29.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Elazığ’da domuzların talanı bitmiyor: Sebze bahçeleri kullanılmaz hale geldi

Elazığ’da aç kalan yaban domuzları sebze bahçelerine girerek ürünlere zarar verdi.

 

Olay, Cip köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, aç kalan yaban domuzları yerleşim alanlarına girip sebze bahçelerine büyük zarar verdi. Bahçelere dadanan ve sebzelere zarar veren domuz sürülerinin özellikle gece saatlerinde göründüğünü ifade eden vatandaşlar, son zamanlarda domuzların sürü halinde gezdiğini ve ciddi sayıda bir artış olduğunu ifade etti. Çiftçiler yetkililerden soruna karşı çözüm bulmalarını istedi.



Elazığ’da domuzların talanı bitmiyor: Sebze bahçeleri kullanılmaz hale geldi

Bakan Yumaklı, Türk Devletleri Teşkilatı Tarım Bakanları Toplantısı’na katıldı

Bakan Yumaklı: Kardeş Azerbaycan'la tarımı ilgilendiren konularda da işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz

Bakan Yumaklı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Tarımdan Sorumlu 2. Bakanlar Toplantısı’na katılmak için geldiği Azerbaycan’da gerçekleştirdiği temasları, AA muhabirine değerlendirdi.

TDT’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi ve cesaretlendirmesiyle genişlediğini Bakü’de de gördüklerini belirten Yumaklı, toplantıda özellikle gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, iklim değişikliğinin etkisi ve su konusu gibi tarımı ilgilendiren konuların müzakere edildiğini aktardı.

Yumaklı, Bakü’de aynı zamanda TDT üyesi ülkelerden iş insanlarının katılımıyla Türk Agro İş Forumu’nun da yapıldığını hatırlatarak, bu etkinlikten de güzel sonuçlar elde edileceğini umduğunu söyledi.

TDT ülkelerinin birbiriyle ilişki ve iletişimin artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Biz, bu ilişki ve iletişimi ne kadar artırırsak, üye ülkeler arasında tarım ürünlerinin hareketini o kadar kolay sağlamış oluruz. Biz, bu konuda özellikle standartlaştırma ve ortak katalogların oluşturulmasını önerdik. Bu da diğer ülkeler tarafından memnuniyetle karşılandı.” diye konuştu.

Yumaklı, TDT ülkeleri arasındaki ticaretten de bahsederek, “1,5 trilyon dolarlık ticaret hacminin olduğu bir platformu konuşuyoruz. Bu platformda, şu andaki mevcut ticaret hacimleri çok az. Tarım ürünleri de bunun içerisinde çok daha cüzi paya sahip. Biz hem bilgi ve tecrübe paylaşımlarımı konuşurken aynı zamanda ticaret hacmimizin de artmasını sağlamış olacağız.” ifadesini kullandı.

TDT toplantılarına, KKTC’nin de “gözlemci” sıfatıyla katılmasından memnuniyet duyduklarını belirten Yumaklı, diğer tüm ülkelerin de bundan son derece hoşnut olduğunu kaydetti.

“İki ülke arasında çok yoğun şekilde gıda ürünlerinin karşılıklı ticareti söz konusu”
Yumaklı, Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov’la ikili görüşme gerçekleştirdiğini aktararak, “Aramızda çok iyi ilişki var. Konularımızı çok hızlıca halledebiliyoruz.” dedi.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov’la da görüştüğünü anlatan Yumaklı, Türkiye’deki yangın ve depremlerde gösterdikleri destekler için Azerbaycan tarafına teşekkür ettiğini belirtti.

Yumaklı, bu yılki orman yangınlarına yapılan hızlı müdahaleleri ve alınan başarılı sonuçları Haydarov’la paylaştığını, bundan sonra da bilgi ve tecrübe aktarımına devam edeceklerini dile getirdi.

Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev’le de görüştüğünü söyleyen Yumaklı, “Karabağ’da, Cebrayıl’da Fidan Üretim Tesisi ve Ormancılık Eğitim Merkezimiz var. 20 Ekim 2022’de temeli cumhurbaşkanlarımız tarafından atılmıştı. Ekim 2024’te faaliyete geçmesiyle ilgili hazırlıkları gözden geçirdik. İnşallah bu tarihte açacağız.” diye konuştu.

Yumaklı, Azerbaycan Devlet Su Kaynakları Ajansı Zaur Mikayılov’la da görüşerek, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Su verimliliği seferberliği” hususunda bilgi verdiğini, Mikayılov’un da bu konuda bilgi ve deneyim paylaşımı talebinde bulunduğunu kaydetti.

Azerbaycan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı Goşgar Tehmezli ile bir araya geldiğini belirten Yumaklı, “İki ülke arasında çok yoğun şekilde gıda ürünlerinin karşılıklı ticareti söz konusu. Buradaki bazı önemli hususları konuştuk.” dedi.

