Yöresel hayvancılık projelerine hibe desteği
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yöresel proje hibe destekleri ile hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, kapasite ve verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), söz konusu hedeflerin yanında daha hijyenik şartlarda üretim yapılarak kaliteli ürün ve daha iyi gen kaynağına sahip sürü elde edilmesi amacıyla aile işletmelerinin projelerini destekliyor.
İl tarım ve orman müdürlükleri vasıtasıyla gelen projeler, HAYGEM tarafından değerlendiriliyor.
İllerden gelen yeni taleplerle ilgili değerlendirmeler neticesinde Ordu’daki “Akkuş’un Sütü Pazara İniyor Projesi”, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki “Arı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’”, Diyarbakır’daki “Arı Varsa Hayat Var Projesi”, Gümüşhane’deki “Arıcılara Polen Tuzaklı Kovan Altlığı Desteği Projesi”, Manisa’daki “Küçükbaş Otomatik Yemlik Projesi” ve “Manisa’da Arı Gen Kaynaklarının Yerinde Korunması Projesi”, Ardahan’daki “Çiğ Süte Halk Elinde Katma Değer Kazandırılması Projesi” ile “Coğrafi İşaretli Ardahan Çiçek Balının ve Kafkas Arısının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi”, Denizli’deki “Sağlıklı Nesiller İçin Çiğ Sütün Uygun Koşullarda Üretimi Projesi”, Mardin’deki “İvesi Halkın Elinde, Islah Tam Yerinde Projesi”, Kütahya’daki “Koyunlarda ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi”, Trabzon’daki “Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt İşleme Tesisi Projesi”, Hakkari’deki “Arıcılığı Geliştirme Projesi” çalışmalarına hibe desteği verildi.
Bu kapsamda 2023 yılı için bugüne kadar söz konusu illerden gelen yöresel projeler değerlendirilerek toplam 11 milyon 137 bin 382 liralık hibe desteği sağlanması uygun bulundu.
“Aile işletmeciliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırsalda aile işletmeciliğinin desteklenmesi ve hayvansal üretimin artırılmasının temel stratejilerinden olduğunu belirtti.
Bu kapsamda daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek, ürünlerin muhafazasından pazara ulaştırılması ve değerinde satılmasını sağlamak amaçlarıyla yetiştiricilere destek verdiklerini ifade eden Yumaklı, aile işletmeciliği başta olmak üzere gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını kaydetti.
Yumaklı, illerdeki yöresel hayvansal yatırımları desteklediklerine işaret ederek, kırsalın kalkındırılmasında ve üretimde devamlılığın sağlanmasında bu tür projelerin katkısının büyük olduğunu bildirdi.
Yöresel hayvancılık yatırımlarına önem verdiklerini ve aile işletmeciliğini daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Yumaklı, “İl tarım ve orman müdürlüklerimiz vasıtasıyla gelen yöresel projeleri değerlendirmeye ve yetiştiricilerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Hamsi ihracatından 8,3 milyon dolar gelir
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’den 8 ayda 1289 ton hamsi ihraç edildiğini söyledi.
Söz konusu dış satımdan 8 milyon 278 bin 50 dolar gelir sağlandığını belirten Gürdoğan, ihracatın, 1343 ton hamsi karşılığı 7 milyon 495 bin 323 dolar olarak gerçekleştiği 2022 ocak-ağustos dönemiyle karşılaştırıldığında miktar bazında yüzde 4 azalış, gelir bazında ise yüzde 10 artış olduğunu ifade etti.
Gürdoğan, hamsinin bu dönem 24 ülkede alıcı bulduğunu dile getirerek, “Fransa, Belçika ve ABD en fazla hamsi ihraç edilen 3 ülke oldu. Bu dönem Fransa’ya 3 milyon 308 bin 309, Belçika’ya 2 milyon 467 bin 148 ve ABD’ye de 797 bin 599 dolarlık hamsi satıldı.” dedi.
Geçen yılın aynı döneminden farklı olarak İsveç, Özbekistan, Irak, Lübnan, Moldova, Malezya ve Somali’ye de bu dönem hamsi ihraç edildiğini belirten Gürdoğan, ihracat potansiyelinin daha da artması için hamsinin büyük boya ulaşmasını ve bollaşmasını sağlayacak uygulamaların hayata geçirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Gürdoğan, havaların soğuması ve hamsinin bollaşmasıyla ileriki aylarda yeni av sezonu ürünü ihracatına başlanacağını da sözlerine ekledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı duyurdu: Tarımsal destek ödemeleri ne zaman yatacak?
Ardahan'daki arıcılara Tarım ve Orman Bakanlığından ilaç desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ardahan’daki 500 arıcıya varroa hastalığına karşı 5 bin ilaç desteği sağladı.
Dil uzunluğu ve soğuk iklime dayanıklılığı gibi birçok özelliğiyle dünyadaki önemli dört arı ırkından biri olan Kafkas arısının varroa hastalığından korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca çalışma yapıldı.
Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi’nde düzenlenen programda, hastalığa karşı 500 arıcıya 5 bin ilaç dağıtıldı.
Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, programda yaptığı konuşmada, 150 bin lira değerindeki 5 bin paket varroa ilacının, hastalıkla mücadele için önemli olduğunu söyledi.
