında üç ayda bir olmak üzere düzenli olarak numuneler toplanırken, analiz sonuçlarında sınır değerlerini aşan herhangi bir değerle karşılaşılmadığı belirtildi. Şu ana dek 527 adet nitrat, 271 adet azot, 271 adet fosfat ve 271 adet de fosfor olmak üzere toplam bin 340 adet analiz gerçekleştirildi.

Kırklareli'nde 3. Tarım, Hayvancılık, Gıda Sanayi ve Otomotiv Fuarı düzenlenecek

 Kırklareli'nde 3. Tarım, Hayvancılık, Gıda Sanayi ve Otomotiv Fuarı düzenlenecek

Kırklareli’nde 3. Tarım, Hayvancılık, Gıda Sanayi ve Otomotiv Fuarı 30 Kasım, 3 Aralık tarihlerinde düzenlenecek.

Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, AA muhabirine kentin tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tarımsal üretimiyle kendi kendine yeten dünyanın nadir ülkeleri arasında olduğunu ifade eden Altıntel, Trakya’nın da tarım arazilerinin verimli, üretilen ürünlerdeki verim ve kalitenin yüksek olduğunu vurguladı.

Tarım, Hayvancılık, Gıda Sanayi ve Otomotiv Fuarının 2 yıldır ilgi gördüğünü dile getiren Altıntel, tüm üreticileri fuara davet etti.

Bakan Yumaklı: Artık doğan her buzağı için destek vereceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kars Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Et Entegre Tesisi Açılış Töreni’nde, Türkiye’yi şehir şehir ziyaret edip sektörü incelediklerini ve çalışmaları yerinde değerlendirdiklerini söyledi.

Kars’ın hayvancılığın başkentlerinden biri olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Buradan her yıl 70 binden fazla büyükbaş ve 120 binden fazla küçükbaş batı illerimize sevk ediliyor. Bu nedenle bu topraklar, bizim besi materyali ve kurbanlık tedarik merkezimizdir.” diye konuştu.

“Büyükbaş hayvan sayımız yüzde 150 artışla 621 bin başa çıktı”

Hayvancılığın sürdürülebilirliği için Kars’a farklı bir gözle baktıklarını ve politikalarını bu yönde belirlediklerini dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti:

“Bakanlık olarak Kars’ımıza son 21 yılda yaklaşık 12 milyar lira tarım, orman, su alanında destek verdik ve yatırım yaptık. Hayvancılığa verdiğimiz destek ve yatırımlarla son 21 yılda büyükbaş hayvan sayımız yüzde 150 artışla 621 bin başa çıktı. Küçükbaş hayvan varlığımız da yüzde 65 artışla 645 bin başa yükseldi. Kars’ın tarımsal hasıla değeri 9 kat artışla 3,5 milyar liraya çıktı. Tabii bu rakam Kars’ın potansiyelini yansıtmıyor. Kars’ın topraklarında üretilen balın, kaşar peynirinin, kaymağının, gravyer peynirinin, etinin yine bu topraklarda işlenerek markalaşıp, dünyaya pazarlanması en önemli düşüncemiz.”

Kars’ın gelecek dönemde daha planlı, verimli ve ekonomik üretim yapması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Yumaklı, bu kapsamda planlı üretim, suya göre tarım ve sözleşmeli tarım ile Kars’ın tarımsal üretim desenini yeniden ele alacaklarını söyledi.

Buzağı desteği 2 bin 100 liraya kadar çıkabilecek

Yetiştirici merkezi olan Kars’ı üretim planlaması kapsamında daha fazla destekleyeceklerine bildiren Yumaklı, “Hayvancılarımız için buradan önemli müjdelerim olacak. Bu zamana kadar sadece üreme kriterlerini yerine getirenlere buzağı desteği veriyorduk. Artık doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek vereceğiz. Kriterlere uyana ekstra destek vereceğiz. Kars’ta bir yetiştiricimiz doğan her buzağı için 750 lira destek alacak. Doğan buzağı tüm kriterlere uyarsa bu rakam 2 bin 100 liraya kadar çıkabilecek.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık destekli ücretsiz suni tohumlama faaliyetlerine devam edeceklerini belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“Yeni bir düzenleme yapıyoruz, küpesiz hayvan sorununu çözüyoruz. Buzağı kayıplarını önlemek için bölgeye kolostrum tozu ve karma aşı göndermeye başladık. Bölgeye uygun olan Zavot ırkının yaygınlaştırılmasına yönelik suni tohumlama çalışmalarına başlıyoruz. Vatandaşımızın sofrasından kırmızı eti eksik etmemek için üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaktan bir an için tereddüt etmez ve gereğini yapmaktan geri durmayız. Bilinmesini isterim ki alacağımız önlemlerin temelinde her zaman siz değerli üreticilerimizin emeklerine halel getirmemek olacak. Üreticilerimiz müsterih olsunlar ve en iyi bildiği işi yapsınlar. Hiç tereddüt etmeden üretsinler.”

“Kars hayvancılığı farklı bir ivme yakalayacak”

Yumaklı, bin bir umutla hayal edip, projelendirip, alt yapısını tamamladıkları Besi Organize Tarım Bölgesini (Besi OTB) Kars’a kazandırdıklarını, buraya bakanlık bütçesinden bugüne kadar 246 milyon lira altyapı kredisi kullandırdıklarını söyledi.

Burada şu ana kadar 2 sanayi parseli ve 23 hayvancılık işletme parselini yatırımcılara tahsis ettiklerini aktaran Yumaklı, “Hak sahipleri artık tek tek bu parsellerdeki işletmelerini kurarak, Kars’ın hayvancılık ekonomisine ve istihdama katkı vermeye başlayacaklar. Bu sayede Kars hayvancılığı farklı bir ivme yakalayacak. Kars’ın en büyük sorunlarından bir tanesi olan yerinde besi, yerinde kesim ve yerinde işleme sorununu önemli ölçüde çözmüş olacağız.” diye konuştu.

Besi OTB’de hizmet verecek ilk tesisin açılışını yaptıklarını belirten Yumaklı, “Bu tesisle bu bölgenin suyunu içip bin bir çeşit otu ile beslenen hayvanların etleri Kars markası ile işlenip paketlenip yurdun dört bir yanına gidecek. Böylece Kars artık besi materyali üretim yeri değil, besiciliğin ve işlenmiş et ürünlerinin üretim merkezi olacak. 120 milyon yatırım yapılan Kars İkram Et ve Et Entegre Tesisi inşallah bu gibi tesislerin daha çok açılması için bir örnek teşkil eder. Bu sayede, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üretimin ve üreticinin yüzyılında yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme hedeflerimize ulaşmak adına bir esere daha imza attık. Bu gurur hepimizin.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan tesiste, Bakan Yumaklı ve beraberindekiler incelemede bulundu.

Açılışa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın ile davetliler katıldı.

Main Menu