Urfalı pamuk çiftçileri isyan etti! İki ilçenin çiftçileri toplandı
Maliyetlerin yüzde 300 artığını belirten Harran ve Akçakale çiftçileri Pamuk fiyatının açıklanması için Harran yol çatında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
Türkiye´nin önemli pamuk üretim merkezleri arasında yer alan Harran ve Akçakaleli çiftçiler, pamuğun hasadına kısa süre kala taban fiyatını açıklanmadığını öne sürerek Harran yol çatında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezleri arasındaki Harran ve Akçakale ilçesinde çiftçiler, Çukobirlik tarafından pamuk taban fiyatının açıklamasına tepki gösterdi. Harran yol çatında bir araya gelen çiftçiler adına konuşan pamuk üreticisi Zekeriye Akın, Daha taban fiyatı açıklanmadığını belirten Akın, “Geçen yıla göre tarım girdi fiyatlarının yüzde 300 artış göstermesi, zor günler geçiren çiftçiler, umutlarını pamuk taban fiyatların bağladı ama hasat başlayacak daha taban fiyatıaçıklanmadı”dedi.
100 DÖNÜM TARLANIN MALİYETİ 100.000 TL’Yİ BULUYOR
Zekeriya Akın,” Pamuk, Türkiye’nin stratejik bir ürünüdür ve sıradan bir şeye benzemez. Petrol madenleri bir ülkenin ekonomisi için önemliyse, pamuk da Türkiye ekonomisi için büyük bir katkı sağlar. Bu bağlamda tarım sektörü, özellikle tekstil sektöründe %45 gibi büyük bir paya sahiptir. Türkiye ekonomisinde. Ancak ne yazık ki son iki ekonomik krizde enflasyon, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siz değerli yetkililere sesleniyorum, 100 dönüm tarlanın maliyeti 100.000 TL’yi buluyor ve birçok aile, artık traktör, ekipman veya araç alamayacak durumda. Hasat döneminin başlangıcında, sizden yetkililerden ricamız, pamuğun gerçek potansiyeline ulaşabilmesi için var olan ithalatın durdurulması konusunda hassasiyet göstermenizdir. Girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak pamuğun fiyatın açıklanmasını istiyoruz”dedi.
İÇİMİZ YANIYOR, ÇÜNKÜ ÇİFTÇİLER OLARAKGİRDİ FİYATLARIMIZ %400 ARTTI
Mehmet Aslanbaş ise,” Biz burada toplandık, çünkü usulüne uygun bir eylem yapmamız gerekiyor. Neden eylem yapıyoruz? İçimiz yanıyor, çünkü çiftçiler olarak girdi fiyatlarımız %400 arttı. Biçerlerin fiyatları arttı, mazotun fiyatları arttı, ancak pamuğun fiyatı düştü. Bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Sulama parasından başlayarak mazot giderlerine kadar her şey artış gösteriyor. Mevsim içindeyiz ve tarlamızın başından ayrılmak zorundayız. Artık biran önce pamuk fiyatın makul şekilde açıklanmasını istiyoruz”diye konuştu.
Tarım mükemmeliyet merkezi hizmete giriyor
Adıyaman’da bitme aşamasına gelen Tarım Mükemmeliyet Merkezi önümüzdeki günlerde hizmete girecek.
Merkez Sarıharman köyünde 4 bin 350 metrekare üzerinde yapımı süren Tarım Mükemmeliyet Merkezi’nde 4 adet 1350 metrekarelik soğuk hava deposu bulunuyor.
Badem işleme tesisi ve makineleri, yaş meyve sebze işleme tesisi ve makinelerinden oluşan merkezi Vali Osman Varol, Özel İdare Genel Sekreteri Sami Işık ile birlikte gezdi.
Vali Osman Varol, “İlimiz için büyük önem arz eden Tarım Mükemmeliyet Merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte Adıyaman’da tarım sektöründe istihdamın nicelik ve nitelik olarak yükselmesi ve üreticilerimizin elde ettikleri katma değerin arzu edilen seviyelere çıkmasına katkı sağlayacaktır. Tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması, markalaşması, pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve istihdam olanaklarını da beraberinde getirecektir. Bu merkezin hizmete sunulması noktasında destek veren katkıda bulunan tüm kurumlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyor, merkezin ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, Adana’da tanıtıldı
Antalya’da 10-14 Ekim’de düzenlenecek Growmach Traktör, Tarım Makineleri, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı’nın tanıtım toplantısı Adana’da yapıldı.
