Gelecek yıl 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışması başlatılacak
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, geçen yıl itibarıyla 23,9 milyon hektar tarım arazisinin 16,5 milyon hektarı ekilen, 3 milyon hektarı nadasa bırakılan, 718 bin hektarı sebze yetiştirilen ve 3,7 milyon hektarı meyve, zeytin ağaçları ve bağcılık için ayrılan alanlardan oluştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen projelerde, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik arazi kullanım planlarının tamamlanması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi öncelikli konular arasında yer alıyor.
Tarım amaçlı arazi ediniminin kolaylaştırılması, tarımsal arazi piyasasının düzenlenmesi, mülkiyetten kaynaklanan ihtilafların giderilmesi, tarımsal üretimde kullanılmayan arazilerin üretime kazandırılması ve işletme ölçeklerinin artırılmasına yönelik kurumsal ve hukuki düzenleme ihtiyacı devam ediyor.
Çok parçalı arazi yapısının ortaya çıkardığı küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi amacıyla hız verilen arazi toplulaştırma çalışmalarında tescil işlemleri gerçekleştirilerek toplulaştırması tamamlanan alanın bu yılın sonunda 7,3 milyon hektara ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl ise 700 bin hektarda toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin tamamlanması planlanıyor.
Kentleşme ve sanayileşme gibi tarım dışı sektörlerden gelen talepler nedeniyle arazi ihtiyacı giderek artıyor. Tarım, orman, çayır ve mera alanlarındaki koruma-kullanma dengesinin sağlanması için arazi kullanım planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Bu yıl arazi kullanım planlarının hazırlanması amacıyla 941 bin hektarda detaylı toprak etüdü çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.
Sulamaya açılan alan 7,1 milyon hektara çıkacak
Öte yandan sulu tarımın yaygınlaştırılmasıyla verimli sulama sistem ve tekniklerinin rolü daha da önem kazandı. Yürütülen çalışmalarla tarımda suyun verimli kullanılmasına yönelik tedbirler alınmaya devam ediliyor.
Bu kapsamda Devlet Su İşlerinin (DSİ) çalışmalarıyla bu yıl sonunda sulamaya açılan alanın 7,1 milyon hektara ulaşması bekleniyor.r
DSİ tarafından yeni yapılacak projelerin borulu sistemle inşa edilmesi ve eski sulama sistemlerinin yenilenmesiyle gelecekte borulu sulama sistemlerinin oranının artacağı ve tarımda önemli miktarda su tasarrufunun sağlanacağı tahmin ediliyor.
Ayrıca, sulama suyu kalite kriterlerini sağlayacak niteliği haiz arıtılmış atık suların sulamada yeniden kullanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarına başlandı. Çalışmaların sulama suyundan elde edilecek tasarruf miktarını artırarak tarımda suyun etkin ve verimli kullanılmasına katkıda bulunacağı öngörülüyor.
Bulanık'ta çiftçilere 120 ton buğday tohumunu dağıtımına başlandı
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı kırsal Güreş Mahallesi’nde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilerek hizmete alınan Güreş Göleti, sulamaya sağladığı katkıyla bölge çiftçisinin kalkınmasında önemli bir etken oldu.
DSİ Genel Müdürlüğünce 2020’de temelden yüksekliği 29 metre ve su depolama kapasitesi 530 bin metreküp hacmine sahip olarak inşa edilen göletten bölgedeki 1110 dekar tarım arazisi sulanıyor.
Arpalık Deresi ile yağmur ve kar sularından beslenen gölet, tarımsal üretimin miktarında ve çeşitliliğinde sağladığı artışla 2023 birim fiyatlarıyla dekar başına 7 bin lira gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 7 milyon 770 bin lira katkı verdi.
Daha önce kuraklığa dayanıklı buğday ve arpa çeşitleri yetiştiren çiftçiler, 40 çiftçinin yararlandığı göletten damlama ve yağmurlama sistemleriyle arazilerini sulayarak mevsimine göre sebze ve meyvelerin yanı sıra yonca, silajlık mısır gibi yem bitkileri üretmeye başladı.
Bölge insanı, ürettikleri ürünleri pazarlarda satarak gelir elde etmelerinin yanında kendi ihtiyaçlarını karşılıyor.
– “Önceden İstanbul’un taşı toprağı altındı ama şimdi değil, artık köylerin taş toprağı altın”
Güreş Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Abdülmecid Keskin, AA muhabirine, gölette tutulan suyu tarımsal sulamada nisan ayının ortasından başlayarak ekim ayının sonuna kadar kullanabildiklerini söyledi.
DSİ yetkililerinin hep yanlarında olduğunu belirten Keskin, “Su olmayan yerde hiçbir şey olmuyor. Bu da çok büyük bir sıkıntıydı. Burada su olmadığından vatandaş arazisini işleyemiyordu. Şimdi ise arazimizi işlemeye, mısır, domates, patates, biber, patlıcan yetiştirmeye başladık. Çok güzel oldu. Su olunca her şey oluyor.” dedi.
Keskin, göletle gelen sulama imkanının hayvancılığa da çok büyük desteğinin olduğunu ifade etti.