Üreten ve üretime katkı sunan arıcılara desteklerinin süreceğini ifade eden Çiçek, “İnşallah bu çalışmalar özellikle göç veren bölgemiz için verimli olur. Üreten insana en fazla saygıyı göstermemiz lazım. Arıcılık meşakkatli bir uğraştır. Çok ciddi takip gerektiren bir çalışma. En doğal bal üreten illerden birinin Ardahan olduğunu buraya gelmeden önce biliyordum. Ardahan bal konusunda marka olmuş bir ildir. Bu nedenle üreticilerimize desteklerimiz sürecek.” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz ise arıcılığın ve üretimin artırılması amacıyla çalışmaların ve desteklerin süreceğini anlattı.
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu da desteklerin arıcılığın geleceğine yapılan yatırımlar olduğunu belirterek, katkı sunanlara teşekkür etti.
Programa, Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın ve arıcılar katıldı.
Spekülatör araziye dadandı
Farklı platformlardan gelişigüzel yapılan altın, borsa ve döviz gibi yatırım tavsiyelerine şimdilerde tarım arazileri eklendi. Daha fazla tıklanmak uğruna farklı hesaplardan vatandaşlara tarım arazisi satın almaları yönünde yanlış bilgiler veriliyor. YouTube ve Tiktok gibi mecralardaki hesaplarda sözde uzmanlar, vatandaşı ‘Değerlenecek, üçe katlanacak tarım arazisi alın bekleyin’ şeklindeki ifadelerle bu tarz arsaları almaya yönlendiriyor. Bilindiği gibi ülkemizde yıllardır arsa satın almak uzun dönemli bir yatırım aracı olarak görülüyor.
KÜÇÜK YATIRIMCIYA YANLIŞ BİLGİ
Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bu arazilerinin aşırı değerleneceği şeklinde bir algı yönetimi yapılıyor. Araba için sıra beklemek istemeyen veya konuta parası yetmeyen küçük yatırımcı parasını değerlendirmek için bu tarz ilan ve sosyal medya paylaşımlarına kanıyor. Konya, Tekirdağ, Çorum ve Manisa gibi onlarca şehirdeki arazi satışları tarımsal alan vasfı ve yüksek getirili yer olarak pazarlanıyor. Uzmanlar, ileride sorun yaşanmaması için ilgili arazinin vasfının iyi araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.5 Nisan 2023’teki kanunla sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırılması kararlaştırıldı.
2 YIL EKİLMEZSE BAŞKA ÜRETİCİYE KİRALANACAK
Bu amaçla, farklı nedenlerle üst üste 2 yıl ekilmeyen araziler mülkiyet hakkına dokunulmadan kiralanabilecek. Öte yandan, tarım alanları uydulardan takip edilecek. Tarım Bakanlığı tahminlerine göre, ülke genelinde 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisi atıl durumda. Bazı uzmanlar, bu yeni döneme işaret ederek, önceden bu tarz arsaları yatırım amaçlı alıp, üretime kazandırmayan bazı mülk sahiplerinin elden çıkarmak için sosyal medyadaki bu yeni moda yatırım çılgınlığını körüklediğine dikkat çekiliyor.
EKİLEBİLİR ARAZİLER DARALMASIN
Ülkemizde uzun süredir miras bölünmesine istinaden tarım ekim arazilerinde bölünmeler yaşanıyor. Yakın dönemde Toprak koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda değişikliklerle adı geçen arazilerin bölünmesine engel olunacağı duyuruldu. Uluslararası Un Sanayicileri Ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy ise tarım arazilerinin stratejik önemine dikkat çekiyor. Yanlış bilgilerin tarım arazilerinin satılmasının daralmaya neden olacağını belirten Ulusoy, “Dolayısıyla iç tüketim talebimizi karşılamada problem haline gelebilir. Halihazırda ekim alanlarında daralma mevcut, örneğin buğday için 20 sene öncesinde 9,4 milyon hektarlık bir ekim alanından 7 milyon hektara düştüğünü görüyoruz. Yakın dönemde daralmanın durma noktasına geldiğini izlesek de artan nüfusün talebi karşılayacak kadar ekim arazilerinde bir artışa geçilmedi” şeklinde konuştu.
Çin'in Tarım Ürünleri Dış Ticareti Arttı
Çin’in tarım ürünleri dış ticareti bu yılın ilk sekiz ayında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artış gösterdi. Ülkenin tarım ürünleri ihracatı yüzde 0,2 artarken, ithalat değeri ise yüzde 4 arttı.
Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Pu’er kentinde bulunan Jingmai Dağı’ndaki eski bir çay tarlasında çay yaprakları toplayan bir çiftçi, 19 Eylül 2023. (Fotoğraf: Tang Rufeng/Xinhua)
BEİJİNG, 2 Ekim (Xinhua) — Çin’in tarım ürünleri dış ticareti bu yılın ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,8 artış gösterdi.
Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na göre söz konusu dönemde ülkenin tarım ürünleri ihracat ve ithalatının toplam değeri 225,39 milyar ABD dolarına ulaştı.
Ayrıntılı incelendiğinde, ülkenin tarım ürünleri ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 0,2 artarak 63,9 milyar dolar olurken, ithalat değeri ise yüzde 4 artarak 161,49 milyar dolara ulaştı.
Veriler, söz konusu dönemde ülkenin tarım ürünleri ticaret açığının yıllık bazda yüzde 6,6 artarak 97,59 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi.