06.10.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Mersin’de ’Organik Tarım Eğitimi’ projesi devam ediyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının 2021 yılında başlattığı, ‘Organik Tarım Eğitimi ve Organik Gübre Dağıtımı’ projesiyle üreticiler hem organik tarım hakkında bilgi sahibi oluyor hem de tarlalarında endüstriyel ham madde kullanımının önüne geçerek doğa dostu üretimin yaygınlaştırılmasına katkı sağlıyor.

Mersin’de ’Organik Tarım Eğitimi’ projesi devam ediyor
Proje çerçevesinde belediye ekipleri, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı Tarsus Koordinasyon Şube Müdürlüğü toplantı salonunda, önce üreticilere organik tarımın faydaları ve gerekliliği hakkında bilgi verdi, daha sonra üreticilere organik gübre dağıtıldı.


Organik tarım faaliyetlerine destek vermek ve bunu yaygınlaştırmak için projenin 2021 yılından bu yana aktif bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat mühendisi Aysun Seçkin, “Organik tarıma destek verebilmek ve organik tarımı geliştirip yaygınlaştırabilmek, hatta tanıtabilmek adına yapmış olduğumuz bir proje. Organik tarım çoğu yerde bilinmiyor bile. Projemiz daha önce 2021 ve 2022 yıllarında yapıldı. 2023 yılında da devam ettiriyoruz” dedi.


Proje çerçevesinde üreticilere hem eğitim hem de gübre desteğinde bulunduklarını belirten Seçkin, “Projemizi sürdürürken, bir sertifikasyon kuruluşu ile anlaşık. Çiftçilerimizi sertifikalandırma sistemine dâhil ediyoruz. Organik tarımı yavaş yavaş tanıtmaya başlıyoruz. Bununla birlikte, organik gübre konusunda da çiftçilerimize destek veriyoruz” diye konuştu.


Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilere her alanda destek vermeye çalıştıklarını kaydeden Seçkin, “Tarımsal Hizmetler Dairesi olarak çiftçilerimize hangi konuda destek olmak için gidersek, her şeyi öğrenmek istiyorlar. Bu ilgi çok iyi. Biz üreticilerimize hayvancılık ve tarımsal alanda her konuda destek vermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


Kendisinin de organik tarımla uğraştığını kaydeden Tarsus ilçesine bağlı Hacıhamzalı Mahalle Muhtarı Murat Aytaş, “Her yıl üreticilere bu destekleri verdiği ve çiftçilerimizin yanında olduğu için, Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum. Başkanımız ayrıca mahalle ve köylerimizde koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan destekleri de sağlıyor” dedi.

Organik tarım projesinden faydalanan üretici Ayşe Sarıho ise “Organik tarımdan çok memnunuz. Halk sağlığı ve kendi sağlığımız için organik tarım yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Mersin’de ’Organik Tarım Eğitimi’ projesi devam ediyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Baş: Niğde’de yetişen ürünler dünyaya satılıyor

NİĞDE Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, kentte üretilen hayvansal ve bitkisel ürünlerin 25’ten fazla ülkeye ihraç edildiğini belirterek, “Niğde, tarımsal üretim potansiyeliyle Türkiye’nin sayılı illerinden biri” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Baş: Niğde’de yetişen ürünler dünyaya satılıyor
Niğde’nin ihracat rakamlarını değerlendiren İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, kentin kapasitesini, hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde sonuna kadar kullandığını belirtti. Baş, “Ana ürünlerimizden elma, armut, patates, çilek, erik, nektarin, meyve suyu, ayva, nohut, yulaf, arpa, yumurta, süt tozu, gibi tüm ürünlerin direk üretim ve işlenmiş üretimini dünyada 25’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 65 bin tona yakın ürün ihraç ediliyor. Ayrıca ilimizden geçtiğimiz yıl 4 milyon 600 bin 700 adet yumurta ihraç ettik. Dünyanın dört bir yanına Niğdeli üreticilerimizin ürettiği ürünler gidiyor. İhracat rakamlarımızda giderek artış gösteriyor. Bunun temel sebeplerinden biri Niğde’de tarımsal altyapıda, tarımsal sanayi dediğimiz altyapıdaki eksikliklerin bakanlığımız destekleriyle kırsal kalkınma kapsamında giderilmesiyle oluştu. Paketleme, soğuk hava, işleme ve boylama tesislerimizin tamamlanmasıyla birlikte yaptığımız ihracatlar artış gösterdi. Niğde için çok büyük sevindirici sonuçlar elde ediyoruz. Bu başarılar 2023 ve 2024 yılında da artarak devam edecektir. Niğde’de üretilen ürünleri dünyaya duyuracağız” dedi.

Hisarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Güldüren köyünde bahçe kontrolü yaptı

Hisarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendislerince Güldüren köyünde yapılan bahçe kontrolünde bitki hastalıkları ve bitki besleme konularında çiftçiler bilgilendirildi.

Hisarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendislerince Güldüren köyünde bahçe kontrolü yapıldığı bildirildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri tarafından Güldüren köyünde yapılan bahçe kontrolünde bitki hastalıkları ve bitki besleme konularında çiftçiler bilgilendirildi.

İlçede düzenli olarak yapılan bahçe kontrollerinde, bitki hastalıkları ve bitki besleme konularında çiftçilere gerekli olan bütün bilgilerin verildiğini belirten İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada,” İlçemizde meyve üretimi tam olarak kapama bahçe şeklinde yapılmasa da bu bölgenin meyve üretimi arttırılarak ilçemizde gelir artışı sağlayacağı tespitindeyiz. Örneğin hünnap çok yaygın üretilmeyen bir meyvedir. Yaptığımız gözlemlerde hünnap ve birçok meyve ilçemizde çok güzel ve kaliteli şekilde üretilebilir” ifadelerine yer verdiler.

13. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması ödül töreni

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Ada Ankara yerleşkesinde düzenlenen 13. Tarım ve Orman İnsan Fotoğraf Yarışması’nın ödül törenine, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı.

Yumaklı, açılışta yaptığı konuşmada, bu yılki yarışmayı, tarımsal üretimin önemini vurgulamak için “Sen üret yeter” sloganıyla düzenlediklerini, amaçlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. yüzyılında üretimi ve üreticiyi ön plana çıkarmak olduğunu vurguladı.


Hayatın her alanıyla iç içe olan tarım ve ormanın sanattan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Yumaklı, söz konusu yarışmayı, Anadolu’da tarımın kültürünü ölümsüzleştiren bir misyon olarak gördüklerini dile getirdi.

Yumaklı, yarışmanın, toprağın, ormanın, suyun ve doğal kaynakların önemi konusunda duyarlılığı arttırdığını ifade ederek, “13 yılda yarışmaya 7 bin 938 katılımcı, toplam 35 bin 415 eserle başvuru yapmış. Bu eserler arasından 224 eser ödül almaya hak kazanmış ve 1599 eser de sergilenmeye değer görülmüş.” diye konuştu.

Yarışmada yer alan eserlerin, yerli ve yabancı turistlerin de görmesini sağlamak adına İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara’daki havalimanlarında sergileneceği bilgisini veren Yumaklı, şunları kaydetti:

 

“Gençlere bir müjde vermek istiyorum. Bakanlık olarak 13 yıllık fotoğraf yarışması tecrübesinin ardından yeni bir sanatsal etkinliği hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu yıl içerisinde duyurusunu yapmayı planladığımız kısa film yarışması ile dijital çağda Bakanlığımızı TEKNOFEST gençliğiyle tekrar buluşturacağız. Gençlerimizi şimdiden buna hazırlanmaya davet ediyorum. Sadece bu ilgiler sanatsal alanda kalmasın. Gençlerimizin dinamizmine, enerjisine ve yeteneğine bütün sektörlerin ihtiyacı var ama tarım sektörünün daha çok ihtiyacı var.”

“DÜNYA NÜFUSUNUN 4’TE 3’Ü KURAKLIKTAN ETKİLENECEK”

Bakan Ersoy da tarım, gıda ve ormanın her geçen gün daha da önemli hale geldiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin, gıda güvenliğine yönelik birçok önlem aldığını ve tahıl yollarının güvenliği için önemli siyasi adımlar attığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler 2022 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nda iklim değişikliği nedeniyle 2050’ye kadar dünya nüfusunun 4’te 3’ünün kuraklıktan etkileneceğinin belirtildiğine işaret eden Ersoy, Tarım ve Orman Bakanlığınca bu konulara dikkat çeken bir fotoğraf yarışmasının düzenlenmesinin önemini vurguladı.

