15.08.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Gerenköy Kavun Hasat Şenliği düzenlendi

Gerenköy Kavun Hasat Şenliği düzenlendi

İZMİR’in Foça ilçesinde Gerenköy’de Foça Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Kavun Hasat Şenliği düzenlendi. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, “Gerenköy’de gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, ilçemizin tarımsal potansiyelini vurgulamak ve çiftçilerimizin emeklerine değer vermek adına önem taşıyor” dedi.

Gerenköy’de Foça Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Kavun Hasat Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in yanı sıra Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça Tarım ve Orman İlçe Müdürü Harun Tercanlıoğlu ve Foça Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Şenol Çeliker ve Foça İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Arıkan da katıldı. Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen Foça Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Gerenköy’lü çiftçilere hayırlı bir hasat dönemi dileyen Gürbüz, “Gerenköy’de gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, ilçemizin tarımsal potansiyelini vurgulamak ve çiftçilerimizin emeklerine değer vermek adına önem taşıyor. Hasadın bereketli geçmesi ve çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını en güzel şekilde alması en büyük dileğim. İlçemizin topraklarından yetişen her ürün, bizim için bir gurur kaynağıdır. Çiftçilerimizin alın teri ve emeği, ilçemizin zenginliklerine zenginlik katar. Bu güzel şenlik dolayısıyla bir araya geldiğimiz çiftçilerimizi ve onların çalışmalarını yürekten kutluyor, gelecek hasat sezonlarının da aynı bereketle geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Tarladaki ürünlerin toplanmasıyla başlayan Kavun Hasat Şenliği, köy meydanındaki kahvaltı programıyla devam etti. Protokol üyeleri, Gerenköy Kavun Hasat Şenliği’nde çiftçilerin isteklerini ve ilçe tarımı hakkındaki önerilerini de dinleyip, yanlarında olduklarını bir kez daha vurguladı

Büyükşehir, tarımsal sulama kanallarını temizliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde havaların ısınmasıyla çiftçilerin tarım arazilerinde su sıkıntısı yaşamaması ve tarımsal faaliyetlerini daha rahat sürdürebilmesi için sulama kanallarının temizlik, bakım ve onarım çalışmalarını yapıyor. A Takımı ekipleri, tarımın yoğun olarak yapıldığı İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçelerindeki 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarında temizlik çalışması başlattı. Büyükşehir, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya ve tarımsal kalkınmaya yönelik verdiği desteklerle üretimin kesintisiz devam etmesi için üreticilerin her zaman yanında oluyor.

ÇİFTÇİLER SU SIKINTISI ÇEKMEYECEK
Bu destekler kapsamında, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne bağlı A Takımı ekipleri, tarla ve bahçelerini sulayan çiftçilerin sorun yaşamaması, yaz aylarında su kayıplarının en aza indirilmesi, kış aylarında da su taşkınları ve sel baskınlarının önlenmesi için Kocaeli genelinde tıkanan ve işlevini yerine getirmeyen tarımsal sulama kanallarını ve kanaletleri ıslah ediyor.


ÇALIŞMALAR YAZ BOYUNCA SÜRECEK
Ekipler, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçesinde sorumluluk alanında olan 100 bin dekar tarım arazisinin sulandığı sulama kanalları ve kanaletlerin tıkanan bölümlerinde temizlik ve bakım çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma kapsamında kanallarda su akışına engel olan toprak birikintisi, otlar ve ağaç dalları temizleniyor. Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren ekipler, kanal boyunca iş makinaları ve makinaların giremediği yerlerde insan gücüyle temizleme çalışması yapıyor. Büyükşehir A Takımı ekipleri, 2023 yılı sulama sezonunun sorunsuz olması için yaz boyunca kent genelinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçelerin farklı noktalarındaki kanalların temizlenmesine devam edecek. Öte yandan Büyükşehir, Kocaeli genelindeki tarımsal amaçlı sulama tesislerinin kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili çalışma da sürdürüyor.

“ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKAN”
Suyun kendileri için hayat olduğunu vurgulayan çiftçiler, yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, desteklerinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti. İzmit Süverler Mahalle Muhtarı Emin Sarı, daha önce kanalların temizliğini köylülerin yaptığını ancak çok zorlandıklarını belirterek, “Son dönemlerde sağ olsun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bize bu konuda ciddi destek veriyor. Su kanallarımızın tadilatını yaptı, tıkanan yerleri temizlediler. Su kanallarımız çiftçilerin hizmetine sunuldu. Tarla ve bahçelerimizi sulama işlemleri devam ediyor. Biber, domates, yonca, mısır gibi ürünler yetiştiriyoruz” diye konuştu. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkati çeken Sarı, “Su olursa daha verimli üretim olur. Büyükşehir’in mazot, gübre, tohum başta olmak üzere birçok tarımsal desteklerde bulunuyor. Bu çok önemli. Çiftçi dostu Büyükşehir Belediyesine ve Tahir Büyükakın Başkanımıza tüm üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.


“CANLA BAŞLA ÇALIŞTILAR”
İzmit Kulmahmut Mahallesinde çiftçilik yapan Hüseyin Tan da mısır, arpa ve çeşitli sebzeler yetiştirdiğini belirterek, “Su kanallarımızın bakımı ve temizliği yapıldı. Su bizim için hayattır. Tarlamızda, bahçemizde yetiştirdiğimiz bütün ürünlerimiz için su gerekiyor. Şimdi çok güzel temizlendi kanallarımız. Tarlamızı, bahçemiz çok güzel suluyoruz. A Takımı ekipleri canla başla çalışıp, kanallarımızı temizlediler” ifadelerini kullandı. Kanalların bazı bölümlerinin zamanla çürüdüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini dile getiren Tan, “Belediyemizden beton kanal ya da yerin altında kapalı olarak yapılması istiyoruz.“ dedi.

“DAHA ÇOK ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ”
Çiftçi Ahmet Yılmaz ise daha önce su kanallarının tıkalı olması nedeniyle ekili alanlara su götürmekte zorlandıklarını anlatarak, şunları kaydetti: “Eskiden su kanallarını biz temizliyorduk. Ama gücümüz yetmiyordu. Büyükşehir Başkanımız Tahir Büyükakın ekipleri seferber etti. A Takımı ekipleri gece gündüz çalışarak kanallarımızın bakımını yaptı. Çiftçiler olarak şimdi daha çok ekiyoruz, daha fazla ürün yetiştiriyoruz, daha bereketli oluyor. Allah razı olsun Başkanımızdan.”

“BU SENE İNŞALLAH BEREKETLİ GEÇECEK”
Üretici Selahattin Üner, bu sene 40 dönüm karpuz, 10 dönüm de mısır ektiğini, Büyükşehir’in sayesinde suya kavuştuklarını anlatarak, “Daha önce kanalların tıkalı olması nedeniyle susuzluktan fazla bir şey ekip, dikemiyorduk. Şimdi çok şükür suyumuz var. Daha çok ekiyoruz. Su bizim için velinimet. Bu sene inşallah bereketli geçecek” diye konuştu.

“BAŞKAN DESTEK VERİYOR, BİZ ÜRETİYORUZ”
Üretici Mehmet Yılmaz, Başkan Büyükakın’ın çiftçilerin her zaman yanında olduğunu ifade ederek, “Çok şükür kanallarımız temizlendi, onarımı yapıldı. Artık sularımız bol bol geliyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz Çiftçiler olarak bu sene çok rahat edeceğiz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu hizmetler artarak devam ederse daha çok memnun oluruz. Zaten başkanımız çiftçilere her türlü desteği veriyor, ondan çok memnunuz. Başkan destek veriyor, biz üretiyoruz, millet de faydalanıyor.” şeklinde konuştu.

