20.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

İbrahim Acar, Bursa Tarım Orman İl Müdürü olarak atandı

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevini sürdüren İbrahim Acar, Bursa Tarım Orman İl Müdürü olarak atandı. Veda yemeğinde Acar’a teşekkürler sunuldu.

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevinin sürdürürken Bursa Tarım Orman İl Müdürü olarak atanan İbrahim Acar için veda yemeği düzelendi.

Yemekte Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeli ile buluşan İbrahim Acar, herkese teşekkür etti. 2018 yılı Şubat ayından beri Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevini sürdüren İbrahim Acar’a, kurum çalışanları da Afyonkarahisar’ın tarım ve hayvancılığına dair yapmış olduğu hizmetlerden ötürü teşekkür etti.

Mazot ve gübre desteği ne zaman yatacak?

Çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürerek, üretim miktarını ve kalitesini artırmayı amacıyla verilen mazot ve gübre desteğinin ödeme tarihle ilgili açıklama geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yapılan açıklamaya göre mazot ve gübre desteği ekim ayında Ziraat Bankası hesaplarına yatırılacak.

Mazot ve gübre desteği ne zaman yatacak? Tarımsal destek ödemeleriyle ilgili açıklama
Mazot ve gübre desteği ne zaman yatacak? Tarımsal destek ödemeleriyle ilgili açıklama 

Yumaklı, “Geçen yıl başlattığımız bitkisel üretimde önemli girdi maliyetlerinden olan gübre ve mazot desteklerinin öne çekilmesi ve ayni olarak ödenmesi, çiftçimizde büyük karşılık bulmuştur. Bunu bu yıl da devam ettirerek üreticimize önemli bir finansman desteği sağlıyoruz. Üreticilerimizin güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin korunması yolunda politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Mazot ve gübre desteği ne zaman yatacak? Tarımsal destek ödemeleriyle ilgili açıklama 
Yumaklı ödemelerin yapılacağı tarihle ilgili ise şunları söyledi: “Hububat üreticilerimize 2023 üretim yılına ait ve 2024 yılında ödenecek 11,5 milyar lira tutarındaki mazot ve gübre desteği öne çekilerek, Ziraat Bankası finansmanıyla 2023 yılı Ekim ayında başlamak ve mazot ile gübre alımında kullanılmak üzere Ziraat Bankası kartlarına yüklenecek.”

‘Mil kuraklığı’ tarım alanı ve meraları vurdu

Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, sel felaketinin ardından yaşanan kuraklık nedeniyle mil kaplanması meydana gelen 4 meranın otlanmasında gecikmeler yaşandığını söyledi.

Hayvancılıkla uğraşanların zarar görmemesi için tedbirler aldıklarını anlatan Uzun, “Söz konusu meralarda hayvan otlatan üreticilerimize 3 bin 875 buğday samanı balyası dağıtımı yapıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca acil destek giderlerinden 15 milyon lira ilimize ödenek ayrıldı. Bu ödenek selden zarar gören çiftçilerimizin hesaplarına yatırıldı” diye konuştu.

Uzun, sonbahar yağışlarıyla bölgede yeniden çimlenme olmasını beklediklerini dile getirerek, “İstenilen yeşillenmenin olmaması durumunda ise havadan tohumlamayla mera ıslah çalışması yapmayı planlıyoruz” dedi.


DSİ Düzce 55. Şube Müdürü Deniz Yıldız da son taşkınların Efteni Gölü çevresindeki yerleşim birimleri, mera ve tarım arazilerine zarar verdiğini ifade etti.


Tekrar taşkın, su baskını ve millenme gibi sorunların yaşanmaması için havzayı besleyen dere yataklarını temizleme çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uğur Suyu, Büyük ve Küçük Melen gibi dereler Efteni Gölü’nü besliyor. Gölün çevresinde meydana gelen tarımsal zararların bertarafı için dere yataklarının açılmasıyla alakalı DSİ Genel Müdürlüğümüze bağlı 60 makine, 100 kadar da teknik personel çalışmakta.”

