20.10.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Üzüm bağlarında kullanılan tarım ilaçları lösemi sebebi

Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Paris Şehir Üniversitesi’nden bir ekibin yürüttüğü araştırmaya göre, evlerine 1 km’lik yakınlıkta büyük üzüm bağları olan gençlerin kan kanseri olma ihtimalinin artış gösterdiği açıklandı.

Çalışma, Bordeaux hariç ana şarap üretim bölgelerinde riskin arttığını buldu. Riskin üzüm bağları için kullanılan ilaçlarda yattığını belirten ekip, söz konusu kimyasal türlerini incelemedi. Ancak bulguların, Fransa’daki mahsuller üzerindeki yoğun pestisit kullanımının sağlık üzerindeki etkisine ilişkin güçlü bir kamuoyu oluşturması bekleniyor.

En yaygın tarımsal ilacı olan glifosatın, Dünya Sağlık Örgütü’nün kansere neden olabileceğini bildirmesinin ardından 2020’den beri Fransa’da kişisel kullanımı yasaklandı, ancak çiftçiler ve şarap yetiştiricileri tarafından uygulanmaya devam ediyor. Fransa bu hafta, bazı AB devletlerinin Avrupa çapında glifosatın “derhal yasaklanması” yönündeki baskıları nedeniyle geçici olarak ilaçları durdurdu.

Üzüm bağları ve evler arasında 150 metrelik “spreysiz” mesafe isteyen Fransız kampanyacılar, üzüm bağlarında kullanılan iki ilacın (folpet ve spiroksamin) yanı sıra glifosatı, üzüm bağlarının çevresindeki alanlarda insan sağlığına zarar vermekle suçluyor.

YÜZDE 8’LİK BİR ARTIŞ
Araştırmacılar, 2006 ile 2013 yılları arasında lösemiye yakalanan 15 yaş altı 3.711 çocuğun evinin çevresinde bağ olan alanı hesapladı. Ayrıca hastalıktan muzdarip olmayan 40.196 çocuğa asmanın yakınlığını da inceledi.

1 kilometrelik alanda üzüm bağlarının düşük seviyede olduğu bölgelerde ek bir lösemi vakası görülmedi, ancak bu çevre içindeki üzüm bağları alanındaki her yüzde 10’luk artış için hastalığın görülme sıklığında yüzde 8’e varan bir artış tespit edildi.

Araştırmada yer alan Stéphanie Goujon, “Lösemi riskinde ılımlı bir artışın altını çiziyoruz, bu da bizi çalışmalarımızı sürdürmeye teşvik ediyor” dedi. Ekip şimdi artışa neden olan kimyasalları tespit etmeye ve kullanılan pestisitlerin diğer mahsuller üzerindeki etkisini incelemeye çalışacak.

İzmir'deki SANTEK buluşmasında tarımda akıllı teknolojiler ele alındı

İzmir’de “Dijital Tarım, Gıda Sanayisi ve Tarımda Akıllı Teknolojiler” temasıyla Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) İzmir 2023 buluşması düzenlendi.

Tarım ve gıda sektörünü temsil eden iş dünyası meslek örgütleri, üniversiteler ve teknoloji oluşumlarından temsilcilerin katılımıyla İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen buluşmada, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan açılış konuşması yaptı.

İnan, dünya nüfusunun geçen yüzyılda 1 milyardan 8 milyara çıktığını, yeni tarım alanlarının açılması ve traktör gibi teknolojiler sayesinde gıda konusunda “fena bir sınav verilmediğini” kaydetti.

