27.10.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Mardin’de ‘Tarım ve Hayvancılık’ fuarı açıldı

MARDİN’de bu yıl 9’uncu kez ‘MAGROTEX’23 Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’ düzenlendi.


Mardin Valiliği, Organize Sanayi Bölgesi, Kızıltepe Ticaret Borsası öncülüğünde birçok oda ve borsalarının katkılarıyla düzenlenen ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, GAİB ve birçok kurum ve kuruluş tarafından desteklenen ‘MAGROTEX’23 Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’, kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ve Kızıltepe ilçesindeki bir AVM’nin otopark alanında kurulan çadırda açılan fuar, açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra Vali Tuncay Akkoyun ile protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi. Vali Akkoyun, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte fuar alanı ve stantları gezerek firma yetkililerinden ürünleri hakkında bilgiler aldı. Açılış törenine Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’un yanı sıra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, Kızıltepe Kaymakamı Abdullah Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Eroğlu, STK ve destek veren kurumların temsilcileri ile çiftçiler katıldı. 29 Ekim’e kadar ziyaretçileri ağırlayacak olan fuarda firmaların tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerindeki son teknolojiler ile ekipmanları tanıtılacak.


Vali Tuncay Akkoyun, açılışta yaptığı konuşmada, fuarın hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, “Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde, beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Tarım, hayvancılık ve gıda, insanlık tarihi boyunca olduğu gibi günümüzde de su, enerji ve teknolojiyle beraber stratejik ehemmiyetini devam ettirmektedir. Gıda tedarikinde ülkemiz ve bölgemiz için ürün kalitesi, yüksek verim ve satış istikrarı sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Mardin’imiz, ilk çağlardan beri bereketli hilal olarak adlandırılan Mezopotamya Ovasına sahiptir. Bu verimli topraklarda devletimiz birçok yatırımı, projeyi hayata geçirmiş ve Mardinli hemşerilerimizin hizmetine sunmuştur. Bu fuarlarla çiftçilerimiz son teknolojiyi verimli Mezopotamya topraklarında kullanmakta, üretimde verim sağlanmakta ve aynı şekilde yetiştiricilerimiz son teknolojik gelişmeler ile ürün kaybının önüne geçmektedir” dedi.

Sulu tarıma geçen Eskişehir çiftçisi daha çok kazanıyor

 Sulu tarıma geçen Eskişehir çiftçisi daha çok kazanıyor

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı kırsal Güreş Mahallesi’nde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilerek hizmete alınan Güreş Göleti, sulamaya sağladığı katkıyla bölge çiftçisinin kalkınmasında önemli bir etken oldu.

DSİ Genel Müdürlüğünce 2020’de temelden yüksekliği 29 metre ve su depolama kapasitesi 530 bin metreküp hacmine sahip olarak inşa edilen göletten bölgedeki 1110 dekar tarım arazisi sulanıyor.

Arpalık Deresi ile yağmur ve kar sularından beslenen gölet, tarımsal üretimin miktarında ve çeşitliliğinde sağladığı artışla 2023 birim fiyatlarıyla dekar başına 7 bin lira gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 7 milyon 770 bin lira katkı verdi.

Daha önce kuraklığa dayanıklı buğday ve arpa çeşitleri yetiştiren çiftçiler, 40 çiftçinin yararlandığı göletten damlama ve yağmurlama sistemleriyle arazilerini sulayarak mevsimine göre sebze ve meyvelerin yanı sıra yonca, silajlık mısır gibi yem bitkileri üretmeye başladı.

Bölge insanı, ürettikleri ürünleri pazarlarda satarak gelir elde etmelerinin yanında kendi ihtiyaçlarını karşılıyor.

– “Önceden İstanbul’un taşı toprağı altındı ama şimdi değil, artık köylerin taş toprağı altın”

Güreş Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Abdülmecid Keskin, AA muhabirine, gölette tutulan suyu tarımsal sulamada nisan ayının ortasından başlayarak ekim ayının sonuna kadar kullanabildiklerini söyledi.

DSİ yetkililerinin hep yanlarında olduğunu belirten Keskin, “Su olmayan yerde hiçbir şey olmuyor. Bu da çok büyük bir sıkıntıydı. Burada su olmadığından vatandaş arazisini işleyemiyordu. Şimdi ise arazimizi işlemeye, mısır, domates, patates, biber, patlıcan yetiştirmeye başladık. Çok güzel oldu. Su olunca her şey oluyor.” dedi.

Keskin, göletle gelen sulama imkanının hayvancılığa da çok büyük desteğinin olduğunu ifade etti.

Eskiden hayvanları için yem satın aldıklarını aktaran Keskin, “Çünkü ektiğimiz ürün istediğimiz randımanda olmuyordu. Ama şimdi ektiğimiz üründe istediğimiz randımanı alıyoruz. Önceden silaj işini yapamıyorduk, yonca ekemiyorduk. Eksek de çok düşük miktarlarda ürün alıyorduk. Ama şimdi onların hepsinin verimi yükseldi. Sadece şimdi çalışmaya ihtiyaç var. Çalışacağız, başaracağız inşallah.” diye konuştu.