“Dere yataklarını temizleme çalışmalarımız devam ediyor, yüzde 70 oranında yol kat etmiş durumdayız. Mevsim şartları müsaade edene kadar da çalışmayı planlıyoruz.”

Ağrı Tarım ve Orman Müdürü Engin’den veda mesajı

Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, görev süresinin sona ermesi nedeniyle bir veda mesajı yayımladı.

Ağrı Tarım ve Orman Müdürü Engin’den veda mesajı
Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, mesajında,”Değerli hemşerilerim ve kıymetli çiftçilerimiz; 2016 yılından itibaren sürdürmüş olduğum Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevim, Cumhurbaşkanlığının 2023/411 sayılı kararı ile sonlanmış bulunmaktadır. Göreve geldiğim ilk andan itibaren, öncelikle inancımız gereği verilen emanetin sorumluluğunun bilincinde olarak, yine beni bu makama layık gören insanları mahcup etmemek adına, en önemlisi de hayatını tarım ve hayvancılıkla sürdüren bu soğuk şehrin sıcak insanlarının hakkını ödeme adına elimizden gelen her türlü çabayı sarf ettik. Geçen yedi yıllık süre içerisinde çıtayı hep yükseltmeye ve bir üst noktaya çıkarmaya çalıştık. Görev süremiz boyunca, ilimize Tarım ve Orman Bakanlığımızın çiftçilerimize rutin olarak verdiği destekler dışında, bakanlığımız ve valiliğimizin destekleriyle yaklaşık 250 milyon TL bütçe ile 50’den fazla proje hayata geçirdik. 2024 yılı için ise yaklaşık 66 milyon TL bütçe ile toplamda 25 projeyi hayata geçirmek için planlama yaptık. Nüfusunun yüzde 75’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı ilimizde, yaptığımız hizmetlerin karşılık bulduğunu ve çiftçilerimizin kazancının arttığını görmek bizleri hep mutlu etti. Bizde sizlerle mutlu olduk ve siz değerli çiftçilerimizden gelen teveccühle doğru yolda olduğumuzu anladık. Çiftçilerimizin daha iyi hizmet alması için tüm personelimizle cansiperane çalıştık. Bırakmış olduğumuz hizmeti bundan sonra yeni idareci arkadaşımın ve birlikte çalıştığım mesai arkadaşlarımın daha da ileriye götüreceklerine inanıyorum. Bulunduğum sürece emek veren başta yakın çalışma arkadaşlarım olan il müdür yardımcıları, ilçe ve şube müdürleri ve birim amirleri olmak üzere tüm cefakâr personelimle şahsım adına tüm çiftçilerimizden, muhtarlarımızdan, üreticilerimizden, sivil toplum kuruluşlarımızdan, siyasetçilerimizden, kurum kuruluşlarımızdan, amirlerimizden, basınımızdan, kısaca hizmet verdiğimiz ve hizmet aldığımız herkesten helallik diliyorum. İnanıyorum ki inancın olduğu yerde, samimiyetin olduğu yerde niyetin hayır akıbetimizin de hayırlı olduğunu düşünerek hepinizi canı gönülden selamlıyor sizi Allah’a emanet ediyorum. Ben her zaman Ağrı’ya yapmış olduğum hizmetlerden hep gururlandım ve daha çok çalıştım. Allah ilimize, daha iyi hizmet yapan insanlarla karşılaşmayı nasip etsin. Bu süre zarfında beni bu göreve layık gören Tarım ve Orman Bakanlarımıza, Bakan Yardımcılarımıza, Genel Müdürlerimize, ilimizde görev yapan ve bizden desteğini esirgemeyen Valilerimize ve Belediye Başkanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum.”dedi.