Eskiden hayvanları için yem satın aldıklarını aktaran Keskin, “Çünkü ektiğimiz ürün istediğimiz randımanda olmuyordu. Ama şimdi ektiğimiz üründe istediğimiz randımanı alıyoruz. Önceden silaj işini yapamıyorduk, yonca ekemiyorduk. Eksek de çok düşük miktarlarda ürün alıyorduk. Ama şimdi onların hepsinin verimi yükseldi. Sadece şimdi çalışmaya ihtiyaç var. Çalışacağız, başaracağız inşallah.” diye konuştu.
Abdülmecid Keskin, su sıkıntısının geçmiş yıllarda mahallede göçe neden olduğunu, mahalle sakinlerinin para kazanamayınca başka yerlere göç ettiğini vurgulayarak, “Burada da paranın kazanıldığını, rahat hayat yaşanılacağını insanlar artık öğrendi. Önceden İstanbul’un taşı toprağı altındı ama şimdi değil, artık köylerin taş toprağı altın. Sulamanın verdiği rahatlıkla köyümüze yazın gelen vatandaşlarımız da sebze yetiştiriyor.” ifadesini kullandı.
– “2 dönümlük alandan gelirim bu yıl 40 bin lirayı buldu”
Çiftçilik de yapan Güreş Mahallesi Muhtarı Zafer Aldan ise gölet öncesi sulamadan mahrum olduklarını belirtti.
Şimdi birçok sebze meyve çeşidini yetiştirebildiklerini kaydeden Aldan, “Emekli olup da şehirde yaşayan arkadaşlarımıza köye geri dönmelerini tavsiye ederiz. Göletten sonra gelirimiz yükseldiği için hiçbir komşumuz şehre gitmedi. 2 dönümlük alandan gelirim bu yıl 40 bin lirayı buldu. Taze fasulye, domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz yetiştiriyorum. Bizim toprağımız hiç kullanılmadığı için çok güzel sebzemiz oluyor.” dedi.
Çin'in Hunan eyaletinde yeni tarım modeli deneniyor
Çin’in Hunan eyaletinde yer alan Shuangfeng ilçesi, tarım arazilerinin kullanım oranını artırmak için, bir tarlada aynı yılın farklı mevsimlerinde çeltik, anızda filizlenen çeltik ve kara lahana yetiştirilmesini sağlayan yeni bir tarım modelini denemeye çalışıyor.
SHUANGFENG, 29 Ekim (Xinhua) — Çin’in Hunan eyaletinde yer alan Shuangfeng ilçesi, tarım arazilerinin kullanım oranını artırmak için, bir tarlada aynı yılın farklı mevsimlerinde çeltik, anızda filizlenen çeltik ve kara lahana yetiştirilmesini sağlayan yeni bir tarım modelini denemeye çalışıyor.
Niğde'de TKDK irtibat ofisi açıldı
Niğde’de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) irtibat ofisi hizmete girdi.
Niğde Valisi Cahit Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binasındaki ofisin açılışında, kırsal alanlarda kalkınmanın teşvik edilerek sürdürülen faaliyetlerden maksimum fayda elde edileceğini söyledi.
Niğde’nin IPARD kapsamına girmesinin kentin tarımsal olarak gelişmesinin önünü açacağını belirten Çelik, şunları kaydetti:
“IPARD kapsamında verilen destekler 3 ana başlıkta. Birincisi hayvancılık, diğeri tarımsal ürünler ve kırsal turizm. İlimizin potansiyelinin çok iyi olduğu aşikar. Kırsal turizm anlamında çok ciddi bir potansiyelimiz var. Aladağlar, muhteşem zirveleriyle özellikle kırsal turizmde oradaki vatandaşlarımızdan yatırımcı olmak isteyenlere başvuru yapabilecekleri bir program tanıyacak. Diğer taraftan baktığınız zaman Narlıgöl, Bolkar Dağları turizm potansiyeli olan destinasyonlarımız. İnşallah bu program çerçevesinde güzel projeler çıkar.”
İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş da Niğde’nin tarımsal ve hayvansal üretimde Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu, IPARD sayesinde bu potansiyelini daha artacağını aktardı.
TKDK Aksaray İl Koordinatörü Salih Karlı da kurumun verdiği desteklerle ilgili sunum yaptı.
Selçuklu Belediyesi Tarım Makinesi Kiralama Desteğiyle Patates Hasadı Yaptı
Selçuklu ilçesinde 100 dekar alanda üretilen patateslerin hasadı, Selçuklu Belediyesi tarafından sağlanan tarım makinesi kiralama desteğiyle gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, tarım ve istihdamın önemine vurgu yaparak, üretim imkanlarını genişletmek ve ürün çeşitliliğini artırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesinin dış mahallelerde kırsal kalkınma ve bölgesel üretimi güçlendirmek için çiftçilere destek amacıyla sunduğu çalışmalardan olan “Patates Ekim ve Söküm Aracı Desteği” çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Selçuklu Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Başarakavak Mahallesi merkez olmak üzere koordine edilen; Ulumuhsine, Küçükmuhsine, Akpınar, Selahattin, Tepekent ve Yükselen mahallelerinde de kiralama imkanı ile toplamda 100 dekar alanda üretilen patateslerin hasadı yapıldı. İş yükünün azalması ve üretimin artmasını hedefleyen destek projesi çiftçilere büyük kolaylık sağlıyor. Selçuklu Belediyesi tarafından alınan ve Başarakavak Mahallesi belediye ek binasında kiralama faaliyetleri yürütülen patates ekim ve söküm makineleri 60 beygir gücünde traktörlerin de rahatlıkla uygulayabileceği saatte 3 dekar alanda ekim ve söküm yapabiliyor. Böylelikle makineler tüm çiftçiler tarafından rahatlıkla kullanılabilme imkanına sahip.