Yumaklı, “Kardeş Azerbaycan’la her konuda olduğu gibi tarımı ilgilendiren konularda işbirliği içerisinde ve yoğun temaslı çalışmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Gıda ve tarım girişimciliğine akademik destek

AKADEMİK ARAŞTIRMA SUNUMLARI GERÇEKLEŞTİ
Gerçekleşen toplantıda akademisyenler çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile iş birliği halinde çalışan ve uzayda bitki deneyleri gerçekleştirecek olan Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Türkan, bitki bilimi ve gıda güvenliğindeki ilerlemeler konusunda sunum yaptı. Kuraklık sorunu üzerine araştırmalar yapan İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, ekili arazilerdeki toprak koşullarını iyileştiren uygulamalardan oluşan rejeneratif tarım ve alternatif proteinlerden bahsederek, gelecekte proteinlerle ilgili neler yapılabileceğini aktardı. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker ise tarım ve gıda alanında çalışan kadınların güçlendirilmesi temalı bir sunum gerçekleştirdi.

Gıda ve tarım girişimciliğine akademik destek


EKOSİSTEM ENTEGRASYON LABORATUVARI KURULACAK
Rektör Prof. Dr. Levent Kandiller, “Üniversite olarak EIT Food içinde etkili olmak istiyoruz. Yaptığımız toplantıda onların dikkat ettiği temel konularda sunumlar hazırladık. İlk oturumda üniversitedeki araştırmalardan, ikinci oturumda İzmir Ticaret Borsası ile beraber yürüttüğümüz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nden bahsettik. Bu merkez, üç yıldır yapılan bir çalışmanın sonucunda Menemen’de Uluslararası Tarım Araştırmaları Uygulama Merkezi içinde yer alacak. Burada yapmak istediğimiz, başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de dijital tarım teknolojileri üzerindeki yeni girişimlerin yer alacağı bir merkez yaratmak. Bu merkezin bir özelliği de Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı olması. Yaşayan bir laboratuvar olacak” dedi.

TARIMSAL GIDA SİSTEMİNİ DÖNÜŞTÜRECEK İNOVASYONLAR

EIT Food Güney Avrupa Direktörü Begona Perez Villarreal ise; “EIT Food olarak amacımız; çiftlikten sofraya herkesin sürdürülebilir, sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya. Bizim rolümüz tüm paydaşları bir araya getirerek tarımsal gıda sistemini dönüştürecek inovasyon sürecine rehberlik etmek ve hızlandırmak. Türkiye’de binden fazla kişiyle ve 300’ün üzerinde girişimciyle çalışıyoruz, projelere toplamda 50 bin Euro hibe sağladık” diye konuştu.

Yaş meyve sebzede yıl sonu hedefi 3,5 milyar dolar

Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, rekoltenin yükseldiği yaş meyve ve sebzede yıl sonu ihracat hedefinin 3,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.


Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye Yaş Sebze Meyve Sektör Kurulu Toplantısı, bu ay Antalya’da gerçekleştirildi. İhracatla ilgili tüm gelişmeler, hedefler, yurt dışında yapılacak girişimle ve ihracatçıların sorunlarının ele alınacağı iki günlük toplantıya, ihracatçılar birlikleri, sektör temsilcileri, ilgili kurumların yetkilileri katılım sağlıyor.


Toplantının gündemiyle ilgili bilgiler paylaşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı (BAİB) Ümit Mirza Çavuşoğlu, ihracatlar ilgili gelişmeler ve hedeflerin yanı sıra Batı Akdeniz’deki ihracat sıkıntılarını tartışarak çözüm arayacaklarını söyledi. Gündem maddelerinden birisinin de çiftçi kayıt defteri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, yapılmaya çalışılan uygulamayı doğru bulduğunu ancak bu konuda acele edildiğini söyledi. Normalde sürekli uygulanan bu defterin biraz daha katı hale getirildiğini belirten Çavuşoğlu, “Bizler tabii ki çiftçi kayıt defterlerini kullanıyoruz ihracatta. Bunların belirli bir yumuşak noktaları vardı ve onları kaldırdılar. Yaş meyve sebze sektör kurulu olarak bunun en azından bir süre askıya alınması, biraz daha işleyişinin ihracatçıyı rahatlatıcı hale getirilmesini istiyoruz. Bu konuda görüşmeler gerçekleştirip bakanlığa bunları sunacağız” dedi.