Informa Fuarcılık tarafından Anfaş Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik için Seyhan ilçesindeki bir restoranda tanıtım toplantısı düzenlendi.
Fuar Direktörü Engin Er, toplantıdaki konuşmasında, sektördeki yerli ve yabancı markaları buluşturacak organizasyona 150’den fazla firmanın katılmasının beklendiğini söyledi.
Tarımda verimin artırılmasında teknolojinin önemine vurgu yapan Er, “Online kayıt sistemimizdeki sintomasdelsida.org rakamlara göre katılımcılar her geçen gün artıyor. 50’den fazla ülkeden ziyaretçi kaydı var.” dedi.
Çiftçi ve Üretici Tarım Teknolojileri buluşması Aydın’da gerçekleştirildi
Tarımsal üretimde dünyanın en büyük sorunlarının başında yer alan ikim değişikliği, azalan su kaynakları ve tarımda verimlilik konusu Aydın’da düzenlenen ‘Çiftçi ve Üretici Tarım Teknolojileri’ buluşması ile masaya yatırıldı.
Tarımsal üretimde dünyanın en büyük sorunlarının başında yer alan ikim değişikliği, azalan su kaynakları ve tarımda verimlilik konusu Aydın’da düzenlenen ‘Çiftçi ve Üretici Tarım Teknolojileri’ buluşması ile masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, gelişen teknoloji ile artık yapay zeka ve akıllı dijital sistemleri kullanarak kaynakların daha verimli kullanılarak tarımda verimliliğin artırılabileceğini söyledi.
Aydın Ticaret Borsası Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Tarım Teknolojileri Buluşması’ saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fevzi Çondur, “Yeni nesil teknolojiler, tarım alanında çiftçilerin işini kolaylaştıran pek çok yenilik ortaya koymaktadır. Sulamadan ilaçlamaya, gübrelemeden hasada birçok konuda yapay zeka ve akıllı dijital sistemlerle verimlilik artarken, aynı zamanda tasarruf da sağlanmaktadır. Bu nedenle de tarımsal üretimde teknolojiye ve teknolojinin olumlu getirilerine ihtiyaç vardır. Kırsal kesimdeki yeni nesil iş gücünün ve yeni nesil üreticilerin tarıma ilgisini arttıran dijital tarım teknolojileri, geleneksel tarımın günümüz teknolojisiyle yeniden canlanabilmesini destekleyici etkiler oluşturmaktadır. Aynı zamanda tarımsal teknoloji kullanımı, tarımda sürdürülebilirliği de sağlamaktadır” diyerek düzenlenen etkinliğin verimli geçmesini diledi.
“Tarımı etkileyen faktörlerden birisi de iklim değişikliğidir”
İklim değişikliklerinin tarımı direkt etkileyen faktörlerden bir tanesi olduğun kaydeden Çondur, “Özellikle de son zamanlarda yaşanılan kuraklık. Aydın özeline bakarsak ciddi anlamda su kaynaklarımızda azalma var. Artık kısıtlı ve sonsuz kaynaklara da sahip değiliz. Bu kaynakların en verimli şekilde kullanımı için teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle bitkinin istediği su miktarı ve zamanında verilmesi artık teknoloji sayesinde takip edilebiliyor. Amacımız iklimsel değişikliklerden teknolojinin yardımı ile en az hasar ile etkilenmek. Verimliliği arttırmak da çok önemli. Bu sadece bitkinin su ihtiyacı veya kuraklıkla ilgili bir husus değil. Hastalıklarla mücadelede uydu görüntüleri bizim için çok büyük önem teşkil ediyor. Toprak işlemeden, ekime, hastalıklarla mücadeleden, sulamadan hasada kadar ürünün yetiştiği her evrede teknoloji kullanımı artık standart hal aldı. Aydın olarak biz de bunun gerisinde kalmak istemiyoruz ve bu tip projeleri önemseyerek destekliyoruz. Ülkemizde bu tip altyapı da müsait. Sadece sulama ile ilgili biraz daha geliştirmemiz gereken alt yapı sistemleri var. Yer altı suyu kullanan üreticiler, kendi elektriği ve artezyeni olanlar artık bu teknolojileri kullanabiliyorlar. Aynı zamanda da kapalı sistem devreye girdiğinde de o bölgenin üreticileri de faydalanacak” ifadelerini kullandı.
