06.09.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Gediz’de Tarım ve Hayvancılık Fuarı

Kütahya’nın Gediz ilçesinde ilk kez düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı, ziyaretçilerine kapılarını açtı.


Törene Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Müdürü Orhan Özçalık, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan, Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak, Kütahya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin, Kütahya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Birsen Karaaslan, Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Fuarın açılında Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, Kütahya Tarım ve Orman Müdürü Orhan Özçalık, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan, Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vedat Öztürk, Gediz Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Aslan, Fuar Müdürü Sedat Bozkurt birer konuşma yaptılar.


Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, fuarın açılmasında emeği geçenlere plaket verdi. Ardından açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri fuarda yer alan firmaların stantlarını gezerek ürünler hakkında bilgi aldılar.


Özellikle tarım makineleri ve milli sermaye ile yapılan traktörler büyük ilgi görürken, protokol üyeleri traktörün üstüne çıkarak poz verdiler.


Fuarının ilk gününde vatandaşlarda etkinliklere ilgi gösterdi. Vatandaşlardan Hilmi Bircan, “Memleketimizde çok güzel bir fuar oluşturulmuş. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Nihat Helvacı ise, “Gediz’de böyle bir fuarın açılması çok büyük bir imkan. Gedizli çiftçilerimizi böyle bir imkan ile buluşturan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.


Gediz Tarım ve Hayvancılık Fuarı 7 Eylül tarihine kadar açık kalacak ve çevre il ve ilçelerden yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

 

Gediz’de Tarım ve Hayvancılık Fuarı

Karacabey’de tarımsal sulama için sevindirici gelişme

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, kırsal mahallelerden Keşlik’te tarımsal sulamada kullanılan gölet için ilave derivasyon hattı çalışmalarının yakında tamamlanacağını duyurdu. Özkan, BUSKİ marifetiyle hayata geçirilen proje ile tarım sulamada kullanılan mevcut göletin kapasitesinin artırılarak, daha uzun süre faydalanılabileceğini belirtti.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Keşlik’te tarımsal sulamada kullanılan Keşlik Göleti’nin değişim iklim şartları ve artan tarımsal faaliyetler nedeniyle günden güne yetersiz kaldığından dolayı BUSKİ marifetiyle devilasyon hattı projesini hayata geçirdiklerini belirtti.   d

Özkan, BUSKİ marifetiyle hayata geçirilen proje ile tarım sulamada kullanılan mevcut göletin kapasitesinin artırılarak, daha uzun süre faydalanılabileceğini belirtti.

Üreticilerimizin daima yanındayız

Özellikle değişen iklim şartları ile birlikte artan tarımsal faaliyetler nedeniyle, göletin sulamada yetersiz kaldığını ifade eden Özkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlçemizde tarımdan yana her türlü faaliyeti destekliyor ve üreticilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Keşlik Göleti, bölgedeki tarımsal faaliyetler için hayati önem taşıyan bir gölet. Ve günden güne yaz sezonunda buradaki su kapasitesi kullanımda yetersiz kalıyordu. Bu konuyla ilgili BUSKİ ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, ekstra bir derivasyon hattı yapımına başlandı. Ve bir aksilik çıkmazsa 2 ay gibi bir sürede çalışmalar tamamlanmış olacak” dedi.

Sulama mevsimi rahat geçecek

6 bin metrelik bir hatta, 225’lik borularla getirilen su ile bölgedeki tarımsal sulamada önemli bir risk ortadan kaldırılmış olacak diyen Başkan Özkan, “Çiftçilerimiz bu hat ile birlikte, sulama mevsimini rahatlıkla bitirecek” dedi.

Başkan Özkan, bu çalışma nedeniyle başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere BUSKİ yönetimi ve personeline de ayrıca teşekkürlerini iletti.

Dalaman TİGEM işletmesinde ayçiçeği hasadı yapılıyor

MUĞLA - Dalaman TİGEM işletmesinde ayçiçeği hasadı yapılıyor - Vitrin Haber  - Sinop Haberleri

Yaklaşık 34 bin 500 bin dekar alanda tarım yapılan, teknolojik araç ve gereçlerin kullanıldığı işletme, ülke ekonomisine ve çiftçilere ciddi ölçüde katkı sağlıyor.

İşletme bünyesindeki tarlaların bir kısmına, toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için münavebe sistemiyle (ekim nöbeti) ayçiçeği ekiliyor.

Bu yıl 3 bin 237 dekarda ekimi yapılan ayçiçeğinde hasat mesaisi hassas şekilde yürütülüyor. Hasadı yapılan ayçiçeği, işletmeye ait kamyonlara yüklenerek depolara götürülüyor.