Arnas Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Teymur, zeytinyağı fiyatlarındaki artışın nedenini anlattı: Türkiye ile ilgili bir konu değil

Arnas Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Teymur, Haberler.com YouTube kanalında zeytinyağı fiyatlarındaki yükselişi değerlendirdi. Fiyatın son 1 yılda yüzde 120 arttığını belirten Teymur, “Dünyanın en büyük üreticisi İspanya’da yaşanan kuraklık nedeniyle üretim düştü. Buna bağlı olarak fiyatlar kademeli olarak yükseldi. Bu Türkiye ile ilgili bir konu değil dünyadaki arz talep meselesi ile ilgili” dedi.

Arnas Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Teymur, Haberler.com Youtube kanalında yayınlanan Gıda Ajansı programına konuk oldu. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın sorularını yanıtlayan Teymur, zeytinyağı fiyatlarındaki yükselişin nedenlerini anlattı. Fiyat artışının Türkiye kaynaklı olmadığını belirten Teymur, dünyanın en büyük üreticisi İspanya’daki kuraklığın fiyatları kademeli olarak yükselttiğini belirtti.

“100 LİRADAN 240 LİRAYA ÇIKTI”
1 yılda zeytinyağı fiyatlarının yüzde 120 arttığını söyleyen Teymur, “Son 1 senede zeytinyağında enflasyonun da doların da üzerinde bir fiyat artışı oldu. Yaklaşık 1 sene önce market rafında 1 litre zeytinyağı 100 lira civarında satılırken, şu anda market raflarında 220-240 lira civarında. Yani yüzde 120 fiyat artışı söz konusu.” dedi.

“BU TÜRKİYE İLE İLGİLİ BİR KONU DEĞİL”
“Türkiye’de üretiliyor neden fiyatı yükseliyor” eleştirilerine yanıt veren Teymur, “Geçtiğimiz sezon dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya’da kuraklık, böceklenme gibi nedenlerle üretim yarı yarıya düştü. İspanya’daki bu azalış otomatikman dünyada bir arz eksikliği oluşturdu. Buna bağlı olarak zeytinyağı fiyatları her ay kademeli şekilde yükseldi. Bu Türkiye ile ilgili bir konu değil, dünyadaki arz talep meselesi ile ilgili.” ifadelerini kullandı.

“3 DOLARDAN 6-8 DOLARA ÇIKTI”
Fiyatlardaki son gelişmeleri de anlatan Teymur, “Geçen sene kasım ayında 1 kilo dökme zeytinyağının Türkiye piyasasındaki fiyatı 3.75 dolar seviyesindeydi. Bu rakam nisan ayında 4.25 dolara çıktı. Bu tarihten sonra hızlı bir yükseliş gerçekleşirken dünyada 8, Türkiye’de ise 6 dolar seviyelerine kadar çıktı.” şeklinde konuştu.

“İSPANYOLLAR ÜRÜNÜ TOPLAYINCA TÜRKİYE’DE FİYATLAR ARTTI”
İspanyolların paketli ürün konusunda da dünya piyasasında lider olduğunu belirten Teymur, “İspanya’da zeytinyağı az olunca dünyada paketleme gücü düşük olan Türkiye, Tunus gibi ülkelerden ürünleri toplamaya başladı. Bunun sonucunda Türkiye’de zeytinyağı stoku azalırken, fiyatlar arttı. Türkiye’de zeytinyağı fiyatları dünyaya göre ucuz olduğu için İspanyollar ürünü toplamaya başladı. Bakanlık da aşırı fiyat yükselişi sonrası dökme zeytinyağı ihracını 31 Ekim’e kadar yasakladı.” diye sözlerini tamamladı.

