21.08.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım arazisine ‘bekçi kulübesi’ yapar gibi havuzlu villa yaptılar

Türkiye’nin gıda güvencesinin teminatı olan tarım arazileri bir bir yağmalanıyor. Kendilerine rant alanı açmak için kanunları bile hiçe sayan yağmacılar, akıl almaz yöntemlere başvuruyorlar. İzmir Narlıdere’de sera yapacağız diye tarım arazisini böldüren yağmacılar ‘bekçi kulübesi’ yapıyoruz diyerek havuzlu villa yaptılar. İzmir Tarım İl Müdürlüğü de gerekli denetimleri yapmayarak tarım arazilerinin yağmalanmasına göz yumarken limon ağaçlarının yerine şimdi havuzlu villalar inşa ediliyor.

TARIM ARAZİLERİNİN YAĞMALANMASINDA 5403 SAYILI KANUNU KENDİLERİNE KILIF YAPIYORLAR!
Tarım arazilerinin yağmalanmasında en çok başvurulan yolların başında 5403 sayılı kanunun 8’inci maddesi geliyor. Söz konusu kanuna göre tarım arazileri sera yapılacağı gerekçesiyle 3 dekarlık parçalara bölünebiliyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne de onaylatılarak belli parçalara ifraz ettiriliyor. Tarım ve Orman İl Müdürlükleri de gerekli denetimleri yapmadığı için sera yapılması için bölünen tarım arazilerinin üstüne çok rahat havuzlu villa yaptırılabiliyor.

 

İZMİR NARLIDERE’DE LİMON AĞAÇLARI SÖKÜLEREK VİLLA İNŞAATINA BAŞLADILAR
Bunun en güzel örneği İzmir’in Narlıdere ilçesinde Altıevler Mahallesinde bulunan 79 ada 1 ve 2 parsele kayıtlı bulunan tarım arazisinde yaşanıyor. 79 ada 1 ve 2 parselde bulunan ve Yıldırım Ulupınar’a ait tarım arazisi 5403 sayılı kanunun 8’inci maddesine istinaden sera yapılacağı gerekçesiyle 3’er dekarlık parçalara bölünerek İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne onaylatılıyor. Projeye istinaden yaklaşık 3’er dekarlık on parçaya ifraz edilen yeni parseller üzerindeki mandalina ağaçları sera yapılacağı gerekçesiyle sökülüyor. Ancak sera yapılması gereken yeni parseller üzerinde havuz ve villa inşaatına başlandı.

VİLLALAR BEKÇİ KULUBESİ GÖSTERİLDİ!
Yağmacılar, inşaatına başladıkları havuzlu villaları ise bekçi kulübesi olarak gösterdiler.

İZMİR TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ GEREKLİ DENETİMLERİ YAPMAYARAK TARIM ARAZİSİNİN YAĞMALANMASINA 14 AYDIR GÖZ YUMUYOR!
Normalde İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün proje kapsamında bölünen tarım arazisinin üstüne sera yapılıp yapılmadığını denetlemesi gerekiyor. Projeye aykırı bir durum söz konusu ise ifraz işlemini iptal ederek taşınmazı eski haline getirmesi gerekiyor.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ PARSİLASYONU HAZİRAN 2022’DE YAPTI!
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, söz konusu tarım arazisinin parselasyonunu Haziran 2022’de yaparken, kanunlara aykırı bir şekilde yapılan villalarla ilgili 14 aydır bir denetimde bulunmaması da dikkat çekiyor.

Söz konusu tarım arazisi Yıldırım Ulupınar’a aitken, ifrazdan sonra bir kısmının başkalarının üstüne geçirilmesi de tarım arazilerinin yağmalanmasında hiçbir sınır tanınmadığını gözler önüne seriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yasa dışı avcılık denetimi

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerince, yasa dışı balık avcılığı ile mücadele kapsamında 2023’ün ilk 6 ayında, 66 bin 764 denetim yapıldı. Aykırılık tespit edilen 1263 kişi ve iş yerine cezai işlem uygulanırken; 168 ton su ürünü, 635 ağ ve av aracı, 11 balıkçı gemisine el konuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığından yasa dışı avcılık denetimi

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekipleri, 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında, uygulanan denizlerdeki av yasağı nedeniyle kaçak avcılığa göz açtırmadı. Denetimler kapsamında, karaya çıkış noktaları, Balık halleri, nakil güzergahları, işleme ve değerlendirme tesisleri, soğuk hava depoları, toptan ve perakende satış yerlerinde; boy, zaman, tür, yer, mesafe ve av araçlarına ilişkin düzenlemelere uyulup, uyulmadığı kontrol edildi. 2023 yılının ilk 6 ayında 66 bin 764 Denetim yapıldı. Denetimler sonucu, 1263 kişi ve iş yerinde aykırılık tespit edilerek cezai işlem uygulandı. 168 ton su ürünü ve 635 ağ ve av aracı, 11 balıkçı gemisine el konuldu. 2018 ile 2022 yılları arasında ise denetim noktalarında 694 bin 205 denetim yapıldı. 19 bin 276 kişi ve iş yerinde aykırılık tespit edilerek cezai işlem uygulandı. 3 bin 398 ton su ürünü ve 10 bin 259 ağ ve av aracı, 249 balıkçı gemisine el konuldu.