Nüfusun gelecek yüzyılda 15 milyara çıkmasının öngörüldüğünü aktaran Baba, “Önümüzdeki dönemde iklim sorunu, nüfus artışı, suyun azalması gibi daha farklı meydan okumalar bizi bekliyor. Pandemi süreciyle, önümüzdeki dönemde yaşanma ihtimali olan şeylerin ‘kısmi demosunu’ yaşadık. Pandemiden çıkan derslerle her ülke kendi kabuğuna çekilme yönüne girdi. Kendi derdimizi kendi imkanlarımızla çözmenin yolunu bulabilmekten bahsediyorum. Bu işin yegane çözüm noktası teknoloji gibi gözüküyor.” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Baba, Türkiye’nin tarımda büyümesi için kullanılmayan arazilerin tarıma açılması, sulama yatırımları, kategoriler arası değişiklikler, genetik değişiklikler gibi çeşitli fırsatlar bulunduğunu anlatarak, ancak bunların gelecek yüzyılın meydan okumalarına yeterli olmayacağını, tarıma teknoloji ile destek verilmesinin zorunluluk olduğunu vurguladı.

Geçmişte sanayileşme ve teknoloji hamlelerinin ithalatla olduğunu belirten Baba, bu konuda da mili teknoloji hamlesinin katma değerin üretilmesi anlamında önem taşıdığını söyledi.

– Dijitalleşmenin çevre açısından önemi

İzmir Valisi Süleyman Elban ise dijitalleşmenin verimlilik artışına, maliyetlerin düşmesine, karlılığın artışına, hataların azalmasına, insan hayatını kolaylaştırmasına katkısına dikkati çekerek, tarımda da bu işin yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Hangi ürünün ne kadar üretileceğinin, ne kadarının ihraç edileceğinin önceden bilinmesinin çiftçi, alıcı ve tüccarların zarar görmesini engelleyeceğini belirten Elban, “Ama dijital tarımla ilgili bütün bu ekonomik şeylerin yanında önemsediğim bir şey de; tarımı ne kadar dijitalleştirirsek su kaynaklarını daha verimli kullanacağız, toprağımızı da daha az kirleteceğiz. Dijitalleşmenin çevre açısından da çok büyük önemi var.” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ile İzmir Sanayi Teknoloji İl Müdürü Engin Bişar da birer konuşma yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğindeki programda akıllı tarım ve sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ekseninde tarım ve sanayide su yönetimi, akıllı tarımda iyi uygulama örnekleri ve TÜBİTAK destekleri konulu paneller gerçekleştirildi, başarılı girişimler tanıtıldı.

Tarım Bakanlığı'na mevzuatı çiğneten kim bu hatırı sayılır torpilli!

Türkiye’nin tarımda ‘planlı üretime’ geçileceği vaadiyle çıkartılan Tarımsal Üretim Planlanması Yönetmeliğinde büyük bir skandal patlak verdi. Tarım Bakanlığı, daha tarımda planlı üretime geçmeden kendi hazırladığı mevzuatı çiğnemeye başladı. Bakanlık, araya giren hatırı sayılır birkaç büyük üreticiyi kıramayarak Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği yazılı talimatla değiştirmeye kalktı. Skandalın ortaya çıkması üzerine köşeye sıkışan Bakanlık şimdi hatırı sayılır büyük üreticiler için bir çıkış yolu arıyor.

Bilindiği üzere Resmi Gazete’de 14 Eylül’de Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştı. Yönetmeliğin 13’üncü maddesinin 3’üncü bendinde; ‘eğimi yüzde 6’nın altında olan arazilerde yeni meyve bahçesi tesisine yasak getirilmişti. Getirilen yasaklamada yönetmeliğin yayınlandığı tarih itibariyle başlamıştı.


RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMADAN YAZILI TALİMATLA YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ!
Ancak 11 Ekim’de Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı adına Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen tarafından 81 Tarım İl Müdürlüğüne gönderilen yazılı talimatla, yüzde 6 eğimin altındaki arazilerde meyve bahçesi kurulamayacağına yönelik yasaklamanın uygulama süresinin 1 Ocak 2024 tarihine uzatıldığı belirtildi.

