21.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarımsal girdi enflasyonu temmuzda yüzde 34,3 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Temmuz’a ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksini açıkladı.

Buna göre, Tarım-GFE 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 6,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 21,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,32 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 69,23 arttı.

Temmuzda kaydedilen aylık yüzde 6,56’lık yükseliş, son 15 ayın en yüksek artışı olarak kayıtlara geçti. Tarım-GFE son olarak 2022 Haziran’da aylık yüzde 7,92’lik artış kaydetmişti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,71, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 11,90 artış gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 29,17, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 76,25 artış gerçekleşti.

AYLIK VE YILLIK ARTIŞIN EN YÜKSEK OLDUĞU KALEMLER
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın az olduğu alt gruplar yüzde 2,26 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 13,20 ile enerji ve yağlar oldu.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 95,89 ile veteriner harcamaları ve yüzde 89,23 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

Bir önceki aya artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,65 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 2,28 ile tohum ve dikim materyali oldu.

Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 23,76 ile enerji ve yağlar ve yüzde 18,80 ile veteriner harcamaları oldu.

Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0,38 ile hayvan yemi oldu.

Beylikova’da 4 milyon metrekare tarım arazisinde hasat başladı

Eskişehir’in Beylikova ilçesinde bulunan 4 milyon metrekare tarım arazisinde, yağlık ayçiçeği hasadı yapılıyor.

Beylikova’da 4 milyon metrekare tarım arazisinde hasat başladı
Ülke genelinde bulunan birçok belediyeye göre en çok atıl tarım arazisini ekerek değerlendiren Beylikova Belediyesi, yağlık ayçiçeği hasadına tüm hızıyla devam ediyor. Beylikova Belediyesi tarafından ilçede çeşitli ürünlerin ekildiği 4 milyon metrekarenin üzerindeki tarım arazisi, üretime de büyük katkı sağlamış oluyor.


Üretim ve hasat hakkında konuşan Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp, “Üretici ve çiftçilerimize bol ve bereketli hasat yılı dilerim” dedi.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde devir teslim töreni

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne atanan Emre Yeniay, Orhan Özçalık ’dan görevini devraldı.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde devir teslim töreni
Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü makamında gerçekleştirilen devir teslim töreninde, konuşan Müdür Emre Yeniay, “ Cumhurbaşkanımızın tensipleri, Bakanımızın onayıyla Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü olarak atandım. İl Müdürlüğü görevini sorumluluğu ve bilinci içerisinde teslim alıyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte bu bayrak değişimini bizde alıp daha ötelere taşıyacağız. İlimizdeki tarımsal faaliyetleri, gıda arz ve güvenliğini, hayvancılık faaliyetlerini bütün arkadaşlarımızla beraber hep birlikte sivil toplum kuruluşlarımızı da dahil ederek gayretle çalışacağız. Hizmetlerinden dolayı Orhan Özçalık’a teşekkür ediyor, bundan sonraki yaşantısında başarılar diliyorum” dedi.

 

Uşak 8. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. yılıdır. Bakanlık olarak 100. yılda yapacağımız yeni çalışmalar ve üreteceğimiz projelerle devletimize ve milletimize hayırlı hizmetlerimizi artırmak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na daha fazla katkı sağlamak arzusundayız.” dedi.

Kemalöz Çok Amaçlı Fuar alanında 8’incisi düzenlenen Uşak Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan, ziyaret ettikleri bütün illerde esnafla bir araya geldiklerini, onların sorunlarını dinleyerek çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Kovid-19 salgını dönemi başta olmak üzere dünyanın muhtelif yerlerinde yaşanan çatışmalar ve gerilimlerin gıda arzının önemini bir kere daha ortaya çıkardığını anlatan Gürcan, tahıl koridorunun açılmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin önemli bir rol üstlendiğini, bu yöndeki çalışmaların da sürdüğünü hatırlattı.

Türkiye’de 51 ilde Tarım Satış Kooperatiflerinin bulunduğunu aktaran Gürcan, “Bugün itibarıyla 20 üründe faaliyet gösteren 295 Tarım Satış Kooperatifi ve bu kooperatiflerin birçoğunun bağlı olduğu 13 Tarım Satış Kooperatifi Birliği bulunmaktadır. Bu yapılanma vasıtasıyla bugün muhtelif tarımsal üretimi ve iç pazar ihtiyaçlarımızın karşılanması sağlanmakta olup, ihtiyaca konu faaliyetler yürütülmektedir. Bununla birlikte ülkemizde hayvancılığın geliştirilmesi ve sektörün mevcut sorunların giderilmesi amacıyla ilgili konularda bakanlığımızca gerekli tüm çalışmalar yapılmaktadır.” dedi.