4 YILDA 1 YENİ SINIRLAMALAR GETİRİLİYOR

1 Ocak 2020 tarihinde güncellenerek yürürlüğe giren ‘Su Ürünleri Kanunu’ ve Bakanlıkça hazırlanan yönetmeliğe göre; Akdeniz’de 15 Nisan- 15 Eylül, diğer denizlerde 15 Nisan- 31 Ağustos arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı yasaklandı. Trol ağ ile balıkçılık ise Akdeniz’de 15 Nisan- 15 Eylül, diğer denizlerde 15 Nisan- 31 Ağustos arasında yasak getirildi. Ayrıca balıkların üreme boyları, üreme yer ve zamanları ile göç yolları dikkate alınarak, 4 yılda bir güncellenen tebliğler ile yer, zaman, tür, boy, derinlik, mesafe ve avlanma araçları bakımından yeni sınırlama ve sorumluluklar getiriliyor.

‘AV SEZONUNDA DENETİMLER SÜRECEK’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DHA’ya yaptığı açıklamada, doğal kaynakların sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Denizlerdeki ve iç sulardaki kaynakları korumak için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünün altını çizen Yumaklı, av yasağı döneminde denetimleri daha da artırdıklarını bildirdi. Yumaklı, 1 Eylül’de başlayacak yeni sezonda da denetimlerin süreceğini aktardı.

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, aronya tarlasını inceledi

AKSOY, ARONYA TARLASINI İNCELEDİ - Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, aronyo tarlasında incelemede bulundu.

Aksoy, personeli ile Kayalı köyünde Bilal Dişdiş’e ait aronya tarlasını gezip bilgi aldı.

Dünyanın en stratejik konusunun tarım olduğunu ifade eden Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığının, üretimin arttırılması amacıyla teknik destek ve teşvik verdiğini söyledi.

Geçen yıl sağladıkları destek ile ekilen aronyaların bu yıl gelişimlerinin çok güzel olduğunu gözlemlediğini anlatan Aksoy, “Biz de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, tüm üreticilerimize teknik konularda destek olmaya çalışıyoruz. Bu alanda verdiğimiz destekler neticesinde, bir yıl önce geldiğimiz arazide şuan gördüklerimiz bizi mutlu ediyor. Üreticimizin ve tarım alanında yapılan her çalışmanın desteklenmesi ve geliştirilmesi adına, devletimizin verdiği görevi layığıyla yerine getirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Bakan Yumaklı: Dünyanın önüne geçmek zorundayız

Bakan Yumaklı: Dünyanın önüne geçmek zorundayız

Iğdır’da düzenlenen ‘2023 Şehir Buluşmaları’ toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım ve orman sektörünün dünyada önemi ve stratejik konumuyla ilgili hiç kimsenin endişesi ve tereddüdü olmadığını belirterek, “Elbette ki biz büyük Türkiye olarak dünyayı bu yönde takip etmek durumundayız. Hatta bazı noktalarda dünyanın önünde de geçmek durumundayız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Iğdır’da İl Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Vali, milletvekilleri ve belediye başkanlarından ilin sorunlarını dinleyen Bakan Yumaklı, ardından AK Parti tarafından düzenlenen ‘2023 Şehir Buluşmaları’ programına katıldı. Burada konuşan Bakan Yumaklı, Iğdır’ı ziyarete değil, yapılan işleri takibe geldiklerini belirtti. Bakan Yumaklı, tarım sektörü konusundaki çalışmaları da değerlendirdiklerini bildirdi.

Elazığ’da tarım araçları denetlendi, reflektör takıldı

Elazığ’da tarım araçları denetlendi, reflektör takıldı

ELAZIĞ’da polis, trafik güvenliğini tehlikeye düşürmemesi için denetlenen tarım araçlarının arkasına reflektör taktı.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, hasat döneminin artmasıyla karayolunda seyreden tarım araçlarının trafik güvenliğini tehlikeye düşürmemesi için çalışma başlattı. Yapılan denetimlerde ekipler, reflektörü olmayan tarım araçlarının arkasına reflektör takarak, sürücüleri trafik kurallarına uymaları yönünde uyardı.

Anadolu Üniversitesi mevsimlik çocuk tarım işçilerini ağırladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğinde yürütülen, Genç Hayat Vakfı’nın uygulama ortağı olduğu “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi” projesi çalışmaları çerçevesinde, Eskişehir’de bulunan çocuk tarım işçileri, Anadolu Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Kazım Karabekir Stadında inceleme yaptılar

Genç Hayat Vakfı Proje Koordinatörü Buse Özdelice ve Eğitim Saha Koordinatörü Velat Çoğaç öncülüğünde çocuklar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Üniversite Rektörlüğü, Kütüphane ve Çağdaş Sanatlar Müzesi’ni ziyaret etti. Kampüs turu yapan çocuklar üniversite yemekhanesinde öğle yemeği yedi.

Özdelice: “Çocukların hayatlarına dokunabilmek bizim için çok değerli”

Proje Koordinatörü Buse Özdelice, projenin amaç ve hedeflerine değinerek şunları aktardı: “2021 yılında bu projeyi yürütmeye başladık. Projenin kültür gezileri, üniversite gezileri, spor aktiviteleri, hijyen ve sağlık eğitimleri gibi aktiviteleri mevcut. Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, valilikler, kaymakamlıklar ve il/ilçe müdürlükleri de bahsedilen aktiviteleri gerçekleştirmek için projeye destek oluyorlar. Bugün çocuklarımızla Anadolu Üniversitesini gezdik. Çocuklarımız üniversite yaşamını yerinde gözlememle fırsatı buldular. Başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal olmak üzere tüm Anadolu Üniversitesi ailesine teşekkür ediyoruz.”

Main Menu