SKANDAL TALİMATA BAKAN ADINA BAKAN YARDIMCISI İMZA ATTI!
Eğimi yüzde 6’nın altında olan arazilerde meyve bahçesi kurulamayacağına yönelik süre uzatımının yönetmelik değişikliği ile Resmi Gazete’de yayınlanmadan, yazılı talimatla değiştirilmesi Bakanlıkta yaşanan mevzuat skandalını ortaya çıkarırken, mevzuata aykırı talimata Bakan adına Bakan Yardımcısının imza atması ise tam bir vahamet olarak değerlendiriliyor.

SÜRE UZATIMI DİKKAT ÇEKMEMESİ İÇİN TEKNİK KOMİTE TALEBİNİN İÇİNE GİZLENDİ!
Diğer yandan meyve bahçesi kurulmayacak arazilerle ilgili süre uzatımının, ‘Tarımsal Üretimin Planlanmasına Yönelik Teknik Komitenin Kurulması’ ile ilgili talimatın içine gizlenmesi buradaki niyeti gözler önüne sererken, mevzuata aykırı kararın arkasında hatırı sayılır birkaç büyük üreticinin bulunduğuna yönelik iddialar ise yaşanan skandalı farklı bir noktaya taşıdı.


BAKANLIK BÜROKRASİSİ KÖŞEYE SIKIŞMIŞ DURUMDA ÇIKIŞ YOLU ARIYOR!
Skandalın ortaya çıkmasının ardından Bakanlık bürokrasisi köşeye sıkışırken, alınan bilgilere göre buradan bir çıkış yolu aramaya başladılar. Yüzde 6 eğimin altındaki arazilerde meyve bahçesi kurulamayacağına yönelik süre uzatımının uygulanabilmesi için yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Ancak yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete’de yayınlanması Bakanlığın mevzuata aykırı kararını da belgelemiş olacak. Bu durumda hem Bakan Yumaklı’nın Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen’e verdiği yetki devri hem de bu talimata imza atan Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ile Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız’ın görevleri sorgulanır hale gelecek.

Diğer yandan süre uzatımı ile ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’den yayınlanmadan, iddiaların odağındaki hatırı sayılır birkaç büyük üretici için işlem yapılması durumunda, bu illerdeki Tarım İl Müdürleri de yönetmeliğe aykırı işlem yapmaktan dolayı suç işlemiş olacaklar.

Görüleceği üzere Türkiye’nin tarımsal üretimi için önemli bir proje olarak ortaya konulan tarımsal üretimin planlanmasında daha uygulamaya geçilmeden Bakanlığın, ‘hatırı sayılır birkaç büyük üretici’ yüzünden kendi hazırladığı mevzuatı çiğnemeye başlaması, bu projeye yönelik beklentileri de şimdiden zayıflattı.

Bilecik'te tarımsal kalkınmaya Özel İdare desteği

Bilecik İl Özel İdaresi, kırsalda kalkınmayı her alanda desteklemeyi sürdürürken, bu destekler arasında tarımsal desteklerimiz en önemli başlıkları oluşturuyor.Pazaryeri Gündem / BİLECİK (İGFA) – Bilecik’te kış şartlarında örtü altı yetiştiriciliği sayesinde dört mevsim üretim devam ettirebilmek ve topraktan maksimum verim hedefleniyor.

Bilecik İl Özel İdaresi olarak bu üretimin sürekliliğini sağlayabilmek adına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne örtü altı üretimi ile diğer tarımsal destek projeleri kapsamında önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da İl Özel İdaresince gerekli katkı sağlarken, vatandaşlara da destekleri ulaştırılmaya devam ediyor.

Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz’deki enerji nakil hattı yatırımlarında rekor hedef belirledi
Başkent EDAŞ, Batı Karadeniz’deki enerji nakil hattı yatırımlarında rekor hedef belirledi

 

Bu kapsamda Söğüt’te Vali Şefik Aygöl’ün katılımları ile İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz, Genel Sekreter Seda Bayrakçı, Söğüt İl Genel Meclisi üyeleri, İl ve Söğüt İlçe protokol üyeleri ile vatandaşlarımızın yer aldıkları organizasyon kapsamında çiftçilere marul fideleri ve örtü altı tarım üretimi için gerekli olan sera malzemesi teslimi gerçekleştirildi.

