Tarım-GFE yıllık yüzde 41,33 arttı
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 41,33, aylık yüzde 6,94 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre Tarım-GFE’de, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 29,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,79 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 6,58, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 7,01 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 36,51, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 79,22 artış gerçekleşti.
Yıllık Tarım-GFE’ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 14,92 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 25,63 ile hayvan yemi oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 105,88 ile veteriner harcamaları ve yüzde 89,07 ile diğer mal ve hizmetler oldu.
Aylık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,28 ile hayvan yemi ve yüzde 1,89 ile tarımsal ilaçlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 19,93 ile enerji ve yağlar ve yüzde 18,07 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu.
Ev ve işyerlerine gizleniyor, tarım ürünlerine zararı büyük! "Gördüğünüz yerde imha edin"
Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaptığı bilgilendirmede; kışı geçirmek için evlere, depolara ve işyerlerine gizlenen, tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlısının görüldüğü yerde imha edilmesi önerdi. Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, öldürülen her bir böceğin gelecek yılda 30-40 adet olmasının önleneceğini ve böylece böcek yoğunluğunun artmasının önüne geçileceğini söyledi.
Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Ziraat Mühendisi Burhan Şahin ve teknik personel akşamları köy köy gezerek çiftçileri kahverengi kokarca zararlısına karşı bilgilendirme yapıyor.
KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI
Kahverengi kokarca zararlısının ülkemizde ilk defa 2017 yılında tespit edildiği bildirildi.
AW058550_01
Kahverengi kokarcanın, Düzce’de de önemli ihracat ürünü fındık olmak üzere mısır, sebze, meyve ve süs bitkilerinde sokucu-emici ağız yapısıyla ürünlerde önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına neden olduğu aktarıldı.
İMHA EDİLMESİ ÖNERİLDİ
Havaların soğumasıyla birlikte kışı geçirmek için evlere, depolara ve iş yerlerine gizlenmeye çalışan bu zararlının mekanik bir mücadele olarak elle toplanarak imha edilmesini öneren Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, öldürülen her bir böceğin gelecek yılda 30-40 adet olmasının önleneceğini ve böylece böcek yoğunluğunun artmasının önüne geçileceğini söyledi.
Tarımda otomatik dümenleme sistemiyle verim artırılıyor
Çiftçiler, traktörlerine monte edilebilen yarı otonom otomatik dümenleme sistemiyle hem verimi artırma hem de yüksek konfor elde etme imkanı buluyor.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde organize edilen 8. Samsun Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nda, çiftçilere üretimi artırırken konfor sağlayan teknolojiler de tanıtıldı.
Yapay zeka yardımıyla yarı otonom sürüş sağlayan otomatik dümenleme sistemi de bu teknolojiler arasında yer alıyor.
Traktörün direksiyonuna monte edilen otomatik dümenleme sistemiyle tarlada belirlenen rota üzerinden yüksek hassasiyetle ekim, ilaçlama veya gübreleme yapılabiliyor.
Bu alanda çalışmalar yürüten bir firmanın Türkiye İş Geliştirme Müdürü Ferhat Şahin, AA muhabirine, sistemin hidrolik direksiyonlu traktörlere monte edilebildiğini söyledi.
Sistemin tarlada daha fazla ekim yapılmasını sağladığını, bunun da verimi artırdığını vurgulayan Şahin, böylece hem iş gücünden hem de girdi maliyetlerinin yüksek olduğu tohum, ilaç ve gübreden tasarruf gerçekleştirildiğini anlattı.
Şahin, çiftçiye yüksek konfor sağlayan sistemle daha fazla ekim işlemi yapılabildiğini belirterek, “Traktöre elektrik motorlu bir direksiyon takıyoruz, ekran ekliyoruz. Traktörün tepe noktasına anten yerleştiriyoruz. Cihaz, uydudan aldığı sinyalle traktöre belli bir konum oluşturuyor. Bu konumla traktörü otonom hale getiriyoruz. Ürünümüzün en büyük avantajı, 2,5 santimetre hassasiyetle çalıştığı için öncelikle verimlilik.” ifadelerini kullandı.
Son yıllarda gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığına işaret eden Şahin, “Bu nedenle birim alandan alınan faydanın artması, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı birim alana daha az maliyet yüklenmesi gerekiyor. En önemli şeylerden biri de konfor. Öncelikle Amerika’da büyük traktörlerde bu teknoloji kullanılmaya başlandı. Sonra Avrupa’ya yansıdı. Sonra da Türkiye’ye giriş yaptı.” diye konuştu.