Bakan Yumaklı, deprem bölgesine yapılan tarımsal destek ödemesini açıkladı

AGRİO FİNANS

Adıyaman’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, havalimanında Vali Osman Varol, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, milletvekilleri Resul Kurt, İshak Şan, Mustafa Alkayış ve Hüseyin Özhan ile yerel yöneticiler tarafından karşılandı. İlk olarak Valiliği ziyaret eden Yumaklı, ardından İl Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Burada kente ilişkin çalışmalar hakkında bilgi alan Yumaklı, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

’24 BİN 314 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DAĞITIMI YAPTIK’

Deprem felaketinin ardından bölgede tarım ve hayvancılığı destekleme noktasında önemli adımlar atıldığını dile getiren Yumaklı, “Deprem bölgesine şu ana kadar 8,8 milyar lira Tarımsal Destek ödemesi yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başladığımız hayvan kayıplarının birebir karşılanması süreci devam ediyor. Deprem bölgesinde hayvanlarını kaybedenlere, bu hafta küçükbaş hayvan dağıtımını bitiriyoruz. Şu ana kadar 24 bin 314 küçükbaş hayvan dağıtımı yaptık. Toplamda 43 bin 573 küçükbaş dağıtımı yapılmış olacak. 11 ilimizde toplam 5 bin 804 büyükbaş hayvan dağıtımına başlıyoruz. Kanatlı hayvan ve arı kovanı dağıtımlarımız da ay sonuna kadar bitecek” diye konuştu.

‘ADIYAMAN’A 2 YENİ BAL ORMANI KURULACAK’

Adıyaman’a 2 yeni bal ormanı kuracaklarını da açıklayan Yumaklı, “TMO, şu ana kadar 11 ilden toplam 1,5 milyon ton ürün alımı yaptı. Bunun karşılığında 12,1 milyar lira ürün ödemesi yapacağız. Adıyaman’ın Sincik ve Gerger ilçelerine 2 yeni bal ormanı kuruyoruz. Adıyaman’da faaliyet gösteren tütün kooperatiflerinin kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 ÖTV oranını yarıya indirmiştik. Sürecin uygulanması, Deprem sebebiyle gecikmişti. Süreci hızlandırıp, uygulamaya alacağız. Böylece tütün üreticileri, şirketlere göre daha avantajlı bir şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulacak. 11 ilimize kırsal kalkınma yatırımları desteklerinde de pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Uygun bulunan bütün projeleri hibe kapsamına aldık. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında Adıyaman’a 223 proje için 21,3 milyon lira hibe vermiştik. Şimdi bu projeler için 38 milyon TL daha kaynak ayırıyoruz” dedi.

Sözleşmeli tarım dönemi başlıyor

Sözleşmeli tarım dönemi başlıyor

Tarımda verimlilik, gıda arz güvenliği ve gıdaya ucuza erişim için tarımda yeni dönemi başlatacak sözleşmeli üretimin temelleri atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 yılın ardından tarım sayımı yapacak. Tarımda planlı üretime geçiş adımları birer birer atılmaya başlandı. Tarımsal üretimin sözleşmeliye dönmesiyle çiftçi ve tüketicinin cebi koruma altına alınacak, olası bir gıda krizinin önüne geçilecek. Küçük üreticileri koruyucu bir yaklaşımla ortaya çıkan sözleşmeli üretim, gıdada arz güvenliğini sağlayarak vatandaşın istediği gıdaya erişimini kolaylaştıracak. Sözleşmeli tarım hazırlıklarında ikinci adım ise tarım sayımıyla atıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sayımı faaliyetlerinin yakında başlayacağını duyurmuştu. En son 2001’de yapılan tarım sayımı, 22 yılın ardından yeniden yapılmaya başlanacak.

Tarımda üretici enflasyonu temmuzda sert yükseldi

Tarımda üretici enflasyonu temmuzda sert yükseldi

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 8,03 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,14 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,48 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 102,10 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 6,84 artış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 8,01 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 10,16 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 3,00 artış, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 8,04 artış ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 16,63 artış gerçekleşti.