Gürcan, şöyle devam etti:

“Ülkemizde gerek tarımsal faaliyetlere gerekse hayvancılığa katkı sağlayan kooperatiflerimizin daha güvenilir, daha şeffaf yapılar olması amacıyla 2021 Ekim ayında 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda değişikliğe gidilmiştir. Bu kapsamda getirilen yeniliklerin arasında Kooperatif Bilgi Sistemi’nin (KOPBİS) kurulması da yer almaktadır. KOPBİS sistemindeki çalışmalar kapsamında inşallah ülkemizdeki kooperatifçiliğe önemli katkılar sağlayacağız. İçinde bulunduğumuz 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. yılıdır. Bakanlık olarak 100. yılda yapacağımız yeni çalışmalar ve üreteceğimiz projelerle devletimize ve milletimize hayırlı hizmetlerimizi artırmak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na daha fazla katkı sağlamak arzusundayız.”

Uşak Vali Vekili Muammer Balcı da Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılında kent genelinde hayvancılık, bitkisel üretim ve kırsal kalkınma kapsamında 370 milyon 564 bin 267 lira destekleme ödemesi yaptığını söyledi.

Bu yılın 8 ayında bu rakamın 232 milyon liraya ulaştığını hatırlatan Balcı, “İl Özel İdaresi tarafından ise son üç yılda yaklaşık 11 milyon lira tutarında bir desteğimiz söz konusu olmuştur. Devletimizin sağladığı maddi destekler, gıda tarım ve hayvancılıkla ilgili kurum kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin kazandırdığı bilgi ve becerilerle çiftçilerimizin ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıları her yıl giderek artıyor. Bu durum da toprağımızın emek ve alın terinizi karşılıksız bırakmadığını gösteriyor.” diye konuştu.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ise belediye olarak her zaman çiftçilerin yanında olduklarını, onların tarımsal sulama ihtiyaçlarını karşılamak için de tüm çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Programda, AK Parti Uşak milletvekilleri İsmail Güneş ve Fahrettin Tuğrul ile CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba da konuşma yaptı.

Fuarın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri stantları gezdi.

Efeler Belediyesi Tarım Ürünlerini Amerika ve Avrupa'ya İhraç Edecek

Efeler Belediyesi tarafından ekilen ve Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün fabrikasında işlenen enginar ve şevketi bostan gibi ürünler, Türkiye genelinden sonra şimdi de Amerika ve Avrupa’ya ihraç edilecek.

Efeler Belediyesi tarafından ekilen ve Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün fabrikasında işlenen enginar ve şevketi bostan gibi ürünler, Türkiye genelinden sonra şimdi de Amerika ve Avrupa’ya ihraç edilecek.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, elde edilen ve sadece kadınların çalıştığı Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün fabrikasında işlenen ürünlerin, Türkiye genelinden sonra şimdi de Avrupa ve Amerika’ya ihraç edileceğini duyurdu. Belediyeye ait tarlalara ekilen enginar ve şevketi bostan gibi tarım ürünlerini vatandaşların hizmetine sunduklarını ifade eden Başkan Atay; “Büyükşehir olunca bize tarlalar geldi. Köy tüzel kişiliğinden tarlalarımız var, belediye olarak. Orada enginar, şevketi bostan ekiyoruz. Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün fabrikamızdaki bu ürünleri Türkiye’deki bütün yurttaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Bu doğal gıdanın toplumla buluşmasını sağlıyoruz. O kadınlarımıza çok teşekkür ediyoruz ve o kadınlarımızın el emeğini, şimdi sadece ülkemizdeki insanlarımıza değil, yakında Avrupa ve Amerika’ya da ihracatını gerçekleştireceğiz” dedi.

Ukrayna: Rusya, füzelerle Odessa bölgesindeki tarım işletmesini vurdu

Ukrayna: Rusya, füzelerle Odessa bölgesindeki tarım işletmesini vurdu

Komutanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rus ordusunun gece saatlerinde Ukrayna topraklarına seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlendi.

Toplam 16 hava hedefinin tespit edildiği aktarılan açıklamada, “Saldırının ana yönü Odessa bölgesinin güneyiydi. Hava Kuvvetlerinin, Savunma Kuvvetlerinin hava savunmasıyla işbirliğinde gerçekleştirilen muharebe operasyonları sonucunda Şahed-136/131 tipi 6 İHA, X-101/X-555/X-55 tipi 6 seyir füzesi olmak üzere toplam 12 hava hedefi imha edildi.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre, Rus füzelerinin Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesinin bulunduğu alana isabet etti. Olay yerinde Devlet Acil Durumlar Servisi ekiplerinin çalıştığı duyuruldu.

Ukrayna Güney Savunma Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada da düşürülen 6 İHA’dan 4’ünün Mıkolayiv bölgesinde, 2’sinin Odessa bölgesi hava sahasında yok edildiği bilgisi verildi.

İmha edilen 6 füzeden 5’inin Odessa bölgesi hava sahasında düşürüldüğüne işaret edilen açıklamada, “Düşman, tarımsal altyapı üzerinde yoğun bir terör estirmeye devam ediyor.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Rus füzelerinin Odessa’daki tarım işletmesine isabet etmesi sonucunda tarım arazilerinin ve tahıl deposunun hasar gördüğü, can kaybı meydana gelmediği bilgisi paylaşıldı.

Main Menu