 

Yaş sebzede Batı Akdeniz 2023 hedefi 850 milyon dolar


Şu anda Türkiye’de en iyi giden sektörlerden birinin yaş meyve sebze olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, 2023 yılı Batı Akdeniz ihracat hedefine ilişkin, “Ciddi bir artış yakalamışken bunu daha yukarı taşımak istiyoruz. Bölgemiz olarak şu anda 620 milyon dolara yakın bir rakam seyrediyor. 850 milyon dolar gibi bir rakamla yaş sebze meyveyi kapatmayı düşünüyoruz. Son 5 yılda yüzde yüzün üzerinde bir artış sağladık. Tabii Türkiye’de bunun paralelinde devam ediyor. Bu rakamları daha da yukarı çekmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

“Antalya yaş meyve sebzede çok önemli bir yer”


Antalya’nın yaş meyve sebze üretim bakımından Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak ise ihracatta da aynı şekilde kentin önemli bir yer olduğunun altını çizdi. Her ay düzenli olarak toplantı yaptıklarını aktaran Kavak, bu toplantılarda ihracatçıların sorunlarının çözümüne yönelik görüşmeler gerçekleştiklerini ifade etti.

 

“Üretici Kayıt Defteri sorununun halledileceğini düşünüyorum”


Üretici Kayıt Defteri ile ilgili görüşlerini dile getiren Kavak, “Bunun sorun olmayacağını düşünüyorum. Bakanlığın bu konuda pozitif yaklaşımlar içerisinde. Bu uygulamada zorluklar çekiliyor. Hem üreticimiz hem ihracatçılarımız zorluklar çekiyor. Tarım Bakanlığının üst düzey yetkilileriyle görüştük ve bu konunun en kısa sürede çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

 

“Hedef 3,5 milyar dolar”


Kavak, yaş meyve sebze ihracatının her yıl yüzde 10 artış göstererek ilerlediğini kaydederek, “Bu seneki hedefimiz Türkiye geneli olarak 3,5 milyar dolar. Bu sene rekolte biraz yüksek. Özellikle narenciye yaş sebze meyve ihracatının yüzde 50’ye yakınını teşkil ediyor. Dolayısıyla ihracatta daha iyi bir artış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin yaş sebze meyvede en çok ihracatı yüzde 60’la en çok Rusya’ya yaptığını da sözlerine ekleyen Kavak, bu ana pazar dışında 100’e yakın ülkeye ihracatın gerçekleştiğini söyledi.

 

Yaş meyve sebzede yıl sonu hedefi 3,5 milyar dolar

Yalova'da Çiftçilere Kışlık Sebze Fidesi Dağıtıldı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 52 çiftçiye Kışlık Sebze Projesi kapsamında pazı ve kıvırcık marul fidesi dağıttı. Dağıtım programına Vali Dr. Hülya Kaya ve diğer yetkililer katıldı.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 52 çiftçiye Kışlık Sebze Projesi çerçevesinde 231 bin 600 adet pazı fidesi ile 259 bin adet kıvırcık marul fidesi dağıttı.

Kazımiye köy meydanında düzenlene fide dağıtım programına Vali Dr. Hülya Kaya, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Murat Koçluk, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Altınova ve Çiftlikköy İlçe Müdürleri, Teknik personeller ile çiftçiler katıldı.

Proje yararlanıcısı kadın çiftçi Necla Memiş’in açılış konuşmasının ardından Kazımiye Köyü Muhtarı Sezgin Memiş de bu tür destekler sayesinde üretmeye devam ettiklerini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada, “2023 yılı sonbahar döneminde % 60 Bakanlığımız yüzde 40 Çiftçi Katkısı olmak üzere 1 milyon 845 bin 876 TL bütçe ile uyguladığımız Kışlık sebze projesi çerçevesinde, toplamda 275 da alanda uygulanmak üzere 2.425.000 adet Marul (Kıvırcık), Pazı ve Kara Lahana Fidelerini çiftçilerimize dağıtıyoruz. Projelerimizi planlarken uygulamada daha komplike olmasına rağmen çiftçilerimizin üretim dönemlerini ve pazara arz sürekliliğini sağlamak üzere periyodik ürettirip periyodik olarak dağıtımını sağlıyoruz. Kışlık sebze projemizin ilk etabı için 32 çiftçimize 40 da alanda uygulanmak üzere 477 bin adet kara lahana fidesini 15 Eylül tarihinde dağıttık. Bugün burada 52 çiftçimize 55 da alanda uygulanmak üzere 231 bin 600 adet pazı fidesi ile 259 bin adet kıvırcık fidesinin dağıtımını gerçekleştireceğiz” dedi.

Vali Dr. Hülya Kaya yaptığı konuşmada, kendisinin de bir köylü çocuğu olduğunu, bu üretim sürecinin en başından itibaren ne kadar meşakkatli olduğunu bildiğini, Valilik olarak yaptıkları işin karşılığını alabilmeleri için gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Vali Kaya İl Müdürü Suat Parıldar ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras daha sonra İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere sertifikalarını takdim ettiler. Ardından da proje çerçevesinde çiftçilere fidelerinin dağıtımı yapıldı.

Programda İl Müdürü su verimliği ve su tasarrufu ile ilgili kurduğu çadırda Kazımiyelilere su tasarrufu ile ilgili bilgiler verdi ve musluklarda su tasarrufu sağlayan perlatör cihazından dağıttı.

Main Menu