Şahin, bugün sistemin traktörü yarı otonom hale getirdiğinin altını çizerek, ilerleyen süreçte ise çiftçiden bağımsız tam otonom hale getireceğini aktardı.
Samsun’un Bafra ilçesinde 650 dönüm arazide çeltik üretimi yapan Efe Sönmez ise sistemin yakıt, zaman ve işçi maliyetinden tasarruf sağladıklarını belirterek, “Hatların düz olması, bitkilerin gelişimi açısından önemli. Daha fazla alan işleyebiliyorsun. Kayıpları azaltmış oluyor, yakıttan tasarruf sağlıyor. Tarıma teknolojinin entegre edilmesi gerekiyor. Bu noktada otomatik dümenleme sistemini kullanma gereksinimi oluşuyor.” diye konuştu.
2023 Çin (Langfang) Tarım Ürünleri Fuarı Başladı
1. 2023 Çin (Langfang) Tarım Ürünleri Fuarı’ndan çeşitli görüntüler
5. SES 4 (Çince): QURBONZODA FIRUZJON, İranlı katılımcı
6. 2023 Çin (Langfang) Tarım Ürünleri Fuarı’ndan çeşitli görüntüler
2023 Çin (Langfang) Tarım Ürünleri Fuarı, Perşembe günü Çin’in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Langfang kentinde başladı.
Dört gün sürecek fuara, 20 ülke ve bölgeden 200’ün üzerinde işletme katıldı.
“Burada çok sayıda insan ve çok çeşitli ürün var. Ülkenin çeşitli yerlerine ait lezzetli yiyecekler ve diğer ülkelere ait el sanatları ürünlerini gördüm.”
“Gündelik yaşamda nadiren gördüğüm birçok ürün var burada. Çok taze görünüyorlar, özellikle denizhıyarları, şarap gibi ürünler. Bunlar çok iyi.”
“Pakistan ve Çin, aynı aileden iki ülke gibi. Langfang’a bu ilk gelişim ve çok iyi bir deneyimdi. Bu fuar, tarımla ilgili ve ortamı çok güzel.”
SES 4 (Çince): QURBONZODA FIRUZJON, İranlı katılımcı:
“Ülkemizin halı, çeşitli el sanatları, safran ve gül gibi kendine has ürünlerini getirdik. Bunlar bize özel ürünler.”
Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Langfang’tan bildiriyor.
Yozgatlı çiftçi tarlasına "Cumhuriyet 100 yaşında" yazdı
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bir çiftçi, 72 dekarlık tarlasına “Cumhuriyet 100 yaşında” yazdı.
Bahadın beldesi Gümüşkavak Mahallesi’nde yaşayan 61 yaşındaki Erdal Yerden, Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle farklı bir kutlama yapmak istedi.
Yerden, tarlasına traktörün pulluğu ile toprakta iz bırakarak “Cumhuriyet 100 yaşında” yazdı.
Çiftçinin yazdığı “Cumhuriyet 100 yaşında” yazısı dron ile görüntüledi.
Yerden, gazetecilere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözüne istinaden 72 dekarlık tarlasına böyle bir yazı yazdığını söyledi.
Yazıyı yaklaşık 3 saatte yazdığını anlatan Yerden, “Yazıyı severek ve isteyerek yazdım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına hediye olsun. Ay yıldızlı bayrağı seven, ‘ben Türk’üm’ diyen herkese hediye ediyorum. Ne mutlu Türk’üm diyene. Nice 100 yıllara. Cumhuriyet’imiz yaşasın. Yazıyı görenler tebrik ediyor. Teşekkür edenler, yazının çok güzel olduğunu söyleyenler oldu. Telefon ediyorlar, tabii ki insan da seviniyor.” ifadelerini kullandı.
Emet Sülye köyünde çiftçi eğitimi
Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce Sülye köyünde çiftçi eğitimi ve istişare toplantısı gerçekleştirildi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından Sülye köyünde çiftçi eğitimi ve istişare toplantısı çerçevesinde bitki sağlığı ile ilgili ekim dönemleri, mücadele yöntemleri, gübreleme konularında, hayvan sağlığı ile ilgili olarak bulaşıcı hayvan hastalıkları ve aşılama çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Emet Sülye köyünde çiftçi eğitimi
Borçla hayvancılığa başlayan kadın yetiştirici koyun sayısını 30'dan 300'e çıkardı
Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi’nde yaşayan Gültekin, küçük yaşlarda başladığı hayvancılıkla uğraşısını evlendikten sonra da sürdürdü.