“160 milyon TL’nin üzerinde gelir desteği verildi”
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Aydın ilinde 160 milyon TL’nin üzerinde gelir desteği verildiğini ifade ederek, “2006 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığımızca doğal kaynakların korunması, kırsalda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayinin entegrasyonunun sağlanması ve gıda güvenliğinin güçlendirilmesi amacı ile Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı yürütülmektedir. Program çerçevesinde de Aydın özelinde bu zamana kadar 160 milyon TL’nin üzerinde gelir desteği verilmiştir. Bakanlığımız tarım sektöründe sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme için kapasiteyi güçlendirmek ve iklim akıllı yaklaşımların kullanılmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’ni (TUCSAP) hayata geçirmiştir. Bugün burada 4 ana bileşen üzerine kurulu ve oldukça geniş çerçeveli bir proje olan TUCSAP ve projenin alt bileşenlerinden dijital iklim akıllı tarım teknolojileri çerçevesinde bir aradayız. Yaşadığımız süreç tarımda maliyetlerin ve çevreye olumsuz etkilerin azalması, doğru ve zamanında karar alma, kaynakların verimli kullanılması, birçok detayı beraberinde getiren tarımda teknoloji kullanımının bir gerekliliğe dönüştüğünü göstermektedir. Bakanlığımızca yürütülen TUCSAP projesi de pek çok tarım ürünü ile dünyada ilk sıralarda yer alan ülkemiz ve ilimizin iklim dostu yaklaşımdan ve teknolojik imkanları kullanarak tarımsal gücünü daha üst seviyeye çıkartacağı inancını taşıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından verilen arada katılımcılar firma stantlarını ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi alırken, program gün boyu gerçekleştirilen çeşitli sunumlar ile sona erdi.
Çiftçi ve Üretici Tarım Teknolojileri Aydın Buluşması’na; Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler başta olmak üzer, çeşitli ilçelerin ziraat odası başkanları, ilçe tarım müdürleri, muhtarlar, üreticiler ve firma temsilcileri katıldı.
Antalya’da “Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Fuarı” başladı
Antalya’da düzenlenen “Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze Fuarı”, meyve, sebze, ambalaj, lojistik, depolama, tarım makine ve teknolojileri temsilcilerini buluşturuyor.
Antalya ANFAŞ Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve 44 ülkeden katılımcıların yer aldığı fuar törenle açıldı.
Vali Hulusi Şahin, açılışta, tarımın kritik öneme sahip bir sektör olduğu söyledi.
Salgın, deprem, savaş, çatışma ve iklim krizinin en fazla sofraları etkilediğini belirten Şahin, “Yaşananlar, tarım yok ise paranızın bir anlam ifade etmediğini gösterdi. Artık tarım bir ticari meta konusu olmaktan çıktı, bir milli güvenlik konusu halini aldı. Dolayısıyla bu süreçleri bir arz talep dengesi içerisinde değerlendirme imkanımız yok. Bu süreçleri ülkelerin, insanlığın gıda meselesi olarak değerlendirmemiz lazım.” dedi.
Şahin, suyun yüzde 70’inin tarım süreçlerinde kullanıldığını ve iklim değişikliğinin en fazla tarımı etkilediğine dikkati çekti.
Tarım ürünlerinin israf edilecek kadar kolay üretilebilen ürünler olmaktan çıktığını vurgulayan Şahin, “Tüm süreci ürünümüzün çok kıymetli olduğunu düşünerek planlamalı, israfa, mal kaybına, kalite kaybına asla tahammülü olmayan bir şekilde yürütmeliyiz. Bu fuarın da bu hassasiyetlere hizmet edeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.
– Fuara 140 firma katılıyor
Fuarı düzenleyen Antexpo AŞ’nin Genel Müdürü Murat Özer ise geçen sene fuarda katılımcı olarak 49 firma yer alırken bu sene ise alt katılımcılarla sayının 140’ı bulduğunu kaydetti.
Yaş sebze ve meyve ihracatının “bacasız endüstri” olduğunun altını çizen Özer, “Yaş sebze ve meyve Türkiye ihracatında büyük önem arz eden bir alan. Bu sene fuarda yaklaşık 100-150 milyon dolar civarında bir ihracat hacminin gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunu da geçen seneki veriler üzerinden giderek söyleyebiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Vali Şahin, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve diğer davetlilerle fuarı gezdi.
Fuar, 30 Eylül’e kadar devam edecek.