Bitkisel Üretim Şubesi’nde görevli ziraat mühendisi Hasan Polat, AA muhabirine, Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğünde 18 Ağustos itibarıyla ayçiçeği hasadına başladıklarını söyledi.

Martın ilk haftası ayçiçeği ekimi yaptıklarını belirten Polat, “Ülkemizin yemeklik yağ ihtiyacının bir kısmını karşılamak amacıyla ayçiçeği hasadımız sürüyor. Bu seneki ayçiçeği üretimimiz Türkiye ortalamasının üzerinde. Dikili alanlarımızdan da yaklaşık 1250 ton üretim gerçekleşmesi bekleniyor. ” dedi.

Konya’da ekilmeyen arazi kalmayacak!

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayata geçirdiği ve tarım arazilerinin üretime kazandırılmasıyla ilgili çalışma Konya’da meyvelerini verdi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu projeyle birlikte Konya’da neredeyse ekilmeyen arazinin kalmadığını söyledi

Konya’da geçtiğimiz yıl kiralık tarla fiyatlarının yüksek olması çiftçinin üretimini etkilemişti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmayla birlikte tarımsal alanda kullanılmayan arazilerin yeniden tarıma kazandırılmasıyla Konya’da üretim arttı. Konya Ovası’nda toprakların büyük bir kısmının çorak olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, toprakları daha verimli hale getirmek için mücadele edeceklerini vurguladı. Başkan Kırkgöz, Konya’da yoğun olarak organik madde kullanılması gerektiği noktasında da çiftçilere uyarıda bulundu.


“KONYA’DA ÇORAKLAŞMA ORANI AZALDI”
Konya bölgesindeki toprakların çorak bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Başkan Burak Kırkgöz, “Konya bölgesindeki topraklarda uzun yıllardır tarım yapılması ve çok fazla miktarda gübre kullanılması toprağın çoraklaşmasına neden oldu. Konya’daki topraklarda organik madde oranı çok düşük. Çiftçilerin bu toprakları düzeltebilmeleri için organik gübreleri ve hayvan gübrelerini yoğun olarak kullanması gerekiyor. Şu anda bakanlığın organomineral ürünlere büyük bir desteği söz konusu. Bu desteklerden yaralanarak toprakların organik maddesinin arttırılması ileriki dönemlerde verim artışına ve gübre kullanımında azalmalara neden olacak. Çiftçilerimiz ziraat mühendisleri ile diyalog halinde oldukları ve gübrelerde tasarrufa gidip bilinçli şekilde gübre kullandıkları için çoraklaşma oranının biraz daha azaldığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“KONYA’DA EKİLMEYEN ARAZİ ÇOK AZ”
Bu yıl Konya’da ekilmeyen arazinin çok az olduğunu söyleyen Başkan Burak Kırkgöz, “Geçen yıl arazi kiralarında çok ciddi bir artış oldu. Çiftçilerimizde bu konuda büyük sıkıntılar çekti ve arazi kiralarının çok yüksek olduğunu söylediler. Bu yıl ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi tarımsal alanda kullanılmayan arazilerin tekrardan tarıma kazandırılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı. Şu anda Konya bölgesinde ekilemeyen arazi yok denecek kadar az seviyede. Çoğu arazide çiftçilerimiz tarım ile ilgili çalışmalara devam ediyor” diye aktardı.


“AYÇİÇEĞİ VE MISIR REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ OLABİLİR”
Başkan Kırkgöz, Konya’da etkili olan hava sıcaklıklarının ayçiçeği ve mısır rekoltesinde düşüşe neden olabileceğini vurguladı. Kırkgöz, “Bu yıl nisan ayındaki yağışlar özellikle hububat alanları için çok verimli oldu. Bu yağmurların arkasından gelen sıcak hava dalgası ülkemizde olduğu gibi Konya bölgesinde de ciddi anlamda kendisini hissettirdi. Özellikle yeşil mahsul dediğimiz mısır, ayçiçeği ve pancar bitkileri sıcaklıklardan etkilendi. Sıcaklıkların aşırı derecede artması bitkilerin strese girmesi gibi sonuçlar doğurdu. Bu durum bitkilerin verimlerine yansıyacak gibi görünüyor. Özellikle mısır bitkisinde uç boşluğu dediğimiz boşlukların çok fazla olduğunu görebiliyoruz. Ayçiçekte ise döllenme zamanında oluşan sıcak hava bitkilerdeki çiçek kurumalarına ve danelerin tam anlamıyla kendilerini dolduramamalarına neden oldu. Pancardaki su ve sıcaklık stresi bitkilerin kendini kapatmasına ve yumru oluşumlarının biraz daha gecikmesi gibi sonuçları oldu. Bu dönemden sonra pancarda bir sıkıntının olacağını düşünmüyoruz. fakat ay çiçeği ve mısır rekoltesinde düşüş olacağı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLER MISIR FİYATINI YETERSİZ BULUYOR”
Başkan Kırkgöz, TMO tarafından ton başına 6 bin lira olarak açıklanan mısır fiyatını çiftçilerin yetersiz bulduğunu söyledi. Kırkgöz, “Mısır fiyatının biraz daha yüksek olması bekleniyordu çiftçiler açıklanan fiyatı yetersiz buldular. Fiyatlar, politikalar ve dünya piyasası göz önünde bulundurularak açıklanıyor. Ülkemizde artan maliyetlerden dolayı bu yıl iklimden kaynaklı verim düşüklükleri de üst üstüne eklendiği zaman fiyatların 7 bin TL civarında açıklanması veya ekstra mısır bitkisine destek tarzında bir uygulamanın yapılmasını bakanlıktan talep ediyoruz. Ayrıca ödemeler konusunda çiftçilerimiz bu yıl TMO’dan vadelerin biraz daha kısalmasını ödemelerin erken dönemde yapılmasını bekliyorlar. Çünkü tarım camiası genellikle vadeli ticaretin döndüğü bir sektör. Bayi meslektaşlarımızın mağdur olmamaları için TMO’nun ödemelerini 30 günden 15 güne düşürmesini talep ediyoruz” dedi.

Muğla'da dolu ve fırtınadan etkilenen tarım alanlarında hasar tespiti yapılıyor

Muğla'da dolu ve fırtınadan etkilenen tarım alanlarında hasar tespiti  yapılıyor - Bodrum Gündem

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Gazeller Mahallesi’nde etkili olan fırtına ve dolu nedeniyle bazı sera ve tarım alanlarında oluşan hasarları incelemek üzere bölgeye gitti.

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kuray ile İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan alanda hasar tespit çalışması yaptı.

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, gazetecilere, en büyük tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu belirterek, her zaman olduğu gibi kötü zamanlarda da üreticilerinin yanında olduklarını söyledi.

Bakanlık duyurdu! Hayvancılığa 80 milyon liralık destek

Bakanlık duyurdu! Hayvancılığa 80 milyon liralık destek

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), 2016 yılında çıkarılan yürürlüğe konulan ‘Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Karar’ kapsamında, damızlık düve yetiştirme merkezleri kurulması için yatırımcılara yüzde 50 hibe desteği sağladı. 26 ilde oluşturulan bu merkezlerde işletmelere ahır yapımı, makine ve hayvan alımına yönelik destekler verildi.


Bu kapsamda yatırımcı ve üreticilere toplam 45 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. HAYGEM, damızlık düve yetiştirme merkezlerinden yerli hayvan alınması durumunda üreticilere yüzde 50, bakanlığın izin verdiği hastalıktan ari işletmelerden temin edilmesi durumunda da yüzde 40 hibe desteği sağlıyor. Uygulamanın başladığı 2017 yılından bu yana üreticilere toplam 35 milyon TL’lik hibe ödemesi gerçekleştirildi.


VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklama ile hayvancılığın daha da geliştirilmesi ve hayvansal üretimde verimliliğin artırılması için çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirtti. Özellikle aile işletmelerinin ihtiyacı olan damızlık materyallerin yurt içinden sağlanması amacıyla bakanlığın yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan damızlık düve yetiştirme merkezlerinin önem taşıdığını vurgulayan Yumaklı, yetiştiricilerin hayvanlarını bu merkezlerden temin etmeleri durumunda da yine yüzde 50 hibe desteği sağladıklarını dile getirdi.


Yumaklı, yetiştiricilerin her daim yanında olduklarını vurgulayarak, “Nitelikli damızlık hayvan ihtiyacının yurt içinden karşılanması amacıyla yüzde 50 hibe desteğimizle kurulan damızlık düve yetiştirme merkezleri için 45 milyon liralık kaynak aktardık. Aynı zamanda bu merkezlerden hayvan temin eden yetiştiricilerimize yüzde 50, Bakanlığımızca izin verilen hastalıktan ari işletmelerden temin eden yetiştiricilerimize de yüzde 40 destek sağlayarak 35 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirdik. Bu kapsamda hibe desteği tutarımız toplamda 80 milyon TL’yi buldu” dedi.

Main Menu