 

Atıl araziler üreticilere sağlanan destekle tarıma kazandırılıyor

YIL SONUNA KADAR 1100 DEKARA ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR

TAKE çatısı altında İl Müdürlüğünce hazırlanan ve Bakanlık tarafından desteklenen “Kuşkonmaz Demonstasyonu ve Geliştirilmesi”, ” Kandıra Enginar Yetiştiriciliği”, ” Körfez Kekik Yetiştiriciliğini Geliştirme”, “Ormandan Gelen Lezzet Yaban Mersini”, “Doğaya Saygılı Sağlığa Faydalı Aronya”, ” Kocaeli Salebine Kavuşuyor”, “Ege Yıldızı Kocaeli’de Parlıyor” ve “Kocaeli Yeşeriyor” projeleriyle üreticilere destek sağlandı. Yüzde 75’i hibe olarak dağıtılan tohum, fide ve fidanların toprakla buluşturulması sonucu atıl durumdaki 800 dekar arazi 640 üreticiye verilerek tarıma kazandırıldı. Kentte yıl sonuna kadar bu rakamın 1100 dekara, sonraki süreçte ise 1500 dekara çıkarılması hedefleniyor. 

 

KÜÇÜK, ÇİFTÇİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU

Kocaeli Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli’nin yüzde 35’ini tarım alanlarının oluşturduğunu söyledi. Küçük, TAKE projesi kapsamda atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi için üreticileri desteklerini kaydetti. Beyaz lahana, aronya, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, enginar, tritikale gibi ürünlerin fide ve tohumlarını çiftçilere dağıtarak 1500 dekar araziyi tarıma kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Küçük, “Şu ana kadar 800 dekardan fazla tarım alanını üretime kazandırmış bulunmaktayız. Yıl sonuna kadar yapacağımız çalışmalarda hedefimiz 1100 dekara ulaşmak.” dedi. Küçük, tarım arazilerini kullanamayan çiftçilere de il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek projeden yararlanmaları çağrısında bulundu.

 

“GENİŞ KAPSAMLI ARONYA BAHÇELERİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Körfez ilçesine bağlı kırsal Dikenli Mahallesi’nde bulunan atıl haldeki 3 dönüm arazisinde aronya yetiştiren Gürsel Işık 13 yıldır tarımla uğraştığını ifade etti. Işık, devletin fidanları ve damla sulama sistemini hibe olarak verdiğini belirterek, “350 fidan diktik. Şu an fidanlar üç yaşında. Ürünlerimiz de ilk hasat olmasına rağmen iyi. Burası çok taşlık bir bölgeydi. Atıl bir durumdaydı, kullanamıyorduk. Nasipse bu bölgede geniş kapsamlı aronya bahçeleri kurmayı düşünüyoruz.” 

Edirne'de Balkan Tarım Kongresi başladı

 Edirne'de Balkan Tarım Kongresi başladı

Trakya Üniversitesinin (TÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Balkan Tarım Kongresi, Edirne’de başladı.

Balkan Kongre Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede, TÜ Devlet Konservatuvarı öğrencileri müzik dinletisi sundu.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, açılış programında yaptığı konuşmada, üniversitenin Balkanlar’a yönelik özel çalışmaları olduğunu söyledi.

Üniversitenin Balkan Üniversiteler Birliğinin daimi genel sekreterliğini yürüttüğünü belirten Tabakoğlu, birliğin bölgedeki üniversitelere önemli katkı sağladığını vurguladı.

Tabakoğlu, Balkan coğrafyasının tarım açısından çok bereketli olduğunu aktardı.

Balkanlar’ın geçmişten bugüne önemli bir tarım merkezi olduğunu belirten Tabakoğlu, şunları kaydetti:

“Tarım geçmişte önemliydi ama bugün daha önemli, gelecekte daha da önemli olacak. Balkanlar’ı birleştiren önemli bir faktör de tarımdır. Çünkü Balkanlar’daki geçim kaynağı tarımdır ve tüm coğrafyada benzer metotlar kullanılır. Bu anlamda gerçekleştirilen kongrenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Kongre Başkanı ve TÜ Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya ise Balkan coğrafyasındaki tarım alanındaki gelişmelerin kongrede detaylı olarak ele alınacağını dile getirdi.

Konularında uzman çok sayıda akademisyenin Edirne’ye geldiğini belirten Kaya, kongrenin bölge tarımına katkı sağlayacağını ifade etti.

Tarım alanındaki gelişmeler ve Balkanlar’daki tarımsal faaliyetlerinin konuşulacağı kongre, 23 Eylül’de sona erecek.

Main Menu