 

Bakan Ersoy, yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başta dereceye girenler olmak üzere tüm katılımcıları tebrik etti.

Yarışmada, genel kategoride 1’incilik ödülünü Ekrem Şahin, 2’ncilik ödülünü AA foto muhabiri Mahmut Serdar Alakuş, Tarım ve Orman Bakanı özel ödülünü ise Mehmet Aslan aldı. Törende ayrıca, Çiftçi-Üretici kategorisinde Yücel Albayrak, “Sen üret yeter” tema kategorisinde Gazi Aydın, Öğrenci kategorisinde İsmail Serhat Şahin, DenizBank çalışanları kategorisinde Meral Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları kategorisinde de Erdoğan Karacabey ödül almaya hak kazandı.

Şanlıurfa’da pamuk hasadı başladı: İşte yeni pamuk fiyatı

Şanlıurfa Ticaret Borsası’nda preseli pamuğun kilogramı en yüksek 45 liradan satıldı

Harran ve Suruç Ovalarında ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk hasadına başlandı. 1,5 ay sürecek olan hasat mevsimiyle birlikte tarlaGüneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuk, bölgede sulanabilir alanların artmasıyla çiftçilerin en fazla ilgi duyduğu ürün olarak ön plana çıkıyor.

YENİ HASAD PAMUK FİYATI

Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2023 pamuk alım fiyatlarını belirledi. Çukobirlik pamuk fiyatımız 18,50 TL olarak belirledi.

 

 

 

Borsada işlem gören bazı ürünler ve fiyatları şöyle:

Ürün     Miktar  En düşük (TL)    En yüksek (TL)

Kırmızı kabuklu mercimek Kg     16,00                     17,50

Arpa      Kg           5,80                     5,90

Buğday Kg           8,80                       9,30

Mısır      Kg           5,40                       5,60

Preseli pamuk   Kg 43,00               45,00

Bursa'da tarım ve hayvancılık fuarları başladı

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki açılış töreninde, etkinliğin tarım ve hayvancılıkta Avrasya coğrafyasının nabzını tuttuğunu ve Bursa’nın marka değeri olduğunu söyledi.

Geniş ürün gamı ile tarımsal mekanizasyonda hayvancılık ekipmanlarına kadar pek çok ürünün bu fuarlarda tanıtıldığını belirten Kılıç, “Fuarlara memnuniyet her geçen gün artarak devam edecektir. Buna şüphemiz yoktur. Bu fuarlarımızın Bursa yerleşkesinde yapılması da tesadüfi değildir çünkü Bursa ilimiz güçlü sanayisiyle adından söz ettirirken tarımıyla da ön plana çıkmaktadır. Tarım fuarının önemi de buradan kaynaklanmaktadır.” dedi.

Bursa’nın yüzde 34’ünün tarım alanlarından oluştuğunu aktaran Kılıç, kentin coğrafi işaretli ürünlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Kılıç, Bursa’nın, tarımsal markalarını dünyaya en iyi tanıtan illerden olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:


“Gemlik tipi sofralık zeytin, siyah incir ve deveci armudu ihracat nedeniyle ulusal pazarda haklı yerini almıştır. İlimiz 60 bin tonu geçkin tarımsal ihracatı ile ülke ekonomimize 400 milyon doları aşkın bir getiri sağlamaktadır. Elbette tarımın yanında Bursa hayvancılığı da ülkemiz açısından büyük öneme sahiptir. Gelişmiş hayvancılık işletmeleriyle ülkemizin verimi ve kalitesi üzerinde bir üretim yapılmaktadır. İlimiz tohumdan sofraya, ahırdan çatala geçen süreçte tarım sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası önemli firmalara da ev sahipliği yapmaktadır. Gelişmiş tarım alanları altyapısı, yerleşik gıda sanayisi, yeniliğe açık üreticileriyle, İstanbul- İzmir arası önemli bir kavşak noktası olan Bursa, tarım sektörüne yem ve yön veren illerden biri olmaya da devam edecektir.”
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan fuarlar, Vali Yardımcısı Kılıç ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından gezildi.

Türkiye dahil 15 ülkeden 200’den fazla firma ve firma temsilciliğinin katılım sağladığı iki fuar, 7 Ekim Cumartesi günü sona erecek.

 

Main Menu