YILLIK ARTIŞTA İLK SIRADA SEBZE İLE KAVUN-KARPUZ VAR

Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup daha yüksek değişim gösterdi.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 11,33 ile lifli bitkiler ve yüzde 17,99 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 108,92 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 90,79 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu.

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi.

Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 12,62 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve yüzde 12,51 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0,45 ile çeltik oldu.

Temmuz 2023’te, endekste kapsanan 87 maddeden, 21 maddenin ortalama fiyatında azalış, 59 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Tarım arazilerinde su ve elektrik israfı kaynakları zorluyor

Tarım arazilerinde su ve elektrik israfı kaynakları zorluyor

DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, özellikle tarım arazilerindeki su ve elektrik kullanımlarına değinerek, “Ülkemizin sahip olduğu tatlı su kapasitesinin ortalama yüzde 70’i, tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın görülen vahşi sulama (salma sulama) yöntemi, içme suyu kaynaklarının bilinçsizce kullanılmasına neden oluyor” dedi.

Ülkemizin en çok elektrik enerjisinin tüketildiği coğrafyalarından olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 6 ilinde elektrik perakende satış hizmeti veren DEPSAŞ Enerji’nin Genel Müdürü Murat Karagüzel, kuraklık tehlikesine karşı tüm çiftçilerin verimli sulama metotlarını kullanması gerektiğinin altını çizdi. Sadece Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illerinde 123 bin kayıtlı çiftçinin üretim gerçekleştirdiğini vurgulayan Karagüzel, “Bu 6 ilde 16 milyon dekar ekili tarımsal alan yer alıyor ve bölgedeki 123 bin çiftçinin 65 bini, sadece tarımsal sulamayla üretim gerçekleştiriyor. 800 metreye varan derinlikte açılan sondaj kuyularından elektrikle su çekildikten sonra yapılan vahşi sulama, orantısız su dağılımına sebep olurken hem ürün verimliliğini düşürüyor hem su ve elektrik maliyetlerini artırıyor” dedi.

“Sürdürülebilir tarımsal kalkınma için tasarruf şart”

Tarım arazilerinde sürdürülebilir kalkınmanın günümüzde hiç olmadığı kadar kritik önem taşıdığının belirten Karagüzel, “Bu kalkınmanın temelinde ise kaynakların iyi değerlendirilmesi ve tasarruf tedbirleri ile optimum verim alınması yatıyor. Ülkemizin sahip olduğu tatlı su kapasitesinin ortalama yüzde 70’i tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde içme suyunun tarım arazilerinde kullanımı yüksek boyutlara ulaştı. Ayrıca bölgemizde sulama birliklerine bağlı sahalarda ekilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 65’i ise elektrik enerjisi kullanılarak sulanmakta. Bu noktada hem enerji sarfiyatını artıran hem de su kaynaklarını olması gerekenden fazla harcayan, elektrikle kuyudan su çekilerek yapılan vahşi sulama yönteminden vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu.

“Verimli sulama yöntemleri ile en az yüzde 20 tasarruf mümkün”

Tarımda yağmurlama, damla ve gece sulaması gibi metotların yaygınlaşmasıyla yıllık yaklaşık yüzde 20 enerji ve su tasarrufunun, üretimde ise yüzde 20’ye varan daha fazla verimliliğin sağlanabileceğini aktaran Karagüzel, “Örneğin bir çiftçi, doğru sulama ile 100 dönüm pamuk ekerse yıllık 50 bin kWh (120 bin TL) tasarruf edebilir. Çiftçilerimizin damla sulama, gece sulaması, hatta rüzgar enerjisi ile çalışan su pompası gibi metotlarla, tarım arazilerinde maksimum verimlilik alacaklarına ve bu sayede yüksek oranda enerji tasarrufu elde edeceklerine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Main Menu