“Dış mahallelerimizde üretim ve istihdamı arttırmayı amaçlıyoruz”
Tarım ve istihdamın Türkiye’nin geleceğinde çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Dış mahallelerimizde düşen tarımsal üretim ve istihdamın teşvik edilmesi noktasında belediye olarak Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz aracılığıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hayvancılık ve tarım başta olmak üzere diğer alanlarda yapılan üretimler, ürün çeşitliliği ve bunlarla ilgili istihdam imkanlarının artırılması ve mevcut üretilen ürünler ve bunların geliştirilmesiyle ilgili hedeflerimizi kurmuş olduğumuz müdürlük ile somut bir hale getirdik. Hem ürün çeşitliliğini arttırmak hem üretim imkanlarını genişletmek hem de üretilen ürünlerin daha iyi şartlarda ekonomik bir değer kazanabilmesi için yapılabilecekler hakkında çalışma yürütürken sunabileceğimiz imkanlarımızı mahalle sakinlerimizle paylaşıyoruz. Başarakavak Mahallemizdeki belediye ek hizmet binasına teslim ettiğimiz Patates Ekim ve Söküm araçlarımızı çiftçilerimiz rahatlıkla kiralayarak üretimlerini yapıyorlar. Çiftçilerimiz ekim ve söküm dönemi ayrı olmak üzere her iki aracımızdan da düşük maliyetle yararlanıyorlar ve böylelikle dış mahallelerimizde üretime katkı sağlarken hem ürün çeşitliliği katkı sağlamış olacağız hem de gençlerimizin daha fazla kendi bölgelerinde ikamet edebilmeleri için onlara imkan tanımış olacağız. Bu çalışmalarımız kapsamında Selçuklu’da kırsal kalkınmanın arttırılmasına yönelik destekleri daha da arttıracağız” dedi.
Eskişehir'deki kadın çiftçiler stant açtı
Eskişehir Valiliği ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, kadın çiftçi kooperatifleri açtıkları stantta ürünlerini sergiledi.
Vilayet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte Eskişehir Kadın Çiftçiler Derneği, Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi kapsamında kurulan Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Tiryakizade Sosyal Girişim Ailesi Cemre Kooperatifi, Sarıcakaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kaymazyayla ve Kaymaz Mahalleleri Doğal Yaşam Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İnönü İlçesi Hünerli Ev Kadınları Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooperatifi kurulan stantlarda ürünlerini tanıttı.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, yaptığı açıklamada, kooperatiflerin ürünlerini Eskişehir halkıyla buluşturulmasını sağlamak amacıyla Cumhuriyet’in 100. yılı etkinliği kapsamında anlamlı bir etkinliği gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Köylerde hazırlanan el emeği ürünleri, tatları, kokuları vatandaşlarla buluşturmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gümüş, şunları kaydetti:
“Kırsalda yaşayan çiftçilerimizin, kadınlarımızın el emeği ürünlerinin değer bulacağı böyle etkinlikleri daha da çeşitlendirmeyi istiyoruz. Ümit ediyorum bu stantlarımız ileride yıl boyunca burada halkımıza hizmet verecek şekilde evrilir. Cumhuriyetimizin 100. yılı kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı etkinlikte kadın üreticilerimizin yüzlerinin güldüğünü görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.”
Genç çiftçi tarlasına traktörle "Cumhuriyet 100 yaşında" yazdı
Aynı zamanda AK Parti Lapseki Gençlik Kolları Başkanı olan 24 yaşındaki Birol Günal, Cumhuruyet’in 100. yıl dönümünde farkındalık oluşturmak amacıyla, Kocaveli köyündeki tarlasına traktörüyle 5 saatte “Cumhuriyet 100 yaşında” yazmayı başardı.
Genç çiftçi tarlasına traktörle “Cumhuriyet 100 yaşında” yazdı
Günal, çiftçi bir aileden geldiğini ve kendisinin de köyünde çiftçilik yaptığını söyledi.
Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümünde farklı bir etkinlik yapmak istediğini dile getiren Günal, “Cumhuriyetimiz kolay kurulmadı. Kolay gelmedik bu günlere. Dedelerimizden zamanında neler dinledik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i kolay kurmadı. 15 bin metrekare alana yazdığım ‘Cumhuriyet 100 yaşında’ yazısı için 5 saat uğraştım ve yağmur yağıncaya kadar bu tarlayı sürmeyeceğim.” dedi.