Ordu’da polis yakalıyor Tarım İl Müdürlüğü inceliyor

Ordu genelinde, tütün mamulleri ile alkollü içkilerle ilgili çalışmalar 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde yürütülüyor.

Ordu Emniyet Müdürlüğü ile adli makamlar tarafından sahte ve kaçak zannıyla ele geçirilen tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı ve sigara filtresi ile alkol ve alkollü içkilere ilişkin ekspertiz ve değerlendirme raporları Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce düzenlenerek raporlanıyor.


Bu kapsamda Ordu’da 2023 yılı başından bugüne kadar, kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilerek ekspertiz raporu talebiyle Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teslim edilen tütün ve tütün mamulü, alkol ve alkollü içki numunelerine ilişkin 85 adet ekspertiz raporu tanzim edilerek ilgili kurumlara gönderildi. Haber merkezi

Büyükkılıç’tan Çiftçiler İçin TAKE Projesine Destek

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Kayseri’deki tarımı geliştirecek projelerini çeşitlendirerek şehrin çiftçisine adeta can suyu olurken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ne (TAKE) de büyük katkı sağladı.


Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, çiftçi ve besiciye verdiği destekler ile tarımsal ve hayvansal üretime sürekli olarak destek sağlarken, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği halinde de kentin tarımının gelişmesi için gayretini sürdürüyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ne (TAKE) tohum desteği sağlayan Büyükşehir, Kayseri’deki tarımın canlanmasına aracı oluyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere tüm Türkiye’de uygulanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’nde çiftçilere destek amacıyla binlerce ton tohum desteği sundu. Proje ile uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin arttırılması ve hasat sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde yürütülen proje kapsamında son 3 yılda 34 bin çiftçiye toplam 8 bin ton arpa, buğday, aspir, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, yulaf, macar fiği, korunga, karışım yem bitkisi tohumları yüzde 50-75 hibeli olarak sunulurken, bu sayede kentte 340 bin dekar atıl, ekilmeyen ve nadasa bırakılan araziler de tarımsal üretime kazandırıldı. Söz konusu tohum dağıtımları kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi, son üç yılda yaklaşık 32 milyon TL destek vererek 3 bin ton tohumun çiftçilere proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü kanalı ile ulaşmasını sağladı. Kayseri’deki tarımsal sulama konusunda Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında adeta tarımsal sulama seferberliğine başlayarak, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı aracılığı ile Kayseri Pınarbaşı YÜS Sulama Tesisi yapımı çerçevesinde Aslanbeyli, Cinliören, Küçükgürleğen, Tersakan ve Yeregeçen Mahallelerinin 3 milyon 987 bin 408 TL’lik, Sarız YÜS Sulama Tesisi yapımı kapsamımda ise Değirmentaş, İncedere, Kırkısrak, Kuşcu, Tavla, Tekneli ve Yaylacı Mahallelerinin 8 milyon 55 bin TL’lik inşaatları tamamlayarak yöre çiftçilerinin hizmetine sundu. Pınarbaşı ve Sarız ilçelerinde yapılan söz konusu sulama tesisleri ile toplamda bin 500 dekar kuru tarım arazileri sulu tarım arazileri haline dönüştü. Yapılan sulama projelerinin uygulanması ile yöredeki 240 çiftçi ailesinin geliri arttırılarak milli ekonomiye de katkı sağlanıyor. Öte yandan, Akkışla ilçesi Akin, Kululu, Bünyan ilçesi Merke, Elbaşı, Develi ilçesi Ayvazhacı, Bakırdağ, Gazi, Şıhlı, Yeniköy, Yaylacık, Felahiye ilçesi Darılı, Kocasinan ilçesi Emmiler, Güneşli, Kemer, Kızık, Yuvalı, Özvatan ilçesi Merkez, Taşlık ve Kermelik, Pınarbaşı ilçesi Dilciler, Küçük Potuklu, Panlı, Sarız ilçesi Karayurt, Kıskaçlı ve Yedioluk, Talas ilçesi Cebir mahallesi, Tomarza ilçesi Küçükcanlı ve Şıhbarak, Yahyalı ilçesi Burhaniye ve merkez Yenice mahallesi, Yeşilhisar ilçesi merkez, Keşlik ve Musahacılı gibi bahsi geçen projelerde 60 bin metre muhtelif çaplarda borular ile kapalı sistem sulama, 13 adet sulama havuzu ve 13 bin 50 metre açık beton kanal ve kanal üstü sanat yapıları yapılacak. Toplamda su kaynakları ile 10 bin 800 dekar kuru tarım arazileri sulu tarım arazilerine dönüşecek. Projelerin uygulanmasının tamamlanması ile yaklaşık olarak 600 çiftçi ailesi sulu tarım imkânından faydalanabilecek.