Abdülmecid Keskin, su sıkıntısının geçmiş yıllarda mahallede göçe neden olduğunu, mahalle sakinlerinin para kazanamayınca başka yerlere göç ettiğini vurgulayarak, “Burada da paranın kazanıldığını, rahat hayat yaşanılacağını insanlar artık öğrendi. Önceden İstanbul’un taşı toprağı altındı ama şimdi değil, artık köylerin taş toprağı altın. Sulamanın verdiği rahatlıkla köyümüze yazın gelen vatandaşlarımız da sebze yetiştiriyor.” ifadesini kullandı.

– “2 dönümlük alandan gelirim bu yıl 40 bin lirayı buldu”

Çiftçilik de yapan Güreş Mahallesi Muhtarı Zafer Aldan ise gölet öncesi sulamadan mahrum olduklarını belirtti.

Şimdi birçok sebze meyve çeşidini yetiştirebildiklerini kaydeden Aldan, “Emekli olup da şehirde yaşayan arkadaşlarımıza köye geri dönmelerini tavsiye ederiz. Göletten sonra gelirimiz yükseldiği için hiçbir komşumuz şehre gitmedi. 2 dönümlük alandan gelirim bu yıl 40 bin lirayı buldu. Taze fasulye, domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz yetiştiriyorum. Bizim toprağımız hiç kullanılmadığı için çok güzel sebzemiz oluyor.” dedi.

Mersin’de Tarım Platformu yeniden hayata geçirildi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan RİS Mersin Projesi’nin çıktıları arasında yer alan sektörel platformlar yeniden canlandırılıyor.
Haberin Devamı

Mersin’de Tarım Platformu yeniden hayata geçirildi
2008–2014 yılları arasında faaliyetini sürdürüp Mersin Agropark’ın kurulması gibi önemli başarılara imza atan Tarım Platformu, Cumhuriyetin 100. yılında sektörün sorunlarına çözüm üretmek adına çalışmalarına yeniden başladı. Platform ilk toplantısını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın moderatörlüğünde gerçekleştirdi. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ile sektör paydaşlarının katıldığı toplantının ana gündem maddesini Tarım Bakanlığı’nın tarımsal üretim planlaması oluşturdu. Planlamaya kentin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda katkı sunacak düzenlemeler değerlendirildi.

Toplantıda mevcut durumda mayer limonda yaşanan problemin çözümü için atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. Üretim fazlası nedeniyle bu üründe sorun oluştuğuna işaret edilerek benzer sıkıntıların diğer ürünlerde de yaşanmaması için doğru planlamanın önemine dikkat çekildi.

PLANLAMANIN ÖNEMİ


Planlamada en büyük eksik olarak rakamsal veriler bulunmamasını gösteren platform temsilcileri, önceliğin tarım envanteri çıkarılmasına verilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Tarım Bakanlığı’nın üretim planlaması konusunda yüzde 6 eğimin altındaki bölgelerde bahçe kurulamayacağı yönündeki düzenlemesi değerlendirilerek bu kuralın bölgesel olarak ele alınıp planlamanın toprak eğimi yerine ürün bazlı gerçekleştirilmesi önerisi getirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 700 bin hektar arazi toplulaştırma çalışmasını başlatıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek yıl 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin tamamlanması hedefliyor. Tarım arazilerinin korunması, arazi kullanım planlarının tamamlanması ve erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi öncelikli konular arasında yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla gelecek yıl 700 bin hektarda arazi toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin tamamlanması hedefleniyor.

AA muhabirinin 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlediği bilgiye göre, geçen yıl itibarıyla 23,9 milyon hektar tarım arazisinin 16,5 milyon hektarı ekilen, 3 milyon hektarı nadasa bırakılan, 718 bin hektarı sebze yetiştirilen ve 3,7 milyon hektarı meyve, zeytin ağaçları ve bağcılık için ayrılan alanlardan oluştu.

Bakanlık öncülüğünde yürütülen projelerde, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik arazi kullanım planlarının tamamlanması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi öncelikli konular arasında yer alıyor.

Tarım amaçlı arazi ediniminin kolaylaştırılması, tarımsal arazi piyasasının düzenlenmesi, mülkiyetten kaynaklanan ihtilafların giderilmesi, tarımsal üretimde kullanılmayan arazilerin üretime kazandırılması ve işletme ölçeklerinin artırılmasına yönelik kurumsal ve hukuki düzenleme ihtiyacı devam ediyor.

Çok parçalı arazi yapısının ortaya çıkardığı küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi amacıyla hız verilen arazi toplulaştırma çalışmalarında tescil işlemleri gerçekleştirilerek toplulaştırması tamamlanan alanın bu yılın sonunda 7,3 milyon hektara ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl ise 700 bin hektarda toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin tamamlanması planlanıyor.