Borçlanarak 30 koyun alan Gültekin, eşini de ikna ederek hayvancılığı gelir kapısına dönüştürdü.
15 yıl içinde hayvan sayısını 300’e çıkaran Gültekin, bunları 500’e yükseltmeyi hedefliyor.
Borçla hayvancılığa başlayan kadın yetiştirici koyun sayısını 30’dan 300’e çıkardı
Zahide Gültekin, hayvanları çok sevdiğini, evlendikten sonra da bu sevgisini mesleğe dönüştürdüğünü anlattı.
“Hayvancılığı severek yapıyorum”
Gültekin, şöyle konuştu:
“Evlendikten sonra eşimi hayvancılık için ikna ettim. Eşim hayvancılık bilmiyordu, ısrar ettim. Bugün 300 koyunum var. Koyunları, kuzuları çoğaltarak hem borcumu ödedim hem de hayvanlarımın sayısı arttı. Hayvanlarımı daha da çoğaltmayı, 500’e çıkarmayı istiyorum. Kadın olarak hayvancılığı severek yapıyorum, devam etmek istiyorum.”
Borçla hayvancılığa başlayan kadın yetiştirici koyun sayısını 30’dan 300’e çıkardı
Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da hayvan yetiştiricilerinin zor şartlarda üretim yaptıklarını belirtti.
Gültekin’in örnek bir yetiştirici olduğunu anlatan Akın, şunları söyledi:
“Yetiştiricilerin altyapı, hayvanların ıslahı, hayvan ve insan ihtiyaçları ile ilgili iyileştirme yapılırsa küçükbaş hayvancılık daha iyi noktalara gelir. Bakanlığa ve yerel yöneticilere, verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Eksiklerin giderilmesi için buraları gelip görelim ve çalışmalara destek verelim.”
Hisarcıklıoğlu 10 yıllık verileri saydı, tarım ve hayvancılık yatırımı istedi
Kayseri’de Kocasinan ilçesi Elagöz Mahallesi’ne yapılan canlı hayvan borsası ve pazar yeri açılışında bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, ticaret borsalarının akredite laboratuvarları, lisanslı depoları, canlı hayvan pazarlarıyla Türkiye’nin tarımını, hayvancılığını geleceğe taşıdıklarını belirtti.
Kayseri Ticaret Borsası’nın (KTB) tarım sektörünü geliştirmek ve hizmet kalitesini arttırmak üzere önemli projeye imza attığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kente kalıcı eserler kazandıran KTB Başkanı Recep Bağlamış ve yönetimini tebrik etti.
Yatırım için örnek gösterdi
Hem pandemi hem de Rusya-Ukrayna savaşıyla dünyada en önemli stratejik sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu gösterdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Geleceğe yatırım yapılacaksa bu iki alana yapılması lazım. Son 10 yılda dünyada en çok fiyatı artan grup, tarım ve hayvancılık ürünleri. Allah da bize böyle kıymetli bir toprak vermiş. Bunun kıymetini bilip, tarım ve hayvancılığı başımızın üstünde taşımalıyız.” diye konuştu.
‘Bizim önümüz açık’
Dünya nüfusuna her yıl iki Türkiye nüfusu eklendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Son 10 yılda 500 milyon insan az gelirliden orta gelirli gruba geçti. Geçince bunlar da tüketmeye başladı. Önümüzdeki dönem tarım ve hayvancılıkla kim uğraşıyorsa önleri çok açık. Bu topraklarda kendisine yetebilen toprak, iklim hepsi var. Bunun kıymetini bilelim, koruyalım. Avrupa’da en fazla büyükbaş ve küçükbaşa sahip ülke Türkiye. Demek ki bu konuda bizim de önümüz açık.
Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak ticaret borsalarımızla birlikte sektörü geliştirecek projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi Türkiye’de olmayan, 2004 yılında yasamıza dahil ettirdiğimiz lisanslı depoculuk. Maalesef Türkiye’de lisanslı depoculukla ilgili kimsenin bilgisi yoktu. 2010’dan sonra Türkiye’de şu anda hububatta lisanslı depolarda artık ürünlerimiz bozulmadan hem depolanıyor hem ticareti yapılıyor hem de ürün ihtisas borsasıyla Türkiye’nin ve dünyanın her yerine ürünlerimizi satar hale geldik.”