2023 yılında, Kayseri’deki devam eden ve biten toplam 45 sulama projesinin mali karşılığı ise 64 milyon 375 bin 171 TL olarak belirlendi.

Kırklarelili iki çiftçi tarlaya “Cumhuriyet 100 yaşında” yazdı

Lüleburgaz ilçesi Evrensekiz beldesinde çiftçilik yapan Halis Erkorkmaz (68) ile Burak Tunçkol (47) Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle farklı bir kutlama yapmak istedi.

Erkorkmaz, tarlasına giden ikili traktörün pulluğu ile toprakta iz bırakarak “Cumhuriyet 100 yaşında” yazdı.
Kırklarelili iki çiftçi tarlaya “Cumhuriyet 100 yaşında”

Çiftçilerin çalışması drone ile görüntüledi.


Tunçkol, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıl dönümünü kutlamak için farklı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle yad ettiklerini ifade eden Tunçkol, “Bugün tarlaya Cumhuriyet 100 yaşında yazdık. Bunu gururla yaptık, çünkü bizim damarlarımızda taşıdığımız kan bize bunu hükmediyor.” dedi.


Bu ülkenin büyük zorluklarla kurulduğunu vurgulayan Tunçkol, ülkeleri için canlarını seve seve vermeye hazır olduklarını belirtti.

Erkorkmaz da farklı bir etkinlik yaparak Cumhuriyetin 100. yılını kutladıklarını ifade etti.

Edirne'de jandarma ekipleri Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nü kutladı

Edirneİl Jandarma Komutanlığı ekipleri çiftçi kadınların Dünya Kadın Çiftçiler gününü kutladı.

Jandarmadan yapılan açıklamaya göre, ekipler aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında, bilgilendirme ve KADES uygulamasının tanıtımı çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda, Edirne Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği tarafından Büyükdöllük ve Korucu köyleri ziyaret edildi, çiftçi kadınların Dünya Kadın Çiftçiler günü kutlandı.

Tarlalarının başında toprakla uğraşan kadınlara karanfil hediye edildi.

Aile içi şiddetin önlenmesine kapsamında KADES Uygulamasının amaçları ve kullanımı doğrultusunda eğitim verildi.

Vatandaşların huzur ve güven içinde yaşaması için eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin devam edeceği öğrenildi.

Iğdır'da çiftçilere tohum desteği

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Iğdır’da program düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen programa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ercan Turan, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Programda, çiftçilere 272 ton buğday, 102 ton arpa ve 45 ton yulaf tohumu dağıtıldı.

Vali Turan, burada yaptığı konuşmada, çiftçilere destek vermeye devam edeceklerini belirterek, “Milletin efendisi olan kıymetli çiftçi kardeşlerim, devletimiz çiftçimizi tüm gücüyle destekliyor, desteklemeye de devam edecek. Türkiye Yüzyılı’na bilimle, sanayiyle, tarımla ulaşacağız.” dedi.

Main Menu