Kentleşme ve sanayileşme gibi tarım dışı sektörlerden gelen talepler nedeniyle arazi ihtiyacı giderek artıyor. Tarım, orman, çayır ve mera alanlarındaki koruma-kullanma dengesinin sağlanması için arazi kullanım planlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Bu yıl arazi kullanım planlarının hazırlanması amacıyla 941 bin hektarda detaylı toprak etüdü çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.

Sulamaya açılan alan 7,1 milyon hektara çıkacak

Öte yandan sulu tarımın yaygınlaştırılmasıyla verimli sulama sistem ve tekniklerinin rolü daha da önem kazandı. Yürütülen çalışmalarla tarımda suyun verimli kullanılmasına yönelik tedbirler alınmaya devam ediliyor.

Bu kapsamda Devlet Su İşlerinin (DSİ) çalışmalarıyla bu yıl sonunda sulamaya açılan alanın 7,1 milyon hektara ulaşması bekleniyor.

DSİ tarafından yeni yapılacak projelerin borulu sistemle inşa edilmesi ve eski sulama sistemlerinin yenilenmesiyle gelecekte borulu sulama sistemlerinin oranının artacağı ve tarımda önemli miktarda su tasarrufunun sağlanacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca, sulama suyu kalite kriterlerini sağlayacak niteliği haiz arıtılmış atık suların sulamada yeniden kullanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarına başlandı. Çalışmaların sulama suyundan elde edilecek tasarruf miktarını artırarak tarımda suyun etkin ve verimli kullanılmasına katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Hakkari'de çiftçilere tohum desteği

Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğü kampüsünde, kent merkezi ve ilçelerde müracaat eden çiftçilere, buğday ve arpa tohumu dağıtımına başlandı.

Tohumlarını alan çiftçiler, yetkililere teşekkür etti.

Tohum dağıtımına Tarım ve Orman İl Müdür Vekili İdris Uce, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Mehmet Zeki Acar, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Cemal Demir, kurum personeli ve çiftçiler katıldı.

Hakkari'de çiftçilere tohum desteği - Son Dakika Haberleri

Güvenerek Tamek, tarımsal okuryazarlığı artıracak

OYAK Grubu şirketlerinden Tamek, tüketicilerin sağlıklı gıdalar konusunda bilinçlendirilmesi ve tarımsal okuryazarlığın gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Güvenerek Tamek platformunu uygulamaya aldı.

Tamek’ten yapılan açıklamaya göre, Tamek’in yeni ürünleri Tamek Yöresel Domates Salçası ve Tamek Organik Domates Salçası’nın etiketlerinde yer alan karekodları okutan tüketiciler, satın aldıkları ürüne ilişkin bağımsız laboratuvarlardan alınan analiz sonuçlarına ulaşabiliyor.

Ayrıca karekodlar okutulduğunda tüketiciler Tamek web sitesindeki Güvenerek Tamek sayfasına yönlendiriliyor.

Sayfada salçaya dair bilinmeyen ya da yanlış bilinen bilgileri içeren 9 açıklayıcı video yer alıyor. Bunlar arasında domatesin yetiştirilmesinden başlayan salça üretim süreci, salçanın içeriği, muhafaza şartları ve sağlıksız şartlarda üretilen salçaların risklerine ilişkin videolar yer alıyor.

Tamek, ürünlerin analiz değerlerinin şeffaflıkla görülebileceği Güverenek Tamek platformu ile salça üretiminde izlenebilir tarımı hayata geçirmek üzere adım atıyor.

 

Samsun'da 4 yılda 39 bin 928 çiftçiye 30 milyon lira tarımsal destek sağlandı

,Samsun Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin artırılması için 4 yılda 39 bin 928 çiftçiye 30 milyon liralık tohum ve ekipman desteği sağladı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaptığı yazılı açıklamada, kentte tarımın gelişmesi ve tarımsal üretimin artırılması için yapılan çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirtti.

Çiftçilere talep ve ihtiyaçlarına yönelik destekler verdiklerine işaret eden Demir, “Büyükşehir Belediyesi olarak 2019 yılından bu yana 96 bin 444 dekar alanda 39 bin 928 üreticiye fidan, tohum, ekipman ve hayvancılık desteği olmak üzere toplam 30 milyon lira destek sağladık. Samsun’un tarımda bulunduğu noktayı yükseltmek istiyoruz. Kentimizin dört bir yanında üretimi artırmak bizim için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Demir, tarımsal üretimin Samsun’da yaygınlaştırılması için projeler hazırladıklarını da vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çiftçilerimizin durumunun daha da iyileştirilmesi ve yeni çiftçi sayısının artırılması için birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Her alanda çiftçilerimizin yanındayız. Şehrimizin her bir karışı değerli olan toprağını en güzel şekilde işleyerek Samsun’un tarımını dünyada öncü hale getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu şehrin bereketli ovalarına bereket katmak adına çiftçilerimizi her türlü ihtiyaçları için desteklemeyi sürdürüyoruz. Bilgi, birikim ve tecrübenin yanında, kaliteli fide, fidan, tohum, makine ve ekipman desteklerimiz ile Büyükşehir olarak her zaman üreticimizin yanındayız.”

Main Menu